Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Μυθικές ανθρωπόμορφες φυλές


 Γράφει ο Χείλων
Η αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή μυθολογία βρίθουν από «παράξενα» και συνάμα «υπέροχα» πλάσματα. Τα περισσότερα περιλαμβάνονται στην Φυσική Ιστορία του Πλίνιου, ένα έργο που ενέπνευσε το Μεσαιωνικό «θηριολόγιο» και τους σχεδιαστές της ανθρωπογεωγραφίας. Οι εικόνες προέρχονται από το Χρονικό της Νυρεμβέργης του 1493.
Αβαρίμονες είναι το όνομα μυθικής φυλής η οποία αποικούσε στην ομώνυμη χώρα. Οι Αβαρίμονες είχαν πέλματα προς τα πίσω, αλλά παρά το μειονέκτημα αυτό ήταν σε θέση να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Ζούσαν μαζί με τα άγρια ζώα και επιχειρεί να συλλάβει τους απέτυχε επειδή ήταν τόσο άγρια στην κοιλάδα του όρους Ίμας (σημερινά Ιμαλάια). Υπήρχε μια ιδιαιτερότητα στην περιοχή που κατοικούσαν, καθότι ήσαν αναγκασμένοι παραμείνουν σε αυτήν, διότι ήταν αδύνατο να αναπνεύσουν οποιοδήποτε άλλο είδος αέρα και σε περίπτωση που έφευγαν θα πέθαιναν. Οι Αβαρίμονες αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο στο έργο του, Φυσική Ιστορία (VII 11). Μια παρόμοια αναφορά υπάρχει από τον Aulus Gellius στις Αττικές Νύχτες.

αιγίπανεςΑιγίπανες ή Σάτυροι Λίβυοι Φυλή η οποία αποτελείτο από άνδρες με πόδια αιγών (κατσικοπόδαροι) και κέρατα που ζούσαν στο όρος Άτλας στην Λιβύη και ήσαν συγγενείς με τους Σατύρους Νέσιους. Οι Αιθιοπικοί Σάτυροι που αναφέρει ο Φιλόστρατος ανήκαν πιθανώς στην ίδια φυλή.  Οι Αφρικανικοί Σάτυροι πιθανώς προέκυψαν από αναφορές ταξιδιωτών σε πιθήκους και μπαμπουίνους. Οι Αιγίπανες ήσαν μια ευφάνταστη προέκταση των εν λόγω αναφορών.
Ανδροφάγοι Φυλή της Αφρικής οι οποίοι τρέφονταν αποκλειστικά με την σάρκα ανθρώπων (κανίβαλοι). Στις συγγενικές φυλές περιλαμβάνονται οι Αγριοφάγοι που τρέφονταν με σάρκα από λιοντάρια και πάνθηρες και οι Παμφάγοι, που έτρωγαν τα πάντα.
αρίμασποιΑρίμασποι ή Μονόμματοι Φυλή μονόφθαλμων που ζούσε στους πρόποδες του Ριπαίου όρους (Καρπάθια) στην βόρεια Σκυθία και βρίσκονταν συνεχώς σε πόλεμο με τους Γρύπες οι οποίοι ήσαν φύλακες χρυσορυχείων, κατοικούσαν στην κορυφή του όρους, είχαν κεφάλι αετού και σώμα λέοντα.
Αριμφαίοι Φυλή δασύτριχων Σκυθών που κατοικούσαν στα κρύα δάση του βορρά. Όπως οι γείτονες Υπερβόρειοι, ήσαν και αυτοί ιερή φυλή ευλογημένη από τους θεούς. Πιθανώς να ταυτίζονται με τους Αρίμασπους και Άριμους.
Αρταβάτιτες Φυλή της Αφρικής, η οποία αναφέρεται από τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο στο έργο του Φυσική Ιστορία (77 μ.Χ.). Είχαν τέσσερα πόδια και περπατούσαν σαν τα ζώα. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν δυτικά του Αιθιοπικού βασιλείου της Μερόης.
Άστομοι Φυλή Ινδικής προέλευσης των οποίων τα σώματα καλύπτονταν με τρίχωμα, δεν είχαν στόμα και ζούσαν από τις οσμές των αρωματικών φυτών.
Άτλαντες Οι κάτοικοι της μυθικής Ατλαντίδας.
βλέμυεςΒλέμμυες ή Στερνόφθαλμοι Φυλή ακέφαλων ανδρών της Αφρικής τα πρόσωπα των οποίων βρίσκονταν στα στήθη τους.
γηγενείςΓηγενείς Πολεμική φυλή με έξι χέρια προερχόμενοι κατευθείαν από την Γη οι οποίοι πολέμησαν με τους Αργοναύτες στην Μυσία.
γοργάδεςΓοργάδες Αφρικανική φυλή, οι γυναίκες της οποίας καλύπτονταν με μακριά μαλλιά.
Ηλιάδες Καταπληκτικά όντα που κατοικούσαν στα Επτά Ευτυχή Νησιά στο Νότιο Ωκεανό. Ήταν σχεδόν άτριχα με ευλύγιστα οστά και διπλή γλώσσα, η οποία τους επέτρεπε να ομιλούν δύο συζητήσεις ταυτόχρονα.
ιππόποδεςΙππόποδες Φυλή της βόρειας Ευρώπης με πόδια αλόγου.
Καλίνγκοι Ινδική φυλή βραχύβιων ανδρών που έφθαναν σε ωριμότητα στην ηλικία των πέντε ετών και πέθαιναν σε ηλικία οκτώ ετών.
img_kentauroiΚένταυροι Φυλή η οποία κατοικούσε στα δάση της Μαγνησίας και είχαν κορμό ανθρώπου και σώμα αλόγου.
cyclopesΚύκλωπες Φυλή βαρβάρων μονόφθαλμων γιγάντων, οι οποίοι ποιμένευαν τα κοπάδια τους στο νησί της Σικελίας. 
κυνοκέφαλοιΚυνοκέφαλοι ή Εμίκουνες Αφρικανική φυλή ανδρών με κεφάλι σκύλου. Πιθανώς μπαμπουίνοι.
Λαιστρυγόνες & Οδυσσέας
Λαιστρυγόνες Φυλή γιγαντιαίων κανιβάλων στην Ιταλία ή βόρεια Ευρώπη, τους οποίους αντιμετώπισε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του. 
μάχυλεςΜάχλυες Λιβυκή φυλή από ερμαφρόδιτους, των οποίων το σώμα από την μια πλευρά ήταν γυναικείο και από την άλλη ανδρικό. Κατοικούσαν πέριξ της λίμνης Τριτωνίδας στην βορειοδυτική Λιβύη. Η πολεμική εξάσκηση των νέων γυναικών και τα μακριά μαλλιά των ανδρών, πιθανότατα υπήρξαν αφορμή για το μύθο του ανδρόγυνου.
Μάκροβοι Ινδική φυλή μακρόβιων ανδρών οι οποίοι ουδέποτε παρουσίαζαν σημάδια γήρανσης. Σε αυτούς εντάσσονται επίσης οι Κύρνοι και οι Γύμεντες.
Μακροκέφαλοι Αφρικανική φυλή με μακριά  επιμήκη κεφάλια
Μάνδοι Ινδική φυλή, τα μέλη της οποίας εμφάνιζαν σημάδια απότομης γήρανσης αμέσως μετά την γέννηση.
Μελανόχροτοι Μελαμψή φυλή η οποία διοικείτο από βασιλέα ο οποίος είχε ένα μάτι στο μέσον της κεφαλής του.
νούλοιΝούλοι Αφρικανική φυλή με πόδια τα οποία είχαν οκτώ δάκτυλα αντίστροφης φοράς.
Πάνδες Ινδική φυλή με γιγαντιαία αυτιά, οκτώ δάκτυλα στα χέρια και πόδια και το σώμα τους καλυπτόταν από τρίχωμα. Τα μαλλιά τους σε νεαρή ηλικία ήταν άσπρα και όσο μεγάλωναν γινόντουσαν μαύρα.
artabaticiΠανώτιοι Ευρωπαϊκή φυλή με αυτιά στο μήκος του σώματος
πυγμίεςΠυγμίες Αφρικανική φυλή η οποία είχε ύψος πυγμής (η απόσταση από τον αγκώνα μέχρι τον καρπό ενός κανονικού ανθρώπου) και οι οποίοι ήσαν σε συνεχή πόλεμο με κοπάδια γερανών.
σκιάποδες 
Σκιάποδες, Στεγανόποδες Λιβυκή φυλή ανθρώπων οι οποίοι είχαν ένα τεράστιο πέλμα το οποίο χρησίμευε μεταξύ άλλων για να τους προφυλάσσει από τον ήλιο.
Σκιρίται Ινδική φυλή με ρουθούνια φιδιού και ελικοειδή πόδια.
Στρουθόποδες Ινδική φυλή οι γυναίκες της οποίας είχαν μικροσκοπικά πέλματα, σε αντίθεση με τους άνδρες τα πέλματα των οποίων είχαν μήκος μισό μέτρο.
Σύρβοτες Αφρικανική φυλή τα μέλη της οποίας είχαν ύψος τέσσερα μέτρα.
Υπερβόρειοι Φανταστική φυλή μακρόβιων η οποία ζούσε στην γη της αιώνιας άνοιξης, πέραν των βορείων ανέμων.
Χρομάνδες Ανδρική φυλή από την Ινδία τα σώματα των οποίων καλύπτονταν από πυκνό τρίχωμα, είχαν δόντια σκύλου και έβγαζαν μια τρομακτική κραυγή. Βασικά ήταν ένα είδος πίθηκου. Το όνομα αυτής της φυλής σχετίζεται με το αρχαίο βασίλειο του Μαντί το οποίο βρισκόταν στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.
Πηγές
Φωτο: theoi.com

 chilonas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα