Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Η αλήθεια είναι η μεγαλύτερη ελευθερία


Mpalkoni2


penγράφει η Κλημεντίνη Σοφού
 
Όταν δεν έχεις τι να πεις, πες την αλήθεια. Όταν έχεις τι να πεις, πες την αλήθεια. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνε την αλήθεια. Κι όταν δεν ξέρεις πού να πας, πήγαινε στην αλήθεια.
Άκου τι έχεις μέσα σου, άκου βαθιά, στον πυρήνα της ύπαρξής σου ποιος είσαι. Ποιος πραγματικά είσαι. Μείνε μέσα στη στιγμή και αφουγκράσου. Πώς νιώθεις σχετικά με την κατάσταση / τον άνθρωπο / το θέμα; Ποιος είσαι εσύ απέναντι σ’ αυτό; Ποιος θέλεις να είσαι εσύ απέναντι σ’ αυτό; Κάνε στον εαυτό σου μικρές ερωτήσεις, δώσε μικρές απαντήσεις και άσε τον εαυτό σου να οδηγηθεί βήμα βήμα στην εσωτερική σου αλήθεια. Βρες τη, δες τη, έκφρασέ τη με τιμή και δόξασέ τη. Γιατί η αλήθεια σου εκφράζει το ποιος είσαι τη δεδομένη στιγμή. Η αλήθεια σου είναι η στιγμιαία συμβολή σου στον κόσμο.
Λένε ότι η αλήθεια πληγώνει. Λέω ότι η αλήθεια απελευθερώνει.

Το σύνδρομο των στενών παπουτσιών (Χόρχε Μπουκαϊ)

Papoutsia

Υπάρχει μια παγίδα που μας έστησαν όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Η παγίδα είναι μια ιδέα τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μας, που αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας, άμεσα και έμμεσα.
«αξίζει μόνο ότι … επιτυγχάνεται με κόπο»
Ο καθένας αντιλαμβάνεται από την εμπειρία του ότι στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι σωστό, αλλά όλοι χτίζουμε τη ζωή μας σαν να ήταν μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Αυτό το σκεπτικό ταιριάζει με ένα κλινικό σύνδρομο το οποίο έχω ονομάσει «το σύνδρομο των στενών παπουτσιών».
Ένας άντρας μπαίνει σ’ ένα κατάστημα υποδημάτων, κι ένας ευγενικός υπάλληλος τον πλησιάζει.
-Τι θα θέλατε, παρακαλώ;
-Θα ήθελα ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια, σαν εκείνα στη βιτρίνα.

Τι κρύβει η έκρηξη μιας Drama Queen;


ti kryvei i ekrixi mias drama queen
Όταν κάποιος συντονίζεται με τα συναισθήματά του απολαμβάνει καλύτερη ψυχική υγεία και συνδέεται καλύτερα με τους άλλους ανθρώπους.
Επιμέλεια –Μετάφραση:Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA, υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
Συγγραφέας: Jill P.Weber, Ph.D
Πολύ συχνότερα από όσο θα ήθελα συναντώ στο γραφείο μου, έφηβες αλλά και ενήλικες γυναίκες που έρχονται για ψυχοθεραπεία πιστεύοντας ότι δραματοποιούν τις καταστάσεις.  Έχουν την τάση να αναπτύσσουν στρατηγικές ελέγχου του συναισθήματος  ή να απωθούν πολλά πράγματα που τις ενοχλούν  μαζί με τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν. Κάποια στιγμή το ποτήρι ξεχειλίζει οπότε η στρατηγική που ως τότε έλεγχε τα συναισθήματα αποτυγχάνει. Ακριβώς επειδή το συναίσθημα δεν αφηνόταν ελεύθερο στο παρελθόν, τη στιγμή που πια δε μπορεί να περιοριστεί,  εκλύεται σε ένταση αντιστρόφως ανάλογη της σοβαρότητας του συμβάντος. Όταν αυτό το καταπιεσμένο συναίσθημα  αφεθεί να εκφραστεί ελεύθερο τότε οι γυναίκες αισθάνονται ντροπή και  ενοχή για την υπερβολική τους αντίδραση.
Αυτός ο κύκλος δραματοποίησης του συναισθήματος συχνά επαναλαμβάνεται παρά τις  προθέσεις των γυναικών και τις υποσχέσεις που δίνουν στον εαυτό τους να μην επιτρέψουν στο συναίσθημά τους να εκφραστεί με εμπρηστικό τρόπο ξανά. Η πρόθεση των γυναικών να ελέγχουν το συναίσθημά τους συχνά τις εμποδίζει από το να συνδέονται με άλλους ανθρώπους σε ένα βαθύ επίπεδο, γεμάτο νόημα.
Οι κίνδυνοι για τις νεαρές γυναίκες

Η γενιά του εφήμερου. Οι νέοι της κρίσης

Αξίζει να μιλάς με νέους, ειδικά με τους σημερινούς, που λίγο πια θυμίζουν τις πρώτες γενιές της μεταπολίτευσης, με τα παχιά λόγια και τις ασθενικές πράξεις. Τέσσερις είναι οι μεγάλες αλλαγές που τους κληροδοτήσαμε: Η επαγγελματική ανασφάλεια, η διακινδύνευση του ρόλου της πυρηνικής οικογένειας, η απαξίωση της παιδείας και η ολοένα μεγαλύτερη επίδραση του Διαδικτύου στη ζωή τους.
youngΑπόρροια αυτών η αμφισβήτηση των θεσμών, η δυσπιστία στους νόμους, η αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος, η απενοχοποίηση της σεξουαλικότητας, η γενικότερη μετάλλαξη, που κυοφορείται και που θα διαφανεί όχι ως ανατροπή, αλλά ως μια μετάβαση σε κοινωνικές δομές, που μόνο στο εξωτερικό γνωρίζαμε πως υφίσταντο. Το κράτος πλέον είναι ο εχθρός, που θεσπίζει κεφαλικούς φόρους και έχει επιδοθεί στο παιδομάζωμα των ονείρων.

100 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


100 diatrogikes- simbules-gia ygeini-diatrofi

1=> ΠΙΝΕΤΕ καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό, είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή απαραίτητων στοιχείων, όπως το μαγνήσιο, νάτριο, φθόριο, το ιώδιο κ.α.

2=> ΠΙΝΕΤΕ καθημερινά το νερό που χρειάζεστε και σας αναλογεί. Για τους ενήλικες οι ημερίσιες ανάγκες ενυδάτωσης είναι περίπου 30ml νερό ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Οι ανάγκες αυτές αυξάνονται όταν κατανάλωνετε πολύ αλάτι, καφέ, πρωτεΐνες, λιπαρά, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και όταν ασκήστε.
3=> ΠΙΝΕΤΕ νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια αυτών. Το πολύ νερό κατά την διάρκεια των γευμάτων μειώνει τα γαστρικά υγρά και επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης. Φροντίστε πάντα να σταματάτε να πίνετε νερό περίπου 15 λεπτά πριν ξεκινήσετε να τρώτε γιατί έτσι πετυχαίνετε καλύτερη χώνεψη. Πίνετε επίσης 2-3 ώρες μετά το γεύμα.
4=> ΠΙΝΕΤΕ αρκετό νερό, εκτός του ότι κόβει την όρεξη, βοηθάει τα νεφρά να λειτουργούν σωστά. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, ο οργανισμός μας αναγκάζει το συκώτι να κάνει μέρος της δουλειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι το συκώτι δεν προλαβαίνει να μεταβολίσει τη σωστή ποσότητα λίπους και έτσι ένα μέρος θα καταλήξει να αποθηκευτεί στον οργανισμό.
5=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ το νερό της βρύσης, έχει χάσει την αρχική φρεσκάδα και ποιότητά του, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, των ηλεκτρικών αντλιών ύδρευσης και της χλωρίωσης. Βάλτε ένα φίλτρο νερού που να κατακρατά το χλώριο, τους μικροοργανισμούς και τα βαρέα μέταλλα, και σώστε την υγεία σας.

Κάντε λίγο pause στον οργανισμό σας

images (3)Τα καθημερινά ωράρια σας έχουν εξαντλήσει τον οργανισμό φωνάζοντας απεγνωσμένα για λίγο pause. 
Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής δεν βελτιώνουν αρκετά την εξάντληση του οργανισμού καθώς εκτός από σωματικά, είναι εξαντλημένος και ψυχικά. 
Ο εγκέφαλός μας επίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει άριστα υπό τέτοια πίεση που του ασκούμε καθημερινά. Φτωχά γεύματα σε θρεπτικά συστατικά, ανεβασμένη πίεση στο μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων, ασφυκτικά ωράρια εργασίας, projects που πιέζουν για να τελειοποιηθούν, γυμναστήριο, παιδιά, μαγείρεμα, καθάρισμα, ψώνια κ ένα σωρό άλλες δουλειές και υποχρεώσεις που δεν σας φτάνει πλέον το 24ωρο για να μείνουν κάποιες ώρες για ξεκούραση.
 Ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος για ισότιμα ωράρια, δηλαδή 8 ώρες εργασία- 8 ώρες ελεύθερες- 8 ώρες ύπνο.
Οι 8 ώρες που είναι ελεύθερες είναι υποτίθεται για τις δουλειές του σπιτιού, διασκέδαση, ενασχόληση με κάποιο χόμπι και χαλάρωση. Με τα τωρινά καθεστώτα εργασίας, οι συνολικές ώρες που δαπανάτε καθημερινά για εργασία είναι 10-12 κατά μέσο όρο. Ακόμα και τις Κυριακές που είναι μέρα ανάπαυλας, αρκετοί από εσάς προετοιμάζετε κάτι σχετικό με την εργασία σας. 

ΟΤΑΝ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΓΙΝΕ…SELFIE

Αν ήσουν ένα άλλο ζώο, πέραν αυτού, του επικίνδυνα μοχθηρού, όταν κακομεταχειρίζεται το λόγο, την υπόσταση του οποίου ήδη κατέχεις, θα ήσουν πάπια και πιο συγκεκριμένα το ασχημόπαπο. Ή έτσι τουλάχιστον θα νόμιζες. Ή αυτό τουλάχιστον θα έβλεπες, κάθε φορά που καθρεφτιζόσουν στα γαλαζοπράσσινα νερά χωρίς κανένα ίχνος θαυμασμού προς τη φύση γενικά και τη δική σου ειδικά. Και τότε θα έψαχνες να βρεις φύλλο να κρυφτείς.
IMG_6460967641137
Τώρα όμως, στην ανθρώπινη υπόστασή σου, το κρυφτό ανάμεσα σ’ αυτό που είσαι, σ’ αυτό που βλέπεις, σ’ αυτό που θέλεις, τα φαινόμενα όπως η μαζοποίηση και ο καταναλωτισμός, και οι ψυχολογικές ανησυχίες όπως οι ανασφάλειές σου, καθιστούν αυτό το κρυφτό διασκεδαστικό.

Νέα «ἁρπακτή» μέ τό γήπεδο Καραϊσκάκη;


Νέα «ἁρπακτή» μέ τό γήπεδο Καραϊσκάκη;«…Ο Κόκκαλης και μια εταιρεία, που φέρεται ότι ήταν συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, σύναψαν ομολογιακό δάνειο 50 εκατομμυρίων ευρώ, πριν χρόνια, για να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση και κατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη.
Συστήθηκε εταιρεία με την επωνυμία «Καραϊσκάκης ΑΕ» στην οποία συμμετείχαν 50% ο Κόκκαλης και 50% ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. 
Το δάνειο χρηματοδοτήθηκε από 5 τράπεζες. 
Με ποσοστό 33% συμμετείχε η Alpha bank, δηλαδή 16,5 εκατομμύρια ευρώ, η Εθνική κατέβαλλε το 25% του δανείου δηλαδή 12,5 εκατομμύρια, η Eurobank το 25% του δανείου ή 12,5 εκατομμύρια, το 10% ή 5 εκατομμύρια η Πειραιώς και το 7% του δανείου η Attica bank. 
Το δάνειο φέρει προσωπικές εγγυήσεις των Κόκκαλη και Λαυρεντιάδη….»

Τι πραγματικά συμβαίνει με το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατομμυρίων στο Καραϊσκάκη; – Οι τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό το γήπεδο

Το άρωμα του λεμονιού βοηθάει στην μελέτη


λεμόνιΞέρετε ότι;
Το Λεμόνι παρέχει άφθονη βιταμίνη C στον οργανισμό και η συνεισφορά του στο πεπτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλη, αλλά ο ρόλος του δεν σταματά εκεί.
Η μυρωδιά του λεμονιού ενισχύει την συγκέντρωση στο διάβασμα και βοηθάει στο να αποφεύγονται τα λάθη από τους μαθητές.

Μια συζήτηση του Ντέιβιντ Γιανγκ με τον Κ

603304_391095037645519_739844737_n
Μόλις βρεθήκαμε μόνοι οι δυο μας βούτηξα στην καρδιά του προβλήματος μου: «Όταν παρατη­ρώ το νου και τα συναισθήματά μου μοιάζει κάποια στιγμή να πέφτει ομίχλη ή ένα πέπλο – κά­τι που με εμποδίζει να πάω βαθύτερα».
Κατάλαβε αμέσως τι του έλεγα και ρώτησε: «Το πέπλο δεν αποτραβιέται λιγάκι κάθε φο­ρά;»
«Μερικές φορές». Υπήρχαν στιγμές που ή­ταν πολύ πιο δύσκολο να έχεις επίγνωση. «Η ε­γρήγορση κάποιου δεν εξαρτάται από τη σω­ματική του κατάσταση; Αν κανείς είναι άρρω­στος, δεν έχει και πολλή επίγνωση».
«Φυσικά και εξαρτάται. Αν κανείς έχει σω­ματικούς πόνους, φυσικά δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτε άλλο».
«Ή δεν έχει ενέργεια…»
«Ναι, ακριβώς” του λείπει ενέργεια. Πρέ­πει, λοιπόν, κανείς να προσέχει τη σωματική του κατάσταση, να φροντίζει τη δίαιτά του, να μην παρακουράζεται και λοιπά».
«Εννοείς ότι πρέπει να δοκιμάσει κανείς την επίδραση κάθε τροφής;»
«Ναι, να πειραματιστεί με διάφορες τρο­φές και να παρατηρεί τις αντιδράσεις του σώ­ματος στα διάφορα είδη».
«Κι όταν κανείς νιώθει κούραση;»

Όταν θα πάω κυρά μου στο Παρίσι

Sto_ParisiΠολύ μου αρέσουν τα ταξίδια, αρκεί να πληρώνει άλλος. Είπα κάτι κακό; Δε νομίζω.
Πέντε χρόνια τώρα, όλα ταξίδια πάνε αυτοί και κανείς δε λέει κουβέντα. Πάνε και ξαναπάνε, και;
Άλλαξε κάτι σημαντικό;
Ναι, άλλαξε!
Το χρέος ανεβαίνει και όσο ανεβαίνει αυτό, εμείς πάμε καλύτερα -λένε-.
Να μην τους αδικούμε όμως, κάνουν φιλότιμες προσπάθειες…
Μπορεί από την άνοιξη να έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια κλπ, αλλά μια αγάπη σαν κι αυτή, δεν τελειώνει έτσι απλά.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε το 205 π.Χ. …

… επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη

Τμήμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
Τμήμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο διάσημος αστρονομικός υπολογιστής που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο, είναι πιθανώς ακόμη πιο αρχαίος από τις έως τώρα εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, ενός Αργεντινού και ενός Αμερικανού ερευνητή.
Το ναυάγιο πιστεύεται ότι συνέβη τον πρώτο αιώνα π.Χ. (μεταξύ 85 και 60 π.Χ.), ενώ ο μηχανισμός εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 100 και 150 π.Χ. Όμως η νέα εκτίμηση τοποθετεί την έναρξη του ημερολογίου του μηχανισμού στο 205 π.Χ., μόλις επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη.
Ο ιστορικός της επιστήμης Κρίστιαν Κάρμαν του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κίλμες στην Αργεντινή και ο φυσικός Τζέημς Έβανς του Πανεπιστημίου του Πάτζετ Σάουντ της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιστορίας της επιστήμης «Archive for History of Exact Sciences», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εναρκτήρια χρονολόγηση των εποχών από το ημερολόγιο του Μηχανισμού γίνεται 50 έως 100 χρόνια νωρίτερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων.

ΑΓΑΠΗ ΡΕ...



Δεν έχει νόημα να μετανιώνεις διαρκώς, ή καλύτερα, η διαδικασία του να μετανιώνεις να σε θλίβει και να αναρωτιέσαι όσα έχασες διαλέγοντας κάτι από κάτι άλλο, να αναρωτιέσαι για όσα δεν έκανες σωστά, για όσα δεν έκανες για να πετύχεις το σωστό, για όσα δε μπόρεσες να αντιληφθείς εκείνη τη στιγμή κι ύστερα σου φαίνονται τόσο αυτονόητα ώστε να αισθάνεσαι ηλίθιος που δεν τα είδες.

Ηλίθιο είναι το να λες ότι δε μετανιώνεις για τίποτα,
 ηλίθιο είναι και να μετανιώνεις διαρκώς.


Ηλίθιο είναι να νομίζεις ότι έχασες τον χρόνο σου ενώ θα μπορούσες να τον εκμεταλλευτείς καλύτερα. Δεν έχασες τον χρόνο σου. 


Η ζωή η ίδια είναι ένα χάσιμο χρόνου. Κάθε μέρα είναι μία μέρα λιγότερη, μία μέρα που χάνεις και δε θα τη ξαναβρείς.

 Τίποτα καλύτερο δε θα μπορούσες να κάνεις από αυτά που έκανες,
 αν το μπορούσες, δε θα ήσουν εσύ,
 μα είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε πάντοτε εμείς, έτσι θα κάνουμε τα λάθη και τα  σωστά που είναι γραμμένα να κάνουμε, γραμμένα όχι από μία 


Μεταφυσική Μοίρα, γραμμένα από τις δυνατότητες του εαυτού μας, γιατί ο εαυτός μας είναι το Πεπρωμένο μας.

Ενοχή…



Τον ειδα να μπαινει σε ενα παλιο κτηριο.
Σταθηκα απεναντι και περιμενα.
Οταν βγηκε, τον ακολουθησα. Μπηκα στο ιδιο λεωφορειο.
Κατα τη διαρκεια της διαδρομης, επιβεβαιωθηκα.
Οσο τον κοιτουσα,
οι εκφρασεις του, οι κινησεις του,
η ανησυχια του, ο εκνευρισμος του.
Δε μου εμοιαζε αλλα ηταν ιδιος με μενα.
Δε μου εμοιαζε
αλλα ηταν εγω.
Αν μπορουσα να διαβασω τις σκεψεις του,
ημουν σιγουρος οτι ηταν σκεψεις που ειχα σκεφτει,
η προκειται να σκεφτω.
αν με ειχε προσεξει, θα ειχε αναστατωθει,
οπως εγω,
ισως το ενστικτο του να ταν πιο δυνατο,
γιατι ολοενα και φαινοταν να εκνευριζοταν,
μα το λογο δε μπορουσε να αντιληφθει,
οπως εγω,

ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ..ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ..


Πρόθεμα…Πρέπει να το πάρουμε απόφαση οτι μεγαλώσαμε..Κι οταν κάτι ..παλιώνει, θέλει ολο και πιό συχνά¨μάστορα¨..
Κι όλο το προβλημα είναι να βρουμε έναν καλό μάστορα..
Οχι μόνο για το αγαπημένο αυτοκίνητό μας, αλλά κυρίως για μας τους ίδιους. Κι αυτό είναι ο πολύτιμος οικογενειακός μας ¨φίλος¨γιατρός.
Ενα απόγευμα χτύπησε η πόρτα μου, και ο Βαγγελάκης είδε μπροστά του ένα μέσης ηλικίας άνδρα, που του μίλησε αγγλικά.
Ο Βαγγελάκης μιλά αγγλικά, αλλά η κρητική προφορά…χαλά τα πράματα..
Οταν μου τον έφερε, μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που μου μίλησε.
Αφού είπε τόνομά του, αμέσως μου ανέφερε το όνομα φίλου μου Ουαλλού καρδιολόγου, που τον συνέστηνε,
και πρόσθεσε  οτι ήρθε να με γνωρίσει, να τον γνωρίσω, ωστε….οταν θα είχε ανάγκη τις συμβουλές , η την βοήθειά μου ,
να…μην χάνουμε χρόνο στις συστάσεις.
Στο..στικάκι που μου ενεχείρησε, ο συνάδελφος είχε όλο το ιστορικό του.         
Δεν ειπαμε τιποτα άλλο ..Σηκώθηκε. κι η εκπληξή μου ολοκληρώθηκε, όταν αφησε ένα χαρτονόμισμα στο γραφείο διακριτικά,και πολύ σοβαρά μου είπε
¨επιθυμώ να μην αντιδικήσουμε επ αυτού¨. Με χαιρέτησε κι έφυγε.
Τα προσωπικά δεδομένα του ήταν όντως βεβαρυμένα.Τα μελέτησα κι έτσι οταν με χρειάστηκε, σε ελάχιστο χρόνο είχαμε την αντιμετώπιση…       

Μεγαλώνοντας απότομα…


megalonontas-apotoma-
Έντεκα ιστορίες παιδιών που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν απότομα παρουσιάζονται με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού (20 Νοεμβρίου).
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι της Συρίας έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 13,6 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στο Ιράκ και πολλοί δεν έχουν ούτε τροφή, ούτε στέγη, ενώ έχει αρχίσει ο χειμώνας.
Στην αγροτική περιοχή Σουρούτς της επαρχίας Σανλιούρφα στην Τουρκία, ορισμένες οικογένειες βρίσκουν καταφύγιο σε ακατοίκητα κτήρια και σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ άλλες ζουν με συγγενείς τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλά παιδιά αναγκάστηκαν να πιάσουν δουλειά προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Συνήθως εργάζονται 7-12 ώρες την ημέρα σε καταστήματα ρούχων, συνεργεία, φούρνους και αγορές τροφίμων, κερδίζοντας περίπου πέντε τουρκικές λίρες την ημέρα (1,7 ευρώ).
Στις 20 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989.

Το ακριβέστερο ρολόι πάνω στη Γη είναι άχρηστο!

Δεν μπορούμε να μετρήσουμε με αυτό τον χρόνο συγχρονίζοντας όλα τα ρολόγια του πλανήτη, θα μας επιτρέψει όμως να αποδείξουμε πειραματικά τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας
Η ακριβής μέτρηση του χρόνου ήταν μια ανεκπλήρωτη επιθυμία των ανθρώπων για πάρα πολλούς αιώνες, από τα βάθη της Ιστορίας ως την Αναγέννηση. Εκείνη την εποχή ο Χόιχενς κατασκεύασε το πρώτο ακριβές ρολόι, βασισμένος στην παρατήρηση του Γαλιλαίου ότι οι ταλαντώσεις ενός εκκρεμούς είναι ισόχρονες. Από τότε ξεκίνησε μια συνεχής προσπάθεια για την κατασκευή ρολογιών όλο και μεγαλύτερης ακρίβειας, επειδή έτσι φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε κάποτε να καταφέρουμε όλα τα ρολόγια του κόσμου να έχουν την ίδια ένδειξη όταν δείχνουν μια κοινά αποδεκτή ώρα, όπως είναι π.χ. η ώρα Γκρίνουιτς.
atomic-clock
Τα άτομα του στροντίου στο ομώνυμο ατομικό ρολόι φωτίζονται με ένα κυανό λέιζερ

Καλλυντικά και Αρώματα στην Ελληνική Αρχαιότητα


ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ
Η αρωματοποιία αποτελούσε έναν κλάδο ξεχωριστό, που απαιτούσε δεξιοτεχνία, εφευρετικότητα, αλλά και την απαραίτητη μυστικότητα. Επρόκειτο για μια σπουδαία τέχνη για την οποία γράφτηκαν ποικίλα αρχαία συγγράμματα, με περιεχόμενο θεραπευτικό, καλλωπιστικό και επικουρικό. Οι αρχαίοι διέκριναν τα αρώματα σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που βρίσκονταν σε υγρή κατάσταση, τα έλαια, και στα παχύρρευστα και στερεά, τιςαλοιφές. Τα ρήματα που χρησιμοποιούσαν αντίστοιχα ήταν το χρίω και το αλείφω, ενώ συναντάται επίσης το ξεραλοίφειν για επάλειψη σε στεγνό και όχι υγρό σώμα. Τα αρωματικά έλαια χαρακτηρίζονται ως ευώδη.
Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Αθήναιος, ο Ιπποκράτης, ο Ξενοφών, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Θεόφραστος και άλλοι, αναφέρουν λεπτομέρειες σε σχέση με τα αρχαία αρώματα από λουλούδια, τα οποία έπαιρναν το όνομά τους είτε από το αρωματικό φυτό από το οποίο παράγονταν είτε από το όνομα του παρασκευαστή τους. Το μεγαλείον για παράδειγμα, διάσημο άρωμα της Εφέσου, πήρε το όνομά του από τον
Μέγαλλο από τη Σικελία. Τα πιο γνωστά αρχαία ελληνικά αρώματα ήταν το ίρινον, ελαιόλαδο με εκχυλίσματα από ρίζες ίριδας, το νάρδον, το βάλσαμο, η στακτή το αυθεντικό βάλσαμο μύρου, το μελίνιο από κυδωνέλαιο, το ρόδιο μία διάσημη αλοιφή από τη Ρόδο από εκχύλισμα τριαντάφυλλου μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, το τύλιον έλαιον και άλλα.Πολλές πόλεις μάλιστα ήταν ταυτισμένες με την παραγωγή συγκεκριμένων αρωμάτων και αλοιφών, όπως η Κύζικος περίφημη για το άρωμα της ίριδας, η Κως για το άρωμα μαντζουράνας και μήλων, η Φάσηλης για το ρόδο της κ.τ.λ.

Σεξ ή περπάτημα; Ποιο αδυνατίζει περισσότερο



Όλοι συμφωνούν ότι το σεξ είναι μια μορφή άσκησης. Έτσι η θεωρία, που βολεύει  τους περισσότερους ότι κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα καίγονται από 100 έως 300 θερμίδες πλέον φαίνεται ότι  βρίσκει επιστημονικό έδαφος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές κατά την διάρκεια των ερωτικών επαφών οι άνδρες σε μικρές ηλικίες καίνε κατά μέσο όρο 4,2 θερμίδες ανά λεπτό και οι γυναίκες  3,1 θερμίδες για το ίδιο χρονικό διάστημα . 
 
Έτσι, το σεξ αναδεικνύεται καλύτερη άσκηση από ότι μια βόλτα με τα πόδια, αλλά όχι τόσο καλή όσο το τζόκινγκ.

Γιατί κοιμάμαι και ξυπνάω κουρασμένη;



Πέφτετε για ύπνο νωρίς, ξυπνάτε το πρωί νομίζοντας ότι έχετε ξεκουραστεί αρκετά και νιώθετε αναζωογονημένοι να ξεκινήσετε μία νέα μέρα....αλλά το μόνο που θέλετε πραγματικά είναι να γυρίσετε πίσω στο κρεβάτι;
Πριν κατηγορήσετε τον πολυάσχολο τρόπο ζωής σας μάθετε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί για τις πιθανές αιτίες της ανεξήγητης κόπωσης και της υπνηλίας που μπορεί να εμφανίζετε. 
 
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
 
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η έλλειψη ύπνου είναι η πραγματική αιτία της κούρασης και της υπνηλίας που μπορεί να νιώθετε. Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο λιγότερο ύπνο χρειάζεται. Έτσι τα μωρά χρειάζονται περίπου 16 ώρες ύπνου ημερησίως, οι έφηβοι 9 και οι περισσότεροι ενήλικες 6-8 ώρες. 

Βλέπεις γύρω σου κάποιον που θεωρείς ότι έχει πετύχει; Κόλλα πάνω του σαν βδέλλα!



Βλέπεις γύρω σου κάποιον που θεωρείς ότι έχει πετύχει; 

Το “πετύχει” μπορεί να είναι στα οικονομικά, στα επαγγελματικά, στις σχέσεις, στους ανθρώπους, στην υγεία, στα κοινωνικά, σε κάτι από αυτά ή και σε όλα αυτά.

Κόλλα πάνω του σαν βδέλλα!

 Ρούφα ότι έχει να σου δώσει, μάθε, κράτα ανοιχτά τα μάτια σου και τα αυτιά σου για να δεις πως και τι κάνει!

 Δώσε του τις απορίες σου, ρώτα τον συνέχεια, μην το θεωρείς ντροπή!

 Αυτός ξέρει, αυτός έχει απαντήσεις!

Ο καθένας, την κάθε στιγμή, δημιουργεί σύμφωνα με αυτό που φαντάζεται!



Πρόσεξε να μην μπερδέψεις την έννοια της δημιουργικής φαντασίας!

 Κάθε φορά που κάτι φαντάζεσαι, το δημιουργείς από το πουθενά στο μυαλό σου. 

Κάθε σκέψη ή εικόνα που σε κατακλύζει είναι δημιουργική, γιατί φτιάχνει από το τίποτα μια παράσταση. 

Μην νομίζεις ότι δημιουργικοί είναι μόνο αυτοί που έχουν κάποια θετικά και αναπτυξιακά οράματα! 

Έχουμε συνηθίσει να τους ονομάζουμε έτσι, κάνοντας ένα τεράστιο λάθος. 

Ασυνήθιστη Ανακάλυψη Αρχαίας Αιγυπτιακής Μούμιας Η Οποία Φοράει Ακόμα Τα Κοσμήματά Της!

Για σχεδόν τέσσερις χιλιετίες η «Κυρία με τα κοσμήματα"  ξέφυγε από τους τυμβωρύχους.

Τώρα, όταν οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τον καθαρισμό και την αποκατάσταση αρκετών τάφων στην νεκρόπολη κάτω από τον ναό του Φαραώ Thutmosis ΙΙΙ (1490-1436 π.Χ.), στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο  αποκάλυψαν μια γυναικεία μούμια η οποία εξακολουθούσε να φοράει τα κοσμήματά της.

Η μούμια απόκτησε το παρατσούκλι «Κυρία με τα κοσμήματα» της οποίας η σαρκοφάγος είχε παγιδευτεί κάτω από μια στέγη που είχε καταρρεύσει.

Η σαρκοφάγος ήταν σε έναν από τους θαλάμους του τάφου XIV, του οποίου μέρος της οροφής είχε ήδη καταρρεύσει πριν ακόμη να συλληθεί από ληστές.


"Ένας μεγάλος βράχος, που είχε πέσει πριν ο τάφος λεηλατηθεί, είχε συντρίψει και  θάψει ένα προηγουμένως ανέγγιχτο φέρετρο με το περιεχόμενό του," δήλωσε η Αιγυπτιολόγος Myriam Seco, διευθύντρια του Thutmosis ΙΙΙ Temple Project.

Καθώς η ομάδα της Seco απομάκρυνε την πέτρα, βρήκαν μία ξύλινη σαρκοφάγο και μια εντελώς κατεστραμμένη γυναικεία μούμια.

Το μοντέλο του Schopenhauer


Νίκος Λυγερός - Το μοντέλο του Schopenhauer.
«Γνωρίζουμε λοιπόν όλοι, πως όσο περισσότερο προικισμένος είναι ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη κατάρα τον δέρνει. Γιατί αυτός βλέπει τους άλλους να μην έχουν γνώσεις, να είναι ελεεινοί και μικροί, όσο και αυτοί τον βλέπουν ανώτερο και άπιαστο. 

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι δυνατόν να εκφράζει αυτήν τη γνώμη του για τους άλλους, φθάνει σε ένα όριο και σταματάει. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι. 

Άραγε, όπως φαίνεται, είναι ένας απομονωμένος και μοναχικός άνθρωπος, καταδικασμένος να ζει σε ένα νησί όπου δεν απαντάει κανέναν και ο κάθε πίθηκος από μακριά τού μοιάζει για άνθρωπος;» 

Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται ο Schopenhauer στο βιβλίο του με τίτλο Ο άνθρωπος και η κοινωνία.

Ιγμορίτιδα: Μάθετε το γιατροσόφι που βρίσκεται στην κουζίνα σας

Woman with a bad headache

Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια κοινή κατάσταση κατά την οποία οι κοιλότητες γύρω από τις ρινικές διόδους ( ιγμόρεια ) αναπτύσσουν φλεγμονή και πρήζονται, για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες , παρά τις προσπάθειες θεραπείας . Επίσης είναι γνωστή ως χρόνια ρινοκολπίτιδα και εάν πάσχετε από χρόνια ιγμορίτιδα , μπορεί να είναι δύσκολο να αναπνεύσετε από τη μύτη σας . Η περιοχή γύρω από τα μάτια και το πρόσωπό σας μπορεί να την αισθάνεστε πρησμένη ή μπορεί να πόνο ή πονοκέφαλο.
Χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλείται από μια μόλυνση , αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από αυξήσεις στα ιγμόρεια ( ρινικούς πολύποδες ) ή από το ρινικό διάφραγμα. Η χρόνια ιγμορίτιδα πιο συχνά πλήττει τους νέους , αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα παιδιά .
Η χρόνια ιγμορίτιδα και η οξεία ιγμορίτιδα έχουν παρόμοια σημεία και συμπτώματα , αλλά η οξεία ιγμορίτιδα είναι μια προσωρινή λοίμωξη των κόλπων που συχνά συνδέεται με ένα κρύωμα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα