Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;

Ζενίθ και Ναδίρ. Δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά. Αλήθεια γνωρίζουμε τι σημαίνουν κυριολεκτικά;


Το Ζενίθ και το Ναδίρ είναι λέξεις αραβικής προέλευσης οι οποίες χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά στην επιστήμη της Αστρονομίας. 

Τι σημαίνει Ζενίθ και ΝαδίρΣτην Αστρονομία λοιπόν το σημείο Ζενίθ, από το αραβικό samt που σημαίνει κατεύθυνση, ονομάζεται το σημείο εκείνο του ουράνιου σώματος στο οποίο το σώμα συναντά την κατακόρυφο του παρατηρητή, η οποία διέρχεται από το κέντρο της Γης, προεκτεινόμενη προς τα πάνω.

Ράλλειο Σχολείο Θηλέων Πειραιά (Ιστορικό χρονολόγιο)



Το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε στον Πειραιά ήταν αρρένων. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να καθυστερήσει και η ίδρυση ενός σχολείου που θα απέβλεπε στην μόρφωση των θηλέων. Την εποχή εκείνη η ανέγερση και λειτουργία εκπαιδευτικών καταστημάτων ήταν μέριμνα των Δήμων και καθώς ο Δήμος Πειραιά στερείτο τότε του ποσού για την ανέγερση σχολείου Θηλέων, μόνο με την εμφάνιση κάποιου δωρητή θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί. Αρχικά ο Δήμαρχος απευθύνει έκκληση σε όλους τους Έλληνες για την βοήθειά τους προς τον σκοπό αυτό. Όταν πλέον δεν υπάρχει ανταπόκριση, εμφανίζεται ένας ευεργέτης ο οποίος επιθυμεί να τηρηθεί η ανωνυμία του, ακόμα και στην επιγραφή που θα αναρτηθεί επί του σχολείου. Ήταν ο αδελφός του τότε Δημάρχου Πειραιώς Λουκά Ράλλη, ο Ιάκωβος Ράλλης.  
Ο έμπορος αυτός εμφανίσθηκε και διέθεσε όχι μόνο το χρηματικό ποσό αλλά και οικόπεδο (στην αρχική του πρόταση) για την ανέγερση ενός "Παρθενικού Σχολείου", όπως αναφέρεται και στο πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλλά επειδή το οικόπεδο του Ιακώβου Ράλλη ήταν απομακρυσμένο, ζητήθηκε από τον Δήμο άλλο προς ανταλλαγή με το δωρηθέν και συγκεκριμένα το οικόπεδο που προωρίζονταν για ανέγερση Τραπέζης. 
Ο Δήμος τότε χορήγησε το οικόπεδο στο οποίο η Ράλλειος εγκαταστάθηκε επί της Πλατείας Κοραή.  Η επιλογή του οικοπέδου αυτού δια χρήση σχολείου θηλέων αντί Τραπέζης, δεν ήταν πράξη τυχαία. Ακριβώς απέναντι βρίσκονταν το αντίστοιχο σχολείο Αρρένων και ο Δήμαρχος Λουκάς Ράλλης ήθελε και το θηλέων να βρίσκεται στο ίδιο σημείο, θέλοντας να δείξει την απόλυτη ισότητα εκπαίδευσης, στέγασης και προσφοράς, άνευ διακρίσεως.  

''Μ ε τ α μ ο ρ φ ώ σ ε ι ς''


μερικά εκτενή αποσπάσματα
 
 
 Έκλεισε το βιβλίο γοητευμένος. Για άλλη μια φορά είχε περάσει όλο το απόγευμα διαβάζοντας, στο μεγάλο δωμάτιο του διαμερίσματός του, που το είχε διαμορφώσει σαν βιβλιοθήκη. Το παράθυρο στο πλάι του ήταν ανοικτό, με την κουρτίνα μπροστά τραβηγμένη, κι ένα απαλό αεράκι έδινε πνοή στο σκονισμένο δωμάτιο, το φορτωμένο βιβλία, καλώντας τον σε ταξίδια μακρινά.
 
Καθισμένος στην αγαπημένη του μαλακιά πολυθρόνα, σ’ αυτήν που κάθεται πάντα όταν διαβάζει, με το βιβλίο κλειστό στο χέρι, γύρισε στο πλάι και δέχτηκε την δροσιά που έρχονταν απ’ έξω. Τί σημαίνει τελικά το να ζει κανείς ; Πόσο ελεύθεροι είμαστε να ζήσουμε πραγματικά, πέρα από τις συμβάσεις ; Τί υπάρχει εκεί έξω ; Όπως κάθε φορά που ολοκλήρωνε ένα βιβλίο, έτσι και τώρα, θέλησε να ονειροπολήσει, να στοχαστεί, να περιπλανηθεί, όχι μονάχα με την σκέψη αλλά και με τις αισθήσεις αν ήταν δυνατόν, σε αυτόν τον καινούριο κόσμο που είχε ανοιχθεί μπροστά του.

Το γερμανικό αίνιγμα - Του Γιάνη Βαρουφάκη

image
Όταν το τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία κατέστρεψε το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, γονατίζοντας για μήνες πολλούς την ιαπωνική βιομηχανία, η γερμανίδα καγκελάριος έλαβε, με συνοπτικές διαδικασίες, μια γενναία απόφαση: Όχι μόνο η γερμανική κυβέρνηση θα έβαζε στο αρχείο τα πλάνα για επέκταση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά, επιπλέον, θα έκλεινε τους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτή η απόφαση, παρ' όλο που χαιρετίστηκε από το κόμμα των Πρασίνων, έπληξε καίρια τα σχέδια για μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) αυξάνοντας παράλληλα το κόστος ενέργειας. Εν πολλοίς, δύο ήταν τα αποτελέσματα της κατάργησης των πυρηνικών σταθμών: Πρώτον, το κόστος της ενέργειας, μακροπρόθεσμα, αυξήθηκε (σε σημείο που η ενεργοβόρος γερμανική βιομηχανία πληρώνει την ενέργεια τα διπλάσια σήμερα από τους γάλλους ανταγωνιστές). Δεύτερον, τα σχέδια για μείωση της παραγωγής καταστρεπτικών για το περιβάλλον ρύπων πήγαν περίπατο καθώς η Γερμανία αναγκάζεται να αντικαταστήσει τα πυρηνικά εργοστάσια με νέες ρυπογόνες μονάδες που καίνε άνθρακα ή φυσικό αέριο (το οποίο παράγει μεν λιγότερους ρύπους αλλά αυξάνει την εξάρτηση του Βερολίνου από τον κ. Πούτιν).

ΛΑΜΟΓΙΑ Η ΗΛΙΘΙΟΙ? .. Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ?

Ω τι έκπληξη!  Στην Ελλάδα υπήρχαν μίζες,   διαπλοκές, επίορκοι που καταλήστεψαν  το δημόσιο, λαμόγια που στις πλάτες της πατρίδας χτίζαν τα παλάτια τους και χαρτζηλίκωναν τις γκόμενές τους, που κοιτάγανε μόνο το τομαράκι τους χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, υπήρχαν  επώνυμοι και ανώνυμοι που λειτουργούσαν σαν κανονικές συμμορίες...
Τι λες βρε παιδί μου..  Ούτε που είχε περάσει από το μυαλό μας...  Εχω ένα σοβαρό προβληματισμό.. Προσπαθώ να καταλάβω πόσοι από το σύνολο των ελλήνων  πολιτών είναι λαμόγια και πόσοι ηλίθιοι.
Σε μια χώρα που από μικρό παιδί μαθαίνει κανείς για το «μέσον», τις «άκρες», το «λάδωμα», το «φακελλάκι», την «εξυπηρέτηση» σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ κάνει κάποιος. Από την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού που βιάζεται να το πάρει μέχρι το να χτίσει μια χολυγουντιανή βίλα πάνω στο καμένο δάσος, μέχρι να προσπεράσει αναισθήτως χωρίς καμιά τύψη  μια ουρά από αρρώστους που περιμένουν τρέμοντας τη σειρά τους για το χειρουγείο μη πεθάνουν,  που προσπερνάει άξια παιδιά που βράσαν αυγό στη καρέκλα για να μάθουν δυο γράμματα, και διορίζει τον άχρηστο και τεμπελχανά κανακάρη σε μια θέση πολυτελείας για να βάζει αυτούς τους άξιους να του σερβίρουνε καφέδες....

Η σεροτονίνη φέρνει ευτυχία κι επιτυχία

serotonin (6)


Η Σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης ανευρίσκονται στο ανώτερο εγκεφαλικό στέλεχος και ιδιαίτερα στη γέφυρα και τον προμήκη μυελό.
Η σεροτονίνη ανήκει στην οικογένεια των μονοαμινών και συγκεκριμένα των ινδολαμινών. Φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι το LSD το οποίο προκαλεί παραισθήσεις, τα SSRIs που είναι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και το Ecstacy που καταστρέφει τις λεπτές απολήξεις της σεροτονίνης, όλα τα ναρκωτικά καταστρέφουν την σεροτονίνη, γι αυτό και όλοι οι ναρκομανείς είναι θλιμμένοι, φοβισμένοικαι καταθλιπτικοί, όπως και οι αλκοολικοί.

Σοφία και Γνώση Υπάρχει Διαφορά;


Marcilio Young
Σοφία και Γνώση είναι δυο πράγματα διαφορετικά: Κάποιος μπορεί να διαθέτει Γνώση χωρίς Σοφία, αλλά δεν μπορείς να διαθέτεις Σοφία χωρίς τη Γνώση. Η σχέση μεταξύ των δύο είναι η εξής:

Σοφία είναι η σώφρων (ορθή) χρήση της Γνώσης - γνώση που συνίσταται στην ενήμερη και δίκαιη διάκριση. Πολλοί άνθρωποι διαθέτουν γνώση αλλά τη χρησιμοποιούν χωρίς ενήμερη και δίκαιη διάκριση (budhi) - απερίσκεπτα, κι αυτό δεν είναι Σοφία. Steve Joyce, Philosopher *

Καθώς λέει και ο λόγιος της Αναγέννησης Μαρσίλιο Φιτσίνο (Marcilio Ficino) (1433 - 1499) στην επιστολή του στο Μεγάλο Μέδικο Cosimo il Vecchio
Η Σοφία μονάχα εξασφαλίζει τη σωστή χρήση της Γνώσης— το 1463, στην Α΄Επιστολή προς τον Μέδικο, που βρισκόταν εκείνη την εποχή, στο εξοχικό του αγρόκτημα στη περιοχή Carregi, της Φλωρεντίας.

Καταδίκη Άδωνι και του εκδοτικού του οίκου για αντιγραφή και παραποίηση πνευματικού έργου

Άδωνις Γεωργιάδης Adonis Georgiadis

Πολλά (και όχι τόσο κολακευτικά) μπορεί να πει κανείς για  τα συγγράμματα που προωθεί μέσω του εκδοτικού του οίκου ο Άδωνις Γεωργιάδης, από κοινού με τον αδελφό του, Λεωνίδα. Αυτό που ίσως πολλοί δεν ξέραμε είναι ότι κάποια από αυτά είναι… κλεμμένα!

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε τον περασμένο Αύγουστο καταδικαστική απόφαση κατά των αδελφών Γεωργιάδη, καθώς και του εκδοτικού τους οίκου, της εταιρείας «Ελληνική Αγωγή ΕΠΕ» και της διευθύντριας σπουδών της εταιρείας, Άννας Ευσταθίου Τζιροπούλου, η οποία ήταν και η «πέτρα του σκανδάλου», για προσβολή πνευματικής περιουσίας.

Πως επηρεάζει και τι προκαλεί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στους πνεύμονες; (video animation)


του Aλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D.

Ο χρόνιος βήχας και η παραγωγή πτυέλων αποτελούν τα συνηθέστερα συμπτώματα της ΧΑΠ. Πολύ συχνά ξεκινούν νωρίς και διαρκούν για μακρύ χρονικό διάστημα, μέχρι ο ασθενής να εμφανίσει κλινικά έκδηλα την εικόνα της ΧΑΠ, με μείωση των αναπνευστικών δοκιμασιών. Ωστόσο όποιος παρουσιάζει χρόνιο βήχα και παραγωγή πτυέλων δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει οπωσδήποτε ΧΑΠ, όπως και όποιος πάσχει από ΧΑΠ δεν είναι υποχρεωτικό να εμφανίζει χρόνιο βήχα.
Η βαρύτητα της συμπτωματολογίας εξαρτάται από το μέγεθος της καταστροφής των πνευμόνων και των αεραγωγών τους. Σε ένα ασθενή που συνεχίζει να καπνίζει ή να εκτίθεται σε ερεθιστικούς παράγοντες και μόλυνση του περιβάλλοντος, η συμπτωματολογία θα είναι εντονότερη και θα εξελίσσεται ταχύτερα απ’ ότι σε άλλους που προφυλάσσονται από τους παραπάνω παράγοντες.
Πως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα;

"Προστασία Πρώτης Κατοικίας": Το "Δώρο" της Κυβέρνησης



Έχοντας μετατραπεί σε "οφειλέτες", γινόμαστε και νομικοί. Μα, η βαθύτερη ουσία των νόμων είναι, πάντα, πολιτική.
Ποιον εξυπηρετεί "η προστασία της πρώτης κατοικίας" του άρθρου 2 του νόμου 4224/2013;
Πρόκειται για την εκφρασμένη πολιτική βούληση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σήμερα έχουμε 22/1/2013.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς έδωσε φιλολαϊκή παράσταση τις τελευταίες μέρες, καταγγέλοντας τις τράπεζες που δεν παραλαμβάνουν τις δηλώσεις δανειοληπτών που σπεύδουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου (ειδήσεις 16/1/2014):
  • Δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση η υπονόμευση της εφαρμογής του νέου νόμου για την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδάς.
Παράλληλα, η "Ανεξάρτητη" Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή" εξέδωσε Δελτίο Τύπου - Σύσταση προς την Ένωση Τραπεζών για το ίδιο θέμα(13/1/2014).  
Την ίδια ώρα, οι νομικοί φίλοι μας ζητούσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από το Υπουργείο του και η απάντηση ήταν "δεν ξέρουμε. Να περιμένετε ερμηνευτική εγκύκλιο".
Πώς ήθελε ο κ. Σκορδάς να παραλάβουν αιτήσεις οι τράπεζες, αφού δεν είχαν στα χέρια τους τίποτα που να εξηγεί τι έπρεπε να κάνουν;
Φυσικά, και το γνώριζε, αλλά έπρεπε να γίνει οι αναγκαίοι προπαγανδιστικοί θεατρινισμοί, ώτε να μάθει ο ανίδεος λαός πόσο καλή κυβέρνηση έχουμε. 

Η ετυμολογία του ονόματος του Αχιλλέα

Exekias-Achilles-Penthesilea
Ο ισχυρότερος ήρωας των Αχαιών στην επική παράδοση φέρει όνομα, το οποίο έχει γνήσια μυκηναϊκή καταγωγή, αφού απαντά και στις μυκηναϊκές πινακίδες της Εποχής του Χαλκού ως όνομα καθημερινών ανθρώπων και στην Κνωσό και στην Πύλο (Αχιλλεύς, Αχιλλήwει -ονομαστική και δοτική αντίστοιχα). Παλιότερα υπήρχε μια τάση να συνδεθεί το όνομα με το πρώτο στοιχείο του ονόματος των ποταμών Αχελώος και Αχέρων, όπου η ρίζα αχ- θα συνδεόταν με την έννοια «ύδωρ, νερό» και ίσως να είχε και χθόνιες συνδηλώσεις.

Κινητό τηλέφωνο χωρίς καλώδιο λανσάρουν τα εργαστήρια του ελληνικού στρατού


Army-Mobile-PhoneΚινητό τηλέφωνο χωρίς καλώδιο δημιούργησαν τα εργαστήρια του ελληνικού στρατού, τα οποία εδρεύουν στην Καλαμάτα και όπως αναφέρουν στελέχη τους «κυνηγούν» καινοτόμα, πρωτοποριακά project ενώ διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε κατασκευές τελευταίας τεχνολογίας. Το νέο τηλέφωνο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας και χρησιμοποιείται ήδη δοκιμαστικά από αξιωματικούς του στρατεύματος εδώ και 6 μήνες, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει απευθυνόμενο στη διεθνή αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Θα πρόκειται για το πρώτο προϊόν μαζικής κατανάλωσης που θα έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από τον ελληνικό στρατό ο οποίος διαθέτει και τα αποκλειστικά δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσής του. Για το σκοπό αυτό, τα εργαστήρια του στρατού πρόκειται να ιδρύσουν «σπιν οφ» εταιρεία με την επωνυμία No Cable Army, ακολουθώντας το μοντέλο αλληλεπίδρασης μεταξύ της στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας και της τεχνολογικής βιομηχανίας που ισχύει στις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα