Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ



Η ιστορία είναι αληθινή, γνωστή σε ελάχιστους. Ο Μανιάτης Φώτης Μουρκάκος πουλάει χασίσι έκω από την πόρτα Της ταβέρνας "Τα Παγώνια"  του Διαμαντή Χιώτη , Σωκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, 1938. Ταβερνιάρης και παράνομος έρχονται στα χέρια, και ο πατέρας του μετέπειτα άρχοντα του μπουζουκιού Μανώλη Χιώτη, χαστουκίζει τον ενοχλητικό Μανιάτη, που το πήρε βαρειά, προσβλητικά. 

Μετά από λίγες μόλις ημέρες ο Μουρκάκος σκότωσε τον ταβερνιάρη. 0 24χρονος τότε Φώτης Μουρκάκος αποφυλακίζεται, το 1942, περίοδος χιτλερικής κατοχής στην Αθήνα, και μπαίνει σε μπουζουκάδικο της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου δίπλα στον Μπαγιαντέρα παίζει μπουζούκι ο 22χρονος Μανώλης Χιώτης. Ο γιος του δολοφονημένου όταν την παρουσία αντιλαμβάνεται στο μαγαζί του Μουρκάκου, κατεβαίνει από την πίστα, όχι και να διασκεδάζει τον δολοφόνο του πατέρα του. Ο ποινικός έχει κατανόηση, αφήνει ένα χαρτονόμισμα, βάζει το κεφάλι κάτω και εγκαταλείπει το κέντρο. 


Σα σήμερα, 21 Μαρτίου , το 1920, γεννήθηκε ο άνθρωπος που "πρόδωσε" το μπουζούκι, αυτός που το έβαλε στα σαλόνια, Ο μέγας δεξιοτέχνης σολίστας Μανώλης Χιώτης , που πέθανε σα χθες, 20 Μαρτίου, το 1970. "Προδότης" διότι έχει καταγραφεί πως το τρίχορδο μπουζούκι το μετέτρεψε σε τετράχορδο. Και το έκανε διότι αναζητούσε κι άλλους δρόμους μουσικούς, άλλους ήχους.

Στην πραγματικότητα τη μία ακόμα χορδή πρώτος την "έβαλε" στο μπουζούκι ο δάσκαλος του Μανώλη Χιώτη, Ο Στέφανος Σπιτάμπελος . Ο Χιώτης είναι ο πρώτος που έπαιξε με ηλεκτρικό μπουζούκι και γι 'αυτό όταν άκουγες ένα από τα 350 τραγούδια του έλεγες αυτό είναι δικό του. "Κοσμοπολίτικα" λαϊκά τραγούδια μπολιασμένα με ρυθμούς από τσα-τσα και μάμπο.

Παικταράς με το μπουζούκι. Αυτόν του ελαφρού, όχι του μπουζουκιού σκυλέ επέλεξε ο Μίκης Θεοδωράκης για εκτελεστή στα πολιτικά του τραγούδια, στον Επιτάφιο, στους Λιποτάκτες, στην Πολιτεία.

Ο Μανώλης Χιώτης έκανε τρεις γάμους με τις τραγουδίστριες Ζωή Νάχη , το 1949, με την Μαίρη Λίντα δέκα χρόνια μετά που έγιναν σπουδαίο ντουέτο και την Μπέμπα Κυριακίδου . Πέντε θεωρούνται οι «σχολές» του μπουζουκιού, του Τσιτσάνη , του Ζαμπέτα , του Χιώτη, του Μακρυδάκη και του Παλαιολόγου .

Ο θεός της ηλεκτρικής κιθάρας, Ο Τζίμυ Χέντριξ είχε πει: «Δεν είμαι νούμερο ένα, ο Χιώτης είναι!". Στον τάφο του επάνω, την ημέρα της κηδείας τού Μανώλη Χιώτη έπαιξαν το σουξέ του « Ηλιοβασιλέματα »οι Γιάννης Καραμπεσίνης, Πάνος Πετσάς και Γιάννης Δέδες.

 apodytiriakias

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα