Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Φροντίστε τα λόγια σας να έχουν καλοσύνη και αγάπη

Είναι εύκολο να αποκτήσει κάποιος τη συνήθεια να μιλάει πίσω από την πλάτη των άλλων, να απευθύνεται σαρκαστικά στους άλλους, να κάνει αρνητικά και κακόπιστα σχόλια για τη ζωή και τους ανθρώπους, να υπονοεί προσβλητικά πράγματα για κάποιον τρίτο, να κουτσομπολεύει και να εκφράζεται με διάφορους άλλους αρνητικούς τρόπους. Δυστυχώς, αυτή η συνήθεια, όσο αθώα και άκακη κι αν μοιάζει, έχει κάποιες σοβαρές συνέπειες.
5201089266_d236e1e92b_z
Αν βάλουμε για μια στιγμή στην άκρη το γεγονός ότι το να μιλάς άσχημα είναι αγενές, ας σκεφτούμε τις επιπρόσθετες συνέπειες. Καταρχάς, μιλώντας αρνητικά ή με έντονο ύφος σε κάποιον, μπορεί αυτός να το εκλάβει ότι προσπαθούμε να τον μειώσουμε ή να τον πληγώσουμε. Σε κανέναν – και ειδικά στα μέλη της οικογένειάς σας – δεν αρέσει να του επιτίθενται, και όλοι νιώθουν άσχημα όταν τους συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η ίδια η πράξη της λεκτικής επίθεσης ενθαρρύνει αντιδράσεις αντεπίθεσης και αντιποίνων. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αντιμάχεται το κλίμα αγάπης μέσα στο σπίτι σας.

Αν η επίθεση δε γίνεται κατά πρόσωπο αλλά πίσω από την πλάτη του άλλου, αποτελεί επίσης δείγμα έλλειψης σεβασμού. Και βέβαια δε δίνει στον άλλον την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Πέρα όμως από όλα αυτά, παρατηρήστε πώς νιώθετε εσείς όταν μιλάτε με αρνητικό ή έντονο τόνο. Αν το προσέξετε, θα δείτε πως νιώθετε άσχημα. Μαζί με τις αρνητικές εκφράσεις έρχεται και μια αίσθηση έντασης και ανησυχίας, ένα είδος άσχημης διάθεσης μέσα στην ψυχή σας. Όταν μιλάτε αρνητικά, εστιάζετε την προσοχή σας σε όλα αυτά που είναι λάθος στον κόσμο και στους άλλους ανθρώπους. Σας κάνει να ξεχνάτε όλα εκείνα για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες – και εφιστά την προσοχή σας σε ό,τι δεν είναι τέλειο. Με λίγα λόγια, κανένας δεν κερδίζει, και πολύ περισσότερο εσείς!
Αν πιάσετε τον εαυτό σας να λέει κάτι κακό, δείτε αν μπορείτε μετά να έχετε μια όμορφη και ειρηνική μέρα. Η δική μου πρόβλεψη είναι πως τις περισσότερες φορές δε θα τα καταφέρετε.
Κανένας δεν είναι τέλειος, και σίγουρα όλοι παραπατάμε λίγο πού και πού. Οι περισσότεροι από μας έχουμε μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης. Αν αρκετοί από εμάς βάλουμε στην καρδιά μας το μήνυμα, να μιλάμε με αγάπη και καλοσύνη, τότε όλοι μας θα ζούμε σ΄έναν κόσμο με περισσότερη αγάπη και υπομονή.
Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα …μέσα στην οικογένεια» του ψυχολόγου Richard Carison, Ph.D.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα