Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η χρονιά που απαγορεύτηκαν τα Χριστούγεννα: Μία σκοτεινή πτυχή της ιστορίας


Η Γέννηση του Ιησού, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος 

Ολοι γνωρίζουμε την ιστορία του Grinch, του γκρινιάρη που ήθελε να ακυρώσει τις γιορτές, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πολλά χρόνια πριν από αυτόν τα είχε καταφέρει κάποιος άλλος. Πρόκειται για μία «σκοτεινή» περίοδο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όταν οι Πουριτανοί κυριολεκτικά απαγόρευσαν τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Οπως εξηγεί ο Στίβεν Νίσενμπαουμ, συγγραφέας του βιβλίου «The battle for Christmas» και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Αμχερστ «Αν νομίζετε ότι η σύγχρονη καθημερινότητα είναι πόλεμος εναντίον των Χριστουγέννων, δεν έχετε δει τίποτα ακόμα. Οι Πουριτανοί κατάφεραν πραγματικά να ακυρώσουν τα Χριστούγεννα.»

Η θρησκευτική αντίθεση με τον εορτασμό ήταν Καλβινιστική και βασιζόταν στην αυστηρή ερμηνεία του τι έλεγε και τι όχι η Αγία Γραφή επιμένοντας ότι πουθενά δεν γίνεται μνεία για τον εορτασμό της γέννησης του Ιησού.

«Οι Πουριτανοί στην Αγγλία και την Αμερική, υποστήριζαν ότι αν ο Θεός ήθελε να γιορτάζουμε τη Γέννηση του Χριστού, είναι βέβαιο ότι θα είχε δώσει ένα θεϊκό σημάδι» εξηγεί ο Νισενμπαουμ «Ο Λουκάς γράφει "Για υμίν γεννιέται αυτή τη μέρα στην πόλη του Δαβίδ Σωτήρας, που είναι ο Χριστός ο Κύριος" αλλά δεν λέει ποια μέρα είναι αυτή.»

Επιπλέον, οι Πουριτανοί μελετητές πίστευαν ότι τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία για το χρόνο της γέννησης του Χριστού είναι ότι οι βοσκοί κοιμούνταν στα χωράφια με τα κοπάδια τους άρα αυτό αποκλείεται να συνέβη στις κρύες νύχτες του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Μερικοί Πουριτανοί μπορεί να ήταν πρόθυμοι να αφήσουν τους χριστιανούς να γιορτάζουν την αργία ακόμη και σε κοινότητες όπου είχαν πολιτικό έλεγχο, ωστόσο έβλεπαν με αποτροπιασμό οποιοδήποτε είδος εορτασμού που δεν ήταν αυστηρή και ευσεβής αφοσίωση.

Διαμαρτύρονταν μάλιστα ότι το 1712 η «Γιορτή της Γεννήσεως του Χριστού δαπανάται σε διασκεδάσεις, χτενίσματα, γιορτές με φαγητό και αλκοόλ και έκφυλες ελευθερίες».

Ετσι, όταν είχαν τα πολιτικά μέσα, μερικοί πουριτανοί απλά σταμάτησαν τα Χριστούγεννα . Στην Αγγλία, το Κοινοβούλιο σταμάτησε τον εορτασμό το 1647 ωστόσο ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙ τα επανέφερε το 1600. Πέρα από τον Ατλαντικό , στην πολιτεία της Μασαχουσέτης τα Χριστούγεννα απαγορεύτηκαν το 1659 μέχρι το 1683.


e-didaskalia


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα