Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Αμφιβολίες…

52b29c9935701baedaa4436e
.
«Πρέπει επίσης να εξετάσουμε την αναγκαιότητα του σκεπτικισμού και της αμφιβολίας.
Να αμφιβάλουμε όχι μόνο γι αυτά που μας λένε οι άλλοι, αλλά να αμφιβάλουμε για τις δικές μας εμπειρίες, για τις δικές μας σκέψεις, στάσεις και αξίες, για ποιο λόγο κάνουμε ορισμένα πράγματα στη ζωή μας, γιατί πιστεύουμε. Πρέπει να έχουμε μια λογική αμφιβολία,ένα λογικό σκεπτικισμό, γιατί η αμφιβολία καθαρίζει το νου, φρεσκάρει το νου, διαλύει όλες τις παλιές συνήθειες, τα παλιά συμπεράσματα, τις κρυφές ιδέες. Έτσι η αμφιβολία, ο σκεπτικισμός, είναι αναγκαία όχι μόνο γι” αυτά που λέει ο ομιλητής, αλλά επίσης για να αμφιβάλετε για τη δική σας συμπεριφορά και λοιπά».


chien-_laisse
.
«Ξέρετε είναι σαν να κρατάτε ένα σκύλο με λουρί, αν τον κρατάτε συνέχεια με λουρί, σπάτε το ηθικό του σκύλου, έτσι πρέπει να βγάζετε το λουρί και να τον αφήνετε να τρέχει, γιατί τότε ζωντανεύει. Με τον ίδιο τρόπο, αν αμφιβάλετε συνέχεια, αυτό δεν οδηγεί πουθενά, αλλά να ξέρετε πότε να ελευθερώνετε και πότε να το κρατάτε κάτω από τον έλεγχο σας. Αυτό προϋποθέτει νοημοσύνη. Αλλά όταν ελευθερώνετε να αμφιβάλετε γιατί το κάνετε, γιατί ελευθερώνετε το σκύλο- τον σκύλο σας ή την αποδοχή σας και λοιπά. Αυτό ξυπνάει το νου, επιταχύνει τη σκέψη, την επίγνωση».
ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ.
Saanen 1η Ομιλία 8 Ιουλίου 1984
.
DSC01015
.
«Ένας άνθρωπος που θα ζούσε πραγματικά, που θα καταλάβαινε εντελώς τη ζωή, πρέπει να ξέρει τι είναι η αμφιβολία. Μη πείτε, «Θα υπάρξει άραγε ποτέ τέλος στην αμφιβολία;» Η αμφιβολία θα υπάρχει όσο υποφέρετε, όσο δεν έχετε ανακαλύψει τις αληθινές αξίες. Για να κατανοήσετε τις αληθινές αξίες, πρέπει ν” αρχίσετε να αμφιβάλετε, να έχετε κριτική στάση απέναντι στις παραδόσεις, στις αυθεντίες, όπου ο νους σας έχει εκπαιδευτεί. Για μένα, η αμφιβολία είναι μια πολύτιμη αλοιφή. Θεραπεύει τις πληγές εκείνου που υποφέρει. Έχει μια ευεργετική επίδραση. Η κατανόηση έρχεται μόνο όταν αμφιβάλλεις, όχι με σκοπό ν” αποκτήσεις πιο πολλά πράγματα, αλλά για να κατανοήσεις. Όταν υπάρχει η επιθυμία για να κερδίσει κάτι κανείς, παύει να υπάρχει πια αμφιβολία. Όπου υπάρχει η επιθυμία για κέρδος, υπάρχει αποδοχή της αυθεντίας- είτε είναι η αυθεντία του ενός, των πέντε ή ενός εκατομμυρίου. Μια τέτοια αυθεντία ενθαρρύνει την αποδοχή και αποκαλεί την αμφιβολία εμπόδιο. Επειδή συνεχώς αναζητάτε παρηγοριά, ασφάλεια, βρίσκετε εκμεταλλευτές που σας βεβαιώνουν πως η αμφιβολία είναι εμπόδιο, κάτι που πρέπει να αποφεύγετε».
ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ
Collected Works 1934-1935

3224

«Η αμφιβολία φέρνει μόνιμη κατανόηση, η αμφιβολία από μόνη της δεν είναι ένα τέλος. Αυτό που είναι αληθινό αποκαλύπτεται μόνο μέσα από την αμφιβολία, όταν αμφισβητείς όλες τις ψευδαισθήσεις, τις καθιερωμένες αξίες, τα ιδανικά. Το κάνετε αυτό; Αν ξέρετε ότι είστε ειλικρινείς όταν το κάνετε, τότε θα ξέρετε επίσης και τη συνεχιζόμενη σημασία της αμφιβολίας. Είναι η καρδιά και ο νους ελεύθερα από την κτητικότητα; Αν πραγματικά έχετε επίγνωση της σοφίας της αμφιβολίας, το ένστικτο της απόκτησης θα καταστραφεί εντελώς, γιατί αυτό το ένστικτο είναι η αιτία μεγάλης θλίψης. Σ” αυτό δεν υπάρχει αγάπη, αλλά μόνο χάος, σύγκρουση, πόνος. Αν πραγματικά αμφιβάλετε, θα διακρίνετε την ανακρίβια του ένστικτου της κτητικότητας».
ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ
Adyar Ινδίες 1933-1934  
.
empathy.jpgppp
Τα παραπάνω κείμενα είναι μια προσωπική μου επιλογή και μετάφραση από τοKrishnamurti on line.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα