Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ...όλοι εσείς οι υπεύθυνοι μην πείτε μετά ότι δεν γνωρίζατε!




Οι εργαζόμενοι του Ε.Κ.Α.Β Ρόδου καλούν όλους τους αρμόδιους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ήρθε ακόμη ένα καλοκαίρι και απλά για μια ακόμη φορά έχουμε απλά ένα σχέδιο (βλ. τα Καραμαρίτεια ψέμματα), το οποίο δεν δημοσιεύετε ποτέ. Πότε περιμένετε κύριοι συγκεντρωσιάρχες, όπως σας αναφέρει ο κ. Τριάντος, να περάσετε μια βόλτα από το Ε.Κ.Α.Β, να μιλήσετε με το προσωπικό και να αισθανθείτε επιτέλους το πραγματικά ΑΘΛΙΟ χάλι της υπηρεσίας, που έχει πια επιπτώσεις και στην ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ (και όχι οδηγών κ. Καραμαρίτη).
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι ότι οι ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ δεν δίνουν μία για την προνοσοκομειακή φροντίδα των κατοίκων του νησιού.
Είναι η στιγμή που όλοι οι κάτοικοι του νησιού, θα πρέπει να έρθουν και να φωνάξουν μαζί με τους εργαζόμενους του Ε.Κ.Α.Β ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Ήρθε η εποχή που τα ψέμματα στέρεψαν και κάποιοι θα πληρώσουν όλη αυτήν την κοροϊδία.

Σας παρουσιάζουμε τις επιστολές που επιδόθηκαν σε δήμαρχο, εισαγγελέα, περιφερειάρχη και στους βουλευτές του νησιού...





ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ                                                     01-04-2015
Ε.Κ.Α.Β ΡΟΔΟΥ                      Α.Π.       ΤΗΛ2241060933                                                                   ΠΡΟΣ: Δήμαρχο  Ρόδου                                                                                   ΦΑΧ 2241060893                                                                             

ΘΕΜΑ : <<Απόψεις και προτάσεις για  την αντιμετώπιση  των
                  πάγιων και διαρκών προβλημάτων του Τομέα μας>>

Αξιότιμε κύριε  Δήμαρχε ‚είναι γνωστό και σε όλους μας  πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση του ΕΚΑΒ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν διάφορα έκτακτα περιστατικά στον τομέα της υγείας. Η υπηρεσία αυτή έχει καταγραφεί θετικά στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών του τόπου μας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους πολίτες  που το έχουν ανάγκη.
Πέρα από τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, θα θέλαμε να επικεντρώσουμε την προσοχή σας και σε ορισμένα από τα ιδιαίτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τομέα μας.
Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι στο παράρτημα μας υπηρετούν σήμερα  48 πληρώματα ασθενοφόρων , 2 διοικητικοί και 1 ιατρός .
Με το υφιστάμενο προσωπικό όμως  δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι βάρδιες και να κάνουμε χρήση των αδειών μας .

Συγκεκριμένα διαθέτουμε 39 πληρώματα , για 1 Τ/Κ , 3 ασθ/ρα για επείγον περιστατικά  και 1 ασθ/ρο πρωί απόγευμα τακτικών , με 3 πληρώματα στις αεροδιακομιδές και 6 με μακροχρόνιες άδειες που συνεχώς ανανεώνονται .
Ως γνωστών για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο σε εικοσιτετράωρη βάρδια χρειάζονται 11 πληρώματα ασθενοφόρου-διασώστες και 6 άτομα για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.
Με το υπάρχων προσωπικό μπορούμε να στελεχώσουμε 3 ασθενοφόρα όταν οι ανάγκες της περιοχής μας επιβάλουν τουλάχιστον  5 ασθενοφόρα μόνο για τα έκτακτα περιστατικά. Στηρίζοντας την άποψη μας σύμφωνα με τα Διεθνή Στάνταρ που θέλουν 1 ασθενοφόρο ανά 25000-30000 κατοίκους . Την χειμερινή περίοδο ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 150000 κάτοικοι ενώ την θερινή περίοδο ξεπερνάμε τις 300000.  
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν στα τέλη του 2005 εντάχθηκαν στην δύναμη του ΕΚΑΒ με μετατάξεις οι τέσσερις από τους πέντε οδηγούς του Κ.Υ. Έμπωνας και οι δυο από τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. Αρχαγγέλου οπότε αυτόματα το ΕΚΑΒ Ρόδου πήρε και τους τομείς ευθύνης των Κέντρων Υγείας. Όπως είναι γνωστό από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ το ασθενοφόρο λειτουργεί πάντα με διπλό πλήρωμα και είναι  αυτονόητο αφού ο σκοπός ιδρύσεως του ΕΚΑΒ είναι η  άμεση βοήθεια και η επείγουσα ιατρική φροντίδα στους πολίτες και η μεταφορά αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και από το 2014  η  ένταξη των τακτικών περιστατικών βρίσκεται στο ημερήσιο καθηκοντολόγιο μας .             
 Για να καλυφθούν όμως τα Κ.Υ. σε εικοσιτετράωρη βάρδια, χρειάζονται 22 πληρώματα και εμείς αυξήσαμε την δύναμη μας μόνο με 6 άτομα και έτσι πολλές φορές η πόλη της Ρόδου να μένει χωρίς ασθενοφόρο για αρκετές ώρες αφού τα δυο ασθενοφόρα που εδρεύουν στην  Ρόδο δεν επαρκούν να καλύψουν όλη την περιοχή με αποτέλεσμα πολλές αναμονές, παράπονα και διαμαρτυρίες για πλημμελή εξυπηρέτηση.
 Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι πριν την ένταξη των οδηγών των Κ.Υ. στο Ε.Κ.Α.Β. στο νησί μας υπήρχαν και λειτουργούσαν 6 ασθενοφόρα επί 24ώρου βάσεως καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και τώρα μετά βίας λειτουργούν 3 ασθενοφόρα. 
 Η ανάγκη πρόσληψης επιπλέον μόνιμου προσωπικού είναι επιβεβλημένη υπ όψη και της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου όπου το νησί μας ασφυκτιεί  από τους χιλιάδες τουρίστες που το κατακλύζουν.
Τα δυο κέντρα υγείας , Αρχαγγέλου και Έμπωνα , καθώς και τα περιφερειακά ιατρεία υπολειτουργούν όσο για το ιατρείο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου έχει μείνει χωρίς ιατρό εδώ και ένα χρόνο με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατά πολύ το έργο μας  .
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε , ένα οργανόγραμμα , που θα έπρεπε να εδρεύει ασθενοφόρο 365  μέρες τον χρόνο και καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου σύμφωνα με την μέχρι τώρα συχνότητα των περιστατικών της κάθε περιοχής και της χιλιομετρικής απόστασης από το Γ.Ν. Ρόδου .

1) τομέας Ρόδου με 2 ασθενοφόρα
2) τομέας Αρχαγγέλου 1 ασθενοφόρο
3) τομέας Νότιας Ρόδου 1 ασθενοφόρο
4) τομέας Έμπωνας 1 ασθενοφόρο
Για να λειτουργήσουν οι αναφερόμενοι Τομείς  με ένα Τ/Κ χρειάζονται 61 πληρώματα ασθενοφόρων συν 8 πληρώματα για τα τακτικά περιστατικά και 2 για τις αεροδιακομιδές σύνολο 71 με ενίσχυση 1 ιατρού και 1  έναν τουλάχιστον  Διοικητικό Τ.Ε..
Παρά τις δεδομένες ελλείψεις, το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. της περιοχής μας ανταποκρίνεται, επάξια  και στο μέγιστο των δυνατοτήτων του στο λειτούργημα που ασκεί και αυτό φαίνεται από το πλήθος των οφειλόμενων ρεπό που μας χρωστάει η υπηρεσία μας , 3500 ημέρες  περίπου .
Και ενώ διανύουμε ήδη το 2015 μόλις και μετά βίας ξεκινήσαμε να κάνουμε χρήση των αδειών του προηγούμενου έτους  και δυστυχώς με τις υπάρχουσες συνθήκες οι περσινές άδειες θα ξεχρεωθούν μόνο με ενίσχυση προσωπικού ή μείωση ασθενοφόρου κάτι που εμείς δεν επιθυμούμε .
Κύριε Δήμαρχε  ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας πρωτίστως προς τον Υπουργό Υγείας  για την ενίσχυση του τομέα μας ενόψει και της θερινής περιόδου .
Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 πληρώματα , 1ιατρό,  1 διοικητικό και  3 ασθενοφόρα εκ των οποίων ένα μικρών διαστάσεων για την Παλιά Πόλη της Ρόδου.
Επίσης ανανέωση χρειάζεται και ο στόλος των ασθενοφόρων μας.
Ο αγώνας για την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού του Συστήματος Υγείας είναι κοινός και απαιτεί την συνεισφορά και την συνδρομή όλων μας. Εσείς ως θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας με την πολιτεία και εμείς με την γνώση και τις εμπειρίες των ζητημάτων του χώρου είμαστε σταθερά σύμμαχοι και συνεργάτες στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο της Υγείας στην περιοχή μας. Αυτό πιστεύουμε ότι περιμένουν από εμάς οι πολίτες και οι επισκέπτες του τόπου μας και αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε.

Για το Δ.Σ.

   ο πρόεδρος                                                               ο γραμματέας
Ρουσάκης Δημήτριος                                             Λαπάκης Βασίλης  

ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ                                                     01-04-2015
Ε.Κ.Α.Β ΡΟΔΟΥ                      Α.Π.       ΤΗΛ2241060933                                                                   ΠΡΟΣ: Εισαγγελέα                                                                                    ΦΑΧ 2241060893                                                                              Ρόδου

ΘΕΜΑ: << ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑ ΡΟΔΟΥ >>

Αξιότιμη κα. Εισαγγελέας
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε και να σας κάνουμε κοινωνό για τα πάγια και διαρκή προβλήματα του τομέα μας  με αφορμή την άρνηση του προέδρου μας να υπογράψει την απόσπαση δυο πληρωμάτων , εμείς ζητήσαμε πέντε για τον μήνα Απρίλιο , για να μην διαταραχτεί η έκρυθμη λειτουργία  μας .
Όλα αυτά τα χρόνια κυρία Εισαγγελέας προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού μας χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων και αυτό φαίνετε από τα οφειλόμενα ρεπό , 3500 περίπου , που μας χρωστάει η υπηρεσία και όλες τις άδειες του 2014 .
Την περσινή θερινή περίοδο καταφέραμε και καλύψαμε τις ανάγκες του νησιού μας με τις όποιες ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα με μετακινήσεις συναδέλφων  από άλλα παραρτήματα αν και η ιδανικότερη και οικονομικότερη  λύση ήταν η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον τότε Υπουργό Υγείας
Από το φθινόπωρο και μετά όμως  δουλεύοντας στο έπακρο των δυνατοτήτων μας καταφέραμε και  φέραμε  εις πέρας το δύσκολο έργο που μας έχει ανατεθεί ,στην αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών και στην διακομιδή των τακτικών ,  με μειωμένα ρεπό και μόλις και με τα βίας καταφέραμε τον Δεκέμβριο του 2014 να ξεχρεώσουμε τις άδειες του 2013 .
Η κούραση   όμως αυτή  έχει δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο ,  λόγω και της καταστρατήγησης  των οικονομικών, εργασιακών
και ασφαλιστικών συμφερόντων μας .
Ζητούμε άμεσα στα πλαίσια της Αρχιτεκτονικής της νέας Δομής του Κράτους , έστω και τούτη τη στιγμή την απόσπαση των  δυο πληρωμάτων για τον μήνα Απρίλιο και   20 πληρωμάτων ασθενοφόρων , για την θερινή περίοδο ,  ώστε να επανδρωθεί ο ήδη αποδυναμωμένος τομέας της πόλεως Ρόδου και να επαναλειτουργήσουν οι τομείς του Έμπωνα και του Γενναδίου,   πριν την καλοκαιρινή περίοδο , ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ,   επάξια , στις ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού μας .
Καθιστούμε υπευθύνους για όλη αυτή την κατάσταση , που επικρατεί και θα επικρατήσει από εδώ και στο εξής στο νησί της Ρόδου ,όλους αυτούς που πρωτοστάτησαν ώστε να μην ενισχυθεί ο τομέας μας και σύντομα θα  βρεθούν υπόλογοι για τις πράξεις τους.
Εμείς οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ρόδου, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε  και να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στους πολίτες και τους επισκέπτες αυτού του τόπου εξυπηρετώντας μόνο τα έκτακτα περιστατικά διότι τα ασθενοφόρα που διαθέτουμε, 3 για όλο το Νησί , είναι ασθενοφόρα ασφάλειας μέχρι την πλήρη δικαίωση μας και επαναλειτουργία μας με 5 ασθενοφόρα οχήματα

Για το Δ.Σ.

   ο πρόεδρος                                                               ο γραμματέας
Ρουσάκης Δημήτριος                                             Λαπάκης Βασίλης  



Η ίδια επιστολή που επιδόθηκε στον δήμαρχο Ρόδου, επιδόθηκε στον περιφερειάρχη και στους βουλευτές του νησιού...για την ιστορία
ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ                                                     01-04-2015
Ε.Κ.Α.Β ΡΟΔΟΥ                      Α.Π.       ΤΗΛ2241060933                                                                   ΠΡΟΣ: Περιφερειάρχη                                                                                     ΦΑΧ 2241060893                                                                           Δωδεκανήσου

ΘΕΜΑ : <<Απόψεις και προτάσεις για  την αντιμετώπιση  των
                  πάγιων και διαρκών προβλημάτων του Τομέα μας>>

Αξιότιμε κύριε  Περιφερειάρχη ‚είναι γνωστό και σε όλους μας  πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση του ΕΚΑΒ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν διάφορα έκτακτα περιστατικά στον τομέα της υγείας. Η υπηρεσία αυτή έχει καταγραφεί θετικά στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών του τόπου μας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους πολίτες  που το έχουν ανάγκη.
Πέρα από τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, θα θέλαμε να επικεντρώσουμε την προσοχή σας και σε ορισμένα από τα ιδιαίτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τομέα μας.
Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι στο παράρτημα μας υπηρετούν σήμερα  48 πληρώματα ασθενοφόρων , 2 διοικητικοί και 1 ιατρός .
Με το υφιστάμενο προσωπικό όμως  δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι βάρδιες και να κάνουμε χρήση των αδειών μας .
Συγκεκριμένα διαθέτουμε 39 πληρώματα , για 1 Τ/Κ , 3 ασθ/ρα για επείγον περιστατικά  και 1 ασθ/ρο πρωί απόγευμα τακτικών , με 3 πληρώματα στις αεροδιακομιδές και 6 με μακροχρόνιες άδειες που συνεχώς ανανεώνονται .
Ως γνωστών για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο σε εικοσιτετράωρη βάρδια χρειάζονται 11 πληρώματα ασθενοφόρου-διασώστες και 6 άτομα για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.
Με το υπάρχων προσωπικό μπορούμε να στελεχώσουμε 3 ασθενοφόρα όταν οι ανάγκες της περιοχής μας επιβάλουν τουλάχιστον  5 ασθενοφόρα μόνο για τα έκτακτα περιστατικά. Στηρίζοντας την άποψη μας σύμφωνα με τα Διεθνή Στάνταρ που θέλουν 1 ασθενοφόρο ανά 25000-30000 κατοίκους . Την χειμερινή περίοδο ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 150000 κάτοικοι ενώ την θερινή περίοδο ξεπερνάμε τις 300000.  
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν στα τέλη του 2005 εντάχθηκαν στην δύναμη του ΕΚΑΒ με μετατάξεις οι τέσσερις από τους πέντε οδηγούς του Κ.Υ. Έμπωνας και οι δυο από τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. Αρχαγγέλου οπότε αυτόματα το ΕΚΑΒ Ρόδου πήρε και τους τομείς ευθύνης των Κέντρων Υγείας. Όπως είναι γνωστό από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ το ασθενοφόρο λειτουργεί πάντα με διπλό πλήρωμα και είναι  αυτονόητο αφού ο σκοπός ιδρύσεως του ΕΚΑΒ είναι η  άμεση βοήθεια και η επείγουσα ιατρική φροντίδα στους πολίτες και η μεταφορά αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και από το 2014  η  ένταξη των τακτικών περιστατικών βρίσκεται στο ημερήσιο καθηκοντολόγιο μας .             
 Για να καλυφθούν όμως τα Κ.Υ. σε εικοσιτετράωρη βάρδια, χρειάζονται 22 πληρώματα και εμείς αυξήσαμε την δύναμη μας μόνο με 6 άτομα και έτσι πολλές φορές η πόλη της Ρόδου να μένει χωρίς ασθενοφόρο για αρκετές ώρες αφού τα δυο ασθενοφόρα που εδρεύουν στην  Ρόδο δεν επαρκούν να καλύψουν όλη την περιοχή με αποτέλεσμα πολλές αναμονές, παράπονα και διαμαρτυρίες για πλημμελή εξυπηρέτηση.
 Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι πριν την ένταξη των οδηγών των Κ.Υ. στο Ε.Κ.Α.Β. στο νησί μας υπήρχαν και λειτουργούσαν 6 ασθενοφόρα επί 24ώρου βάσεως καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και τώρα μετά βίας λειτουργούν 3 ασθενοφόρα. 
 Η ανάγκη πρόσληψης επιπλέον μόνιμου προσωπικού είναι επιβεβλημένη υπ όψη και της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου όπου το νησί μας ασφυκτιεί  από τους χιλιάδες τουρίστες που το κατακλύζουν.
Τα δυο κέντρα υγείας , Αρχαγγέλου και Έμπωνα , καθώς και τα περιφερειακά ιατρεία υπολειτουργούν όσο για το ιατρείο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου έχει μείνει χωρίς ιατρό εδώ και ένα χρόνο με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατά πολύ το έργο μας  .
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε , ένα οργανόγραμμα , που θα έπρεπε να εδρεύει ασθενοφόρο 365  μέρες τον χρόνο και καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου σύμφωνα με την μέχρι τώρα συχνότητα των περιστατικών της κάθε περιοχής και της χιλιομετρικής απόστασης από το Γ.Ν. Ρόδου .
1) τομέας Ρόδου με 2 ασθενοφόρα
2) τομέας Αρχαγγέλου 1 ασθενοφόρο
3) τομέας Νότιας Ρόδου 1 ασθενοφόρο
4) τομέας Έμπωνας 1 ασθενοφόρο
Για να λειτουργήσουν οι αναφερόμενοι Τομείς  με ένα Τ/Κ χρειάζονται 61 πληρώματα ασθενοφόρων συν 8 πληρώματα για τα τακτικά περιστατικά και 2 για τις αεροδιακομιδές σύνολο 71 με ενίσχυση 1 ιατρού και 1  έναν τουλάχιστον  Διοικητικό Τ.Ε..
Παρά τις δεδομένες ελλείψεις, το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. της περιοχής μας ανταποκρίνεται, επάξια  και στο μέγιστο των δυνατοτήτων του στο λειτούργημα που ασκεί και αυτό φαίνεται από το πλήθος των οφειλόμενων ρεπό που μας χρωστάει η υπηρεσία μας , 3500 ημέρες  περίπου .
Και ενώ διανύουμε ήδη το 2015 μόλις και μετά βίας ξεκινήσαμε να κάνουμε χρήση των αδειών του προηγούμενου έτους  και δυστυχώς με τις υπάρχουσες συνθήκες οι περσινές άδειες θα ξεχρεωθούν μόνο με ενίσχυση προσωπικού ή μείωση ασθενοφόρου κάτι που εμείς δεν επιθυμούμε .
Κύριε Περιφερειάρχη  ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας πρωτίστως προς τον Υπουργό Υγείας  για την ενίσχυση του τομέα μας ενόψει και της θερινής περιόδου .
Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 πληρώματα , 1ιατρό,  1 διοικητικό και  3 ασθενοφόρα εκ των οποίων ένα μικρών διαστάσεων για την Παλιά Πόλη της Ρόδου.
Επίσης ανανέωση χρειάζεται και ο στόλος των ασθενοφόρων μας.
Ο αγώνας για την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού του Συστήματος Υγείας είναι κοινός και απαιτεί την συνεισφορά και την συνδρομή όλων μας. Εσείς ως θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας με την πολιτεία και εμείς με την γνώση και τις εμπειρίες των ζητημάτων του χώρου είμαστε σταθερά σύμμαχοι και συνεργάτες στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο της Υγείας στην περιοχή μας. Αυτό πιστεύουμε ότι περιμένουν από εμάς οι πολίτες και οι επισκέπτες του τόπου μας και αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε.

Για το Δ.Σ.

   ο πρόεδρος                                                               ο γραμματέας
Ρουσάκης Δημήτριος                                             Λαπάκης Βασίλης  

                             

                                                                 ΡΟΔΟΣ 02/03/2015
                                                                 Α.Π. : 03
                                                                 ΠΡΟΣ :ΒΟΥΛΕΤΕΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ

Ενημέρωση

ΘΕΜΑ : <<Απόψεις και προτάσεις για  την αντιμετώπιση  των
                  πάγιων και διαρκών προβλημάτων του Τομέα μας>>

Αξιότιμε κύριε  Βουλευτά ‚είναι γνωστό και σε όλους μας  πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση του ΕΚΑΒ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν διάφορα έκτακτα περιστατικά στον τομέα της υγείας. Η υπηρεσία αυτή έχει καταγραφεί θετικά στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών του τόπου μας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους πολίτες  που το έχουν ανάγκη.
Πέρα από τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, θα θέλαμε να επικεντρώσουμε την προσοχή σας και σε ορισμένα από τα ιδιαίτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τομέα μας.

Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι στο παράρτημα μας υπηρετούν σήμερα  48 πληρώματα ασθενοφόρων , 2 διοικητικοί και 1 ιατρός .
Με το υφιστάμενο προσωπικό όμως  δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι βάρδιες και να κάνουμε χρήση των αδειών μας .
Συγκεκριμένα διαθέτουμε 39 πληρώματα , για 1 Τ/Κ , 3 ασθ/ρα για επείγον περιστατικά  και 1 ασθ/ρο πρωί απόγευμα τακτικών , με 3 πληρώματα στις αεροδιακομιδές και 6 με μακροχρόνιες άδειες που συνεχώς ανανεώνονται .

Ως γνωστών για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο σε εικοσιτετράωρη βάρδια χρειάζονται 11 πληρώματα ασθενοφόρου-διασώστες και 6 άτομα για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.
Με το υπάρχων προσωπικό μπορούμε να στελεχώσουμε 3 ασθενοφόρα όταν οι ανάγκες της περιοχής μας επιβάλουν τουλάχιστον  5 ασθενοφόρα μόνο για τα έκτακτα περιστατικά. Στηρίζοντας την άποψη μας σύμφωνα με τα Διεθνή Στάνταρ που θέλουν 1 ασθενοφόρο ανά 25000-30000 κατοίκους . Την χειμερινή περίοδο ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 150000 κάτοικοι ενώ την θερινή περίοδο ξεπερνάμε τις 300000.  
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν στα τέλη του 2005 εντάχθηκαν στην δύναμη του ΕΚΑΒ με μετατάξεις οι τέσσερις από τους πέντε οδηγούς του Κ.Υ. Έμπωνας και οι δυο από τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. Αρχαγγέλου οπότε αυτόματα το ΕΚΑΒ Ρόδου πήρε και τους τομείς ευθύνης των Κέντρων Υγείας. Όπως είναι γνωστό από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ το ασθενοφόρο λειτουργεί πάντα με διπλό πλήρωμα και είναι  αυτονόητο αφού ο σκοπός ιδρύσεως του ΕΚΑΒ είναι η  άμεση βοήθεια και η επείγουσα ιατρική φροντίδα στους πολίτες και η μεταφορά αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και από το 2014  η  ένταξη των τακτικών περιστατικών βρίσκεται στο ημερήσιο καθηκοντολόγιο μας .             
 Για να καλυφθούν όμως τα Κ.Υ. σε εικοσιτετράωρη βάρδια, χρειάζονται 22 πληρώματα και εμείς αυξήσαμε την δύναμη μας μόνο με 6 άτομα και έτσι πολλές φορές η πόλη της Ρόδου να μένει χωρίς ασθενοφόρο για αρκετές ώρες αφού τα δυο ασθενοφόρα που εδρεύουν στην  Ρόδο δεν επαρκούν να καλύψουν όλη την περιοχή με αποτέλεσμα πολλές αναμονές, παράπονα και διαμαρτυρίες για πλημμελή εξυπηρέτηση.
 Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι πριν την ένταξη των οδηγών των Κ.Υ. στο Ε.Κ.Α.Β. στο νησί μας υπήρχαν και λειτουργούσαν 6 ασθενοφόρα επί 24ώρου βάσεως καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και τώρα μετά βίας λειτουργούν 3 ασθενοφόρα. 
 Η ανάγκη πρόσληψης επιπλέον μόνιμου προσωπικού είναι επιβεβλημένη υπ όψη και της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου όπου το νησί μας ασφυκτιεί  από τους χιλιάδες τουρίστες που το κατακλύζουν.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε , ένα οργανόγραμμα , που θα έπρεπε να εδρεύει ασθενοφόρο 365  μέρες τον χρόνο και καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου σύμφωνα με την μέχρι τώρα συχνότητα των περιστατικών της κάθε περιοχής και της χιλιομετρικής απόστασης από το Γ.Ν. Ρόδου .
1) τομέας Ρόδου με 2 ασθενοφόρα
2) τομέας Αρχαγγέλου 1 ασθενοφόρο
3) τομέας Νότιας Ρόδου 1 ασθενοφόρο
4) τομέας Έμπωνας 1 ασθενοφόρο
Για να λειτουργήσουν οι αναφερόμενοι Τομείς  με ένα Τ/Κ χρειάζονται 61 πληρώματα ασθενοφόρων συν 8 πληρώματα για τα τακτικά περιστατικά και 2 για τις αεροδιακομιδές σύνολο 71 με ενίσχυση 1 ιατρού και 1  έναν τουλάχιστον  Διοικητικό Τ.Ε..
Παρά τις δεδομένες ελλείψεις, το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. της περιοχής μας ανταποκρίνεται, επάξια  και στο μέγιστο των δυνατοτήτων του στο λειτούργημα που ασκεί και αυτό φαίνεται από το πλήθος των οφειλόμενων ρεπό που μας χρωστάει η υπηρεσία μας , 3500 ημέρες  περίπου .
Και ενώ διανύουμε ήδη το 2015 μόλις και μετά βίας ξεκινήσαμε να κάνουμε χρήση των αδειών του προηγούμενου έτους  και δυστυχώς με τις υπάρχουσες συνθήκες οι περσινές άδειες θα ξεχρεωθούν μόνο με ενίσχυση προσωπικού ή μείωση ασθενοφόρου κάτι που εμείς δεν επιθυμούμε .
Επίσης ανανέωση χρειάζεται και ο στόλος των ασθενοφόρων μας.
Κύριε Βουλευτά ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας πρωτίστως προς τον Υπουργό Υγείας και κατ’ επέκταση στην ολομέλεια της Βουλής για την ενίσχυση του τομέα μας ενόψει και της θερινής περιόδου .
Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 πληρώματα , 1ιατρό,  1 διοικητικό και  3 ασθενοφόρα εκ των οποίων ένα μικρών διαστάσεων για την Παλιά Πόλη της Ρόδου.
Ο αγώνας για την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού του Συστήματος Υγείας είναι κοινός και απαιτεί την συνεισφορά και την συνδρομή όλων μας. Εσείς ως θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας με την πολιτεία και εμείς με την γνώση και τις εμπειρίες των ζητημάτων του χώρου είμαστε σταθερά σύμμαχοι και συνεργάτες στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο της Υγείας στην περιοχή μας. Αυτό πιστεύουμε ότι περιμένουν από εμάς οι πολίτες και οι επισκέπτες του τόπου μας και αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε.
Για το Δ.Σ.

      Ο   πρόεδρος                                                         Ο   γραμματέας

Ρουσάκης Δημήτριος                                                 Λαπάκης Βασίλειος


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα