Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τί είναι ελεύθερη βούληση;


Εσφαλμένα νομίζουμε πως η ελεύθερη βούληση σημαίνει να αποφασίζουμε εμείς για τη ζωή μας ή να επιλέγουμε ό,τι θέλουμε ή να πηγαίνουμε ενάντια στο κατεστημένο ή να σπάμε κανόνες και όρια. Αυτό δεν είναι ελεύθερη βούληση… απλά επιλέγω ποιο όνειρο να ονειρεύομαι μέσα στην ψευδαίσθηση του κόσμου, μέσα στην πλάνη της ανθρώπινης εμπειρίας.
Η προσωπικότητα και το εγώ είναι ένας τρόπος σκέψης του νου. Αυτό το δίδυμο αποφασίζει πώς να αισθανθούμε, τί επιλογές να κάνουμε, μας βάζει να κυνηγάμε όνειρα και στόχους. Κι ενώ νομίζουμε πως έχουμε ελεύθερη βούληση, στην ουσία δεν έχουμε καθώς εξακολουθούμε να κοιμόμαστε… να νομίζουμε δηλαδή πως η ζωή που έχουμε είναι αληθινή και πως εμείς είμαστε το σώμα και όχι ένα κέλυφος. Αυτό το κέλυφος κοιτάζουμε να το ευχαριστήσουμε, να το νταντέψουμε, να το φροντίσουμε… ξεχνώντας τον Θεό που κατοικεί μέσα του.

Η πραγματική έννοια της ελεύθερης βούλησης έχει αποτυπωθεί στην φράση του Νίκου Καζαντζάκη: “Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος”. Όλο το έργο του Καζαντζάκη είναι αφιερωμένο στην πραγματική ελευθερία του ανθρώπου και πώς να σπάσει τα δεσμά του και να βρει το Θεό. “Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;”Σωτηρία θα πει να μην υπολογίζεις στα μέσα που διαθέτει η ψευδαίσθηση για να λυτρωθείς, αυτή μόνο να σε κοιμίσει μπορεί και να σε κάνει να ποθείς όλα όσα μπορεί να χαρίσει στο σώμα, αφήνοντας έξω τα οφέλη της ψυχής.
Η αληθινή ελεύθερη βούληση ξεκινάει μόνο με την αφύπνιση του ανθρώπου. “Τί θα πεί φώς; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια”. Να κοιτάς πέρα από την ψευδαίσθηση και το σκοτάδι του φόβου ξέροντας ποιος είσαι και τί οφείλεις να κάνεις γι’ αυτό. Αυτό το κέλυφος που είναι το σώμα σου Δεν είσαι εσύ και όσο υπακούς στους φόβους και στις επιθυμίες του, δεν είσαι ελεύθερος. Ελεύθερος σημαίνει να παρατηρείς τη ζωή νιώθοντας μόνο ανιδιοτελή αγάπη και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς με το κέλυφος που έχεις χρεωθεί.
Ελεύθερος σημαίνει να βλέπεις τους περιορισμούς του σώματος και να σκέφτεσαι σα να μην έχεις περιορισμούς. Μόνο τότε υιοθετείς την Συμπαντική συμπεριφορά.
Ελεύθερος σημαίνει να ξέρεις πως η επιθυμία που έχεις μέσα σου σε οδηγεί σε ακόμη ένα σενάριο της ψευδαίσθησης του κόσμου. Μόνο η επιθυμία σου να ξυπνήσεις και να ενωθείς με το Θεό μπορεί να σε οδηγήσει έξω από την πλάνη.
Ελεύθερος σημαίνει να φοβάται το σώμα σου αλλά εσύ να μη το πιστεύεις. Να έχει επιθυμίες κι εσύ να επιλέγεις να μην τις ακολουθείς. Να βλέπεις τις δύσκολες συμπεριφορές των άλλων και να κάνεις πως δεν τις βλέπεις, ακόμη κι αν σε βλάπτουν.
Ελεύθερος σημαίνει να θέτεις στο κέλυφος που κατοικείς το ιερό καθήκον να βοηθήσει τον κόσμο να ξυπνήσει. Ακόμη κι ένα χαμόγελο ζεσταίνει καρδιές και τις κάνει να κοιτάξουν αλλού.
Μόνο η πνευματική διαύγεια είναι ελευθερία. Τότε ενεργοποιείται η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου και μπορεί να ολόκληρο τον κόσμο ενώ ο ίδιος παραμένει στην εσωτερική σιωπή, στον χώρο που συναντάει τον Θεό.
Μόνο τότε το ανθρώπινο κέλυφος παύει να επιθυμεί, να κυνηγάει στόχους, να νιώθει δυστυχισμένο, άχρηστο και άσχημο… τότε είναι που αλλάζει την ίδια του τη φύση και ζει για να υπηρετεί το Θεό.

Όλα να είναι καλά στον κόσμο σας,
Έλενα Έρα
συγγραφέας & ενεργειακή θεραπεύτρια
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα