Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η διαφορά μεταξύ μοναξιάς και απομόνωσης (και γιατί πρέπει να περνάτε περισσότερη ώρα μόνοι σας)


Οι πιο σκοτεινές στιγμές μου εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των λεπτών ή των ωρών που ο υπόλοιπος κόσμος πέφτει για ύπνο κι εγώ ανυπομονώ να κάνω το ίδιο. Περνάω πολλές από αυτές τις στιγμές σκεπτόμενη όλα αυτά που κάνω λάθος και τα προβλήματα που πρέπει να λύσω – ξέρετε, αυτά που πιστεύω ότι μπορώ να λύσω ξαπλωμένη στο κρεβάτι ή την επόμενη ημέρα αφού όμως έχω χάσει τον ύπνο μου. Βαθιά μέσα μου γνωρίζω πως κάνοντάς το αυτό απομακρύνομαι περισσότερο από τη συνειδητότητά μου, από το άτομο που αγωνίζομαι να είμαι. Ο εγωισμός μου όμως συναγωνίζεται τη σκοτεινιά που υπάρχει έξω από το παράθυρό μου.
Όλοι χρειάζονται χρόνο μόνοι τους. Όλοι χρειάζονται την απομόνωση. Δεν μπορούμε να εξελιχθούμε σε επίπεδο ψυχής χωρίς την απομόνωση. Η ψυχή δεν μπορεί να αναδυθεί αν δεν μπορέσουμε να απομακρυνθούμε από τον θόρυβο του κόσμου – των ανθρώπων, της τηλεόρασης, των κοινωνικών δικτύων κ.λπ. Μόνο τότε συμβαίνει η εσωτερική εξέλιξη.
Όταν καταφέρουμε να δούμε το να μένουμε μόνοι ως δώρο, θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε τις στιγμές της μοναξιάς σε στιγμές επίγνωσης. Ξαφνικά, το μαύρο κενό μετουσιώνεται σε τεράστιο χώρο Συμπαντικού Φωτός το οποίο μας μαθαίνει πως είμαστε όλοι συνεχώς συνδεδεμένοι. Ποτέ δεν είμαστε πραγματικά μόνοι.

Η διαφορά μεταξύ μοναξιάς και απομόνωσης
Η απομόνωση είναι πολύ διαφορετική από τη μοναξιά, αν και οι δύο είναι φαινομενικά αλληλένδετες για κάποιον άπειρο επειδή και οι δύο χαρακτηρίζονται από μοναχικότητα. Όμως η μοναξιά αποτελεί μια αρνητική κατάσταση του νου που σημαδεύεται από συναισθήματα κενού και μιας αναμφισβήτητης ανάγκης να έχουμε την προσοχή των άλλων – οποιωνδήποτε και ειδικότερα είναι ένα μέσο για να δραπετεύσουμε από τις σκέψεις τις οποίες καλούμαστε να τιθασεύσουμε όταν μένουμε μόνοι. Η απομόνωση από την άλλη πλευρά είναι η κατάσταση του να μένουμε μόνοι χωρίς την αίσθηση της μοναξιάς. Ενώ η μοναξιά είναι εκ φύσεως αυτοκαταστροφική, η απομόνωση είναι θετική και εποικοδομητική κατάσταση εμπλοκής με τον εαυτό μας και χρησιμοποιείται για ενδοσκόπηση και ανάπτυξη.
Τα οφέλη του να μένουμε μόνοι
Το θέμα είναι να αντέξουμε το ταξίδι της εξερεύνησης των τμημάτων του εαυτού μας στα οποία νιώθουμε μόνοι ώστε να μάθουμε να μένουμε μόνοι χωρίς το αίσθημα της μοναξιάς. Από πολλές απόψεις, η επίτευξη αυτού του αξιοθαύμαστου κατορθώματος μπροστά στο οποίο η κοινωνία τρέμει, πηγαίνει χέρι-χέρι με την απόλαυση του τώρα. Όταν είμαστε σε θέση να το επιτύχουμε αυτό, αντιλαμβανόμαστε ως αλήθεια πως το τώρα είναι το μόνο που θα χρειαστούμε ποτέ. Ακόμα κι αν δεν έχουμε κανέναν δίπλα μας, δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Ποτέ δεν ήμασταν και ποτέ δεν θα μείνουμε μόνοι. Είμαστε συνδεδεμένοι με την παρούσα στιγμή, πάντοτε.
Ο προσωπικός χρόνος απαιτεί να αντιμετωπίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Μετά από λίγο, υποθέτοντας πως καταφέραμε να αντέξουμε τη σημασία μιας ζωής γεμάτης αγνοημένες αλήθειες, είμαστε ανίκανοι να αντέξουμε τη δυστυχία με την οποία μας περιτυλίγει το ίδιο μας το φοβισμένο μυαλό και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι υπάρχει πέρα από το νου μας, τη σταθερότητα πίσω από τον φόβο, τα αναλλοίωτα πίσω από τις αλλαγές. Πολλοί άνθρωποι περνούν όλη τους τη ζωή «ψάχνοντας τον εαυτό τους». Το γεγονός ότι μπορούμε να ψάξουμε στα πέρατα της Γης και να μην καταφέρουμε να βρούμε τον εαυτό που θέλουμε, αφού ο εαυτός βρίσκεται πάντα μέσα και ποτέ έξω μας, είναι μια αλήθεια εμφανής μόνο στην απομόνωση. Ανοίγοντας τις πόρτες της αντίληψης που κρατούν αυτές τις αλήθειες, έρχεται και το άνοιγμα πολλών άλλων θυρών οι οποίες αποκαλύπτουν αναρίθμητες άλλες μη εκτεθειμένες αλήθειες. Ο χρόνος έρχεται εξοπλισμένος με τη δυνατότητα να μας πάει στο ιερό μέρος όπου ζουν τα πιο τρελά μας όνειρα. Αυτό είναι το μοναδικό μέρος που τα χαμένα περιπλανώμενα όνειρα της παιδικής μας ηλικίας, τα οποία καταπιέστηκαν από τις συνθήκες που μας επέβαλλε η κοινωνία στην ηλικία των είκοσι περίπου χρόνων μας, συγκρούονται με τις χαμένες συνδέσεις που απαιτούνται ώστε να μετουσιωθούν σε πράξη.
Κάποτε ο Steven Hawking είπε, «Αν και δεν μπορώ να κινηθώ και πρέπει να μιλάω μέσω υπολογιστή, στο μυαλό μου είμαι ελεύθερος». Αν όχι τώρα, σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να κατανοήσουμε αυτά τα λόγια αλλά και αυτά που κρύβονται ανάμεσα στις λέξεις. Εν τω μεταξύ, αν βρεθούμε μόνοι χωρίς την ικανότητα να αντέξουμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να ασχοληθούμε με δημιουργικές πρακτικές για να απαλύνουμε τη διαδικασία, όπως η yoga ή ο διαλογισμός. Ακολουθεί ένας εύκολος αλλά αποτελεσματικός διαλογισμός για τη μοναξιά.
Διαλογισμός για τη μοναξιά
Σε μια έρευνα που έγινε στο UCLA, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο διαλογισμός ενσυναίσθησης μειώνει τη μοναξιά όχι μόνο στη φιλοσοφική της έννοια αλλά και στην επιστημονική. Η μοναξιά αυξάνει τη δραστηριότητα των γονιδίων που συνδέονται με τις φλεγμονές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο διαλογισμός ενσυναίσθησης μείωσε τη δραστηριότητα αυτών των γονιδίων ενώ ταυτόχρονα μείωσε και το αίσθημα της μοναξιάς. Η έρευνα εστιάστηκε κυρίως στον διαλογισμό ενσυναίσθησης επειδή μειώνει την αντίδραση μάχης ή φυγής, εξαλείφοντας τους φόβους που δημιουργεί το μυαλό. Στην πραγματικότητα αυτό βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης , άρα και των χρονοδιαγραμμάτων άγχους και ύπνου. Υπάρχει ξεκάθαρα μια πληθώρα ωφελειών μέσω του διαλογισμού ενσυναίσθησης σε σχέση με τη μοναξιά – επιστημονικών και πνευματικών. Όλες παίζουν συνεργατικό και αναπόσπαστο ρόλο στη διαδικασία επούλωσης.
Βασική εξάσκηση διαλογισμού ενσυναίσθησης
  1. Επιλέξτε έναν χώρο χωρίς περισπασμούς για τον διαλογισμό σας. Επειδή πολλοί από εμάς τείνουμε να διεγειρόμαστε εύκολα, το ιδανικό είναι να βρούμε έναν χώρο όπου δεν θα μας ενοχλεί ο θόρυβος. **Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να ηρεμήσετε το μυαλό σας, μπορείτε να κάνετε κατευθυνόμενο διαλογισμό. Η χρησιμοποίηση ακουστικών μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σας να μην τριγυρίζει. Υπάρχουν πολλοί κατευθυνόμενοι διαλογισμοί στο internet, ψάξτε λίγο και βρείτε κάποιον που να σας ταιριάζει.
  1. Βρείτε την κατάλληλη στάση. Πολλοί υποστηρίζουν πως πρέπει να κάθεστε με τη σπονδυλική στήλη σε όρθια θέση για να διαλογιστείτε σωστά. Σε περιπτώσεις ασθενειών, κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Ο διαλογισμός ενώ είστε ξαπλωμένοι μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη – υπό την προϋπόθεση πως δεν θα κοιμηθείτε. Για την ακρίβεια, αν νιώθετε πόνο, το να καθίστε σε στάση διαλογισμού δεν θα σας βοηθήσει καθόλου.
  1. Κλείστε τα μάτια κι εστιάστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Παρατηρήστε τις εισπνοές και τις εκπνοές σας καθώς και τις στιγμές ακινησίας μεταξύ τους.
  1. Η αναπνοή ρέει αβίαστα, καθώς εισπνέετε κι εκπνέετε. Όταν επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας, είναι δύσκολο να έρθουν άλλες σκέψεις. Ακόμα όμως κι αν έρθουν, μην τους αντισταθείτε. Αφήστε τις να περάσουν και να φύγουν όσο εύκολα ήρθαν.
______________
μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για την Εστία της Θεραπείας, www.healinghome.gr
Πηγή: http://earthweareone.com
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα