Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός

XIROS

Συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός, δραπέτης της φυλακών Κορυδαλλού, και καταδικασθείς ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.
Πηγές αναφέρουν πως συνελήφθη στο πλαίσιο επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής. Οι έρευνες της αστυνομίας εστίαζαν στις περιοχές της Αναβύσσου και κατά πληροφορίες τελικά συνελήφθη μέσα σε σπίτι- γιάφκα, αφού αρχικά είχε τεθεί υπό παρακολούθηση αν και κυκλοφορούσε μεταμφιεσμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες ειχε ξανθά μαλλιά και γένια.
Ο Χ.Ξηρός μετήχθη και κρατείται στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ.
Αμέσως μετά τη σύλληψη η ΕΛΑΣ ενημέρωσε μέσω Twitter:

Ο Χριστόδουλος Ξηρός κηρύχθηκε δραπέτης στις 7 Ιανουαρίου 2014, έχοντας λάβει 9ημερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού, την Πρωτοχρονιά του προηγούμενου χρόνου. Ήταν η 7η άδεια που είχε λάβει από τις φυλακές από τον Δεκέμβριο του 2012.

Τα ίχνη του ωστόσο είχαν χαθεί από τις 5 Ιανουαρίου, όταν έφυγε από το σπίτι των γονιών του στη Χαλκιδική. Με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ανιψιός του έφθασε στο κέντρο της Αθήνας και από τότε εξαφανίστηκε. Στις 21 Ιανουαρίου 2014, φορώντας ένα κόκκινο φούτερ και φόντο φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, του Καραϊσκάκη, του Κολοκοτρώνη και του Άρη Βελουχιώτη έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο μέσω του οποίου καλούσε σε ενοπλο ξεσηκωμο.


Για πρώτη φορά στην εγχώρια τρομοκρατία, η επανεμφάνιση καταζητούμενου τρομοκράτη, συνοδεύεται από βίντεο.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε κατέγραψει μέρος της επιστολής του, σε βίντεο και το έστειλε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Ο καταζητούμενος φορούσε ένα κόκκινο φούτερ και διαβάζε το μήνυμά του με φόντο τον Τσε Γκε Βάρα, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, και τον Άρη Βελουχιώτη.
Μάλιστα, το σήμα που έχει το μπλουζάκι του, φαίνεται να έχει υποστεί επεξεργασία στο βίντεο για να μη φαίνεται καθαρά.
Η επιστολή
«Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση αυτό που περιγράφετε, σίγουρα όμως είμαι αυτό που φοβάστε». Με αυτή τη φράση σε επιστολή του που αναρτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε ιστοσελίδα ο Χριστόδουλος Ξηρός προειδοποιεί για νέα χτυπήματα στοχοποιώντας παράλληλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Για την απόδραση του σημειώνει πως «θα μπορούσα να επαναπαυτώ στις δάφνες της προηγούμενης δράσης μου και να επαναλαμβάνω την καραμέλα της εποχής “κάποιος πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι”. Δεν το έπραξα. Η επιλογή μου να παραβιάσω την άδεια καταστρέφει πρώτα-πρώτα την δική μου “πορεία”» και συμπληρώνει: «Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση, να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν την ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος».
Σε άλλο σημείο της επιστολής σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «Θέλουμε δικαιώματα και θα τα κατακτήσουμε με τ' όπλο στο χέρι. Δε ζητάμε χάρη από κανέναν και ειδικά από σας τους προσκυνημένους. Και καλά θα κάνετε αν ξανασυναντηθούμε που δεν το εύχομαι (ούτε σεις να το εύχεστε) να με σκοτώσετε γιατί αν με πιάσετε αιχμάλωτο πάλι θα ξαναφύγω για να σας πολεμήσω μέχρις εσχάτων».
Η επιστολή συνοδεύεται από βίντεο αλλά και μια φωτογραφία του που σε μαύρο φόντο έχει τον Τσε Γκεβάρα, τον Αρη Βελουχιώτη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος έχει αποδράσει από τις αρχές Ιανουαρίου μετά από άδεια που του δόθηκε από τις φυλακές ξεκινά την επιστολή του με τη φράση από τον Θούρειο του Ρήγα Φεραίου: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».
Αναλυτικά η επιστολή του Χριστόδουλου Ξηρού που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας
«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»
Επειδή οι γνωστοί κροκόδειλοι των ΜΜΕ θ' αρχίσουν τις κλάψες για τα απολεσθέντα δικαιώματα, και θα ζητάνε όπως πάντα αίμα στην αρένα, έχω να πω τα εξής:
Καταρχάς, η δημοκρατία σας έχει αποθάνει προ πολλού και το εξάμβλωμα που έχει απομείνει είναι τόσο εξόφθαλμα φασιστικό που εξέχουν γύρω του οι αγκύλες της σβάστικας.
Μην παριστάνετε λοιπόν τους τιμητές και τους προστάτες τη στιγμή που δολοφονείτε τους νέους για 1.40€ και δεν σας καίγεται και καρφί. Όχι σε εμάς, απατεώνες των ΜΜΕ, φερέφωνα των δανειστών, δωσίλογοι του Δ' Ράιχ.
Είναι φυσικό η έξοδός μου να προκαλεί πανικό και τρόμο σε σας και σ' αυτούς που υπηρετείτε!
Αλλά όχι στην κοινωνία και στον λαό.
Είστε απέναντί μας, είστε τσανάκια αυτών που μας καταστρέψανε και αυτό είναι πλέον συνείδηση όλων.
Δε μας ξεγελάτε πια.
Δε σας σώζει τίποτα, ούτε τα Νταχάου που σχεδιάζετε, ούτε οι στρατιές των μισθοφόρων. Ότι και να κάνετε πολύ σύντομα το ποτάμι της οργής θα φουντώσει και θα σας πνίξει!
Και σας προειδοποιώ:
Μην τολμήσετε να κανιβαλλίσετε τους συγγενείς μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μη φαντασθείτε ότι θα επαναλάβετε τα όργια του 2002, όταν μας είχατε όλους αιχμαλώτους. Τώρα θα λάβετε την απάντηση που σας αξίζει!
Για την ώρα τους αφιερώνω έναν στίχο απ' το τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου
“Καραϊσκάκης”.
“Όταν γυρίσω θα σας γαμήσω”
Το αν κατάφερα να πείσω τους δεσμώτες να μου χορηγήσουν άδεια, το θεωρώ προσωπική επιτυχία και θα τους απαντήσω με την φράση που είπε ο Τζαβέλας όταν έπεισε τον Αλή Πασά να τον αφήσει ελεύθερο: “Χαίρομαι που εγέλασα έναν δόλιο”. Πράξη βέβαια που πλήρωσε με την ζωή του παιδιού του, που ήταν όμηρος του Αλή Πασά.
Αν ήσασταν έξυπνοι θα μας είχατε δώσει όχι απλά άδειες αλλά και ελευθερία, όμως φυσικά δεν είστε.
Τώρα την ύστατη ώρα αντί να φωνασκείτε υστερικά, να ετοιμάζετε πιο σκληρούς νόμους και πιο σκληρή καταστολή – που δείχνει και το μέτρο της δημοκρατίας σας – καλύτερα να ετοιμάζετε την ντροπιαστική φυγή σας.
Γιατί η βασιλεία σας τελείωσε και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι!
Θα μπορούσα να επαναπαυτώ στις δάφνες της προηγούμενης δράσης μου και να επαναλαμβάνω την καραμέλα της εποχής “κάποιος πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι”. Δεν το έπραξα.
Η επιλογή μου να παραβιάσω την άδεια καταστρέφει πρώτα-πρώτα την δική μου “πορεία”.
Όμως τι προοπτικές μπορεί να έχει κανείς όταν βλέπει την κοινωνία να καταρρέει, τη χώρα να καταστρέφεται και τον λαό να οδηγείται στον εξανδραποδισμό; Μέχρι πότε θα βλέπουμε εν έτει 2014 ανθρώπους να πεθαίνουν απ' τα μαγκάλια και να μένουμε απαθείς; Εγώ πάντως όχι!
Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση, να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν την ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος.
Δεν θέλουμε τα ευεργετήματά σας, κρατείστε τα να φιλοδωρείτε κανέναν ρουφιάνο σας.
Θέλουμε δικαιώματα και θα τα κατακτήσουμε με τ' όπλο στο χέρι. Δε ζητάμε χάρη από κανέναν και ειδικά από σας τους προσκυνημένους. Και καλά θα κάνετε αν ξανασυναντηθούμε που δεν το εύχομαι (ούτε σεις να το εύχεστε) να με σκοτώσετε γιατί αν με πιάσετε αιχμάλωτο πάλι θα ξαναφύγω για να σας πολεμήσω μέχρις εσχάτων.
Θα κλείσω με ένα κομμάτι από την πολιτική μου δήλωση αντί απολογίας στο εφετείο, τον Νοέμβρη του 2006: “Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση αυτό που περιγράφετε, σίγουρα όμως είμαι αυτό που φοβάστε.
Και θα ξαναπώ τον ίδιο στίχο από τον Προμηθέα Δεσμώτη.
'Χτυπάτε, αλυσοδένετε το σώμα σκλάβοι του Δία
ο νους – η ψυχή παραμένει λεύτερη".
14-1-14
Χριστόδουλος Ξηρός,
Ελεύθερο μέλος της 17Ν».

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ο ρόλος του στις δολοφονίες της 17Ν

Στις 7 Ιανουαρίου του 2014, ο Χριστόδουλος Ξηρός "εξαφανίστηκε" στα πλαίσια εννιαήμερης άδειας που είχε πάρει για την περίοδο των εορτών.
Ήταν η έβδομη κατά σειρά άδεια που έπαιρνε κατά το διάστημα φυλάκισης του από το 2002 και μετά.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι το μεγαλύτερο από τα 11 παιδιά του ιερέα Τριαντάφυλλου. Γεννήθηκε στην Ικαρία το 1958, όπου και διέμενε επί σειρά ετών. Έχει δηλώσει λάτρης της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και κατασκεύαζε μόνος του μουσικά έγχορδα όργανα.
Αν και τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας του Σάββα στον Ευαγγελισμό ανέφερε ότι ο αδελφός του είχε πέσει θύμα πλεκτάνης, τελικά στις 17 Ιουλίου 2002 ομολόγησε και ο ίδιος τη συμμετοχή του στην 17Ν.
Ήταν ένα από τα μέλη της λεγόμενης "δεύτερης γενιάς" της οργάνωσης και φαίνεται ότι στρατολογήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80. Το ψευδώνυμο του στην οργάνωση, ήταν "Μανώλης".
Στρατολόγησε τον Βασίλη Τζωρτζάτο το 1985 και τον αδερφό του Σ. Ξηρό το 1986. Μετά από την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στα χέρια του Σάββα στον Πειραιά στις 29/06/2002, ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση.
xiros
Η δράση του, καθόλου ευκαταφρόνητη, αφού, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του λοχία Ρ. Τσαντ (3/4/84), στη δολοφονία του εκδότη Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη (21/2/85), στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα το θάνατο του αστυφύλακα Ι.Γεωργακόπουλου (26/11/85), στη δολοφονία του βιομηχάνου Δ. Αγγελόπουλου (8/4/86), στη δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Νορντίν (28/6/88) και στη δολοφονία του λοχία Στιούαρτ Ρόναλντ (10/3/91).
Επιπλέον, ο Χριστόδουλος Ξηρός συμμετείχε στις απόπειρες κατά των Γ. Πέτσου (8/5/89), Β. Βαρδινογιάννη (20/11/90) και Ι. Παλαιοκρασσά.
Ο 56χρονος είναι επίσης ένας από τους τρομοκράτες που το 1991 επιτέθηκαν με ρουκέτες κατά λεωφορείου των ΜΑΤ -αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό και επτά τραυματίες - και κατά των γραφείων της εταιρείας Βιοχάλκο ΑΕ.
(φωτογραφία από την παιδική του ηλικία)
xiros

Παράλληλα, πήρε μέρος στην εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα (14/8/88), στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου (24/12/89) και το Πολεμικό Μουσείο (3/2/90), στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια (20/11/91), αλλά και σε πολλές ληστείες.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Χριστόδουλος Ξηρός προσήχθη στις 18 Ιουλίου 2002 στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τη συμμετοχή του στην οργάνωση-φάντασμα.
Στις καταθέσεις του περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης της 17Ν, αναφέρθηκε σε μέλη της οργάνωσης που γνώριζε και παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος σε σειρά επιθέσεων.
Κατηγορήθηκε για 33 ενέργειες που διέπραξε ως μέλος της 17Ν. Καταδικάστηκε σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.
"Μετανιώνω για τις πράξεις μου. Ήδη από το 1992 έχω αποσυρθεί από την ομάδα, όμως δίσταζα και φοβόμουνα να απευθυνθώ σε δικηγόρο ή να προσφύγω σε δικαστικές αρχές γιατί φοβόμουν κυρίως για τα αδέρφια μου Σάββα και Βασίλη και για την υπόλοιπη οικογένειά μου. Από το 1992 μέχρι τη σύλληψή μου συμμετείχα σε ελάχιστες επιχειρήσεις που αφορούσαν κυρίως ληστείες", ανέφερε μεταξύ άλλων στην απολογία του.
Διαβάστε την απολογία του εδώ
Κατά καιρούς έχει εγκαλέσει τις διωκτικές αρχές για τις μεθόδους τους και τις σωφρονιστικές Αρχές για τις συνθήκες κράτησης και έχει αναφέρει ότι, αν το δικαστήριο υιοθετεί παρόμοια λογική, "θα οδηγηθούμε στην κατάρρευση της Δικαιοσύνης, του νομικού μας πολιτισμού και τέλος της ίδιας της δημοκρατίας".
"Πολιτική απόδραση η απόφαση του, συνεπής με την μέχρι τώρα δράση του", είναι η σημερινή κίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Φραγκίσκο Ραγκούση, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Σχολίασε επίσης ότι αιτήματα που έχει υποβάλλει μέχρι σήμερα και απορρίφθηκαν, ενδεχομένως να τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. "Μπόρεσε και ξέφυγε όπως κάθε επαναστάτης πρέπει να κάνει". Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα με τον πελάτη του.
Τα 23 θύματα της 17Ν ήταν οι:
Ρίτσαρντ Γουέλς, Σταθμάρχης της CIA (23.12.1975),
Ευάγγελος Μάλλιος, απότακτος αστυνομικός και βασανιστής της χούντας (14.12.1976),
ο αστυνόμος Παντελής Πέτρου και ο αστυφύλακας οδηγός του Σωτήρης Σταμούλης (16.01.1980),
Τζορτζ Τσάντες (αμερικανός διπλωμάτης) και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (15.11.1983),
ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης (24.12.1984),
ο εκδότης της "Απογευματινής" Νίκος Μομφερράτος και ο οδηγός του Σ. Ρουσέτης (21.2.1985),
ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος (26.11.1985),
ο βιομήχανος Δημήτρης Αγγελόπουλος (8.4.1986),
ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης (1.5.1988),
ο ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νορντίν (28.6.1988),
ο εισαγγελέας Κώστας Ανδρουλιδάκης (10.1.1989),
ο δημοσιογράφος και βουλευτής Παύλος Μπακογιάννης (26.9.1989),
ο Αμερικανός λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ (12.5.1991),
αστυφύλακας Γιάννης Βαρής (02.11.1991),
ο Τούρκος διπλωμάτης Γιοργκού Τσετίν (7.10.1992),
ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (14.7.1992),
ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος(24.1.1994),
ο Τούρκος διπλωμάτης Ομέρ Σιπαχίογλου (4.7.1994),
ο εφοπλιστής Κώστας Περατικός (28.5.1997)
και ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς (8.6.2000).

Η δίκη της 17 Νοέμβρη
Οι κατηγορούμενοι ως μέλη της "17 Νοέμβρη" δικάστηκαν το 2003 σε μια πολύμηνη δίκη που προξένησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Δικάστηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η παραπομπή τους σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις για τη συνταγματικότητα της, καθώς το Σύνταγμα στο άρθρο 97 παρ. 1 προβλέπει ότι τα πολιτικά εγκλήματα δικάζονται μόνο από Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, που αποτελούνται από τρεις τακτικούς δικαστές και τέσσερις ενόρκους. Ανέκυψε σχετικά το ερώτημα κατά πόσο τα εγκλήματα της ΕΟ 17Ν ήταν πολιτικά. Υποστηρίχθηκαν σχετικά δύο κυρίως απόψεις.
Η μία απέρριπτε το χαρακτηρισμό των εγκλημάτων της Οργάνωσης ως πολιτικών με το επιχείρημα ότι εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν είναι πολιτικά και ότι η σχετική διάταξη του Συντάγματος σκοπό έχει να προστατεύσει αυτούς που αντιστέκονται σε δικτατορικά καθεστώτα.
Η δεύτερη άποψη τασσόταν με το χαρακτηρισμό των εγκλημάτων ως πολιτικών με το επιχείρημα ότι το Σύνταγμα δε διακρίνει κατά ποιου πολιτεύματος στρέφονται τα εγκλήματα αλλά μόνο αν κίνητρό τους είναι η πολιτική ιδεολογία, αφού δεν ορίζει ευνοϊκή μεταχείριση γι' αυτά παρά μόνο την εκδίκασή τους από ενόρκους.
Τελικά το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα εγκλήματα δεν είναι πολιτικά και ότι ορθώς παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιόν του οι κατηγορούμενοι ως μέλη της 17Ν. Στη σχετική παρεμπίπτουσα απόφασή του δέχθηκε "ως πολιτικό έγκλημα εκείνο που απευθύνεται αμέσως κατά της πολιτείας και τείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της καθεστηκυίας τάξης που υπάρχει σύμφωνα με το ισχύον πολίτευμα. Κάθε άλλο έγκλημα δεν υπάγεται στην έννοια του πολιτικού εγκλήματος, έστω κι αν τελέστηκε από το δράστη με αφορμή τα πολιτικά του φρονήματα."
Οι συλληφθέντες κατηγορούνταν για τη διάπραξη σωρείας εγκλημάτων, μεταξύ άλλων και σύστασης, συμμορίας, κατοχής εκρηκτικών υλών, ανθρωποκτονιών, ληστειών κ.λπ., τα οποία κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν έτειναν στην ανατροπή του πολιτεύματος. Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού.
Το Δεκέμβριο του 2005 άρχισε στο Πενταμελές Εφετείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό των μελών της οργάνωσης, η οποία ολοκληρώθηκε ενάμισι χρόνο και 250 συνεδριάσεις μετά, στις 14 Μαΐου 2007.
Η απόφαση μείωσε ελαφρά -αν και όχι ουσιαστικά- τις πρωτόδικες ποινές των κατηγορουμένων. Δυο από τους κατηγορούμενους, ο Θωμάς Σερίφης και ο Σωτήρης Κονδύλης αποφυλακίστηκαν έχοντας συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο κάθειρξης για την υποβολή αίτησης αποφυλάκισης.
(Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα