Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Το τέλος του κόσμου


«Αν το κλίμα ήταν τράπεζα, θα το είχατε ήδη σώσει.» Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον μακαρίτη Ούγκο Τσάβεζ στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή το 2009. Αιωνία του η μνήμη.

Από τη φράση αυτή προέρχεται και το γνωστό σύνθημα στους τοίχους "Αν ο πλανήτης ήταν τράπεζα, θα τον είχαν σώσει." Μην υποτιμάτε ποτέ τα συνθήματα στους τοίχους. Είναι σοφά.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι πια γνωστό ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, κοινωνική και κυρίως περιβαλλοντική. Δεν είμαστε πια οι μοναδικοί μαλάκες που το λέμε. Το λένε όλοι.

Ήταν πολύ ωραία όταν πριν από 200 χρόνια αρχίσαμε να εκβιομηχανίζουμε τα πάντα γράφοντας το περιβάλλον στα παπάρια μας, όμως το περιβάλλον έχει αρχίσει να βαράει κόκκινο κι ετοιμάζεται να μας τα δώσει να τα φάμε.

Με λίγα λόγια, αφού του αλλάξαμε τα φώτα, έρχεται ο πλανήτης και μας λέει: «Λοιπόν ακούστε πατσαβουράκια, αυτό το μοντέλο "δούλευε, αγόραζε, κατανάλωνε, ψόφα" δε λειτουργεί πια. Σπάστε το κεφάλι σας να βρείτε άλλο.»



Πώς το 'λεγε μωρέ κι εκείνος ο Γάλλος που γυρνούσε εκείνα τα βαρετά ντοκυμαντέρ στο Βυθό του Μπικίνι; Α, ναι: «Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει πρέπει να την προστατέψει.» Εντελώς άσχετος από οικονομία αυτός ο Κουστώ! Ευτυχώς που πέθανε και σταμάτησε να μας τα πρήζει με τις ευαισθησίες του. 

Θυμάστε τα περιβαλλοντικό πυρετό και τα πράσινα προγράμματα των κυβερνήσεων πριν την χρηματοπιστωτική κρίση; Από το 2008 και μετά, τέρμα αυτά. Όλοι έτρεξαν να σώσουν τις τράπεζες. Η ευημερία ταυτίστηκε μόνο με την οικονομική ανάπτυξη και οι αγορές πήραν το πάνω χέρι από τους πολιτικούς που έγιναν μαριονέτες τους.

Και τί πρότειναν οι αγορές για την αντιμετώπιση της κρίσης; Μέτρα λιτότητας. Και τί έφεραν τα μέτρα λιτότητας; Φτώχεια, εξαθλίωση και κοινωνική αναταραχή. 

Όσο κι αν χτυπιέται κάτω ο Βενιζέλος, τα μέτρα λιτότητας αποδείχτηκαν αντιπαραγωγικά κι απέκλεισαν επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η βελτίωση των κτιρίων, η δημιουργία πάρκων, η εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων και ο αγροτουρισμός που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να οδηγήσουν την οικονομία στην ανάκαμψη.

Το μόνο που απέμεινε ήταν κάτι εθελοντικές παπαριές τύπου "Όλοι μαζί μπορούμε", ενώ ακόμα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τα έκαναν πλακάκια με τις κυβερνήσεις για να μασάνε επιδοτήσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, διάβασα μια έκθεση της WWF που έλεγε ότι τα τελευταία 40 χρόνια ο άνθρωπος - σαν καλό καρκίνωμα που είναι - κατάφερε να εξαφανίσει περισσότερα από τα μισά άγρια ζώα του πλανήτη. Και πολύ του πήρε! Εύχομαι μέσα στα επόμενα 10 να εξαφανίσει και τα υπόλοιπα μισά, ώστε να μείνουμε επιτέλους μόνοι μας στο σύμπαν - έχω αρχίσει να χάνω τις ελπίδες μου για την ύπαρξη εξωγήινων.

Τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς κι ο Σταύρος Θεοδωράκης μας λένε ότι η Ελλάδα δε χωράει, ούτε μπορεί να συντηρήσει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, μαθαίνουμε ότι αν όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη υιοθετούσαν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν 2,5 πλανήτες για να υποστηρίξει τις ανάγκες της σε φυσικούς πόρους. 

Όλων των Ελλήνων; Όχι! Του Μπόμπολα και του Βαρδινογιάννη αλλά φυσικά η WWF χέστηκε για κάτι τέτοιες λεπτομέρειες.

Τα ίδια ισχύουν και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποικιοκρατία δεν τελείωσε ποτέ. Ζούμε με τους φυσικούς πόρους άλλων χωρών οι οποίες είναι καταδικασμένες σε αιώνια πείνα κάτω από τον ζυγό των αναπτυγμένων κρατών.

Το χρηματοπιστωτικό χρέος ήταν αποτέλεσμα του άκρατου καταναλωτισμού και της κατασπατάλησης φυσικών πόρων, συμπεριφορές που ενθαρρύνονται από καπιταλιστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές...μπλα μπλα μπλα...και διάφορες άλλες τέτοιες αηδίες που λένε οι κομμουνιστές επειδή θέλουν να μας κάνουν σοβιετία.

Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς και δεν στραφούμε σε μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο χαμό, αφού μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Γης αναμένεται να αγγίξει τα 10 δις, ενώ οι φυσικοί πόροι ολοένα και λιγοστεύουν.

Αυτό που μας λέει η έκθεση είναι ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις μαλακίες περί αναδιανομής του πλούτου. Εδώ χρειάζεται αναδιανομή των φυσικών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι που θα αλλάξει και τις ισορροπίες στην κατανομή του πλούτου. Κι αυτό είναι κάτι που δε θέλει με τίποτα ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η Φύση θα βρει τον τρόπο. Θα είναι εκεί και μετά από εμάς. Αυτοί που θα εξαφανιστούμε θα είμαστε εμείς. Ίσως τελικά να είναι καλύτερα έτσι. Ίσως ο αφανισμός μας να σημάνει την ανάσταση της Φύσης. Ίσως είναι η ευκαιρία της για μια νέα αρχή, χωρίς ανθρώπους.

by To Skouliki Tom

(Aνήθικο δίδαγμα: Στο διαστημόπλοιο Γη δεν υπάρχουν επιβάτες. Είμαστε όλοι πλήρωμα.)


thethreemooges

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα