Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΑΤΟΥΑΖ



Καθημερινά δεχόμαστε επιρροές από πολλές και διαφορετικές πηγές, όπως οικογένεια, φίλοι, κοινωνικός περίγυρος, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και άλλα. Κατά  πόσο οι αποφάσεις που παίρνουμε και οι αλλαγές που κάνουμε είναι προσωπική μας επιλογή και κατά πόσο επηρεάζονται από τρίτους; Σε αυτή την περίπτωση ανήκει και η απόφαση να  κάνουμε ένα τατουάζ στο δέρμα μας.



Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τατουάζ ή όπως λένε στην καθομιλουμένη ‘’χτυπάνε’’ τατουάζ, που από μόνη της η λέξη ‘’χτυπάω’’ περιέχει μία βιαιότητα που μας βάζει σε σκέψεις του κατά πόσο είναι επιθυμία του ανθρώπου το τατουάζ ή αποτέλεσμα μόδας και άλλων επιρροών. Το να στιγματίσουμε το σώμα μας  για όλη τη ζωή είναι πολύ σημαντικό και κρύβει πολλά για την προσωπικότητα του ίδιου του  ατόμου. Το θέμα είναι μεγάλο, βαθύ και όχι επιδερμικό. Πώς σκέφτονται οι νέοι και πώς οι μεγαλύτεροι για τα τατουάζ. Σημασία έχει γιατί το κάνεις, πότε το κάνεις και τι σχέδιο κάνεις. Μήπως είσαι φορτισμένος συναισθηματικά, ή απλά για λογούς αισθητικής; Μήπως θέλεις να μιμηθείς  κάποιον άλλον ή θέλεις απλά να φαίνεσαι διαφορετικός από την μάζα;

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, σημαντικό είναι πριν προέβουμε σε μία τέτοια πράξη να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το λόγο αυτής μας της πράξης γιατί δεν είναι κάτι προσωρινό που αν το μετανιώσουμε μπορούμε να το αλλάξουμε. Με το τατουάζ μαζί με το δέρμα μας στιγματίζεται και η ζωή μας κατά κάποιο τρόπο. Είναι κάτι που μας ακολουθεί μία ζωή όποτε θα πρέπει να έχει ένα συμβολισμό που θα είναι το ίδιο τόσο στα είκοσι χρόνια μας όσο και στα πενήντα μας.
Πολλοί το τατουάζ το σχετίζουν με μία μορφή ψυχοπαθολογίας ή ένα  καταπιεσμένο συναίσθημα, ένα κεκαλυμμένο  θυμό. Στην πραγματικότητα όμως η βιβλιογραφία μας δείχνει ότι ο βασικός παράγοντας που σχετίζεται με την αύξηση του φαινομένου των τατουάζ είναι η απενεχοποίηση του. Παλιότερα το τατουάζ ερχόταν για να στιγματίσει εγκληματίες και κακούργους, στην καλύτερη περίπτωση καπετάνιους. Πολύ αργότερα είχε συσχετιστεί με συμμορίες, με τους πανκ  και με τους ομοφυλόφιλους, οι οποίοι το έκαναν για να καταπολεμήσουν μία συντηρητική άποψη που υπήρχε γύρω από αυτούς.

Όλα αυτό άφησε μία προκατάληψη, που βέβαια τη φέρουμε και μέχρι τις μέρες μας, η συχνότητά της όμως είναι πολύ πιο χαμηλή.  Η διάθεση του ατόμου να ξεχωρίζει και να είναι θελκτικό με ένα τατουάζ  είναι πολύ μεγάλη. Η ανάγκη του ανθρώπου να προβάλει τον εαυτό του είναι πολύ σημαντική ειδικά στις μέρες μας λόγω της μεγάλης κρίσης και του τεράστιου ανταγωνισμού. Αν ρωτήσεις άτομα που έχουν κάνει τατουάζ τον λόγο για τον οποίο το έκαναν σίγουρα θα λάβεις πολλές και διαφορετικές απαντήσεις.

Μία απάντηση που είναι συχνή και ξαφνιάζει είναι ότι προέβησαν σε αυτό επειδή τους αρέσει η διαδικασία του ‘’χτυπήματος’’ και ο πόνος που νιώθουν, πράγμα που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς και ως μαζοχισμός.  Ο κόσμος προβαίνοντας σε πολλά τατουάζ και όχι μονό σε ένα θέλει να δείξει με δυναμικό τρόπο ότι αντέχει τον πόνο και ίσως μ’αυτό τον τρόπο να κρύψει μία ευάλωτη προσωπικότητα.  Το τατουάζ για άλλους έχει εξαρτητική ιδιότητα καθώς μέσω του πόνου παράγονται ενδορφίνες που προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα στο άτομο.

Πότε, όμως η επιθυμία του να κάνεις τατουάζ είναι πραγματική και πότε πλασματική;   Το άτομο για να προβεί στο τατουάζ θα πρέπει να εντοπίσει αρχικά τα κίνητρα που τον ωθούν σ’αυτό. Ειδικά στους εφήβους θα πρέπει αυτά τα κίνητρα το άτομο να τα μοιράζεται με τους γονείς τους έτσι ώστε να πάρει και τις απαραίτητες συμβουλές από αυτούς. Μεγάλο ποσοστό των εφήβων προβαίνουν σε τατουάζ λόγω άσχημων ψυχοπιεστικών γεγονότων, ευμετάβλητων συναισθημάτων  και αστάθειας του νεανικού τους χαρακτήρα.

Ο συμβολισμός του τατουάζ είναι σημαντικός.  Μπορεί για το άτομο να έχει κάποιο μήνυμα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους γύρω του, κάποιο ελπιδοφόρο μήνυμα, κάτι που να αποτελεί κομμάτι του χαρακτήρα του, των αξιών και των πεποιθήσεών του. Όταν το τατουάζ δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο συμβολισμό , τότε είναι τεράστια η πιθανότητα ότι το άτομο μετά από κάποιο διάστημα θα το μετανιώσει και ίσως και να προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να το αποβάλλει από πάνω του.

Ολοκληρώνοντας,  το τατουάζ σίγουρα είναι  κάτι που μας χαρακτηρίζει, γι’αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς πίεση  και μετά από ώριμη σκέψη. Σημαντικό είναι να συμβαδίζει με  αυτό που είμαστε. Η κάθε αλλαγή να προσαρμόζεται στο άτομο, όχι το άτομο στην αλλαγή!


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα