Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Παλαιολιθική Δίαιτα (Paleodiet)

Παλαιολιθική Δίαιτα (Paleodiet)
Έχω πάθει την «πλάκα» μου. Καθημερινά, λαμβάνω εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα (email) από γυναίκες, άντρες, μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι μέσα στην απόγνωση και την απογοήτευση τους μου ζητούν βοήθεια. Όχι, δεν αναφέρομαι σε ασθενείς. Αν και με απόλυτη σιγουριά μπορώ να δηλώσω ότι το πάχος κυοφορεί πάντα ασθένεια. 

Δε θα αναφερθώ στην πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι "ζαμάνφου". Εγώ, προσωπικά, δεν εκτιμώ και ούτε λυπάμαι όσους ασύστολα ασελγούν εις βάρος του σώματός τους. Ευτυχώς, το spartacus.gr δεν έχει τέτοιους «οπαδούς». Σε αυτό το άρθρο θα απευθυνθώ μόνο σε όσους από εσάς αποφασίσατε, ήδη, να πάρετε την υγεία στα χέρια σας. Θα απευθυνθώ μόνο σε εσάς που έχετε δοκιμάσει όλες τις «trendy» δίαιτες, που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια.
Και προς θεού! Μη διανοηθείτε να δοκιμάσετε την τελευταία δίαιτα που χτυπάει «κόκκινο» αυτή την περίοδο. Την παλαιολιθική δίαιτα ή τη δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων (cavemandiet). Τελικά, έχουμε τρελαθεί τελείως. Εν έτει 2015, επανήλθε η δίαιτα της εποχής των μαμούθ και των δεινοσαύρων.


 Ας δεχτώ, για μια στιγμή, ότι η δίαιτα αυτή είναι η ιδανικότερη για το σημερινό άνθρωπο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των υποστηρικτών. Όπως, ίσως, να θυμάστε, έχω μια πολύ βασική αρχή στη ζωή μου. Επηρεάζομαι, ακούω, εμπιστεύομαι και ακολουθώ ΜΟΝΟ όσους ανθρώπους με πείθουν με το παράδειγμα και τη στάση ζωής τουςκαι όχι με τα λόγια τους. 

Αναλύοντας διεξοδικά την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και το βιογραφικό των εμπνευστών της παλαιολιθικής διατροφής, διαπίστωσα (όπως ήταν αναμενόμενο) ότι όλοι αυτοί οι «τύποι» είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, πάσχουν, ήδη, από κάποια ασθένεια και το κυριότερο όλων προωθούν συνοδευτικά «απαραίτητα» συμπληρώματα για όσους εφαρμόζουν αυτή τη διατροφή. Χμμμ! Κάτι μου θυμίζει... Είναι πολλά τα λεφτά, φίλοι μου! Επέστρεψε μετενσαρκωμένο το άλλοτε δημοφιλές κίνημα της δίαιτας Άτκινς.
Και για όσους δε γνωρίζουν, να υπενθυμίσω, σε αυτό το σημείο, ότι χιλιάδες άνθρωποι στην Αμερικήκαταστρέφουν συκώτι, νεφρά και ψυχολογία (κατάθλιψη, μελαγχολία) με τις παρατεταμένες πρωτεϊνικές ήκετογονικές δίαιτες. Όσο για το μέγα εφευρέτη, τον Άτκινς, αφήστε τα καλύτερα. Τα «τίναξε» νωρίς μετά από ξαφνικό πέσιμο;... ενώ έπασχε από χρόνια καρδιακά προβλήματα. Τόσο καλά δουλεύει αυτή η διατροφή. Και δεν ήταν καν γραμμωμένος! Υπέρβαρος και νεκρός. Μάλιστα. Ο ίδιος εφιάλτης επιστρέφει,όμως, και πάλι στην εποχή μας.
Ηθοποιοί, μοντέλα, τραγουδιστές, επώνυμοι δημοσιογράφοι δηλώνουν ευθαρσώς ότι βρήκαν το μυστικό της υγείας και της καλαισθησίας. Ναι, σίγουρα! Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε. Περιμένετε να περάσει το διάστημα του ενθουσιασμού (1- 6 μήνες) και τα λέμε μετά.
Σε όλη αυτή τη νέα «τρέλα» υπάρχει,όμως, ένα ελαφρυντικό. Ή μάλλον πολλά ελαφρυντικά. Η παλαιολιθική διατροφή απαγορεύει τη χρήση γλουτένης, γαλακτοκομικών προϊόντων και είναι υπέρμαχος της κατανάλωσης άφθονων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Συνιστά, επίσης, και άσκηση υψηλής έντασης καθημερινά, ύπνο νωρίς το βράδυ, αποφυγή αλκοόλ, τσιγάρου και κατανάλωση ΜΟΝΟ βιολογικών προϊόντων. Όσον αφορά τα ζωικά προϊόντα, εδώ υπάρχει άφεση αμαρτιών με κατανάλωση άφθονης ποσότητας αυγών, κρέατος, βουτύρου, κρέμα γάλακτος, κτλ.
Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι η παλαιολιθική δίαιτα είναι «μια ακόμη δίαιτα». Ναι μεν, αλλά... Ναι μεν προσφέρει γρήγορη και αποτελεσματική ελάττωση βάρους, ναι μεν προσφέρει ενίοτε ανακούφιση συμπτωμάτων και ασθενειών, αλλά, όπως ήδη γνωρίζετε,τα πάντα κρίνονται βάσει των αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου. Η αισθητική είναι αρεστή και, ενίοτε, πρόσκαιρη. Η υγεία,όμως, είναι διαχρονική.
Όποιος γνωρίζει στοιχειώδη ανατομία και ανθρώπινη βιοχημεία και φυσιολογία, δεν πέφτει σε «παγίδες». Ο καλά ενημερωμένος και «ψαγμένος» άνθρωπος δεν τρώει παραμύθια.
Η παλαιολιθική δίαιτα, πείθει; Φυσικά και πείθει. Ποιους,όμως, έχει ως πιστούς οπαδούς; Έχει οπαδούς ΜΟΝΟ όσους βολοδέρνουν όλη τους τη ζωή μπρος και πίσω, δεξιά και αριστερά και είναι έτοιμοι να «ασπαστούν τυφλά» κάτι το οποίο δεν μπαίνουν καν στον κόπο να το εξετάσουν διεξοδικά.
Το μάρκετινγκ, ειδικά το αμερικανικό, είναι πολύ δυνατό και πολύ καλά μελετημένο και στημένο. Βρίσκουν πρώτα τα είδωλα ή πρότυπα, που «τυγχάνει» πάντα να είναι κορμάρες, γυναικάρες, παιδαράδες και, ενίοτε, λεφτάδες. Και, φυσικά, όλοι όσοι επιθυμούν αυτό που δεν έχουν, «τσιμπάνε».
Για άλλη μια φορά διαπιστώνω, μετά λύπης μου, ότι θέλουμε ως ανθρώπινο είδος πολλά χρόνια ακόμη, για να αλλάξουμε τη συνειδητότητά μας.
Η παλαιολιθική δίαιτα είναι ακόμη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ, γιατί απαγορεύει την κατανάλωση του junkfood και προτείνει άσκηση. Αυτό που «σώζει» τη συγκεκριμένη δίαιτα είναι η άφθονη κατανάλωση βιολογικών φρούτων και λαχανικών,που γλυτώνει προσωρινά το σώμα από την άμεση αυτοδηλητηρίαση και τοξίνωση από τις όξινες ζωικές τροφές.
Είναι η λύση για το σημερινό υπέρβαρο ή παχύσαρκο άνθρωπο η παλαιολιθική δίαιτα; Όχι, φυσικά. Είναι μια δίαιτα που μπορεί να εγγυηθεί υγεία και θεραπεία ασθενειών; Όχι, φυσικά. Είναι μια δίαιτα που μπορεί να τηρηθεί εφ' όρου ζωής; Εδώ, απαντώ με ένα τεράστιο ΟΧΙ!
Πριν αποφασίσεις να κρίνεις το άρθρο ως παλαιομοδίτικο και αντισυμβατικό, άρα απορριπτέο, προτείνω το εξής.
Κρυφά από τη γυναίκα σου, βγάλε το κοντάρι από τη σκούπα και μετά πήγαινε στο μπαλκόνι και με ένα μαχαίρι ακόνισε σχολαστικά τη μία του άκρη. Στη συνέχεια, φόρεσε πέδιλο, βγάλε ρολόι, καδένα και γυαλιά και βρες να φορέσεις κάτι σε στολή ιθαγενή. Τώρα είσαι έτοιμος. Με το σκουπόξυλο ακονισμένο για όπλο, μπες στο μετρό ή στο αυτοκίνητο σου (χατιρικά) και κατευθύνσου στο κοντινότερο δάσος. Ξεκίνα να κυνηγάς. Όσο και να φωνάζεις, δύσκολα θα βρεις θύμα. Δεν πειράζει, όμως. Εσύ περίμενε όσο χρειαστεί. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι οι «πρόγονοί» σου, οι Paleo,έτσι ακριβώς έκαναν.
Όσο εσύ θα ψάχνεις τη «φυσιολογική» paleoτροφή σου με αυτόν τον τρόπο, εγώ θα απολαμβάνω κάτω από μια πορτοκαλιά αυτό που η «φύση» μου προστάζει ως αυτονόητο να κάνω, όταν πεινάω.
Υ.Γ.: Μη μείνεις και πολύ στο δάσος, γιατί το κινητό σου χτυπάει στο αυτοκίνητο ασταμάτητα!
- Είναι η γυναίκα σου που ανησυχεί, γιατί η μακαρονάδα σου θα κρυώσει...
Σπάρτακος, ο Εκπαιδευτής!

spartacus

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα