Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Leo Buscaglia ή ο Δόκτωρ της Αγάπης


Leo_Buscaglia_006
Ο Felice Leonardo «Leo» Buscaglia γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1924 και ήταν από τους πιο επιτυχημένους καθηγητές και συγγραφής αυτοβοήθειας της Αμερικής αλλά και παγκοσμίως. Είναι επίσης γνωστός με το παρατσούκλι «Δόκτωρ της Αγάπης» από το πολυαγαπημένο και δημοφιλές του μάθημα «Η αγάπη», από το οποίο προήλθε και το ομότιτλο βιβλίο του που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Υπήρξε καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Ο Leo Buscaglia γεννήθηκε στο Λος Άντζελες σε μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών. Ο ίδιος πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Αόστα στην Ιταλία, πριν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει. Ήταν απόφοιτος του Theodore Roosevelt High School στο Los Angeles. Υπηρέτησε στο ναυτικό κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου προσφέροντας την βοήθεια του στο οδοντιατρικό τμήμα του στρατιωτικού νοσοκομείου και μετά το τέλος της θητείας του ο Buscaglia άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Ενώ δίδασκε στο USC μια φοιτήτρια της σχολής αυτοκτόνησε.
Παρακινούμενος λοιπόν από το τραγικό αυτό συμβάν ο Buscaglia άρχισε να ασχολείται ενεργά με το νόημα της ζωής και δημιούργησε ένα ανοιχτό μάθημα για όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου που ονομαζόταν «Αγάπη». Αυτό έγινε και η βάση για το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «ΑΓΑΠΗ». Τα μαθήματα του όπως και τα βιβλία ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με την δυναμική της αγάπης ως βασικό μοχλό στη διαμόρφωση μιας νέας προσωπικότητας και κατά προέκταση μιας νέας κοινωνίας. Το δυναμικό στυλ ομιλίας του σύντομα ανακαλύφθηκε και από την δημόσια ραδιοτηλεόραση (PBS) και ο Buscaglia άρχισε να δίνει και τηλεοπτικές διαλέξεις κερδίζοντας μεγάλη δημοτικότητα στη δεκαετία του 1980. Γρήγορα τα βιβλία του έγιναν Best Sellers παγκοσμίως και ο ίδιος έγινε εν δυνάμει δάσκαλος σε πολλά μέρη του κόσμου.
Ο Buscaglia πέθανε σε ηλικία 74 ετών από καρδιακή προσβολή, στις 12 Ιουνίου 1998 στο σπίτι του στο Glenbrook στην Νεβάδα.
Αποφθέγματα από τον Leo Buscaglia
  • Κανείς δεν μπορεί να σε υποβιβάσει, εκτός από σένα τον ίδιο.
  • Ένα μοναδικό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι ο κήπος μου. Ένας μοναδικός φίλος, ο κόσμος μου.
  • Υποθέτουμε πως η πραγματικότητα είναι αυτό το κουτί που μας βάλανε μέσα, κι όμως σας βεβαιώνω πως δεν είναι έτσι. Ανοίξτε την πόρτα κάποτε και κοιτάξτε τι υπάρχει έξω. Το όνειρο του σήμερα θα είναι η πραγματικότητα του αύριο. Κι όμως έχουμε ξεχάσει να ονειρευόμαστε.
  • Η αγάπη είναι ζωή. Και αν δεν έχεις αγάπη, δεν έχεις ζωή.
  • Είμαστε ήδη τέλειοι. Ο κόσμος είναι ήδη τέλειος. Προσπαθούμε να επέμβουμε σ’ αυτή την τελειότητα κι από κει πηγάζουν όλα τα προβλήματά μας.
  • Ποτέ μην εξιδανικεύεις τους άλλους. Δεν θα ανταποκριθούν ποτέ στις προσδοκίες σου.
  • Ο θάνατος είναι μια πρόκληση. Μας λέει να μη χάνουμε χρόνο. Μας λέει να πούμε ο ένας στον άλλον, τώρα αμέσως, ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλον.
  • Δεν έχω σοφία. Μπορώ να σας διδάξω μόνο την άγνοια.
  • Όταν αγαπάς κινδυνεύεις να μην έχει ανταπόκριση η αγάπη σου. Δεν είναι κακό αυτό. Αγαπάς για να αγαπάς και όχι για να πάρεις ανταπόδοση- αυτό δεν είναι αγάπη.
  • Όταν ελπίζεις κινδυνεύεις να πονέσεις. Και όταν δοκιμάζεις κινδυνεύεις να αποτύχεις. Κι όμως πρέπει να ρισκάρεις γιατί η μεγαλύτερη ατυχία στην ζωή σου είναι να μην ρισκάρεις ποτέ!
Πηγή για βιογραφικά στοιχεία και αποφθέγματα: http://www.buscaglia.com/

 Το Κλειδί της Σκέψης 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα