Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα. Ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ευρώπη.



επιμέλεια Κική Τσεκούρα

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την εξάπλωση του Εμπολα στην Ευρώπη, μετά και την ανακοίνωση για τέσσερα νέα κρούσματα στην Ισπανία. 

Εκτός Αφρικής επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι στιγμής υπήρχε στις ΗΠΑ με το περιβάλλον του ασθενή να μπαίνει σε καραντίνα. Βέβαια, στην Γαλλία υπήρξε μια ελπιδοφόρα είδηση καθώς μια νοσοκόμα που ασθένησε στην Αφρική γιατρεύτηκε με πειραματική θεραπεία.
«Ανάλογα περιστατικά με αυτό της Ισπανίας, αναμένεται να παρουσιαστούν πιθανότατα και στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του οργανισμού στην Ευρώπη, Ζουζάνα Τζάκαμπ.
«Τα συνεχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αποτελούν τον βασικό λόγο για την εξάπλωση του ιού, που θεωρείται αναπόφευκτη», επεσήμανε η Τζάκαμπ.
Στην Ισπανία καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα σε άνθρωπο ο οποίος δεν βρέθηκε ο ίδιος στη δυτική Αφρική. Είναι το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και πρόκειται για μια νοσοκόμα που είχε φροντίσει ιερέα που έχασε τη ζωή του από τον ιό. Όπως έγινε γνωστό η νοσοκόμα μετείχε στην ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του γιατρού και ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, του δεύτερου Ισπανού ιεραπόστολου που κόλλησε τον ιό στη Σιέρα Λεόνε. Ο 69χρονος Βιέχο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μαδρίτη όμως υπέκυψε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ερευνα των ειδικών δείχνει ότι, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να φθάσει ο ιός τις επόμενες ημέρες έως την Γαλλία και τη Βρετανία. Την ίδια ώρα, δυσοίωνες ήταν και οι προβλέψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα, δίνοντας πιθανότητα 75% ο ιός να έχει φτάσει στη Γαλλία και 50% στη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos Current Outbreaks», βασίζεται στην υπόθεση ότι οι αερομεταφορές δεν θα επηρεαστούν από την επιδημία.
Ήδη πάντως, πολλές εταιρείες έχουν αναστείλει τς πτήσεις από και προς τις χώρες που πλήττονται από τον ιό. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που μειωθούν οι πτήσεις, για παράδειγμα κατά 80%, τότε οι πιθανότητες να μεταφερθεί ένα κρούσμα του Έμπολα στις δύο αυτές ευρωπαικές χώρες, παραμένουν σημαντικές (στη Γαλλία, 25% και στην Βρετανία 15%).

Το Βέλγιο έχει πιθανότητες 40% να φθάσει στο έδαφός του ένα κρούσμα του ιού, ενώ η Ισπανία και η Ελβετία έχουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου (14% η καθεμία), σύμφωνα με την έρευνα.
  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Γαλλία κινδυνεύει περισσότερο διότι, οι χώρες που πλήττονται είναι γαλλόφωνες, ενώ η Βρετανία κινδυνεύει καθώς αποτελεί έναν μείζονα κόμβο για τις αερομεταφορές, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντιθέτως,οι Βρυξέλλες, όπου ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν παρέμεινε επί επτά ώρες μέχρι να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών που θα τον μετέφερε έως την Ουάσινγκτον, κινδυνεύουν λιγότερο, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
 
Στις ΗΠΑ,σε πολλά σχολεία έχουν τοποθετηθεί ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης της θερμοκρασίας του σώματος.  
Στις ΗΠΑ Πέθανε ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο ασθενής με Έμπολα που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Ντάλας του Τέξας. Ο άνδρας ήταν ο πρώτος στις ΗΠΑ με Έμπολα. Τουλάχιστον δέκα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή βρίσκονται σε καραντίνα. Ο Ντάνκαν έφτασε στο Ντάλας από τη Λιβερία. Επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο και οι γιατροί τον έστειλαν σπίτι. Επέστρεψε στο νοσοκομείο στις 28 Σεπτεμβρίου και είχε τεθεί σε απομόνωση. Όπως αναφέρουν οι New York Times είχε λάβει πειραματικό φάρμακο, μετά από έγκριση που είχε δώσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Το κρούσμα του Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο οποίος έφθασε στο Ντάλας από τη Λιβερία, ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η χειρότερη επιδημία του Έμπολα ενδέχεται να εξαπλωθεί πέραν της δυτικής Αφρικής, όπου ξέσπασε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το CNN, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στις ΗΠΑ από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο για τον θανατηφόρο ιό.

Η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού συνδέεται άμεσα και με τις περικοπές, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που υπέστη τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (ΠΟΥ). Οι χιλιάδες απολύσεις και κυρίως η μείωση κατά 35% στο προσωπικό, που αναλάμβανε την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να μην μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε όλες τις εστίες εμφάνισης του ιού με επαρκές προσωπικό. Παράλληλα ο ΠΟΥ είχε υποστεί ένα είδος «ιδιωτικοποίησης» της λειτουργίας του, καθώς το 80% του προϋπολογισμού του στηρίζεται πλέον σε δωρεές και μόνο το 20% έρχεται απευθείας από το ταμείο του ΟΗΕ. Το πρόβλημα, όπως εξηγούσε και ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζέισον Κόουν, είναι η «τεράστια απουσία ηγεσίας και κεντρικού συντονισμού», που θα έπρεπε να ασκεί ο ΠΟΥ. Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που ασκούν κριτική στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, παρά το τιτάνιο έργο που προσφέρουν, αποτελούν μάλλον μέρος του προβλήματος παρά τις λύσης. Η διεθνής τάση στο χώρο της υγείας για την αντικατάσταση των κεντρικών κυβερνητικών δομών με ΜΚΟ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αδυναμία κεντρικού συντονισμού στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

Καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση του Εμπολα θεωρείται ο τρόπος δράσης του ιού, μιας και τα συμπτώματα χρειάζονται συνήθως 21 ημέρες για να εκδηλωθούν, περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ΠΟΥ δεν έχει επιβάλει ακόμη περιορισμούς στις πτήσεις για τις χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αντίθετα, τόσο η British Airways, όσο και η Emirates δεν πραγματοποιούν ταξίδια, ενώ η Air France έχει αποκλείσει από τους προορισμούς της τη Σιέρα Λεόνε.

Οσο για την Ελλάδα διαψεύδει το υπουργείο Υγείας τις πληροφορίες περί εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για δύο περιστατικά ελονοσίας, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και αντιμετωπίζονται με την ενδεικνυόμενη αγωγή. Ειδικότερα, είναι δύο Έλληνες, που είχαν ταξιδέψει στη Νιγηρία και επέστρεψαν εμφανίζοντας συμπτώματα λοίμωξης.
Ο πρώτος εκ των δύο ταξιδιωτών, μάλιστα, θορυβημένος από τον παγκόσμιο σάλο για την εμφάνιση κρουσμάτων Έμπολα, όταν παρουσίασε υψηλό πυρετό, προσήλθε χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ζητώντας να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εντέλει ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία.
Ο δεύτερος ταξιδιώτης, αρχιτέκτονας, εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης. Οι γιατροί εκτιμούν ότι κατά 99% πρόκειται επίσης για κρούσμα ελονοσίας, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζει δεν μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί ο ιός Έμπολα. 


medlabgr


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα