Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

«Θ.Β. made in Russia»: Γκάφα ολκής πρακτόρων, δεν το πίστευε το FBI

Η εξάρθρωση από το αμερικανικό FBI, την αμερικανική αντικατασκοπεία δηλαδή, ρωσικού δικτύου συλλογής πληροφοριών, που σχετιζόταν με αυτό που εξαρθρώθηκε το 2010, με την Άννα Τσάπμαν, έχει προκαλέσει πολυποίκιλα σχόλια στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Το FBI λοιπόν συνέλαβε τον φερόμενο ως πράκτορα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, Γιεβγένι «Ζένια» Μπουριακόφ, 39 ετών, με την κωδική ονομασία «NOC»,εργαζόμενου σε τράπεζα ρωσικών συμφερόντων, ως του προσώπου που είχε βάλει στόχο γυναίκες φοιτήτριες στα πανεπιστήμια, συμβούλους επιχειρήσεων, αλλά και οικονομικές πληροφορίες, μέσω της τράπεζας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στην οποία εργαζόταν.
Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ακόμα και 20 ετών, αν και πολλοί υποστηρίζουν, ότι είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι οι Ρώσοι να βρουν τον κατάλληλο στόχο, κάποιον πράκτορα των Αμερικανών στη Ρωσία, ώστε να τον συλλάβουν και εν ευθέτω χρόνω να ακολουθήσει η γνωστή ανταλλαγή, με το μέλλον του μετά ως ήρωα του ρωσικού κράτους, να προδιαγράφεται λαμπρό…
Όπως όμως αναφέρει και το περιοδικό «TIME», το μέλλον των δύο χειριστών του πράκτορα οι οποίοι επιχειρούσαν σε αμερικανικό έδαφος υπό την κάλυψη – πολυτέλεια της διπλωματικής ασυλίας, δεν προδιαγράφεται εξίσου λαμπρό, αφού κατά τα φαινόμενα χρεώνονται τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κατασκοπευτικού δικτύου.

Πρόκειται για τους Ίγκορ Σπορίσεφ και Βίκτορ Ποντόμπνγι. Ο πρώτος εμπορικός ακόλουθος με βάση τη Νέα Υόρκη και ο δεύτερος ακόλουθος στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη. Τι να πει κανείς για πράκτορες-χειριστές («handlers» στην καθομιλουμένη των εν λόγω υπηρεσιών) όταν καλούν από ένα τηλέφωνο τον πράκτορά τους, χωρίς το παραμικρό μέτρο προστασίας και χρησιμοποιούν σε συνομιλία στο υπό κάλυψη γραφείο της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας (SVR) το πραγματικό του όνομα; Όπως αναφέρει το καλά πληροφορημένο συνήθως «TIME», ο χώρος «θα έπρεπε να ήταν παγιδευμένος από το τμήμα αντικατασκοπείας του FBI»…
Σα να μην έφτανε αυτό, το FBI τους έχει καταγεγραμμένους να μιλούν μεταξύ τους, με τον ακόλουθο στον ΟΗΕ να λέει στον εμπορικό ακόλουθο για το πόσο βαρετή είναι η δουλειά του… κατασκόπου και πόσο διαφορετική από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ! Πρόσθεσε δε, ότι ευελπιστούσε να σταλεί στο εξωτερικό, τουλάχιστον με άλλο διαβατήριο! Αναφορές έχει επίσης στο τι θα πρέπει να κάνει (…) για να εκτελέσουν οι γυναίκες στόχοι τις οδηγίες του!
Πάλι καλά που δεν τους έστειλαν, διότι με τόσες… «προφυλάξεις» που έπαιρναν και θα τους συλλάμβαναν και δεν θα ενδιαφέρονταν και πολύ οι προϊστάμενοί τους να τους επαναπατρίσουν! Μάλλον ευγνώμονες θα πρέπει να είναι…
Σε άλλο τηλεφώνημα που παρακολουθούσε το FBI (που προφανώς αρχικά είχε αμφιβολίες με βάση το γνωστό «too good to be true»!), ο ένας ζητά τη βοήθεια του άλλου εντός 15 λεπτών, διότισυγκεκριμένο ρωσικό μέσο ενημέρωσης που ενεργεί για λογαριασμό της SVR (!!!) στη Νέα Υόρκη, ζητούσε να του δοθούν ερωτήσεις για να τις υποβάλλει σε πηγή στο χρηματιστήριο!
Ο «πράκτωρ Θ.Β.» από τη γνωστή ελληνική ταινία ωχριά μπροστά στο… ταλέντο τους. Ο άλλος απαντά σε 20 λεπτά και ζητά να μεταφερθεί η εξής «μαγική» ερώτηση που θα έβαζε σε υποψίες ακόμα και άτομο με νοητική στέρηση: Πως οι μηχανισμοί του χρηματιστηρίου μπορούν να χρησιμοποιηθούνγια την «αποσταθεροποίηση» των αγορών, με τον άλλον να τον διορθώνει, ότι μάλλον εννοούσε «σταθεροποίηση»!
Για να μην τα πολυλογούμε, αργότερα κι ενώ προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για μιαμεγάλη συμφωνία σε ξένη χώρα μεταξύ εταιριών αερομεταφορών στην οποία αντιδρούσαν οι εργαζόμενοι, χώρα στην οποία είχε μεταβεί ο Μπουριακόφ με την ευκαιρία συνεδρίου, ως απεσταλμένος της τράπεζας, ο οποίος επεδείκνυε μεγάλο ζήλο – αν και αφελής – και χαρακτηρίζεται ως «επιθετικός» στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ο εν λόγω συναντήθηκε το καλοκαίρι του 2014 με πλούσιο επενδυτή που ενδιαφερόταν να επενδύσει σε καζίνο στη Ρωσίακαι έψαχνε τους κατάλληλους να τον βοηθήσουν.
Κάποια στιγμή η συζήτηση περιστράφηκε και στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα του Μπουριακόφ για το αμερικανικό χρηματιστήριο και ο επενδυτής προσφέρθηκε να ανταλλάξει τη βοήθειά του στην επένδυση, έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών τα οποία είχε εξασφαλίσει από κάποιον φίλο του που εργαζόταν εκεί. Το πρόβλημα που ανέκυψε στην πορεία, ήταν ότι ο επενδυτής ήταν πράκτορας του FBI, με αποτέλεσμα όσα επακολούθησαν… κι εμάς να γράφουμε το παρών άρθρο.
Οι δυο χειριστές του όμως, παρότι προκύπτει από τις συνομιλίες που υποκλάπηκαν από το FBI είχαν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον «επενδυτή» και φοβόντουσαν ότι είναι παγίδα, δεν τον απέτρεψαν, ούτε σήμαναν συναγερμό. «Εσύ θα κρίνεις τι θα κάνεις», φέρονται αν του είπαν όταν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, με τον Σπορίσεφ να δίνει το «πράσινο φως» για τη συνάντηση του Μπουριακόφ με τον «φίλο» του «επενδυτή».
Ο Μπουριακόφ παρέλαβε έγγραφα που φέρονταν να είναι από το υπουργείο Οικονομικών και αφορούσαν στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και τα παρέδωσε στον Σπορίσεφ κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης στο Μπρονξ, υπό την παρακολούθηση όμως του FBI. Φέρεται να είχε προσπαθήσει να αποσπάσει πληροφορίες και έγγραφα για τις προσπάθειες των Αμερικανών να αναπτύξουν τεχνολογίες στο ενεργειακό τομέα που θα οδηγούσαν σε απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο…

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα