Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Βανουάτου: Όταν μια καιρική βόμβα πετάει την εθνική ανεξαρτησία στο καλάθι των αχρήστων!




Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν σήμερα οι αρχές το Βανουάτου μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Παμ από το αρχιπέλαγος του νοτίου Ειρηνικού, όπου ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν.

Χαρακτηρίστηκε μια από τις χειρότερες “φυσικές καταστροφές” στην ιστορία της περιοχής.

Το γραφείο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών επιβεβαίωσε ότι 6 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον κυκλώνα, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς- ένας απολογισμός που δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί- σε μία μόνο από τις 6 επαρχίες του Βανουάτου, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
ΒανουάτουΩστόσο καθώς το δίκτυο των επικοινωνιών έχει σχεδόν στο σύνολό του τεθεί εκτός λειτουργίας, είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων αυτής της καταστροφής, 48 ώρες μετά το πέρασμα του Παμ, ενός κυκλώνα κατηγορίας 5 που τον συνόδευαν ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 300 χιλιόμετρα/ ώρα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam έως και το 90% των κατοικιών στο Πορτ Βίλα έχουν καταστραφεί.
«Είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχουμε δει ποτέ στην περιοχή του Ειρηνικού, το επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών θα είναι τεράστιο», δήλωσε ο Κόλιν Κολέτ βαν Ρούγιεν, επικεφαλής του Oxfam στο Βανουάτου. «Ολόκληρες κοινότητες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», πρόσθεσε.
Μεγάλοι είναι οι φόβοι για ορισμένα νησιά που επλήγησαν από τον κυκλώνα, καθώς οι υπηρεσίες υποστήριξης είναι περιορισμένες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επικοινωνία με οποιαδήποτε περιοχή εκτός της πρωτεύουσας είναι ακόμα αδύνατη.
«Το δίκτυο τηλεπικοινωνιών εξακολουθεί να μην λειτουργεί», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Παόλο Μαλάτου, υπάλληλος στην Εθνική Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της χώρας (NDMO). «Δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση εκτός της Πορτ Βίλα».
«Όσο υπάρχουν σιωπηλά όπλα μαζικής καταστροφής, δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανεξαρτησία»
Το Βανουάτου αποτελούσε κτήση της Γαλλίας και της Βρετανίας ωσότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980. 
Τώρα στρατιωτικό αεροσκάφος της Γαλλίας που μεταφέρει εξοπλισμούς και εφόδια έκτακτης ανάγκης σπεύδει σήμερα από τη Νέα Καληδονία με προορισμό το Βανουάτου προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους του αρχιπελάγους, ενώ αμέσως μετά θα χρειαστούν δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα ή άλλους οργανισμούς για να ορθοποδήσουν. Ήταν το… “κλίμα”, το έφαγε και ο δράκος της οπλοποίησης καιρού.

Τα περίεργα φαινόμενα του ακραίου αυτού φαινομένου

Ένας φίλος αναγνώστης μας έστειλε την έρευνα που έκανε και τον ευχαριστούμε. Το ευχαριστούμε όχι μόνο που μας την έστειλε, αλλά που πήρε τον κόπο να την κάνει – αν έτσι λειτουργούσαν όλοι οι πολίτες θα είχαμε σώσει τα μισά από τα παγκόσμια προβλήματα.
Τι στοιχεία συνέλεξε,  λοιπόν, ο φίλος μας:
Στιγμιότυπο 2015-03-15, 11.34.13 π.μ.Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, που παρακολουθούσε το φαινόμενο, όχι ένας, αλλά: «τρεις τροπικοί κυκλώνες οδεύουν προς το νησιωτικό κρατίδιο του νότιου Ειρηνικού, στο αρχιπέλαγος Βανουάτου, με καταστροφικούς ανέμους ταχύτητας μέχρι 185 χλμ την ώρα και ισχυρές βροχοπτώσεις.
«Ο καιρός είναι κάθε λεπτό που περνά πιο άγριος και η πρωτεύουσα, όπως και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας, παραμένει σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε από την πρωτεύουσα, Πορτ Βίλα η εκπρόσωπος της UNICEF  Άλις Κλέμεντς. Ο κυκλώνας Παμ που αναβαθμίστηκε στην κατηγορία πέντε, δεν αναμένεται να πλήξει τις ηπειρωτικές περιοχές του νησιού, αλλά θα περάσει κοντά από το Βανουάτου σήμερα Παρασκευή προκαλώντας ενδεχομένως πλημμύρες.
«Με βάση τις προβλέψεις, δεν θα προσεγγίσει ξηρά, αλλά θα περάσει πολύ κοντά στα νησιά Βανουάτου» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ντέιβιντ Γκίμπσον. Η πρωτεύουσα Πορτ Βίλα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα ή να υποστεί ζημιές, συμπλήρωσε.
Ένας άλλος τροπικός κυκλώνας, ο Όλγουιν, που πνέει με ανέμους άνω των 165 χλμ την ώρα κινείται προς την δυτική ακτή της Αυστραλίας, νότια από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Πορτ Χέντλαντ, αλλά αναμένεται να εξασθενίσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα και πάλι με την Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο τρίτος κυκλώνας, ο Νάθαν από τη βορειοανατολική ακτή της πολιτείας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, αναμένεται να κινηθεί βόρεια και ανατολικά μακριά από την ακτή του Βανουάτου.
Τελικά ο Παμ που ξαφνικά αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 5 πέρασε μέσα από τη στεριά και κατέστρεψε τα πάντα

Τι είναι οι κυκλώνες

1dia32bαπόσπασμα από δημοσίευση στο Βήμα
«H κίνηση των κυκλώνων μέσα στον Ατλαντικό είναι τέτοια που οι κυματισμοί στην ανώτερη ατμόσφαιρα κατευθύνονται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και η μεγαλύτερη ανάπτυξη των κυκλώνων γίνεται στο υγρό περιβάλλον της Καραϊβικής με τα πολύ θερμά νερά, τα οποία έχουν θερμοκρασίες πάνω από 26,5 βαθμούς Κελσίου.
Αντίθετα στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού οι κυκλώνες απομακρύνονται από τις ακτές, ενώ παράλληλα τα νερά του Ειρηνικού στις δυτικές ακτές της Αμερικής έχουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και η σχετική υγρασία δεν είναι υψηλή»
Το… ‘ακραίο’ φαινόμενο του Βανουάτου, έσπασε και δεύτερο χρυσό κανόνα. Ο Παμ δεν πέρασε, όπως και αναμενόταν, μακρυά από τις ακτές.
Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια (βλ. επισυναπτόμενο πίνακα) Τροπικοί κυκλώνες κατηγοριών 3, 4 και 5 (≥111 μίλια/178 χλμ. την ώρα) δημιουργούνται κατά μέσον όρο 1.9 κάθε χρόνο. Πρόκειται για την υψηλότερη κατηγορία ισχύος.
“Τουλάχιστον τρεις τροπικοί κυκλώνες που συγκαταλέγονται στο ανώτατο όριο της κατηγορίας «οδεύουν» προς το νησιωτικό κρατίδιο του νότιου Ειρηνικού, Βανουάτου, με καταστροφικούς ανέμους ταχύτητας μέχρι 185 χλμ την ώρα και ισχυρές βροχοπτώσεις ανακοίνωσε η τοπική Μετεωρολογική Υπηρεσία.”
Όμως, μόνο το τελευταίο διήμερο 3 κυκλώνες δημιουργούνται στην περιοχή!, αναφέρει ο φίλος μας.

Γιατί χτύπησαν το “ανεξάρτητο” Βανουάτου;

Βανουάτου | Ένα ευτυχισμένο – χωρίς χρήματα – κράτος!

Βανουάτου 2δημοσίευση στο neolaia.gr
Ξέρετε όλοι φαντάζομαι, αυτό το αγαπημένο κλισέ, τα  λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία (με το αγαπημένο ευφυολόγημα ως συνέχεια «τα πολλά λεφτά όμως, την φέρνουν..»). Ε λοιπόν στο Βανουάτου, ένα κράτος τους Ειρηνικού Ωκεανού, το κλισέ βρίσκει την τέλεια εφαρμογή.
Το Βανουάτου αποτελείται από 83 νησιά. Στο βόρειο μέρος είναι το νησί Πέντεκοστ, είναι 490 τετρ.χιλιομ. με 12.000 κατοίκους. Η χώρα αυτή μέχρι το 1980 ήταν αποικία εν μέρει της Γαλλίας και εν μέρει της Αγγλίας γι αυτό ένας ξένος μπορεί να συνεννοηθεί αλλού στα γαλλικά και αλλού στα αγγλικά. Από το 1980 όμως το Βανουάτου είναι ανεξάρτητο κράτος και σήμερα δεν έχει οικονομικά προβλήματα.
Ο πληθυσμός του Βανουάτου είναι 221.506. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην ύπαιθρο, ενώ δεκάδες χιλιάδες ζουν στην Πορτ Βίλα και στη Λουγκανβίλ. Οι κάτοικοι, που ονομάζονται Ni-Vanuatu είναι στην πλειοψηφία τους (98,5%) μελανησιακής καταγωγής, ενώ οι υπόλοιποι είναι ένα μείγμα από Ευρωπαίους, Ασιάτες και κατοίκους από άλλα νησιά του Ειρηνικού. Τρία νησιά ιστορικά κατοικήθηκαν από τους Πολυνήσιους. Περίπου 2.000 κάτοικοι ζουν και εργάζονται στη Νέα Καληδονία. Το 2006 το Νέο Οικονομικό Ίδρυμα και οι Φίλοι της Γης (περιβαλλοντική οργάνωση) κατέταξαν το Βανουάτου ως το ευτυχέστερο μέρος για να ζήσει κανείς ανάμεσα σε 178 κράτη σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τον Happy Planet Index.

Η κοινωνία και οι άνθρωποι στο Βανουάτου

Στο Βανουάτου, λοιπόν, οι άνθρωποι ζουν από αυτά που παράγουν. Έχουν φυσικά και τουρισμό. Όμως μία χρήσιμη λεπτομέρεια, είναι πως δεν έχουν τράπεζα. Δηλαδή έχουν τράπεζα, αλλά όχι όπως την ξέρουμε εμείς. Κάνουν κανονικά καταθέσεις, μόνο που δεν καταθέτουν χρήματα. Καταθέτουν προϊόντα και ιδέες! Πρακτικά: Υπάρχει κατάσταση, στην οποία αναγράφεται πόσο θα κατατεθεί στον λογαριασμό του για κάτι που θα καταθέσει. Γίνονται δεκτές καταθέσεις σε είδη, όπως ψάθες, κοράλλια, καλλιτεχνικά δουλεμένες πέτρες, δόντια αγριόχοιρων, διάφορα όστρακα κ.α. Από τον λογαριασμό του πληρώνονται άλλα πράγματα, όπως κάποιο δάσκαλο για τα παιδιά του.
Οι άνθρωποι στο νησί καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες έτσι και επιπλέον με προϊόντα που παίρνουν άμεσα από τη φύση και ανταλλάσσουν άμεσα μεταξύ τους, καρπούς, ψάρια κ.α.
Και τί γίνεται με τις ιδέες; Όταν κάποιος έχει κάποια ιδέα ή εμπειρία που είναι χρήσιμη, κατατίθεται στο λογαριασμό του. Αυτή η ιδέα μπορεί να πουληθεί σε άλλο μέρος. Η τράπεζα αυτή έχει 12 υποκαταστήματα στο Πεντεκόστ και 50 σε όλη τη χώρα Βανουατού.

Τι δηλώνουν οι ίδιοι – Συμπεράσματα

«Είμαστε ευτυχισμένοι άνθρωποι, είμαστε ικανοποιημένοι μ’ αυτά που έχουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε φύεται γύρω μας. Δεν υπάρχει πείνα. Ο καθένας είναι ευχαριστημένος. Δεν αναζητούμε συνέχεια όλο κάτι άλλο ν’ αποκτήσουμε. Η ζωή μας κυλά ομαλά μέσα στην οικογένεια, στην κοινωνία μας και στις παραδόσεις μας. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και φροντίζουμε τους ηλικιωμένους.»
Και θα μπορούσε να ακουστεί ουτοπικό και ρομαντικό, αλλά γιατί να μην τον πιστέψεις; Όταν η κατανάλωση δεν έχει μπει στην ζωή σου ως αυτοσκοπός, όταν δεν ζεις για να καταναλώνεις, αλλά καταναλώνεις για να ζεις (σόρυ για το κλισέ, αλλά ταιριάζει (παρεμπιπτόντως στην ντόπια διάλεκτο, δεν υπάρχει λέξη για «κατανάλωση» και «εμπορική οικονομία»)) τότε μοναδικό σου σκοπός είναι να επιβιώσεις. Και πώς επιβιώνεις; Γινόμενος ένα με την φύση, σεβόμενός την, και εκμεταλλευόμενος τα αγαθά που σου δίνει.  Και κυρίως. Μέσα από υγιείς κοινωνικές σχέσεις, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μελών της κοινωνίας, αφού η επιβίωση του ενός, εξαρτάται άμεσα από την επιβίωση του άλλου.
Στην ερώτηση να ευχηθώ και στα δικά μας πάντως, κωλύομαι λίγο… Εσείς τι λέτε;
Στην ερώτηση σου, φίλε αρθρογράφε του neolaia.gr θα απαντούσα, τώρα, να μην ευχηθείς. Όσα χρόνια γράφω σε τούτο το ιστολόγιο, λέω, τονίζω, φωνάζω και ξαναλέω:

«Όσο υπάρχουν σιωπηλά όπλα μαζικής καταστροφής, δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανεξαρτησία»

Το άρθρο αφιερώνεται:
  • Σε όσους βάζουν προτεραιότητα σε οτιδήποτε άλλο λέγοντας “ας λύσουμε το πρόβλημα κρίση, πρώτα και μετά θα ασχοληθούμε με τους χημικούς αεροψεκασμούς και τα χααρπ
  • Σε όσους νομίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να γίνει Βανουάτου – σε μας δεν θα συμβεί. Δεν ξέρω που στηρίζουν αυτή την αισιοδοξία, τη στιγμή μάλιστα που της έχουν συμβεί τόσα πολλά
  • Σε αυτούς που νομίζουν ότι απλά βγαίνοντας από την ΕΕ, το ευρώ, ή το ΝΑΤΟ, θα αποκτήσουν και εθνική ανεξαρτησία. Εθνική ανεξαρτησία θα αποκτήσει μια χώρα, όταν ο μετεωρολόγος της, ο στρατιωτικός της, ο εκπαιδευτικός της, ο δημοσιογράφος της αποκαλύψει την αλήθεια και θα πάψει να την κρύβει, ακόμα και να την εμποδίζει να βγει στο φως – Γίνε η αλλαγή που θες να δεις
  • Σε αυτούς που νομίζουν ότι όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας – ας ενημερωθούν καλύτερα, γιατί αυτό το “νόμισμα” σκοτώνει:  Οπλοποίηση Καιρού –  Ο πραγματικός σκοπός των χημικών αεροψεκασμών
  • Τέλος, σε αυτούς που φοβούνται ή “περιμένουν” έναν γ’ Π.Π. Μην περιμένετε άλλο, έχει ήδη αρχίσει και είναι σε πλήρη εξέλιξη…

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα