Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

« Περιβάλλον και ποιότητα ζωής »


Στον 21ο αιώνα που διανύουμε έχουμε αναπτύξει πολλούς τομείς της τεχνολογίας, έχουμε  εφεύρει τρόπους ίασης πολλών ασθενειών, έχουμε παρέμβει στο περιβάλλον, αλλά ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε τη φύση.


   Οι παρεμβάσεις μας στο περιβάλλον πολλές φορές αποδείχθηκαν καταστροφικές για το οικοσύστημα και κατ’ επέκταση και για τον ίδιο τον άνθρωπο.


   Ο άνθρωπος καλείται να εξασφαλίσει έναν υγιεινό και ποιοτικό τρόπο ζωής, πρέπει να εκτιμήσουμε την αξία του φυσικού μας πλούτου και να προσπαθήσουμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσής μας. 


   Αρκεί να κατανοήσουμε το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι είμαστε με το περιβάλλον και παράλληλα πόσο μεγάλη ανάγκη μας έχει και το έχουμε. Πως μπορούμε εμείς να συμβάλουμε σε αυτό?  πολύ σημαντικό είναι να φροντίζουμε τους χώρους δίπλα μας, και να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο απόρριψης των απορριμμάτων μας, για παράδειγμα τι πιο απλό από το να διαχωρίζουμε από το οικιακό μας περιβάλλον τα απορρίμματα μας σε αυτά που μπορούν να ανακυκλωθούν από τα υπόλοιπα  και εν συνεχεία να τα τοποθετούμε μέσα στους κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται στις γειτονιές μας και σε πολλά σημεία των πόλεων μας.
 

   Ποια είναι λοιπόν είναι τα οφέλη που αποκομίζουμε από αυτή την ενέργεια μας? Πόσο σημαντική είναι άραγε μια τέτοια ενέργεια για εμάς και το περιβάλλον?


  Με αυτή την απλή κίνηση μας καταφέρνουμε …




1) Μέσα από την ανακύκλωση δημιουργούμε έναν κύκλο ‘‘ζωής” ανακυκλώσιμων αντικειμένων που μας εξυπηρετούν στις καθημερινές μας ανάγκες συνεχώς.



2) Περιορίζουμε κατά μεγάλο ποσοστό την κατανάλωση ενέργειας που θα χρειαζόταν να καταναλωθεί από την παραγωγή ενός νέου αντικειμένου .



3) Εξοικονομούμε κατ’ επέκταση και σε φυσικούς πόρους που δεν θα καταναλωθούν.



4) Αποφεύγουμε την χρονοβόρα διαδικασία αποσύνθεσης των υλικών στο περιβάλλον, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ένα απλό πλαστικό ποτηράκι νερού που μας εξυπηρετεί το πολύ για 1 λεπτό αν αυτό απορριφτεί στο περιβάλλον η διαδικασία αποσύνθεσης του στην φύση θα έπαιρνε πάνω από 200 χρόνια.



5) Ανακουφίζουμε τις χωματερές μας, ο χώρος αποθήκευσης των απορριμμάτων μας δεν είναι ανεξάντλητος.



 6) Περιορίζουμε την μόλυνση του εδάφους από βλαβερά γι’ αυτό αντικείμενα μερικά μάλιστα από αυτά τα χρησιμοποιούμε  ευρέος στην καθημερινότητα μας, αν  αυτά δεν ανακυκλωθούν είναι υπεύθυνα για την ανεπανόρθωτη μόλυνση του,  μερικά τέτοια για παράδειγμα είναι οι μπαταριές τα σπρέι, λιπάσματα,  ποντικοφάρμακα, χλωρίνες κ.α. .



   Κατά καιρούς παρατηρείτε το φαινόμενο να απορρίπτουμε λανθασμένα διάφορα πιο ογκώδες αντικείμενα μας, που δεν μας είναι πλέον χρήσιμα σε πεζοδρόμια, οικόπεδα δίπλα στους κάδους σκουπιδιών, και γενικότερα σε δημόσια σημεία, απλά και μόνο επειδή αυτό μπορεί να μας εξυπηρετεί. Γι’ αυτά λοιπόν τα αντικείμενα οι περισσότεροι δήμοι μας παρέχουν την δυνατότητα να τα απομακρύνουν, επικοινωνώντας λοιπόν μαζί τους έρχονται και να τα παραλαμβάνουν, χωρίς καμία επιβάρυνση μας, και αναλαμβάνουν την σωστή διαχείριση και την ανακύκλωση τους, ωστόσο αν δεν μας παρέχετε αυτή η δυνατότητα μπορούμε να απευθυνθούμε για την απομάκρυνση τους σε  εταιρίες ενοικιάσεις κάδων.


   Κάνοντας καθαρότερες τις πόλεις μας απολαμβάνουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας,  δημιουργούμε έναν ανθρώπινο καθρέφτη ζωντάνιας, ομορφιάς και ανθρωπιάς. Άλλωστε ζούμε σε μια τόσο όμορφη χώρα θα ήταν δίκαιο να την προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού και να την  διαφυλάξουμε έτσι, κάθε χρόνο μας επισκέπτονται τουρίστες από όλο τον κόσμο άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Είναι σωστό και δίκαιο, είναι αξιοπρεπές να πάρουν μαζί τους την δική μας ταυτότητα ως Έλληνες, να δείξουν ενδιαφέρον για τον πολιτισμό μας, για να το μεταδώσουν σε άλλους, γιατί ένα κομμάτι του πολιτισμού της κουλτούρας κάθε χώρας αποτυπώνεται σαν αποτύπωμα της στην καθαριότητα της και στο σεβασμό που δείχνει στο περιβάλλον που την περικλείει.


   Γι’ αυτό, λοιπόν, ξεκινώντας ο καθένας να βάζει το καθαρό στίγμα του  στο δημιούργημα που λέγεται περιβάλλον, βοηθάμε να ζήσει όχι μόνο ο πλανήτης περισσότερα χρόνια, αλλά και εμείς περισσότερα, καλύτερα και με ποιότητα.



Εν-ημερωμένος  Πολίτης

ΗΛΙΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα