Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΑΞΙΟΣ(;) ΕΣΤΙ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ Ο ΜΑΓΚΑΣ



Είμαι σίγουρος. Αν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είχε γεννηθεί στην Αγγλία ή, την Γερμανία είναι αδύνατον να έβγαζε αυτή τη δωρική φωνή που γνωρίσαμε και που ο ίδιος δεν κατάλαβε ποτέ την αξία της, τη μοναδικότητά της. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ο πρωτομάστορας Μίκης Θεοδωράκης τον ευλόγησε με τα τραγούδια του, αυτόν εμπιστεύθηκε να πει τα όσια και τα ιερά της νεοελληνικής μουσικής. Κι εκείνος, ο Μπιθικώτσης έκανε δικό του παιχνίδι με τις συνθέσεις του Του Βοτανικού ο Μάγκας και Του Μπαλαμή το Ουζερί.




Άντε να πεις ότι αυτά τα λαϊκά τραγούδια τρώγονται, έχουν μια αυθεντικότητα. Τα άλλα, επίσης δικά του, Ένα Όμορφο Αμάξι με δυο Άλογα και Μια Γυναίκα Φεύγει, τα οποία ο Μπιθικώτσης τα θεωρούσε ισάξια με τη μελοποίηση Θεοδωράκη σε στίχους Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσου. Τραγούδια που ο ίδιος ο Μπιθικώτσης (στη φωτό με τον Μανώλη Χιώτη και τον Μίκη Θεοδωράκη από την ηχογράφηση του Επιταφίου), δηλαδή η φωνή του τα έχει βάλει στο εικονοστάσι της λαϊκής μας μουσικής.



Σαν ακροατής. Σαν Έλληνας. Δεν δέχομαι, ούτε πρόκειται να συμβιβαστώ με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον μνημειώδη ερμηνευτή του Επιτάφιου και του Άξιον Εστί, για τη συμπεριφορά του σαν επαγγελματίας. Αντί να λειτουργεί σαν ταμένος καλλιτέχνης, αυτός εργαζόταν σε κοσμικά μπουζουκομάγαζα της παραλίας. Αυτό που δεν έκανε ποτέ η Μαρία Φαραντούρη. Μιλάω για τάξιμο αισθητικής και ποιότητας, όχι για στράτευση κομματική και πολιτική αλά Μίκη Θεοδωράκη.
Αφήνουμε στην άκρη ότι στα Δειλινά είχε τραγουδήσει τον “ύμνο” της 21ης Απριλίου, τρεις μήνες μετά τη δικτατορία. Θα μπορούσε να έψελνε τον ύμνο του ΚΚΕ, αδιάφορο κι αυτό για τον “σερ Μπιθί” - παρατσούκλι απόλυτης γελοιότητας για τον αρχιερέα εκτελεστή της μουσικής δημιουργίας του Μίκη.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, φτωχόπαιδο, γεννήθηκε σα σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, το 1922 και ξεκίνησε δειλά σαν τραγουδιστής, σε ταβερνάκι της γειτονιάς. Με τον Μίκη Θεοδωράκη γνωρίστηκε στην Μακρόνησο, εξόριστοι και οι δυο, πολιτικοί κρατούμενοι.
Όπως και να 'χει. Ο Μπιθικώτσης είναι μέσα στα δέκα κορυφαία πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδος που έτσι ή, αλλοιώς σφράγισαν και εξέφραζαν τούτη την περίοδο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα