Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Krugman: Οι μύθοι του “Ελληνικού Προγράμματος”…



Krugman: Οι μύθοι του “Ελληνικού Προγράμματος”… 


Σε άρθρο γνώμης ο Paul Krugman στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Europe’s Greek Test», αναφέρεται σε ορισμένους μύθους που αφορούν στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και στις πραγματικότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τους μύθους.



Συγκεκριμένα, πολλοί πιστεύουν ότι με τα δάνεια που λαμβάνει η Αθήνα επιχορηγούνται οι κρατικές δαπάνες, η αλήθεια όμως, όπως τονίζει ο αρθρογράφος, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών αποπληρώνει τόκους και μικρό μέρος παλαιότερων δανείων.

Μια άλλη αλήθεια είναι ότι κανείς πια δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει. Προτείνει, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα αυτή και να μειωθούν οι πληρωμές σε επίπεδο που δεν θα αναγκάζει τους Έλληνες να υποφέρουν. Είναι ο στόχος να γίνει η Ελλάδα το παράδειγμα για τους άλλους δανειστές; Διερωτάται ο Krugman και αν η απάντηση είναι θετική, πώς αυτό συνάδει με τις αρχές της ένωσης κυρίαρχων και δημοκρατικών χωρών, όπως υποτίθεται ότι είναι η ΕΕ;


Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα αδυναμία του τραπεζικού της τομέα. Καταλήγοντας, ο Krugman διατυπώνει την, αντικειμενική όπως υποστηρίζει, άποψη, ότι η επίλυση του προβλήματος της Ελλάδας δεν είναι δύσκολη υπόθεση. 

Η Ελλάδα έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ας επιτραπεί, λοιπόν, στην Ελλάδα να επιτυγχάνει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα ανακουφίζουν τους Έλληνες και αυτό θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι πέτυχε και κατ΄ αυτό τον τρόπο να «αδειάσει» τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις που καραδοκούν.

Ούτως ή άλλως το κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες των πιστωτριών χωρών θα είναι ελάχιστο, αφού έτσι κι αλλιώς, δεν πρόκειται να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Για να γίνει το σωστό, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Γερμανοί, να εγκαταλείψουν τους μύθους που τους εξυπηρετούν και να σταματήσουν να αντικαθιστούν την ανάλυση με την ηθικολογία.

http://www.nytimes.com/2015/01/30/opinion/paul-krugman-europes-greek-test.html?ref=todayspaper

 mignatiou

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα