Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Εισαγωγή στη Μη Βίαιη Επικοινωνία - Marshall Rosenberg (Βίντεο)





Η Mη Bίαια Eπικοινωνία (Nonviolent Communication) υποστηρίζει ότι οι περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των ατόμων ή των ομάδων προκύπτουν από την κακή επικοινωνία σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες τους, λόγω της καταναγκαστικής ή επεμβατικής γλώσσας, που στοχεύει να προκαλέσει το φόβο, την ενοχή, την ντροπή κ.λπ. Αυτοί οι «βίαιοι» τρόποι επικοινωνίας, όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, εκτρέπουν την προσοχή των συμμετεχόντων μακριά από τη διευκρίνιση των αναγκών τους, των συναισθημάτων τους, των αντιλήψεών τους, και των αιτημάτων τους, διαιωνίζοντας κατά συνέπεια τη σύγκρουση.

Μίλα, το έχεις ανάγκη




Σ’ αφήνω να μιλήσεις εφόσον το έχεις ανάγκη, ξέροντας ότι δεν ακούς. Για ν’ ακούσεις πραγματικά, χρειάζεται ο νους ν’ αδειάσει από την ανάγκη σου να υποστηρίζεις αυτά που ξέρεις. Τότε μόνο μπορείς να μάθεις. 

Όμως είναι όλα αναγκαία. Αν δεν σε ακούσω πρώτα εγώ, δεν θα ξέρω πώς να σου μιλήσω για να με καταλάβεις. Αν δεν σταματήσω εγώ πρώτα τον δικό μου νου, δεν μπορώ να μπω στον δικό σου. Δεν θα μπορώ να σου δείξω, πρακτικά, τι σημαίνει «ακούω με προσοχή» και πόσο διαφορετική διαδικασία επικοινωνίας είναι αυτή. 

Και δεν είναι ανάγκη να καταλάβεις εμένα. Είναι ανάγκη να καταλάβεις αυτά που εσύ λες. Νομίζεις ότι το κάνεις ήδη, ότι είναι αυτόματη κατάκτηση που δεν χρειάζεται την προσοχή σου.

Όσο προσπαθείς απεγνωσμένα να ξεπεράσεις τους περιορισμούς σου, τόσο περισσότερο τους έχεις ανάγκη για να μάθεις. Όσο περισσότερο προσπαθείς να δεις πέρα από τη δυαδικότητα, τόσο περισσότερο πρέπει να εισχωρήσεις σε αυτήν. Σου τα έχουν διδάξει ανάποδα! 

Συμβουλές για πλύσιμο των πιάτων στο χέρι!


Εάν η κουζίνα σας δεν έχει πλυντήριο πιάτων, τα τηγάνια σας είναι γεμάτα καμμένα λίπη ή απλώς χρησιμοποιήσατε την καλύτερη πορσελάνη σας, τότε θα πρέπει να τα πλύνετε στο χέρι.

Εδώ θα βρείτε τις συμβουλές που θα θέλατε να σας είχε δώσει η γιαγιά σας για το καλύτερο δυνατό πλύσιμο.

Ένα σοβαρό θέμα: το facebook (!)



Περίεργο θέμα ε; Μήπως με αυτό «πέφτω στα μάτια σου»; Είναι κάτι που δεν περίμενες από μένα ή μήπως έχεις μάθει να τα περιμένεις όλα από όλους; Πολλά τα ερωτήματα, προτού καν ξεκινήσεις να διαβάζεις για το θέμα του τίτλου. 

Συχνά λέμε ότι «ολόκληρη η ζωή είναι γεμάτη μαθήματα, ευκαιρίες, αφορμές για να προχωρήσεις παρακάτω» αλλά συνήθως, μια που το λέμε και μια που το ξεχνάμε. Γελάω με αυτό το θέμα μου, και παράλληλα, ίσως είναι από τα σημαντικότερα που θα έχω γράψει. 

Για δες πόσες από τις ιδέες σου δεν έχεις αμφισβητήσει αλλά τις κρατάς, καλά φυλαγμένες και τις προσέχεις «ως κόρη οφθαλμού» μήπως σου φύγουν ή αναγκαστείς να τις αναιρέσεις, μένοντας στο κενό! 

Ζώντας με τους Λύκους...Με Τι Κόστος Όμως!!! Η Απίστευτη Ιστορία Του Werner Freund (Φωτογραφίες + Βίντεο)

Σκέφτηκα Αυτός ο τύπος Ζώντας με τους λύκους ήταν super cool.  Τότε είδα την τελευταία φωτογραφία ... ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


Ο 79χρονος Γερμανός ονόματι Werner Freund κάνει κάτι που δεν ήξερα καν ότι ήταν δυνατόν. Ζει κυριολεκτικά ανάμεσα σε λύκους, κάτι που κάνει εδώ και 40 χρόνια. Ο τρόπος που τον σέβονται - και αυτά που κάνει μαζί τους - είναι απλά απίστευτα. Κοιτάξτε τις φωτογραφίες ... αλλά προετοιμαστείτε για την τελευταία.

ΣΥΝΔΕΣΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΠΑΝ (2) - Γεωμετρική Ελλάς

ΣΥΝΔΕΣΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΠΑΝ
( Γεωμετρική Ελλάς) Νο 2

Μελετώντας λοιπόν τις ευθυγραμμίσεις των Ελληνικών Ναών….αλλά κυρίως τους γεωμετρικούς σχηματισμούς που σχηματίζονται όπως: τρίγωνα, τόξα και σπείρες  να σχηματίζονται εκ των θέσεων του χωροδικτυώματος των Ναών του Ελλαδικού τόπου και χώρου βλέπουμε κάποιους μεσημβρινούς και ευθυγραμμίσεις με ιδιαίτερη και ανάλογη σημασία που χρήζουν ασφαλώς περαιτέρω μελέτης και έρευνας.


Η νοητή γραμμή ΔΕΛΦΟΙ-ΔΗΛΟΣ περνάει ακριβώς από την πρωτεύουσα Αθήνα. Γι’ αυτό και στους Δελφούς υπάρχει ο θόλος της Αθηνάς Προναίας και αυτή η νοητή γραμμή ερμηνεύεται ως η ημερήσια πορεία του Ήλιου….που ξεκίνησε ως αρχή από τον Ταύγετο και ανεβαίνοντας προς τον Όλυμπο…το ενδιάμεσο σημείο υπήρξε η μέση τομή στο χωριό Χρυσσό….αλλά το ότι δεν υπήρχε σημείο κορυφής….σχεδιάστηκε το μέσον στο σημερινό σημείο των ΔΕΛΦΩΝ. 

Γνωρίζουμε επίσης ότι το αρχαιότερο μαντείο και Ναός της Αρχαίας Ελλάδος ήταν αυτό της Δωδώνης. Αν χαράξουμε νοητά με κέντρο τα Τέμπη ένα τόξο που να διαγράφει την καμπύλη δηλαδή (τόξο Δωδώνη -Δελφοί ), καθώς οι αποστάσεις (Τέμπη-Δωδώνη) και (Τέμπη-Δελφοί ) θα διαπιστώσουμε ότι είναι ακριβώς ίσες. Αυτές οι δυο αποστάσεις είναι επίσης ίσες με την απόσταση από τους Δελφούς στις Πρασιές. 

Τα βρώμικα παιδιά είναι τα πιο υγιή

ta vromika pedia inai pio gera (1)
Να και κάτι που οι περισσότεροι από εσάς που είστε γονείς θα το πιστέψετε με δυσκολία: νέα έρευνα έδειξε ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν παιδιά που είναι πάρα πολύ καθαρά. Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτό συμβαίνει λόγω όλων αυτών των κρεμοσάπουνων, των απολυμαντικών υγρών για τα χέρια και τα μαντηλάκια τα οποία αποτρέπουν σε ένα βαθμό την έκθεση των παιδιών στα μικρόβια, που όμως είναι αναγκαία για να ισχυροποιηθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η αυξημένη έκθεση στα μικρόβια βοηθάει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται στο μέλλον  αλλεργίες και άλλες ασθένειες που συνδέονται με το ανοσοποιητικό, όπως κολίτιδα και άσθμα.

Οι Μασόνοι της Ρόδου

Οι Μασόνοι της Ρόδου
Η Μασονική Στοά «Κλεόβουλος» της Ρόδου, οι αόρατοι αρχηγοί, η μύηση των Μασόνων, η οδός Ιπποτών που τα βράδια της Τετάρτης οι Μασόνοι συγκεντρώνονται. 
Μυστικότητα, μύστες, αλληλεγγύη που κάποιοι Μασόνοι δεν την αντέχουν όταν ζητείται στο μέγιστο βαθμό και αποσκιρτούν. Και τότε γίνονται Μασόνοι σε ύπνωση!
Ο άνθρωπος που κάθεται απέναντί μου και δέχεται να μου μιλήσει, κάθε λίγο μου λέει ότι «δεν ξέρει πολλά»! Ξέρει όμως πολλά περισσότερα απ΄ αυτά που μου λέει, μπορεί και να τα έχει ζήσει!
Το 1998 η εφημερίδα «Γνώμη» δημοσίευσε τη λίστα των Ροδίων Μασόνων που είχαν αποβιώσει μέχρι τότε. Επίσης γνωστοποίησε τα ονόματα του Συμβουλίου των Αξιωματικών της περιόδου 1997-1999! Σήμερα δεν θα πούμε ονόματα, άλλωστε η Ρόδος είναι μικρή…

Γιατί λέτε ότι αυτό το διάστημα οι Μασονικές Στοές είναι ιδιαιτέρως δραστήριες;
Σε περιόδους που υπάρχει πολιτικό κενό ανδρώνονται οι ομάδες που σχετίζονται με τη Μασονία. Κι αυτή είναι μια τέτοια περίοδος. Καλύπτουν το κενό ανεβαίνοντας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ελλείψει πολιτικών σχηματισμών. Τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι στα κάτω του παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα γιατί βρίσκουν ελεύθερο πεδίο και από τις θέσεις αυτές ασκούν μονομερώς εξουσία. Είναι παντοδύναμοι. 

Το να κλέβεις δεν είναι ντροπή

Αρκεί να το κάνεις όπως ο Πικάσο, ο Κόμπε Μπράιαντ και ο Ντέιβιντ Μπόουι. Ένας νεαρός συγγραφέας από το Texas θα μας κάνει όλους κλέφτες.




 Το πιο ευνοϊκό σενάριο για να σε παρασύρει ένα βιβλίο στην ιστορία του, ενώ βρίσκεσαι εκτός σπιτιού είναι να γίνουν οι απαραίτητες καθυστερήσεις στις αποβάθρες του μετρό, ώστε να μπεις σε mood διαβάσματος.
Ξεκίνησα το 'Κλέψε Σαν Καλλιτέχνης' του Austin Kleon στην αποβάθρα του Ευαγγελισμού με ένα ωραίο κενό 7λεπτο μέχρι τον επόμενο συρμό. Έβγαλα το βιβλίο, παρατήρησα αυτό το 'New York Times Bestseller' στην πάνω άκρη και τον υπότιτλο '10 αλήθειες που δεν σου έχουν πει για τη δημιουργικότητα'. Έχασα δύο στάσεις διαβάζοντάς το. Επίτηδες.

Α Δ Σαμαέλ Αούν Βεόρ Πραγματεία Επαναστατικής Ψυχολογίας...Το Επίπεδο Του Είναι (Βίντεο)


Ο Σαμαέλ Αούν Βεόρ (Samael Aun WeorΜπογκοτά 6 Μαρτίου 1917 - 24 Δεκεμβρίου 1977) πολίτης της Κολομβίας και έπειτα του Μεξικού, ήταν ένας συγγραφέας, λέκτορας, αποκρυφιστής και ιδρυτής της Παγκόσμιας Χριστιανικής Γνωστικής κίνησης, ενός θρησκευτικού κινήματος του οποίου οι ρίζες τείνουν προς τον αποκρυφισμό και τον εσωτερισμό.
Ανάμεσα στα παραπάνω απο 60 βιβλία του και τις κατα πολύ περισσότερες διαλέξεις του κάνει αναφορά σε μια διδασκαλία που την αποκαλεί "Γνώσις", από την οποία προέρχεται και η λέξη "γνωστικισμός" που υποδηλώνει έναν αριθμό ομάδων στην αρχή της χριστιανικής περιόδου, οι οποίες ασκούσαν θα λέγαμε θρησκευτικό συγκρητισμό, και λόγω των ιδεών και της πίστης τους ανακηρύχθηκαν ως αιρέσεις από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Σήμερα κάποιοι χαρακτηρίζουν το μοντέρνο γνωστικό κίνημα με ιδρυτή τον Σαμαέλ Αούν Βεόρ ως "νεο-γνωστικό", ενώ άλλοι θεωρούν ότι αποτελεί συνέχεια των παλαιότερων γνωστικών ομάδων επειδή επιστρατεύει πολλά αρχαία γνωστικά κείμενα και αντιλήψεις.

Μάθε να ταξιδεύεις…..

images

Παρόλα αυτά, ο Sam δεν τα κατάφερε…..
o-SAM-BERNS-facebook
“Υπάρχουν πολλά εμπόδια στη ζωή μου, δεν θέλω όμως οι άνθρωποι να με λυπούνται”
“Δεν σκέφτομαι συνεχώς αυτά τα εμπόδια και εξάλλου καταφέρνω να ξεπερνώ τα περισσότερα”
“Δεν σπαταλώ ενέργεια με το να στεναχωριέμαι για τον εαυτό μου και να σκέφτομαι δυσάρεστα πράγματα. Προσπαθώ να περιβάλλομαι από ανθρώπους που θέλω να είμαι μαζί τους και συνεχίζω, προχωράω μπροστά. Με αυτή τη φιλοσοφία, αυτό τον τρόπο σκέψης, ελπίζω να έχετε όλοι σας μια χαρούμενη ζωή”.
“Μιλάω μπροστά σας όχι για να με λυπηθείτε αλλά για να με γνωρίσετε. Εμένα και την ασθένεια από την οποία πάσχω”
Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι επρόκειτο για ένα παιδί, έναν έφηβο, 17 ετών.

Όταν η σκιά αυτονομείται

shadowman


Όταν η σκιά αυτονομείται, γίνεται ένα τρομερό τέρας μέσα στο ψυχικό μας ενδιαίτημα.
Ο ROBERT A. JOHNSON, στο βιβλίο του Η ΣΚΙΑ, αναφέρει τα ακόλουθα για τη ΣΚΙΑ :

Η Σκιά είναι το σύνολο των τμημάτων εκείνων του εαυτού μας που απωθούμε ή αποφεύγουμε να εκδηλώσουμε επειδή θεωρούμε ότι είναι <<αρνητικά>> -συναισθηματικά επώδυνα.

Όλοι γεννιόμαστε ως ολότητες, όμως με τον έναν η τον άλλο τρόπο ο πολιτισμός αξιώνει από εμάς να ζούμε ελεύθερα μόνο ένα κομμάτι της φύσης μας και να απαρνηθούμε τα άλλα κομμάτια της κληρονομιάς μας. Τα πράγματα χωρίζονται σε καλό και κακό, και έτσι ξεκινάμε τη διαδικασία δημιουργίας της σκιάς, η ζωή μας διχάζεται.

ΕΠΙΓΝΩΣΗ

InsightSelling1

Η επίγνωση είναι θέμα άμεσης εμπειρίας, γνώσης μέσω ταύτισης, ξανοίγματος στο ηλιόφωτο και ταύτισης με αυτό.
Ο Τ. Χ. ΣΑΡΑΙΝΤΑΡΙΑΝ, στο βιβλίο του ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, αναφέρει τα ακόλουθα για την ΕΠΙΓΝΩΣΗ:

Καθώς προχωρούν οι διαδικασίες καταγραφής και αφομοίωσης των ενεργειών, δομούμε νέες σχέσεις με τον κόσμο, με το φυσικό, το συναισθηματικό και το νοητικό κόσμο και αυτές οι σχέσεις διευρύνουν τη συνείδησή μας. Ένας άνθρωπος που ζει μια πολύ απλή ζωή σε ένα χωριό, έχει κάποιο βαθμό συνείδησης, αλλά αν έρθει σε μια μεγάλη πόλη και ασχοληθεί με πολλές δραστηριότητες, σχέσεις και ευθύνες, η συνείδησή του δεν παραμένει ίδια.

Φυσική λεύκανση των δοντιών με ένα βότανο-έκπληξη!!


δόντια πριν και μετά Φυσική λεύκανση των δοντιών με ένα βότανο έκπληξη!!
Φυσική λεύκανση δοντιών με κουρκουμά!

Ναι, είναι αλήθεια. Η κίτρινη σκόνη που λεκιάζει ό, τι αγγίζει, είναι το μυστικό συστατικό για να αποκτήσετε τα φωτεινότερα και λευκότερα δόντια που είναι δυνατόν.
Χθες βρήκα ένα άρθρο στο www.whydontyoutrythis.com που έλεγε: «Λευκά δόντια με ασφάλεια (αποτελεσματικά) με το Turmeric (κουρκουμά)» και δεδομένου ότι ο κουρκουμάς είναι ένα από τα αγαπημένα όλων των εποχών μαγειρικής/φαρμακευτικά βότανα μου κίνησε την περιέργεια. 
Γνωρίζουμε ήδη ότι ο κουρκουμάς είναι ένα άριστη λύση για την ψύξη της φλεγμονής και την προστασία του εγκεφάλου από τη γήρανση, καθώς είναι και ένας ισχυρός αντισηπτικός και αντιβακτηριακός παράγοντας. Σαν δευτερεύουσα σημείωση, ο κουρκουμάς έχει και καλλωπιστικές ιδιότητες, καθώς εκτός του ότι λαμβάνεται από το στόμα, μπορεί να εφαρμοστεί και τοπικά ως μάσκα για να συρρικνώσει τους πόρους στο πρόσωπο, και για ακριβώς αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται από τις ινδες νύφες πριν από την ημέρα του γάμου τους. 

ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

του Κωνσταντίνου Μπούτζουκα *

Άνοιξη με πινελιές καλοκαιριού μαρτυρούσε ο καταγάλανος ουρανός και ο λαμπερός ήλιος εκείνη την Κυριακή. Ούτε που με ενδιέφερε. Στην καρδιά μου ο απόλυτος χειμώνας. Σαν να με ειρωνευόταν αυτός ο πορτοκαλοκίτρινος αστέρας εκεί έξω που είχε αγκαλιάσει όλη την πλάση και είχε ξεχάσει μόνο εμένα. Δεν μπορούσα ούτε στιγμή να διώξω από το μυαλό μου όσα είχαν συμβεί εκείνη την Τρίτη. Η θύμησή τους είχε εγκατασταθεί για τα καλά στον πυρήνα του εγκεφάλου μου ενώ ταυτόχρονα ο πόνος είχε πολιορκήσει και αλώσει ολοκληρωτικά την ψυχή μου.

O Milky Way Eίναι Zωντανός Kαι Εξελίσσεται!!


Οι αστρονόμοι κατάφεραν να δώσουν μια λεπτομερή εικόνα του τρόπου με τον οποίο ο Γαλαξίας μας δημιουργήθηκε, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες  400 παρόμοιων γαλαξίων, διαφόρων σταδίων εξέλιξης, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. 




"Για πρώτη φορά έχουμε άμεση εικόνα από το πως ο Γαλαξίας μας έμοιαζε στο παρελθόν,« δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης  Pieter van Dokkum, του Πανεπιστημίου Yale στο New Haven, Conn. 

Δαίδαλος ο μεγαλύτερος εφευρέτης στην αρχαία Ελλάδα


δαίδαλος

Ο Δαίδαλος είναι ο μεγαλύτερος εφευρέτης στην αρχαία Ελλάδα, ένας πραγματικός πολυτεχνίτης και καλλιτέχνης ταυτόχρονα, όπως υποδηλώνει το όνομα Δαίδαλος που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα δαιδάλω = εργάζομαι με τέχνη.
Ο Λαβύρινθος στη μινωική Κρήτη, ο μίτος της Αριάδνης, η ξύλινη αγελάδα της Πασιφάης, το χοροστάσι της Αριάδνης, το ακρόπρωρο των πλοίων της εποχής εκείνης και το πέταγμα με φτερά από κερί ήταν όλα σύμφωνα με τη μυθολογία εφευρέσεις και επινοήσεις του Δαίδαλου.

Η καταγωγή του Δαίδαλου

Για τον Δαίδαλο σώζονται αρκετοί μύθοι και αυτοί καταγράφηκαν για πρώτη φορά από τους Αθηναίους μυθογράφους τον 6ο π.Χ. αιώνα επί Πεισίστρατου. Το μεγαλύτερο μέρος των μύθων για τη ζωή του Δαίδαλου εκτυλίσσεται στην Κρήτη, συνεπώς οι μύθοι που αφορούν τον Δαίδαλο πρέπει να είναι κρητικής καταγωγής.
Ο μύθος του Δαίδαλου μας παραδίδει ότι γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν απόγονος του Ερεχθέα (=μυθικός επώνυμος ήρωας και βασιλιάς των Αθηνών, ιδρυτής των Παναθηναίων αγώνων). Από σπουδαία γενιά ήταν και η μητέρα του η Αλκίππη (ή Φρασιμήδη ή Ιφηνόη), που κρατούσε από τον Κέκροπα, τον μυθικό ιδρυτή της πόλης των Αθηνών.
Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ο Δαίδαλος κατάγεται από τον θεό Ήφαιστο και απ’ αυτόν κληρονόμησε την ικανότητα να μπορεί να κατασκευάζει σχεδόν τα πάντα.

«Μισογεμάτο» βλέπουν το ποτήρι οι Έλληνες για την οικονομία

ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ(«Μισογεμάτο» βλέπουν το ποτήρι οι Έλληνες για την οικονομία) 


Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2013, από την εταιρεία Randstad Hellas με στόχο να εξετάσει τις προσδοκίες των εργαζομένων για το 2014.

Στην Ελλάδα, μόνο το 17% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί το 2014. Οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι λιγότερο αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας στο σύνολο των 32 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς το 75% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2014. 

Το αποτέλεσμα αυτό είναι σύμφωνο και με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης που δεν βλέπουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης (65%). Συνολικά, στην Ελλάδα εμφανίζεται ότι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάκαμψη (το 84% στην ηλικιακή ομάδα 44 – 54 ετών δεν είναι αισιόδοξο για τις προοπτικές της οικονομίας το 2014).

Μπύρα : Ο ρόλος της στην εξέλιξη του ανθρώπου

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι επέλεξαν τη μπύρα από το ψωμί. Η εισαγωγή των άγριων σπόρων στη ζωή του ανθρώπου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του, διευκολύνοντας τη μετάβασή του από τον «κυνηγό-τροφοσυλλέκτη» σε ένα τρόπο ζωής βασισμένο κυρίως στη γεωργία.

Ο άνθρωπος όμως δεν χρησιμοποίησε αρχικά τους σπόρους για να φτιάξει αλεύρι και κατά συνέπεια ψωμί, που αποτελεί ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα της σύγχρονης διατροφής. Αντίθετα, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες αυτό που κινητοποίησε τους προγόνους μας και τους έκανε να αρχίσουν να ασχολούνται με την καλλιέργεια των σπόρων ήταν… η μπύρα.

Η μπύρα άλλωστε έχει τόσα πολλά πλεονεκτήματα, σε σχέση με το ψωμί, γράφει η Gloria Dawson στο nautil.us.

Ο πρώτος λεπτομερής και πλήρης χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ

Greek EEZ by GZEίχα υποσχεθεί στους φίλους του ιστολογίου, ότι θα σχεδιάσω τη δική μου εκδοχή του χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ και το έκανα. Μετά την επεξεργασία με υπολογιστή αριθμητικών δεδομένων της θέσης των ακτών κάθε κράτους στη Μεσόγειο, προέκυψαν οι συνοριακές (κίτρινες) γραμμές των ΑΟΖ κάθε χώρας, που τοποθετήθηκαν πάνω στο χάρτη της Google Earth στον οποίο “θεωρητικά” δεν μπορώ να παρέμβω. Εκεί που υπήρχε επικάλυψη περιοχών ΑΟΖ διαφορετικών κρατών για των καθορισμό των συνόρων τους εφαρμόστηκε η αρχή της μέσης γραμμής. Στην Εικ.1, σας παραθέτω το χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ (περιοχή με το ανοιχτό θαλασσί χρώμα, όπως θα έπρεπε…). Mε διπλό κλικ του mouse, η φωτογραφία μεγενθύνεται.
Ο χάρτης αυτός σχεδιάστηκε σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας για τις ΑΟΖ (βλέπετε το σχετικό άρθρο εδώ) λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της Ελληνικής ΑΟΖ από συμφωνίες, που είχε υπογράψει η Ελλάδα όπως το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, τη συμφωνία Παπανδρέου - Οζάλ, κλπ (βλέπετε προηγούμενο άρθρο εδώ) που κατά κάποιο τρόπο αναίρεσαν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Τουρκία, που ξεκίναγαν απο τον Εβρο και έφταναν μέχρι το Καστελόριζο.

Τι κοστίζει να επισκεφτείς γιατρό ή νοσοκομείο στη Σουηδία;


health_reform_1030

 
Θα ήθελα να περιγράψω το οικονομικό πλαίσιο (από την πλευρά του Ασθενούς) για την Δημόσια Υγεία στη Σουηδία. Το πλαίσιο αυτό αλλάζει λίγο από Νομό σε Νομό αλλά χονδρικά είναι περίπου το ίδιο σε όλη την χώρα. Eδώ παίρνω σαν παράδειγμα τον Νομό του Jonkoping. 

Ότι γράφω ισχύει τώρα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2014, αλλά κάπως έτσι ήταν το σύστημα από το 1987 τουλάχιστον, που γνωρίζω τη Σουηδία. Ότι ισχύει για τους Δημόσιους Ιατρούς (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στην Σουηδία), ισχύει και για τους Ιδιώτες Ιατρούς που έχουν σύμβαση με το Σουηδικό Δημόσιο.

 Στη Σουηδία υπάρχει ένα ενιαίο ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης για όλους τους κατοίκους της χώρας είτε αυτοί εργάζονται είτε όχι.

 Το νόμισμα είναι η Σουηδική Κορώνα. 10 Σουηδικές Κορώνες (Σ.Κ.) είναι 1,13 Ευρώ (Ε). Τα ποσά στα οποία θα αναφερθώ παρακάτω τα έχω μετατρέψει κατά προσέγγιση σε Ευρώ για την ευκολία μας.

Η ιδιωτικότητα των δημοσίων προσώπων



Μια παραδοσιακή φιλοσοφική θεώρηση της δικαιοσύνης ταυτίζει το δίκαιο με την υπεράσπιση των αδυνάτων. Οι ατομικές εξουσίες που αναγνωρίζονται ως ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καθολική ισχύ, αλλά ο λόγος της κατοχύρωσής τους  αφορά προστασία των ευπαθών κοινωνικά και οικονομικά ομάδων, των μειονοτήτων, όσων δεν διαθέτουν θέση υπεροχής στον σύγχρονο κόσμο. Η θεώρηση αυτή δοκιμάζεται, όταν διεκδικούν την ενάσκηση ατομικών δικαιωμάτων και οι ισχυροί. Οι αρχηγοί κρατών, οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, οι πετυχημένοι επιχειρηματίες, οι πασίγνωστοι καλλιτέχνες, οι πρωταθλητές, οι θρησκευτικοί ηγέτες. Τί γίνεται με αυτούς; Δικαίως διεκδικούν ατομικά δικαιώματα όταν αισθάνονται ότι θίγονται ή μήπως, ως δυνατοί, δεν έχουν λόγο να καρπώνονται -πάλι!- όσα ισχύουν για τους αδυνάτους;

Το ερώτημα γίνεται πιο βασανιστικό, όταν αφενός πρόκειται για την κορυφή της πολιτειακής ηγεσίας κι αφετέρου για το δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Οι αποκαλύψεις για την ερωτική ζωή του Γάλλου Προέδρου επανέφεραν το ζήτημα στην επικαιρότητα. Υποστηρίζεται ένα διευρυμένο δικαίωμα της κοινής γνώμης -που ασκείται μέσα από τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων- για διαφάνεια, ακόμη και σε πτυχές της αυστηρά ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του ανώτατου άρχοντα. Αν φτάσουμε όμως να απογυμνώσουμε πλήρως τον αρχηγό ενός κράτους από ένα ανθρώπινο δικαίωμα, θα έχουμε απλώς παραβιάσει την αρχή της καθολικής εφαρμογής των δικαιωμάτων, που αφορά κάθε ανθρώπινο ον. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα άξιζε στον κ. Ολάντ. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, ως προς αυτό ειδικά το θέμα, οι ισχυροί είναι ισχυρότεροι της κοινής γνώμης και της τέταρτης εξουσίας. 

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ…





ειμαστε αριθμοι.
ειμαστε μετρησιμοι.
απο την στιγμη της συλληψης.
μεχρι το τελος μας.
δεν ειμαστε εμεις.
ειμαστε κατι…


ειμαστε εκατοστα,γραμμαρια,κιλα,μετρα.
ειμαστε αριθμοι τηλεφωνου.
ειμαστε αριθμοι σε ελεγχους,σε τεστ,σε εξετασεις στο σχολειο.
ειμαστε αριθμοι σε τουρτες γενεθλιων.
ειμαστε αριθμοι σε μισθολογια.
ειμαστε αριθμοι σε ειδοποιησεις πληρωμων.
ειμαστε αριθμοι σε ουρες αναμονης.
ειμαστε αριθμοι στις ζωες των αλλων…

Σε σημείο υπό το μηδέν!

 

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια επίπλαστης ευτυχίας που τα ζήσαμε εν υπνώσει κι επί πιστώσει. 

 
Χρόνια ανέμελα που, μέσα στις ηδονιστικές καταναλωτικές μας παραισθήσεις, αφεθήκαμε αμέριμνοι να γίνομε βορά στα γαμψά νύχια των αρπακτικών και των φαυλοκρατών «αιρετών» υπαλλήλων τους που μας κυβέρνησαν και που συνεχίζουν να μας κυβερνούν, μέχρι που πριν το καταλάβουμε, φθάσαμε πια σε σημείο υπό το μηδέν.
 
Σε σημείο υπό το μηδέν βρισκόμαστε όταν λιποθυμούν παιδιά από ασιτία, όταν μεγαλώνουν οι ουρές των συσσιτίων, όταν κινδυνεύομε να χάσουμε το κεραμίδι που έχομε πάνω από το κεφάλι μας, όταν πεθαίνουν άνθρωποι από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιών, όταν οι αυτοχειρίες των πιο αδύναμων  από μας γίνονται καθημερινές πλέον ειδήσεις, αδιάφορα καταχωρισμένες στα ψιλά των εφημερίδων.  
 
Σε σημείο υπό το μηδέν βρισκόμαστε όταν αρχίζομε να αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά που μας έχουν συμβεί μέχρι σήμερα δεν είναι παρά μόνον η αρχή της κατηφόρας και καθώς συνειδητοποιούμε ότι αυτά που διαδραματίζονται γύρω μας δεν είναι ένας απαίσιος εφιάλτης, αλλά η ζώσα, ζοφερή πραγματικότητα με την οποία καλούμαστε να συμβιβαστούμε.
 
Σε σημείο υπό το μηδέν βρισκόμαστε όταν κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν, πότε και πώς θα ξεσπάσει αυτή η υποβόσκουσα οργή που έχει αρχίσει να ξεχειλίζει τα σωθικά μας.

Σχολικός Εκφοβισμός: ο ρόλος της γειτονιάς, της οικογένειας και του σχολείου


Σχολικός Εκφοβισμός: ο ρόλος της γειτονιάς, της οικογένειας και του σχολείου

Ο σχολικός εκφοβισμός άρχισε να μελετάται ως φαινόμενο στα μέσα της δεκαετίας του 1960, κυρίως ως πηγή άγχους για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της εκάστοτε περίπτωσης, ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοεκτίμηση, σχολική αποτυχία, προβλήματα με τον νόμο σε εφηβική ηλικία, αλκοολισμό κ.α. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να σχετιστεί με αυτοκτονικές τάσεις στην εφηβεία ή προβλήματα εκφοβισμού στον εργασιακό χώρο. 

Επιπλέον, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχολικού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη σχολική επίδοση, προβλήματα με το σχολείο, προβλήματα συμπεριφοράς κατά την εφηβεία και ενηλικίωση αλλά και κοινωνικό αποκλεισμό. 

Ο μεγάλος κατάλογος προβλημάτων που σχετίζεται με τον σχολικό εκφοβισμό υπογραμμίζει την σημαντικότητα του θέματος, την ανάγκη να μελετηθεί σε βάθος αλλά και την αναγκαιότητα της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των γονέων και του σχολικού περιβάλλοντος ώστε οι περιπτώσεις εκφοβισμού να εντοπίζονται νωρίς και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Μέσα από τις διάφορες μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν πέντε κύριοι κοινωνικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό: η γειτονιά, η οικογένεια και το σχολείο[1] .

Η μοιχαλίδα και το Ευαγγέλιο: μια απρόσμενη αλήθεια



γράφει ο συνεργάτης μας Κλέων 
 Η ιστορία της μοιχαλίδος αποτελεί ίσως ένα από τα πιο γνωστά χωρία της Καινής Διαθήκης και την παραθέτει ο Ιωάννης (ζ΄, 53 - η΄, 3-11). 
 Μια ημέρα που ο Χριστός δίδασκε, οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι φέρνουν μπροστά Του μια παντρεμένη γυναίκα που είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να διαπράττει μοιχεία: «Διδάσκαλε», είπαν στον Ιησού, «ο νόμος του Μωυσή προβλέπει ότι αυτές οι γυναίκες πρέπει να λιθοβολούνται. Εσύ τί λες ότι πρέπει να κάνουμε;» 
    Η ερώτηση ήταν πονηρή προκειμένου να Τον κατηγορήσουν είτε ότι δεν τηρεί τον νόμο είτε ότι παραβιάζει τη διδασκαλία Του περί αγάπης, ελέους και συγχωρήσεως. 

    Ο Ιησούς δεν απαντούσε αλλά κάτι έγραφε με το χέρι Του στο χώμα χωρίς να δίνει σημασία. Επειδή όμως επέμειναν, απάντησε: «ο αναμάρτητος υμών πρώτος βαλέτω λίθον επ’ αυτήν». Όταν άκουσαν τα λόγια Του, όλοι ένας-ένας έφυγαν και ο Κύριος είπε στη γυναίκα να πηγαίνει και να μην αμαρτήσει ξανά.

Το ταξίδι της γνώσης του Θαλή του Μιλήσιου


 
Κάποτε ο Θαλής ο Μιλήσιος αποφάσισε να πάει ένα ταξίδι στον τότε γνωστό κόσμο, για να αποκτήσει γνώση και εμπειρία. Ο ίδιος ήταν έμπορος, έτσι θα μπορούσε αναζητώντας τη γνώση ενδεχομένως να αποκομίσει και κάποιο κέρδος. Γιατί καλό να ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα, καλό να αναπτύσσεις την επιστήμη, συναρπαστικό και ενδιαφέρον να ξεπερνάς τα όρια των δυνατοτήτων σου, αλλά πάντα υπάρχει και η ανάγκη να καλύπτεις τις ανάγκες σου.
 
Φόρτωσε λοιπόν εμπορεύματα και ξεκίνησε για την Ανατολή. Σε κάθε καινούργια πόλη που ανακάλυπτε ένιωθε ότι πλησίαζε σε μία γνώση βαθύτερη που τον συνάρπαζε. Κρατούσε λοιπόν τα εμπορεύματά του, για να πιάσει ακόμα καλύτερη τιμή, και για να έχει κάτι ακόμα πιο πολύτιμο για να ανταλλάξει. Με κόπο έφτασε στον προορισμό του: Την Βαβυλώνα. Σε αυτή την πανάρχαια πόλη, που ήδη είχε πέσει σε παρακμή, ένιωθε ότι κάτι τον τραβούσε σαν μαγνήτης, στον αρχαίο ναό του Θεού Μαρντούκ.

Γιατί το ιερό του Ευνόστου στην Τανάγρα ήταν άβατο για τις γυναίκες (Πλούταρχος)


[Πλούταρχος, Ελληνικά αίτια 40]
 
Ο Ελιεύς, γιος του Κηφισού, και η Σκιάς είχαν έναν γιο, τον Εύνοστο, ο οποίος λέγεται ότι πήρε αυτό το όνομα, επειδή τον μεγάλωσε μια νύμφη, η Ευνόστη. Δεν ήταν μόνο όμορφος και δίκαιος, αλλά στον ίδιο βαθμό σοβαρός και σώφρων άνθρωπος. Λένε ότι τον ερωτεύτηκε η Όχνα, μια από τις θυγατέρες του Κολωνού, η οποία ήταν ξαδέρφη του.
 
 Όταν εκείνη προσπάθησε να τον αποπλανήσει, ο Εύνοστος την απέρριψε και λοιδορώντας την ξεκίνησε να πάει στ’ αδέρφια της, για να την κατηγορήσει.
 
 Όμως η κοπέλα τον πρόφθασε και τον κατήγγειλε με τις ίδιες κατηγορίες, εξερεθίζοντας τους αδελφούς της Έχεμο, Λέοντα και Βουκόλο να σκοτώσουν τον Εύνοστο, επειδή τάχα συνευρέθηκε μαζί της με τη βία. Εκείνοι, λοιπόν, έστησαν ενέδρα και σκότωσαν τον νεαρό. 
 
Ο Ελιεύς, όμως, τους συνέλαβε.

Πως νομίζεις ότι μετράμε την απόσταση Γης – Σελήνης;



AGYMN
Στην πρώτη Γυμνασίου για πρώτη φορά διδάσκεται φέτος το μάθημα της Φυσικής και το αντίστοιχο βιβλίο έχει τίτλο «H Φυσική με Πειράματα».
Το πρώτο μάθημα αναφέρεται στις μετρήσεις μήκους και την μέση τιμή και μεταξύ άλλων ζητείται από τους μικρούς μαθητές να απαντήσουν στο ερώτημα:
γησεληνηΤο ερώτημα αυτό οδήγησε πολλούς μαθητές (αλλά και τους γονείς τους) στο διαδίκτυο ψάχνοντας απεγνωσμένα την σωστή απάντηση.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μια παλιότερη ανάρτηση του physicsgg με τίτλο “Η μέτρηση της απόστασης Γης – Σελήνης” τον τελευταίο μήνα βρίσκεται μόνιμα ανάμεσα στα πιο δημοφιλή άρθρα. Φυσικά η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι μαθητές της πρώτης γυμνασίου δεν είναι η μέθοδος που περιγράφεται στο άρθρο αυτό.

O Einstein ως επιθετικός νεανίας



O Einstein ήταν ένας απείθαρχος και επιθετικότατος φοιτητής. Κανείς από τους καθηγητές του στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης δεν του έδειχνε ιδιαίτερη εκτίμηση, και τα κατάφερε να τον αντιπαθήσει ακόμα και ο Heinrich Weber, πρωτοπόρος της ηλεκτροτεχνίας, ο μόνος που διαισθάνθηκε τα εξαιρετικά του χαρίσματα. 

Η κατάσταση αυτή δυσκόλεψε πολύ την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του.

Όσοι αποφοιτούσαν από το Πολυτεχνείο είχαν συνήθως εξασφαλισμένη μια θέση βοηθού στο ίδιο ίδρυμα ή στο Πανεπιστήμιο, όπως λόγου χάρη ο Marcel Grossmann, φίλος του Einstein, τον οποίο επέλεξε ως βοηθό ο καθηγητής Wilhelm Fidler. O Einstein θα μπορούσε εύκολα να γίνει βοηθός του Weber, αλλά επειδή τον είχε πεισμώσει με τη συμπεριφορά του, εκείνος προτίμησε έναν μηχανολόγο μηχανικό που είχε μόλις πάρει το πτυχίο του.

«Ο ΠΑΠΑΛΑΓΚΙ»

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο ΠΑΠΑΛΑΓΚΙ».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

...Μια καταπληκτική μαρτυρία ενός «άγριου» φύλαρχου από το νησί Τιαβέα του Ειρηνικού. Ενας «απολίτιστος» φύλαρχος Τουιάβιι ήρθε στις αρχές του αιώνα μας (του προηγούμενου) στη Ευρώπη και κατέγραψε όσα είδε να συμβαίνουν , με σκοπό να τα πει στους υπηκόους του ...
...Τα λόγια του φύλαρχου μετέφερε και τύπωσε στην Ευρώπη ο Εριχ Σόερμαν, που είχε πάει εκεί σαν ιεραπόστολος ...
Παπαλάγκι σημαίνει ο λευκός, ο ξένος, στην κυριολεξία όμως θα πει αυτός που διαπέρασε τον ουρανό.
Ο πρώτος λευκός ιεραπόστολος που κατέφθασε στη Σαμόα ήρθε με ιστιοφόρο. Οι ιθαγενείς νόμισαν ότι το άσπρο ιστιοφόρο στο μακρινό ορίζοντα ήταν μια τρύπα στον ουρανό μέσα από την οποία ο λευκός ήρθε κοντά τους. Ότι δηλαδή διαπέρασε τον ουρανό.

Η απόλυτη ήττα της γυναίκας ήταν που άρχισε να σκέπτεται όμοια με τον άνδρα.

Μέσα σ' αυτό το επί αιώνες σταθερό σκηνικό μία φορά "επαναστάτησε" η γυναίκα. "Επαναστάτησε" τον τελευταίο αιώνα και άρα την εποχή που φαίνονταν πλέον τα κέρδη της ανθρώπινης προόδου και άρα της θυσίας της. "Επαναστάτησε" υποτίθεται, για να ζητήσει το μερίδιό της από αυτήν την πρόοδο, στην οποία είχε συμβάλει μέσω της θυσία της. Αυτό ήταν το μέγα λάθος της και δυστυχώς δεν ήταν δικό της. Η μεγαλύτερη "ήττα" της γυναίκας οφείλεται στην υποτιθέμενη μεγάλη και ίσως μοναδική της "νίκη". Στη "νίκη" της "χειραφέτησής" της. Γιατί ήταν "ήττα"; Γιατί ήταν νίκη με βάση την ανδρική σκέψη. Οι άνδρες έβαλαν τη γυναίκα να ανταγωνίζεται τους άνδρες, για να την παγιδεύσουν. Οι γυναίκες δεν είχαν ανάγκη τη χειραφέτηση. Οι γυναίκες είχαν ανάγκη την ελευθερία. Η ελευθερία τους έλειπε. Η ελευθερία να κάνουν τις επιλογές τους ελεύθερα και να μην μπορεί ο κάθε κάφρος - όποιος κι αν είναι αυτός - να τις "νοθεύει". Η ελευθερία να κάνουν τις επιλογές της αρεσκείας τους και όχι η ελευθερία να γίνουν πυροσβέστες, πιλότοι ή οδηγοί τραμ.  Η ελευθερία να ζήσουν όπως θέλουν και όχι να "χτίσουν" ό,τι θέλουν.

Δεν με ενδιαφέρουν όλα τα άλλα, μόνο αυτό θέλω να μάθω

Δεν με ενδιαφέρει τι κάνεις για να ζήσεις,
θ έ λ ω να μάθω...
Τι Πράγμα στη Ζωή σε κάνει ν'ανασαίνεις,
και αν έχεις την δύναμη να ρισκάρεις
για να βρείς της καρδιάς τα ό ν ε ι ρ α.
 

Δεν με ενδιαφέρει πόσο χρονών είσαι.
θέλω να ξέρω
αν ακόμα μπορείς να πάρεις το ρίσκο
και να φανείς αφελής για την Α γ ά π η,
για το Ό ν ε ι ρ ο και για την περιπέτεια
του να είσαι ακόμα... ζ ω ν τ α ν ό ς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα