Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΑΠΟ ΚΑΤΟΥΡΗΜΑ


Όλη του η ζωή ήταν ανάμεσα σε αριστοκράτες και βασιλείς. Αυλικός, υψηλόβαθμος στρατιωτικός ο πατέρας του, της υψηλής κοινωνίας και η μητέρα του, πάμπλουτες οι οικογένειες και των δύο γονέων του. Είχε πρόβλημα με το κατούρημα. Επειδή, όμως, ήταν ευγενικής καταγωγής στο δείπνο που ήταν προσκεκλημένος στη διάρκεια του φαγητού αν πήγαινε τουαλέτα θα αισθανόταν άσχημα. Τι απρέπεια! Τι έλλειψη καλών τρόπων πριν σηκωθούν οι άλλοι από το τραπέζι αυτός να πήγαινε για τσίσα. Έσπασε η ουροδόχος κύστη του, πέθανε στα 55 του χρόνια. Ήταν ένας μεγάλος αστρονόμος. Ένας πρωτοπόρος στον εντοπισμό των αστέρων του ουρανού.
Στέκομαι στην εποχή του. Το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, τότε που η επιστήμη δεν γνώριζε ακόμα αν η Γη κινείται. Οι πειραματισμοί ξεκινούσαν με βάση την άλφα και τη βήτα θεωρία. Ο άνθρωπός μας, ο Τύχο Μπράχε, που γεννήθηκε σ' ένα χωριό του βασιλείου της Δανίας και πέθανε σα σήμερα, 24 Οκτωβρίου, το 1601, θαρρούσε ότι ο Ήλιος κινείται, ότι οι πλανήτες έκαναν τις βόλτες τους γύρω από τον Ήλιο, ότι η Γη είναι ακίνητη, ότι είναι το κέντρο.

Κι όμως! Οι αστρονομικές παρατηρήσεις του Τύχο ήταν σωστές, με ακρίβεια λεπτού της μοίρας! Και με βάση αυτές περπάτησε στη συνέχεια ο Κοπέρνικος, ο ηλιοκεντρικός, όχι γεωμετρικός.
Απορούμε γιατί η Ελλάδα σαν κράτος και σαν κοινωνία έμεινε πίσω. Όταν την Ελλάδα την είχε ξαπλώσει μπρούμυτα ο Οθωμανός Ασιάτης, στην Ευρώπη είχε ξεκινήσει ο πρωταθλητισμός ανάμεσα στα πανεπιστήμια. Ο Τύχο Μπράχε σπούδασε στα πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης, της Βιτεμβέργης, της Βασιλείας και στο Ροστόκ, εκεί όπου έπαθε τη ζημιά στη μύτη.
Έγινε η παρεξήγηση, όχι για τα μάτια μιας γκόμενας, σε χορό που έδινε στην έπαυλή του ένας καθηγητής του πανεπιστημίου και δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά η μονομαχία, διότι οι δύο 20χρονοι φοιτητές θεώρησαν προσβλητική τη συμπεριφορά του άλλου. Το ξίφος του αντιπάλου έσπασε το ρινικό διάφραγμα του Τύχο. Το “τακτοποίησε” με μια χάλκινη μικροκατασκευή.
Η αστρονομία απαιτεί συστηματική παρατήρηση. Κάθε νύχτα. Με όργανα όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα. Αυτό έκανε ο Τύχο Μπράχε. Ο βασιλήας της Δανίας του δώρησε ένα νησί κι εκεί εγκαταστάθηκε με τους βοηθούς του. Έφτιαξε αστεροσκοπεία. Όργανα παρατήρησης πριν ανακαλυφθεί το τηλεσκόπιο. Και με γυμνό οφθαλμό κατέγραφε το χάρτη του ουρανού. Και στο νησάκι έφτιαξε τυπογραφείο και εργοστάσιο παραγωγής χάρτου για την έκδοση των βιβλίων του.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα