Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΤΟ «ΝΕΥΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΝΙΑΣ»

3d-walpaper-1920x1200-0511

Οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι το λεμφικό σύστημα εννευρώνεται από το πνευμονογαστρικό νεύρο. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις λειτουργίες αυτού του νεύρου.
Το πνευμονογαστρικό νεύρο περνά από το στήθος και όταν ενεργοποιηθεί, παράγει ένα επεκτεινόμενο, ζεστό συναίσθημα στο στήθος και ένα κόμπο στο λαιμό. Το πνευμονογαστρικό νεύρο, ξεκινά από την κορυφή του νωτιαίου μυελού και συνεχίζει τη διαδρομή του σε πολλά μέρη του σώματος. Είναι συνδεδεμένο με τους μυϊκούς ιστούς του προσώπου, τους μύες που σχετίζονται με την φωνητική άρθρωση, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το συκώτι, και το πεπτικό σύστημα.
Σε μια σειρά αμφιλεγόμενων διατριβών, ο φυσιολόγος ψυχολόγος Steve Porges, υπέβαλε την υπόθεση πως το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το νεύρο της συμπόνιας, το όργανο φροντίδας/μέριμνας του σώματος.

Συμπεριφορά ανδρών και έρωτας


Η μελέτη της συμπεριφοράς των ανδρών όσον αφορά στον αγοραίο έρωτα, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται από το σεξ.

Πράγματι ορισμένες μορφές συμπεριφοράς των ανδρών, είναι αιτία μετάδοσης σοβαρών νόσων λόγω σεξ, στις συζύγους, συμβίες ή άλλους ερωτικούς συντρόφους.

Στην ουσία, άνθρωποι με αλόγιστες πράξεις, δεν διακινδυνεύουν μόνο τη δική τους υγεία και ζωή αλλά και την υγεία και ζωή άλλων αθώων ανθρώπων.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διερευνηθεί όσο το δυνατό καλύτερα το πρόβλημα, να προσδιορισθούν οι αιτίες και οι κίνδυνοι. Παράλληλα όμως πρέπει να λαμβάνονται μέτρα από τις αρμόδιες αρχές και τους γιατρούς για τη διαφώτιση όλων όσων εμπλέκονται για μια καλύτερη πρόληψη μετάδοσης ασθενειών λόγω σεξ.

Για να κατανοήσουν καλύτερα το τι συμβαίνει και σε ποιο βαθμό, Βρετανοί γιατροί, διεξήγαγαν έρευνα με τη συμμετοχή 2.500 ανδρών οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε κλινική για προβλήματα σεξ.

Η έρευνα διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2002 έως το Φεβρουάριο του 2004. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών ήταν 34 ετών.

Παντρεμένες γυναίκες και σεξ


Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα δραστήριες σεξουαλικά στους πρώτους 18 μήνες έως 3 χρόνια μιας σχέσης τους. 

Η αυθόρμητη επιθυμία για σεξ και η απόλαυση είναι σημαντικές στην πρώτη φάση μιας σχέσης που τις ικανοποιεί. 
Με την πάροδο του χρόνου η ευχάριστη αυτή φάση ακολουθείται από μια νέα φάση όπου μειώνεται η επιθυμία για σεξ που ήταν ακμαία αρχικά. 

Η έγγαμη ζωή δεν βελτιώνει σε πολλές περιπτώσεις την κατάσταση.

Όλα ξεκινάνε από το σπίτι: μύθος ή αλήθεια;

Birth-brain egg
Γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω, εκεί κάπου στην ορμή της εφηβείας μου, είχα μία από τις πρώτες ιδεολογικές διαφωνίες με τον πατέρα μου, διαφωνία που με ακολουθούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα:
-«Ο άνθρωπος γεννιέται, δε γίνεται»… έλεγε εκείνος
-«Όχι, ο άνθρωπος γίνεται» φώναζα εγώ, σε μια προσπάθεια να δοθεί χώρος στην προοπτική της αλλαγής.
Λίγο αργότερα, σε ένα από τα πρώτα μαθήματα Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο το μεγάλο ερώτημα τέθηκε μπροστά μου ξανά. Η φύση ή η εμπειρία καθορίζει το ποιοι είμαστε τελικά; Στους κόλπους των κυριότερων ρευμάτων ψυχολογίας επικρατούν δύο αντίθετες απόψεις: σύμφωνα με την πρώτη, η γονιδιακή κληρονομιά είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας του ανθρώπου ενώ με βάση τη δεύτερη οπτική  το περιβάλλον (οικογένεια, σχολείο, κοινωνία) μέσα στο οποίο μεγαλώνει κανείς κατέχει τον καθοριστικότερο ρόλο στην ανάπτυξή μας. Και όπως στα περισσότερα δίπολα της ζωής, η γέφυρα σχηματίζεται κάπου στη μέση.

NASA: Να αποδείξουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους δεινόσαυρους...



Μάρτιος 13, 2014.

Ένας αστεροειδής, τουλάχιστον, 10 χιλιομέτρων, αφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, αλλά, το ανθρώπινο είδος είναι αρκετά έξυπνο για να αποφύγει μια παρόμοια τύχη;


Η NASA ασχολείται σοβαρά με το θέμα αυτό. Η διαστημική υπηρεσία επί 16 χρόνια ψάχνει για αστεροειδείς που ενδέχεται να περάσουν  κοντά μας, τουλάχιστον, ένα (1) χιλιόμετρο από τη γήινη ατμόσφαιρα και ισχυρίζεται ότι εντοπίσει το 98 τοις εκατό από αυτούς, διαφόρων μεγεθών.

Σε μια ημερίδα ο Jason Kessler και η Jenn Gustetic από τη NASA, εξήγησαν ότι ο Διαστημικός Οργανισμός έχει προμηθευτεί μια ποικιλία μέσων, αλλά, διαθέτει και χρήματα για περαιτέρω προσπάθειες στον εντοπισμό αστεροειδών και την παρακολούθησή τους.

Η επανάσταση μέσα στο πλαίσιο της κοινωνίας μοιάζει με την ανταρσία των φυλακισμένων που θέλουν καλύτερο φαγητό.

DSC00236
Ερώτηση (Δάσκαλος): Λέτε πως πρέπει να επαναστατούμε εναντίον της κοινωνίας και την ίδια στιγμή πως δεν πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. Δεν είναι φιλοδοξία η επιθυμία μας να βελτιώσουμε την κοινωνία;
Κρισναμούρτι:  Έχω εξηγήσει πολύ προσεκτικά τι εννοώ λέγοντας επανάσταση, αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω ακόμη πιο ξεκάθαρο. Το να επαναστατεί κανείς μέσα στο πλαίσιο της κοινωνίας, με σκοπό να την κάνει λίγο καλύτερη, να φέρει κάποιες μεταρρυθμίσεις, είναι σαν την επανάσταση που κάνουν οι φυλακισμένοι για να καλυτερέψουν τη ζωή τους μέσα στη φυλακή τους• και μια τέτοια επανάσταση δεν είναι επανάσταση, είναι απλώς ανταρσία. Βλέπετε τη διαφορά; Η επανάσταση μέσα στο πλαίσιο  της κοινωνίας μοιάζει με την ανταρσία των φυλακισμένων που θέλουν καλύτερο φαγητό, καλύτερη μεταχείριση. Αντιθέτως, η επανάσταση η οποία γεννιέται από την κατανόηση ξεκόβει το άτομο από την κοινωνία, κι αυτή είναι δημιουργική επανάσταση.

Ο Γ’ Παγκόσμιος στην οικονομία έχει ξεκινήσει

Η οικονομική κρίση που σοβεί εδώ και πέντε χρόνια φτάνει σε σημείο καμπής με τις εξελίξεις στην Κριμαία και την παρέμβαση των Ρώσων, την οποία Ευρώπη και ΗΠΑ παρακολουθούν παθητικά.
Ενας από τους βασικούς λόγους που εμπόδισαν τους Δυτικούς να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι ότι φοβήθηκαν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετώπιζαν οι ίδιοι. Αλλωστε, την απειλή διατύπωσε ξεκάθαρα και ο Ρώσος πρόεδρος από την πρώτη στιγμή.
Είναι τόσο μεγάλη η αλληλεξάρτηση των οικονομιών και η διόγκωση της σφαίρας των διεθνών συναλλαγών, λόγω της παγκοσμιοποίησης, που οι οικονομικές συνέπειες των συγκρούσεων θυμίζουν το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής: ο εχθρός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα του γιατί θα καταστραφεί και ο ίδιος. Βέβαια, η λογική αυτή καθησύχαζε τους πάντες και πριν το… 1914.
Τα τελευταία 25 χρόνια με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ οι αλλαγές είναι θεαματικές.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ / ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ


Στην παρούσα έρευνα θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε ότι γνωστό και άγνωστο που αφορά τις ανωτέρω  ιερατικές οικογένειες .

Με την εγκαθίδρυση ενός ιερού , η ιερατική φρατρία αποκτά εντοπιότητα ,σχηματίζοντας το ιερόν, το οποίο κατά τον Όμηρο είναι αλληλένδετο με τον ιερέα. 

Οι φρατρίες αυτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταφέρουν το ιερό μαζί τους ,όταν μεταναστεύουν , υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη περίπτωση των Βραγχίδων ιερέων , από τους Δελφούς , οι οποίοι όταν μεταναστεύουν στην Μίλητο μεταφέρουν και το ιερό των Διδύμων ,  Απόλλωνα και Αρτέμιδος στην νέα τους εγκατάσταση .

Στην Ελλάδα είναι γνωστοί οι κάτωθι Ελληνικές ιερατικές οικογένειες/αδελφότητες :

Δείτε ένα τρόφιμο που θα βελτιώσει την απόδοσή σας που ούτε καν φανταζόσασταν


Μιλάμε για τη μαγειρική σόδα.

 Πρόκειται για ένα αλκαλικό άλας που καθυστερεί τη μυϊκή κόπωση, εξουδετερώνοντας την περίσσεια των κατιόντων Η+ (ένδο-κυτταρική οξέωση), λόγω συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, μεγιστοποιώντας έτσι την παραγωγή δύναμης και παρατείνοντας το χρόνο, έως την εξάντληση.



Σε ποια αθλήματα φαίνεται να βοηθά : 

Πολεμήστε τους λεκέδες από λάδι στην κουζίνα με... λάδι!


Δεν υπάρχει κουζίνα που να μην υποφέρει από λιπαρούς λεκέδες, ειδικά όταν επιλέγουμε να μαγειρεύουμε τηγανιτά.

 Υπάρχει όμως μια λύση που δεν είχαμε σκεφτεί ή δοκιμάσει νωρίτερα.

Το μαγικό υλικό για να αφαιρέσουμε τους λεκέδες από λάδι, πάνω από την ηλεκτρική κουζίνα και τον απορροφητήρα ή από οπουδήποτε αλλού, είναι το ίδιο το λάδι!

Δείτε πώς λειτουργεί:

Ένας τεράστιος ωκεανός βρίσκεται στο κέντρο της Γης, λένε οι επιστήμονες

koilhgh

Ένα μικρό ακατέργαστο διαμάντι που βρέθηκε τυχαία στη ρηχή κοίτη ενός ποταμού στη δυτική Βραζιλία και το οποίο προερχόταν από τα έγκατα της Γης, οδήγησε τους επιστήμονες στην εντυπωσιακή εκτίμηση ότι σε βάθος 410 έως 660 χιλιομέτρων υπάρχει μια άγνωστη μέχρι σήμερα «υγρή ζώνη» με τεράστια αποθέματα υπόγειου νερού, τα οποία μπορεί να είναι τουλάχιστον όσα όλοι μαζί οι ωκεανοί του πλανήτη, αν όχι πολύ περισσότερα!

Ο όγκος αυτός του νερού δεν ρέει, αλλά συγκρατείται εντός των ορυκτών. «Δεν είναι ένας ωκεανός σε στιλ Ιουλίου Βερν, όπου μπορεί να πλέει μια βάρκα», δήλωσε ο καθηγητής γεωχημείας Γράχαμ Πίρσον του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ο οποίος μελέτησε το διαμάντι και τη δημιουργία του σε ένα υγρό περιβάλλον.

Ποιες μυρωδιές αναστατώνουν ερωτικά τις γυναίκες και ποιες τους άνδρες;

Στην ταινία 9μιση εβδομάδες όπου τη δεκαετία του 80, έσπασε τα ταμεία, ο πρωταγωνιστής με την καλλίπυγο ξανθιά Κιμ Μπάσιντζερ παίζουν ένα πρωτότυπο ερωτικό παιχνίδι μπροστά από το ανοιχτό ψυγείο. Ένα παιχνίδι που έχει να κάνει με τη γεύση και την όσφρηση.
σκηνή από την ταινία, μπροστά στο ψυγείο όπου η όσφρηση και η γεύση τρέλαναν ερωτικά τον εραστή της
σκηνή από την ταινία, μπροστά στο 

ψυγείο όπου η όσφρηση και η γεύση 

τρέλαναν ερωτικά τον εραστή της
Οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η όσφρηση και οι διάφορες μυρωδιές μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα που εξάπτει και ανεβάζει την λίμπιντο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Και πραγματικά είναι κάτι που ισχύει. Κάποιες μυρωδιές βοηθούν στην αύξηση της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένδειξη σεξουαλικής διέγερσης.
Η έρευνα έγινε από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή νευρολογίας Άλαν Χιρς, του πανεπιστημίου του Σικάγο και διευθυντή στο Ερευνητικό και Θεραπευτικό Ίδρυμα Όσφρησης & Γεύσης (SΤΤRF).

Γιατί 6 στις 10 Ελληνίδες αυτοϊκανοποιούνται και δεν κάνουν σεξ;

Δύσκολα επικοινωνούν πλέον τα δυο φύλλα
Δύσκολα επικοινωνούν πλέον τα δυο 

φύλλα
Έρευνα της Εταιρίας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας, δείχνει ότι οι Ελληνίδες αν και βρίσκονται δίπλα σε φλογερούς εραστές, δεν είναι και τόσο ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή. Μάλιστα 7 στις 10 προτιμούν να είναι μόνες τους παρά με κάποιον σύντροφο.
Βέβαια η αποξένωση αυτή δεν έχει μόνο θύματα, τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, που καταγράφουν τα ίδια ποσοστά μοναξιάς. Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Πρόεδρος της ΕΜΑΣ, «πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα, σημείο των καιρών μας, που έχει να κάνει με την ανωριμότητα, ή και την αδυναμία των δυο φύλλων να επικοινωνήσουν μεταξύ τους».

3 beauty χρήσεις της ασπιρίνης που θα σε ενθουσιάσουν!

aspirine4Η ασπιρίνη δεν κάνει μόνο θαύματα στον πονοκέφαλο και τον πυρετό αλλά μπορεί να μας δώσει λύσεις και σε θέματα ομορφιάς!
Μάθε τις πιο απρόσμενες χρήσεις του φαρμάκου στην ρουτίνα ομορφιάς μας, αλλά και άγνωστες- εναλλακτικές χρήσεις της ασπιρίνης :
#1 Τέλειο scrub προσώπου:
Το σαλικυλικό οξύ που εμπεριέχεται στις ασπιρίνες, χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα απολέπισης και καθαρισμού για το πρόσωπο.
Δημιούργησε το δικό σου scrub αναμειγνύοντας λιωμένη ασπιρίνη με λίγο νερό και τρίψε ελαφρά την επιδερμίδα σου 1 φορά την εβδομάδα.

Τι μπορεί να πάθετε εάν κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας;

MOBILESLEEP1
Είναι γεγονός και σύμφωνα με έρευνα που έκανε η ανεξάρτητη Βρετανική αρχή Ofcom, 8 στους 10 ανθρώπους που πέφτουν για ύπνο δεν αποχωρίζονται το κινητό τους τηλέφωνο και το έχουν ακόμη και στον ύπνο τους, δίπλα τους. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι το 50% από όσους έχουν το κινητό δίπλα τους, το χρησιμοποιούν και σαν ξυπνητήρι.
Τι μπορεί όμως να συμβεί σε όσους κοιμούνται με το κινητό «αγκαλιά»; Ο καθηγητής Guy Meadows, από την κλιν ική ύπνου του Λονδίνου (The Sleep School of London), είναι κατηγορηματικός: «Κοιμόμαστε καλύτερα όταν το κινητό μας βρίσκεται έξω από το δωμάτιο και όχι δίπλα στο κρεβάτι.» O δρ Meadow τονίζει επίσης ότι η πλειονότητα όσων κοιμούνται με το κινητό κοντά ή δίπλα από το κρεβάτι τους, παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, αϋπνίες, δεν ξεκουράζονται καλά και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας υποφέρουν από πονοκεφάλους και ζαλάδες.

Όλα καλά ;


      
          Όχι  δεν είναι καθόλου όλα καλά. Γιατί η φτώχεια αρρωσταίνει, τρελλαίνει και καταθλίβει. Τι ξέρεις για τον φτωχό ; Τίποτα δεν ξέρεις. Ό, τι βλέπεις στις οθόνες σου ξέρεις. Ό,τι σε αφήνουν να γνωρίσεις οι πανίσχυροι ανώνυμοι παιδαγωγοί σου. Ένας στους τρείς μας  είναι ο φτωχός  και στην ουσία είναι αόρατος. Ακυρωμένος γιατί ταράζει και ενοχλεί. Θα τον θυμηθείς σε κανένα τηλερεάλιτι . Εκεί που θα γίνει ορατός, σε κύκλους αυτοταπείνωσης και εξευτελισμού χάριν της επιβίωσης. 
         Τα πλήθη των εκετεθειμένων στο κρύο γερόντων έξω από το ΙΚΑ , από την προηγούμενη μέρα όρθιοι τα ξεχνάς; Έχεις νιώσει να πάνε να σου πάρουν το ψώμι μέσα από τα χέρια ; Έχεις νιώσει. Κι αν δεν έχεις νιώσει, έχεις φοβηθεί πως θα έρθει η σειρά σου . Δεν είναι λοιπόν καθόλου όλα καλά. Φτωχός σήμερα είναι ο καθένας που τρέμει πως θα του πάρουν από το χέρι το ψωμί. Φτωχός σήμερα είναι αυτός που κυβερνάται από ένα σωρό ανορθολογικούς φόβους. Αν αργήσω μια μέρα μπορεί και να είναι αργά. Ποιος ποτέ  σου είπε την αλήθεια γι΄αυτό που σε περιμένει αύριο ;

Normal is boring

Θυμάμαι στην παιδική μου ηλικία πάντα φοβόμουν να μιλάω πολύ μήπως πετάξω καμιά χαζομάρα, μήπως με παρεξηγήσουν και προσπαθούσα να είμαι ένα νορμάλ παιδί σύμφωνα με τα.. πρότυπα της κοινωνίας μας. Οι ανασφάλειες στο φουλ, όπως και η εσωτερική καταπίεση γιατί το μυαλό μου και η καρδιά μου δεν συμβάδιζαν.
Μέσα στο μυαλό μου γινόταν καταιγισμός ιδεών, φαντασίας και όλα έμεναν ανεκμετάλλευτα στο σκοτάδι. Ευτυχώς όχι για πολύ, ανακάλυψα τον εαυτό μου, ελευθερώθηκα και πλέον δεν με νοιάζει τι λένε για μενα και πως θα φανούν όσα εκφράζω κι όσα κάνω. Δε μπορείτε να φανταστείτε για τι απελευθέρωση μιλάω.. δοκιμάστε το γιατί μας έφαγαν οι ανασφάλειες, τα πρέπει και τα μη!!

Τύπος και (;) υπογραμμός…


Τύπος και (;) υπογραμμός...

Κλεισμένοι στο καβούκι της κρίσης βράζουμε ο καθένας στο καζάνι του και ψηνόμαστε όλοι μαζί στο τηγάνι της Τρόικας, με ολίγον λάδι από «ελιά» (νοθευμένο με σπορέλαιο καθώς θέλει ο ΟΟΣΑ) και πιπέρι στο στόμα από τα ΜΜΕ του καθεστώτος σ’ όποιον αγανακτήσει και βγει σε καμιά πλατεία ακατάγραπτος, ακηδεμόνευτος, ακαταχώριστος - δεν
διαβάζουμε κι εφημερίδες, μαθαίνουμε συνήθως τα «χοντρά» νέα έτσι όπως τα πλασάρει το καθεστώς κυρίως μέσα απ’ τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Εκεί που συνήθως το σκορ πληροφόρηση – προπαγάνδα είναι 0 – όσα θέλετε.
Βεβαίως (είπα «δεν διαβάζουμε κι εφημερίδες») και στις εφημερίδες του καθεστώτος της διαπλοκής τα ίδια (με όσα στην ομογάλακτή τους τηλεόραση) συμβαίνουν. Πλην ορισμένων δημοσιογράφων, εκλεκτών εργατών του Τύπου(γνωστών στους πολίτες κι αγνώστων), το υπόλοιπο σώμα αυτών των εφημερίδων διαφέρει από την τηλεόραση μόνον κατά την πολυθεματικότητα και την πολυμορφία (πολύτιμα βεβαίως και τα δύο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).Η ουσία,

Γιατί τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αγόρια;

Ωριμότητα κοριτσιών
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cerebral Cortex», ο γυναικείος εγκέφαλος αναπτύσσεται ταχύτερα από τον αντρικό, μέσα από τη διαδικασία της αναδιοργάνωσης. Και τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα, ότι ο εγκέφαλος ενός κοριτσιού κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα με αυτόν του αγοριού, αλλά σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Μεγάλη Βρετανία εξέτασαν με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων 121 εθελοντές, ηλικίας από 4 έως 40 ετών.

Αρακάς για την χοληστερίνη, την πίεση, την δυσκοιλιότητα αλλά και την προστασία του στομάχου από τον καρκίνο.


της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος

Κατάγεται από την Άπω Ανατολή( Ινδία, Κίνα). Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως Πίσον ή Πίσος από την αρχαία εποχή για τα ξηρά του σπέρματα και αναφέρεται από τον Θεόφραστο και σε συγγράμματα. Οι προέλληνες χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή γλώσσα για τον αρακά τη λέξη «αρακός». Ιδιαίτερα στους Μεσογειακούς πολιτισμούς είναι γνωστός από την αρχαιότητα στους κατοίκους της Συρίας και της Ιορδανίας ήδη απο την Νεοληθική Εποχή(4800 π.Χ.). Επιστημονικά είναι γνωστό ως Pisum sativum Lvar pachyloba.

Νεοέλληνες ίσον Ελληνοεβραίοι

IMG_6079

Ο «Ελληνοέλληνας»  Όλα καλά και περίκαλα τά ‘χουμε με την πατρίδα. Με το έθνος, την ιστορία μας, και τους «αρχαίους ημών πρόγονοι». Μόνο που ξεχάσαμε ένα. Πως εμείς οι νέοι με τους αρχαίους έλληνες έχουμε τόσα κοινά, όσα ο χασαποσφαγέας με τις κορδέλες, και η μοδίστρα με τα κριάρια. Κι από την άλλη φουσκώνουμε και κορδώνουμε, και ταρτουφίζουμε για «τσι γενναίοι προγονοί» σαν τι;

Όπως εκείνος ο τράγος του Σικελιανού- που εσήκωνε το απανω χείλι του, εβέλαζε μαρκαλιστικά, και οσφραινότανε όλο το δείλι την αρμύρα στη θάλασσα της Κινέττας. Αλλίμονο. Η δάφνη κατεμαράνθη. Έτσι δεν εψιθύριζε ο Σολωμός στο Διάλογο κλαίγοντας; Η δάφνη κατεμαράνθη. Όταν είσαι μέσα στο μάτι του κυκλώνα, είναι δύσκολο νά ‘χεις εικόνα για τα γύρω σου. Και ζώντας μέσα στη χώρα δεν έχουμε εικόνα για τη σημερινή Ελλάδα. [1]
Αρχές του 1993 έγινε μια εκδήλωση στο Παρίσι από έλληνες καλλιτέχνες για την ασβολερή Κύπρο. Εκείνο το θαλασσοφίλητο νησί. Εκεί, ένας δημοσιογράφος ερώτησε τρεις τέσσερες έγκριτους έλληνες που ζουν μόνιμα στη Γαλλία μια ερώτηση καίρια: «Για ειπέτε μου, τους είπε, εσείς που όντας μακρυά από την Ελλάδα βλέπετε με άλλο μάτι, το αληθινό του νοσταλγού και του πάσχοντα. Με το μάτι του Οδυσσέα. Τι γνώμη έχει το παγκόσμιο κοινό για τη σύγχρονη Ελλάδα; Τη βλέπει τάχατες και τη νομίζει όπως εμείς εκεί κάτου στο Κακοσάλεσι και την Αθήνα;»

Μπορεί πραγματικά να πεθάνει κανείς από ¨ραγισμένη καρδιά¨;



Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά θλιβερό γεγονός. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει, ότι αυτό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο και ο όρος ραγισμένη καρδιά να μην έχει απλά μεταφορική σημασία, καθώς οι πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, διπλασιάζονται στο διάστημα των πρώτων 30 ημερών. 

Οι ερευνητές, από το St. George's University of London in the UK, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο JAMA.

Τα 10 λάθη που αν τα κάνεις δεν θα χάσεις κιλά όσο κι αν προσπαθείς

 Τα 10 λάθη που αν τα κάνεις δεν θα χάσεις κιλά όσο κι αν προσπαθείς

Νομίζεις ότι προσέχεις τη διατροφή σου; Μην είσαι τόσο σίγουρος. Καθημερινές συνήθειες και λάθος αντιλήψεις μπορούν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια σου να διατηρηθείς σε φόρμα.

Μικρά λάθη μεγάλα πάθη. Ακόμα και μια λάθος σαλάτα, μπορεί να υπονομεύσει τις καλές σου προθέσεις και την σκληρή σου προσπάθεια. Όπως επισημαίνει ο κλινικός διατροφολόγος Τζόι Μπάουερ στο βιβλίο του "The Joy Fit Club: Cookbook, Diet Plan & Inspiration" "μην αφήνεις ένα μικρό λάθος να μεταμορφωθεί σε χιονοστιβάδα που θα σε παρασύρει σε μια ολόκληρη μέρα, εβδομάδα ή μήνα ανθυγιεινής διατροφής". Και δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές:

Οι 22 δρόμοι που οδηγούν στην κόλαση: Ένας από αυτούς βρίσκεται στην Ελλάδα


Οι 22 δρόμοι που οδηγούν στην κόλαση: Ένας από αυτούς βρίσκεται στην Ελλάδα
Ένας από τους 22 πιο επικίνδυνους δρόμους του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για την επαρχιακή οδό που ενώνει τα χωριά Πατιόπουλο και Περδικάκι της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο πιο επικίνδυνος δρόμος βρίσκεται στη Βολιβία (North Yungas) και μάλιστα είναι γνωστός ως «ο δρόμος του θανάτου».

Αζίζ Νεσίν : Σώπα μη μιλάς!




Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή
κόψ” τη φωνή σου
σώπασε επιτέλους
κι αν ο λόγος είναι αργυρός
η σιωπή είναι χρυσός.
Τα πρώτα λόγια που άκουσα από παιδί
έκλαιγα, γέλαγα, έπαιζα μου λέγανε:
«σώπα».
Στο σχολείο μου κρύψαν την αλήθεια τη μισή,
μου λέγανε : «εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα!»
Με φιλούσε το πρώτο κορίτσι που ερωτεύτηκα και μου λέγανε:
«κοίτα μην πεις τίποτα, σσσσ….σώπα!»
Κόψε τη φωνή σου και μη μιλάς, σώπαινε.
Και αυτό βάσταξε μέχρι τα είκοσι μου χρόνια.

Τίτος Πατρίκιος-'Όταν μιλούν" και πέντε ακόμη ποιήματα





Όταν μιλούν στα καφενεία
για έρωτα κι ελευθερία και τέτοια
πως να τους πεις για τον ερειπωμένο έρωτα
που αντιστέκεται ακόμα και στην απομόνωση,
για τη δικαιοσύνη που φτιάχνεται στο χάος
χιλιάδων προσβολών και παραβάσεων,
πως να τους πεις για λευτεριά που μοναχά κερδίζεται
μεσα απ' το βάθος των αποπνικτικών δεσμωτηρίων

Άλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη - Μπέρτολντ Μπρεχτ (1898-1956)




(Andere die Welt: sie braucht es)

Mε ποιον δε θα καθόταν ο Δίκαιος
αν ήτανε να βοηθήσει έτσι το Δίκιο;
Ποιο γιατρικό θα ‘ταν πολύ πικρό
για τον ετοιμοθάνατο;
Tι βρωμιά δε θα ‘κανες
τη βρωμιά για να τσακίσεις;
Aν επιτέλους μπορούσες τον κόσμο ν’ αλλάξεις, δεν θα
καταδεχόσουν να το κάνεις;
Ποιος είσαι;
Bυθίσου στο βούρκο
αγκάλιασε το φονιά, όμως
άλλαξε τον κόσμο: το ‘χει ανάγκη.

Πιστεύω - Μελισάνθη



Ἡ Ἀγάπη, μόνο, βαστάζει ὅλα τὰ φορτία.
Μπορῶ νὰ βαστάζω ὅλα τὰ φορτία.
Γιατὶ ἡ Ἀγάπη εἶναι τὸ μέγα φορτίο!
Ἡ Ἀγάπη σηκώνει τὸ βάρος τ᾿ οὐρανοῦ.
Μπορῶ νὰ σηκώνω τὸ βάρος τ᾿ οὐρανοῦ.
Ἡ Ἀγάπη ὑπομένει τὰ μαρτύρια τῆς πυρᾶς.
Μπορῶ νὰ ὑπομένω τὰ μαρτύρια τῆς πυρᾶς.
Γιατὶ ἡ Ἀγάπη εἶναι ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ πυρά!
Ἡ Ἀγάπη πιστεύει στὴ ζωὴ καὶ στὸ θάνατο.
ἡ Ἀγάπη πιστεύει στὸ θαῦμα.
Μπορῶ νὰ πιστεύω στὴ ζωὴ καὶ στὸ θάνατο.

Η ανατομία της οργής

Φανταστείτε κάποιον που σας «κλείνει» με το αυτοκίνητό του, καθώς οδηγείτε στην εθνική οδό. Αν η έμμεση σκέψη σας είναι «Το κάθαρμα!», τεράστια σημασία για την πορεία της οργής σας θα έχει το κάτα πόσον αυτή η πρώτη σκέψη θα ακολουθηθεί από περισσότερες σκέψεις οργισμένες και εκδικητικές: «Θα με χτυπούσε! Τον μπάσταρδο, δε θα τον αφήσω έτσι!». Οι κόμποι στα δάχτυλά σας ασπρίζουν καθώς σφίγγετε το τιμόνι, υποκαθιστώντας την επιθυμία σας να τον στραγγαλίσετε. Το σώμα σας παίρνει θέση μάχης κι όχι φυγής, ο ιδρώτας γυαλίζει στο μέτωπό σας, η καρδιά σφυροκοπάει στο στήθος σας, οι μύες του προσώπου σας συσπώνται και συνοφρυώνεστε. Θέλετε να τον σκοτώσετε τον τύπο. Αν εκείνη τη στιγμή κάποιο αυτοκίνητο από πίσω σας κορνάρει, επειδή μετά από το στρίμωγμα του άλλου αναγκαστήκατε να κόψετε ταχύτητα, είσαστε έτοιμος να ξεσπάσετε την οργή σας και σ’ αυτόν τον οδηγό. Αυτή είναι η υπερένταση, η απρόσεκτη οδήγηση, που φθάνει ακόμα και σε ένοπλες συμπλοκές στους αυτοκινητόδρομους.

Η αγάπη είναι μόνο μία

Μπορώ να κάνω ένα σωρό πράγματα για να σου εκφράσω, να σου δείξω, να σου αποδείξω, να επιβεβαιώσω ή να υποστηρίξω ότι σ’ αγαπώ, όμως, μόνο ένα πράγμα μπορώ να κάνω με την αγάπη μου, κι αυτό είναι να Σ’ ΑΓΑΠΩ, να ασχολούμαι μαζί σου, να εκδηλώνω τα συναισθήματά μου όπως τα νιώθω. Και το πώς τα αισθάνομαι είναι ο δικός μου τρόπος να σ’ αγαπώ.
Μπορείς να το δεχτείς ή μπορείς να το απορρίψεις, μπορείς να καταλάβειςτ τι σημαίνει ή μπορείς να το αγνοήσεις παντελώς. Αυτός, όμως, είναι ο τρόπος μου να σ΄αγαπώ· δεν έχω άλλον.
Ο καθένας έχει έναν μόνο τρόπο ν’ αγαπάει:
τον δικό του.

Αγάπη (ερωτική)




Η αγάπη δεν είναι μόνο συναίσθημα (το πιο έντονο) είναι και αρετή που αντιπροσωπεύει διαφορές θετικές αξίες (καλοσύνη, αλληλεγγύη).
Στον καθημερινό λόγο παίρνει διαφορές μορφές, π.χ.: «αγαπώ αυτό το ηλιοβασίλεμα». Μπορει επίσης να είναι ένα μη εκφρασμένο αίσθημα (πλατωνική αγάπη)  ή ακομα και θρησκευτικό.
    Oμως τι είναι αγάπη πραγματικά; Υπαρχει ορισμός; Δύσκολο. Ίσως είναι ένας σύνδεσμος. Μια χημική διάταξη τόσο ισχυρή που είναι δύσκολο να σπάσει και αντιστέκεται στους εξωτερικούς εχθρούς. Η αγάπη ουσιαστικά  διευκολύνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί  ότι είναι μέρος του ενστίκτου επιβίωσης. Όχι μόνο για τον παραπάνω λόγο αλλα και για τον προφανή: βοηθά στην αναπαραγωγή του ειδους.

Το πολυτιμότερο εργαλείο


Εξακολουθώ να λυπάμαι όταν βλέπω αυτά τα αμέτρητα άρθρα, τις άσκοπες συμβουλές, και όλους τους πομπώδεις λόγους για τη δυσλεξία… και όχι μόνον!

Πιο μακριά και πιο μακριά όλα αυτά οδηγούν από την ουσία αλλά και την αλήθεια, που ακόμα πολλοί δεν θέλουν να δουν. 

Ο εγκέφαλος είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που διαθέτουμε και όμως τόσο έχουμε διαστρεβλώσει τη σκέψη μας, που μοιάζει σχεδόν αδύνατον να συλλέξουμε τα διασκορπισμένα κομμάτια μας. 

Η σκέψη είναι η μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε στη διάθεσή μας, κι όμως… Έχει καταντήσει ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου. 

Θέλει προσπάθεια...



Νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν με ενθουσιασμό
για πράγματα που τους αρέσουν ή νομίζουν πως τους αρέσουν,
θέλουν να τα επιτύχουν ή νομίζουν πως θέλουν να τα επιτύχουν,
χωρίς να έχουν την παραμικρή διάθεση, θέληση, αποφασιστικότητα
να καταβάλουν την παραμικρή προσπάθεια,
να κάνουν την παραμικρή υποχώρηση, την παραμικρή θυσία,
το παραμικρό εντέλει βήμα, εκείνο τουλάχιστον το αρχικό,
προς την κατεύθυνση, που υποτίθεται πως κοιτάζουν.

Αλήθεια είναι πως για να φτάσεις το όραμα
πρέπει να το επιθυμείς με όλο σου το είναι·

μα…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα