Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ο Νιμπίρου; -Κόκκινο αστέρι νάνος πέρασε από το Ηλιακό μας σύστημα 70.000 χρόνια πριν


Τον καιρό σχεδόν που πιστεύεται ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι εξαπλώθηκαν στην Ασία, ένα κόκκινο αστέρι νάνος πέρασε μόλις 0,8 έτη φωτός από τον ήλιο. Αυτό συμπέρανε μια ομάδα αστρονόμων.
Να πρόκειται άραγε για τον μυθικό Νιμπίρου;



Οι περιπλανώμενοι πρόγονοί μας πιθανόν ποτέ δεν το πρόσεξαν. Το αστέρι του Scholz, όπως είναι το παρατσούκλι του αστεριού κόκκινου νάνου, είναι τόσο αμυδρό που, παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 20 έτη φωτός μακριά, ανακαλύφθηκε μόλις το 2013. Ακόμα και το 25 φορές πιο κοντά, και ως εκ τούτου, 600 φορές πιο φωτεινό, αστέρι επίσημα γνωστό ως WISE J072003.20-084651.2 θα απαιτούσε κιάλια για να ανιχνευτεί (αν είχαν υπήρχαν εκείνη την εποχή). Ωστόσο, ένα μαγνητικά ενεργό αστέρι, όπως το αστέρι του Scholz μπορεί να λάμπει και είναι πιθανό ότι μπορεί περιστασιακά να έγινε αρκετά φωτεινό ώστε να προβληματίσει τους παρατηρητικούς πρώτους ανθρώπους. 



Το αστέρι του Scholz σχεδόν σίγουρα πέρασε από το Νέφος του Oort, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι κομήτες, αλλά πιθανότατα δεν έφτασε το εσωτερικό σύννεφο όπου μια βαρυτική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συγκρούσεις κομητών στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος. 

Το Astrophysical Journal Letters, μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Eric Mamajek του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ περιγράφει το περιστατικό ως "το πιο κοντινό γνωστό πέρασμα αστεριού στο ηλιακό σύστημα". Ο ισχυρισμός ακολουθεί τις εκθέσεις ότι το αστέρι HIP 85605 μπορεί να έρθει υπερβολικά κοντά, στα 0,13 έτη φωτός μακριά σε 15 εκατομμύρια χρόνια, αλλά η ομάδα του Mamajek λέει ότι έχει βρει στοιχεία που το αντικρούουν. 

Το αστέρι του Scholz είναι ένας από τους πολλούς ερυθρούς νάνους που εμφανίστηκε στις φωτογραφικές εικόνες του ουρανού, αλλά πέρασε απαρατήρητο μέχρι πρόσφατα. Όταν μετρήθηκαν οι αποστάσεις τους, μερικά από τα πιο κοντινά αντικείμενα άρχισαν να κερδίζουν την προσοχή, αλλά το 20 ετών φωτός, αστέρι του Scholz δεν ξεχώριζε. Το αστέρι, επίσης, δεν κινείται πολύ γρήγορα στον ουρανό. 

Για να προσδιοριστεί αν το αστέρι έρχεται προς το μέρος μας ή απομακρύνετε, ο συνεργάτης του Mamajek, Δρ. Valentin Ivanov του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου μέτρησε την ακτινική ταχύτητα του μέσω του φαινομένου Doppler και βρήκε ότι απομακρύνεται από τον ήλιο και όχι γρήγορα. 

"Τα περισσότερα αστέρια σε κοντινή απόσταση δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εφαπτομενική κίνηση", λέει ο Mamajek, "Η μικρή εφαπτομενική κίνηση και η εγγύτητα αρχικά έδειξε ότι το αστέρι ήταν πιο πιθανό είτε να κινείται προς μια μελλοντική στενή επαφή με το ηλιακό μας σύστημα, ή «πρόσφατα» ήταν κοντά στο ηλιακό σύστημα και απομακρύνεται. Σίγουρα αρκετές ακτινικές μετρήσεις ταχύτητας συμφώνησαν ότι απομακρύνεται από τον Ήλιο μας -και συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να πέρασε κοντά στο παρελθόν". Το αστέρι σήμερα κινείται μακριά από μας πέντε φορές πιο γρήγορα από το διαστημόπλοιο Voyager 1. 

Ο υπολογισμός της πορείας ενός άστρου συνεπάγεται κάποια αβεβαιότητα, δεδομένου ότι η βαρύτητα των άλλων κοντινών αντικειμένων μπορεί να έχει εισάγει στρεβλώσεις. Παρ 'όλα αυτά, ο Mamajek καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια πιθανότητα 98% το αστέρι του Scholz να πέρασε μέσω του νέφους του Oort, αλλά όχι μέσα από την εσωτερική περιοχή του. 

Ο δορυφόρος Γαία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα χαρτογραφήσει την απόσταση και τις ταχύτητες δισεκατομμυρίων αστεριών, έτσι περιπτώσεις όπως το αστέρι του Scholz και το HIP 85605 μπορεί να είναι απλώς μια πρόγευση του τι πρόκειται να μάθουν.

Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://iopscience.iop.org/2041-8205/800/1/L17
  2. http://scifiportal.eu/?author=16

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα