Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τοπ συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες!

Τι έμεινε για τα Χριστούγεννα; Σχεδόν τίποτα.. Έχετε ετοιμαστεί? Φτιάξατε τα παραδοσιακά γλυκά σας; Όχι ακόμα; Καλύτερα γιατί σας έχω συγκεντρώσει τις καλύτερες συνταγές για να φτιάξετε τέλεια μελομακάρονα και τέλειους κουραμπιέδες!

Σας δίνω τις τοπ συνταγές των τοπ και εσείς διαλέξτε αυτή που θα σας εμπνεύσει περισσότερο!


Όσο για μένα, ντρέπομαι που θα το πω, δεν ξέρω αν θα φτιάξω φέτος με τόσο τρέξιμο, τουλάχιστον θα συμβουλέψω την μαμά μου με τις καλύτερες συνταγές που κυκλοφορούν!


Ξεκινάμε λοιπόν με την παραδοσιακή Αργυρό!

Μελομακάρονα

Υλικά

240 γρ. σπορέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική 200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
2 κ.γ. Mπέικιν Πάουντερ

Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
 ½ λεμόνι (ακέρωτο) αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι



Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3'. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.


Κουραμπιέδες

Υλικά 

100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
400 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
100 γραμμ. φυτίνη 2 κρόκοι 1 αυγό
2 βανίλιες
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
250 γραµµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
850 γραµµ. (περίπου) αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
1 κιλό άχνη ζάχαρη 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10΄ στους 200οC, να ροδίσει. Την χοντροκόβουµε. Βάζουμε στον κάδο της Κουζινομηχανής Kenwood το βούτυρο, την άχνη και τη φυτίνη και τα χτυπάμε για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να µην κόψει το μείγμα µε την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στον κάδο της Κουζινομηχανής Kenwood.
Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τους ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για περίπου 35΄, μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη µε τη βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.
Οδηγίες για μοναδικούς κουραμπιέδες: Να θυμάστε ότι χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί (αφράτη κρέμα). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή. Επίσης, θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες, είναι έτοιμοι.


Πάμε στις συνταγές του Άκη, του λίγο πιο μοντέρνου!

Μελομακάρονα

Υλικά - μείγμα 1

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ σόδα
2 πορτοκάλια ξύσμα

Υλικά - μείγμα 2

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Υλικά για σιρόπι

500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση


Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν 3 - 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από το φούρνο.
Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2 και προσθέτουμε το μείγμα 1.
Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Εκτέλεση για την επικάλυψη

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Tip
Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα ξεράσει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα!Το πορτοκάλι για το σιρόπι είναι ένα ολόκληρο σε δυο κομμάτια κομμένο!

Κουραμπιέδες

Υλικά

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. φρέσκο βούτυρο πρόβειο
160 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
200 γρ. ξεφλουδισμένο και καβουρντισμένο αμύγδαλο φιλέ (καβουρδίζουμε στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ροδόνερο

Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5-7 λεπτά. Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βούτυρου αλλά με το xτυπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ,εκτός μίξερ και ανακατεύοντας με μία σπάτουλα,και στο τέλος τα αμύγδαλα.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (25 γρ.)  και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη.
Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.
Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο.
Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.


Συνταγές από τον επαγγελματία Παρλιάρο!

Μελομακάρονα

Υλικά:

400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο
1,200 γρ. αλεύρι
30 γρ. ζάχαρη άχνη Saint Louis
½ κουτ. του γλυκού σόδα
¼ κουτ. του γλυκού κανέλα
1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
50 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Υλικά για το σιρόπι:

500 γρ. νερό
700 γρ. λευκή ζάχαρη Saint Louis
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι
καρύδια χοντροκομμένα
μέλι για το μέλωμα

Εκτέλεση για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη.

Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (Miele) στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.


Κουραμπιέδες


Υλικά

300 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βαζάκι και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα – το χρησιμοποιούμε κρύο, ώστε να είναι σε στερεή μορφή)
120 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα βανίλια σε σκόνη
110 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για το πασπάλισμα
25 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Βάρος: 1.200 γρ., Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 20΄-30΄

Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 160°C (σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις) για 8 λεπτά, ώστε να καβουρδιστούν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα κοπανίζουμε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια ή τα σπάμε πιέζοντάς τα με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Αυτό είναι το μυστικό στους κουραμπιέδες.) Έπειτα ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα (γιατί θα ζορίζεται το μίξερ) για 10 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ρούμι.

Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες σε διάμετρο 3 εκ. και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή. Τους βάζουμε σε μια λαμαρίνα, πάνω σε λαδόκολλα, και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί γεμάτο άχνη. Τους γυρνάμε να καλυφθούν καλά και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα, όπου τους σερβίρουμε σε πυραμίδα, πασπαλίζοντας κάθε σειρά που βάζουμε με επιπλέον άχνη.

Tips

Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές.
Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.
O κουραμπιές πρέπει να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός.
Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό, μαλακό και πανιασμένο στρώμα που δεν είναι ευχάριστο στο στόμα.
Πάντα πρέπει να σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζουν.
Διατηρούνται για αρκετό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι.
Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ.


Συνταγές από τον γλυκύτατο Δρίσκα!


Μελομακάρονα

Υλικά για 50 περίπου μελομακάρονα

7 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
¼ του φλιτζανιού μπράντυ
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού σόδα
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
καρυδόψιχα για το σερβίρισμα
για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
1 πορτοκάλι

Ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδοκαι το μπράντυ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Ενώνετε τα δύο μείγματα και τα ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να ξεκολάει απο τα χέρια. Παίρνετε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος περίπου καρυδιού και πλάθετε τα μελομακάρονα. Στρώνετε με αντικολλητική λαδόκολα ένα ρηχό ταψί και βάζετε τα μελομακάρονα με τη σειρά. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25 – 30 περίπου λεπτά.
Ετοιμάζετε στη συνέχεια το σιρόπι. Πλένετε το πορτοκάλι και το κόβετε στη μέση. Βάζετε στη κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και βράζετε για 7 – 8 λεπτά.
Αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια και όταν βράσει, ρίχνετε μέσα τα μελομακάρονα και τα αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και τα πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα.
Για περισσότερο μελωμένα μελομακάρονα, μπορείτε μετά το σιρόπιασμα να τα περιχύσετε με λίγο μέλι.


Κουραμπιέδες

 Υλικά για περίπου 35 μεγάλους ή 70 μικρούς κουραμπιέδες 

2 1/2 φλιτζάνια φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
8 περίπου φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κρόκοι
1/2 φλιτζάνι μπράντυ
1 φλιτζάνι ψημμένη και σπασμένη αμυγδαλόψιχα
ροδόνερο
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και ασπρίσει. Ρίχνετε τους κρόκους και το μπράντυ.
Ρίχνετε στο χτυπημένο βούτυρο το αλεύρι και το μπέικιν, ανακατεύετε με την αμυγδαλόψιχα και ζυμώνετε μέχρι να γίνει απαλή ζύμη που ξεκολάει από τα χέρια. Παίρνετε από μία μικρή ποσότητα ζύμης και πλάθετε  τους κουραμπιέδες. Τους βάζετε με την σειρά σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C και ψήνετε τους κουραμπιέδες για 15-20 λεπτά τους μικρούς και 25-30 λεπτά τους μεγάλους. Μόλις ψηθούν οι κουραμπιέδες, τους ραντίζετε με λίγο ανθόνερο.
Βάζετε σε ένα ταψί αρκετή άχνη ζάχαρη, βάζετε τους κουραμπιέδες, πασπαλίζετε με αρκετή άχνη και τους αφήνετε να κρυώσουν. Ξαναπασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και τους μεταφέρετε σε μία πιατέλα.


Συνταγή για μελομακάρονα από τον αγαπημένο Βασίλη Καλλίδη


Προετοιμασία 40 λεπτά
Ψήσιμο 20-30 λεπτά
Υλικά για 40 κομμάτια περίπου

Υλικά

-1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
-2 φλιτζάνια λάδι (αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
-2 φλιτζάνια καρυδόψιχα
-½ φλιτζάνι ζάχαρη
-4 κουτ. σούπας κονιάκ
-1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
-1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
-2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
-1 πορτοκάλι (το ξύσμα και τον χυμό του)
Για το σιρόπι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-2 φλιτζάνια μέλι
-1½ φλιτζάνι νερό

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και χτυπάμε στο μίξερ το λάδι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί να ενωθούν καλά. Όταν ασπρίσει το μείγμα, ρίχνουμε το κονιάκ και τη σόδα διαλυμένη στον χυμό. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και δουλεύοντας με το χέρι προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Χοντροκόβουμε τα καρύδια στο χέρι και τα αρωματίζουμε με λίγη κανέλα. Ανοίγουμε στην παλάμη μας μικρά φύλλα ζύμης, τα γεμίζουμε με λίγα καρύδια και τα πλάθουμε ελαφρά ώστε να καλύψουμε τα καρύδια με τη ζύμη. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα, τρυπάμε το καθένα 3 φορές με πιρούνι και τα ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου. Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα. Αφότου ξαφρίσουμε, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Οταν ψηθούν, τα βουτάμε ένα ένα με τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένη καρυδόψιχα.


Συνταγές από την διαχρονική Ντίνα Νικολάου!

Κουραμπιέδες

Για 40 - 50 κομμάτια

270 γρ. μαργαρίνη
270 γρ. καλής ποιότητας βούτυρο, κατά προτίμηση πρόβειο
180 γρ. ζάχαρη άχνη
½ φλιτζάνι κονιάκ
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
900 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
180 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για μερικά λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν, και στη συνέχεια χονδροσπασμένα
2 – 3 κουτ. σούπας ανθόνερο (προαιρετικά)
άφθονη ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη

Προσαρμόζω στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα «φτερό» και χτυπάω το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη μετρημένη ζάχαρη άχνη πολύ καλά, για 15 - 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι να φτιάξω ένα πολύ αφράτο και λείο μείγμα. Αρχικά χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, την αυξάνω, μέχρι τη μέτρια προς δυαντή ισχύ.
Προσθέτω το κονιάκ, τη σκόνη βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα.
Αλλάξω εξάρτημα στο μίξερ και προσαρμόζω τον «γάντζο», ειδικό για ζύμες. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζω να χυπάω αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μεγαλύτερη, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά αφράτη.
Τέλος, ρίχνω τα αμύγδαλα και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να σκρπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.
Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 1 - 2 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα και ρηχά ταψιά ή τις λαμαρίνες του φούρνου. Πλάθω με το μείγμα κουραμπιέδες στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου ή σε άλλο σχήμα της αρεσκείας μου και στους αραδιάζω στα δύο ταψιά. Τους ψήνω για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Τους αφήνω να κρυώσουν και να γίνουν χλιαροί και τους ραντίζω (προαιρετικά) με το ανθόνερο. Στη συνέχεια τους βουτάω σε δόσεις, σε ένα μπολ με μπόλικη άχνη, μέχρι να καλυφθούν καλά. Προσοχή! Δεν τους βάζω στην άχνη όσο είναι ζεστοί γιατί η άχνη θα λασπώσει επάνω τους.

Μελομακάρονα

Για περίπου 40 κομμάτια
Για τα μελομακάρονα
200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
250 γρ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
1 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι
1 νεροπότηρο νερό
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 στρογγυλές φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι, με τη φλούδα
1 στρογγυλή φέτα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι, με τη φλούδα
1 ξυλάκι κανέλας
3 κουτ. σούπας μέλι
Για το στόλισμα
3 φλιτζάνια χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο για λίγα λεπτά σε ένα ταψάκι, στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσει

2 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι

Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα: Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Κόβω το μείγμα σε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθω πρώτα στρογγυλά και στη συνέχεια τους δίνω το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλω, βέβαια, απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σε μια επιφάνεια, το πιέζω να απλώσει αλλά όχι να λεπτύνει ιδιαίτερα και την κόβω με μικρά κουπ πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα, όπως καμπανούλες, αστέρια, μισοφέγγαρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα κ.ά.
Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 - 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Οσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζω ανά 2 σε μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζω για 2 - 3 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Προσοχή: Έχει σημασία τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο. Ετσι, θα σιροπιάσουν τελείως αλλά θα παραμείνουν θρυπτά και ευχάριστα τραγανά, χωρίς να λασπώσουν.
Τα βάζω σε πιατέλες, φτιάχνοντας στρώσεις. Πασπαλίζω κάθε στρώση με άφθονη καρυδόψιχα και λίγο σουσάμι και περιχύνω με το μέλι.\


Πέρα όμως από τις συνταγές των γνωστών σε όλους μας σεφ έχω να σας προτείνω και τις φοβερές συνταγές από τις δυο φίλες μου και αδερφές, τις Μπαχίνες μου τις οποίες τις έχω τιμήσει ουκ ολίγες φορές και έχω να σας πως πως είναι φοβερές!

Ότι και να φτιάξετε, φτιάξτε το με την καρδιά σας για να πετύχει!!!
Δημιουργήστε να γεμίσει το σπίτι μυρωδιές!

Σας φιλώ γλυκά,
Πανωραία


mystikapanoraias

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα