Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σελίδες Γερμανικής ιστορίας……

Το νησί Γιάπ (Yap), τμήμα του συμπλέγματος των νησιών Καρολίνας της Μικρονησίας αγοράζεται από τους Γερμανούς το 1898.

Οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν σαν μέσο πληρωμών το Φέι (fei).Το Φέι ήταν ένας μεγάλος, κυκλικός, συμπαγής, λίθινος τροχός με μια τρύπα στην μέση που η διάμετρος της έφτανε πολλές φορές και τα τέσσερα μέτρα.

large_yap_stone_money

Λόγω της δυσκολίας μετακίνησης του νομίσματος πολλές φορές οι συναλλαγές γινόταν χωρίς την μετακίνηση-κατοχή από τον ιδιοκτήτη του νομίσματος αλλά μόνο με την απόκτηση των δικαιωμάτων πάνω στους λίθους.

λήψη

Οι Γερμανοί διαπίστωσαν γρήγορα πως οι υποδομές του νησιού σε δρόμους και λιμάνια ήταν ανύπαρκτες, έτσι θέλοντας να προχωρήσουν στην κατασκευή των απαραίτητων έργων σκέφτηκαν να υποχρεώσουν τους ντόπιους να προχωρήσουν στην κατασκευή των απαραίτητων έργων.


Η ιδέα τους αυτή δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος από την απέναντι πλευρά μιας και οι ντόπιοι ιθαγενείς θεωρούσαν επαρκή την υπάρχουσα υποδομή του νησιού.
Σαν πρώτο μέτρο οι Γερμανοί σκέφτηκαν την επιβολή προστίμου στους ντόπιους, αλλά η ιδέα αυτή απορρίφθηκε γρήγορα μιας και η μεταφορά των φέι στην Γερμανία εκτός από δύσκολη θα ήταν και χωρίς αντίκρισμα.

Σαν δεύτερη λύση σκέφτηκαν να απειλήσουν τους ντόπιους ότι θα τους πάρουν τα φέι, αν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις τους. Έτσι σημάδεψαν όλα τα φέι του νησιού σχηματίζοντας πάνω τους έναν σταυρό, ο σταυρός αυτός υποδήλωνε πως υπήρχε διεκδίκηση από τους Γερμανούς πάνω στον κυκλικό λίθο.

Η λύση αυτή φαίνεται πως απέδωσε μιας και οι ντόπιοι φοβούμενοι πως οι Γερμανοί θα τους έπαιρναν τα νομίσματα συμμορφώθηκαν και προχώρησαν στην κατασκευή των απαραιτήτων έργων.

Η παραπάνω ιστορία μας δείχνει την έντονη σχέση που έχουν οι κάτοικοι μιας χώρας με το μέσο πληρωμών τους σε όλες τις οικονομίες ανεξάρτητα από τον βαθμό ανάπτυξης τους.

Yap_Islands

Για περισσότερες πληροφορίες:
William Henry Furness «The Island of Stone Money/Yap and the Caroline»

shieldachilleus

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα