Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Μεγαλώνει το μυστήριο με το τεχνητό όρυγμα στην Αμφίπολη




Στο τεχνητό όρυγμα επικεντρώνεται και σήμερα το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων στην περιοχή του λόφου Καστά, της Αμφίπολης. Αν και η ανασκαφή έχει φτάσει σε βάθος τα δύο μέτρα, δεν έχει βρεθεί ακόμα το φυσικό έδαφος, γεγονός που μεγαλώνει το «μυστήριο» και αναζωπυρώνει τις ελπίδες ότι μπορεί να «κρύβει» εκπλήξεις.

Οι έρευνες στο όρυγμα πάντως, προχωρούν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, καθώς παράλληλα με τις ανασκαφές, πραγματοποιούνται και εργασίες αντιστήριξης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στατικότητας.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη (ώρα 13:00) θα ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού πότε και από ποια επιστημονική ομάδα θα πραγματοποιηθεί η γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο, ενώ αναμένεται να δωθούν και πληροφορίες για την πορεία των ανασκαφών. Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας που διενεργεί την ανασκαφή είναι να διαπιστωθεί εάν στο λόφο είναι κρυμμένοι κι άλλοι τάφοι.

Τασούλας: «Συναρπαστικό αφήγημα» η Αμφίπολη

Τις  τελευταίες ημέρες δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις και συλλέγονται όλα τα στοιχεία προκειμένου μέχρι να γίνουν νέες ανακοινώσεις, ανέφερε σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας και χαρακτήρισε την Αμφίπολη  «ένα συναρπαστικό αφήγημα».

Όπως είπε μιλώντας στο Mega «η Αμφίπολη δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι εργασίες συνεχίζονται στο όρυγμα του τέταρτου χώρου».

Παράλληλα, ο κ.Τασούλας επισήμανε ότι «υπάρχει ψάξιμο, σοβαρή δουλειά, ανάλυση και προφανώς μία προσδοκία».

«Μνημείο αφιερωμένο στη λατρεία του Μ. Αλέξανδρου»

«Εντυπωσιακός, μοναδικός, μεγαλειώδης» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς της αμερικανίδας αρχαιολόγου Ντόροθυ Κινγκ, που μίλησε στη ΝΕΡΙΤ, για τον τάφο της Αμφίπολης. Η ίδια υποστηρίζει ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο, αφιερωμένο στη λατρεία του μεγάλου Αλεξάνδρου ως θεού.

Αφού χαρακτήρισε τον τάφο της Αμφίπολης ως «μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων» εκτίμησε ότι ενδέχεται ανακαλυφθεί στη συνέχεια ένα σύμπλεγμα τάφων.

«Πιστεύω ότι είναι ένας τάφος για μία λατρεία του Αλέξανδρου ως θεού. Πιθανότατα να το προόριζαν για την οικογένεια του και πιθανότατα ο Ηφαιστείων να το προόριζε για τον Αλέξανδρο», τόνισε.

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της Περιφερειακής ΄Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας 


Εν τω μεταξύμ στην Αμφίπολη θα πραγματοποιηθεί, αύριο, η πρώτη τακτική συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Mεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η επίδοση τιμητικής πλακέτας στην αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, αλλά και η συμβολική ενίσχυση προς τον Δήμο Αμφίπολης για την εκτέλεση υποστηρικτικών εργασιών της ανασκαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα