Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ «ΕΔΩΣΕ» ΤΟΝ ΣΑΡΛΩ


Τον θεωρώ τον μεγαλύτερο ηθοποιό στην Ιστορία του κινηματογράφου. Τον Τσάρλυ Τσάπλιν, που επινόησε τη φιγούρα Σαρλώ. Τι σύμπτωση! Ο δεύτερος, κατ' εμέ, μεγαλύτερος ηθοποιός του σινεμά, είναι ο επίσης Άγγλος, ένα χρόνο νεώτερος του Τσάπλιν, ο Σταν Λώρελ, ο “Λιγνός” στο δίδυμο με τον “Χοντρό” Όλιβερ Χάρντυ.
Κάποια πράγματα είναι ανεξήγητα. Προσωπικά δεν μπορώ να τα εξηγήσω. Ναι, και το μεγαλείο, η ιδιοφυία, το ανεπανάληπτο ταλέντο θες να το εξηγήσεις. Να μην το θεωρείς εξωγήινο, εξωπραγματικό.
Μα, πώς είναι δυνατόν να παίζει τόσο μοναδικά αυτός ο τεράστιος Τσάρλυ Τσάπλιν, ένας αμόρφωτος, ένας αυτοδίδακτος. Δεν υπάρχει στη γη, ούτε θα υπάρξει άλλος να παραστήσει τον Σαρλώ, χωρίς να γελοιοποιηθεί. Γιατί ο Σαρλώ είναι ο ορισμός της κωμωδίας, του αστείου που με τρόπο τραγικό, θίγει στις ταινίες αιώνια θέματα που προβλημάτισαν παγκόσμιους συγγραφείς, κλασικούς δημιουργούς.

Ο Τσάρλυ Τσάπλιν που πέθανε το 1977, γεννήθηκε στο Λονδίνο σα σήμερα 16 Απριλίου το 1889, από γονείς μπουλουξήδες και οι δύο σε μιούζικ χωλ. Πικρή ζωή ο πιτσιρικάς. Ο αλκοολικός πατέρας τους εγκατέλειψε, η μάνα άφησε το “θέατρο” και για να ζήσει τα παιδιά της έγινε ράφτρα. Τελικά, το εβραιόπουλο, ο Τσάρλυ Σπένσερ Τσάπλιν τζούνιορ, την έβγαλε κάποια χρονάκια στο ορφανοτροφείο, αφού στα 5 του χρόνια είχε ανέβει στη σκηνή να τραγουδήσει.
Μέγιστος ηθοποιός. Μόνον; Ο ίδιος έγραφε και σκηνοθετούσε τις ταινίες του, τον Σαρλώ στο βουβό κινηματογράφο. Πρώτη του ταινία το “Χαμίνι”, το 1920. Για πολλούς ειδικούς, μέσα σ' αυτούς και ο Όρσον Ουέλες, “Τα Φώτα της Πόλης”, το 1931, είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. “Οι Μοντέρνοι Καιροί”, το 1936, “Ο Κύριος Βερντού”, το 1937, “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ”, το 1940. Ασύλληπτες, απίστευτες δημιουργίες.
Με τον Δικτάτορα σατίριζε τον Χίτλερ. Με τον Βερντού, και επειδή ήταν αριστερός ο Τσάπλιν, τον έβαλε στο σημάδι ο μακαρθισμός.
Η πικρή παιδική του ζωή συνεχίστηκε με μια άστατη ζωή σαν ηλικιωμένος. Πολλές γυναίκες. Ερωτύλος. Παντρεύτηκε 4 φορές, την τελευταία την 18χρονη κόρη του θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ο' Νηλ, την Ούνα, όταν αυτός ήταν 54. Συνολικά έκανε 11 παιδιά, τα 8 με την Ούνα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα