Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Αφοσίωση και Ειλικρίνεια: οι διπλοί πυλώνες της Πνευματικής Ζωής

Μια ερώτηση που γίνεται συχνά είναι: «Πώς θα βρω την πραγματική πνευματική θρησκεία;» Θα απαντήσω αυτή την ερώτηση με την παρακάτω ιστορία:
Όταν ένας διαιτολόγος ανέπτυξε τα θαυμάσια αποτελέσματα ενός συγκεκριμένου διατροφικού συστήματος, ο κύριος John ήταν πολύ ενθουσιασμένος. Επειδή όμως δεν είχε δοκιμάσει ποτέ αυτό το διατροφικό σύστημα, άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον του. Αν όμως κάποιος άλλος διαιτολόγος επισκεφτεί την πόλη του, ο κύριος John θα πάει να τον ακούσει επειδή θυμάται τον ενθουσιασμό που ένιωσε ακούγοντας τον πρώτο διαιτολόγο. Ο κύριος John δεν δοκιμάζει ούτε τη νέα δίαιτα ή, αν τη δοκιμάσει, σύντομα επιστρέφει στις ανθυγιεινές του διατροφικές συνήθειες. Με αυτό τον τρόπο ο κύριος John παρακινημένος από μια θεωρητική επιθυμία να τρώει σωστά, αναπτύσσει τη συνήθεια να ακούει όλους τους διαιτολόγους που επισκέπτονται την πόλη του χωρίς να ακολουθεί τις συμβουλές τους.
Αλλά ο κύριος John θα έπρεπε να θυμάται ότι δεν μπορεί να ακολουθεί όλες τις δίαιτες ταυτόχρονα και πως δεν μπορεί να απορρίπτει μια καλή δίαιτα για μια χειρότερη μόνο και μόνο γιατί εκείνη είναι νεότερη.

Προσεκτική επιλογή της καλύτερης διδασκαλίας

Οι παραπάνω αρχές ισχύουν επίσης και στη θρησκεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ακολουθήσουν μια ποικιλία διδασκαλιών αλλά δεν προσκολλώνται σε καμία. Οδηγημένοι από την περιέργειά τους, τους αρέσει να ακούν νέες ιδέες από νέες προσωπικότητες χωρίς να ασπάζονται τις ιδέες αυτές. Μοιάζουν με ανθρώπους που ξεκινούν σε ένα μονοπάτι για να φτάσουν σε έναν συγκεκριμένο προορισμό αλλά τους αρέσει τόσο το περπάτημα που συνεχίζουν να περπατούν και ξεχνούν το σημείο στο οποίο ήθελαν να φτάσουν.
Όπως υπάρχουν πάνω από μια πραγματικές θρησκείες, έτσι υπάρχουν και πάνω από ένα μονοπάτια που οδηγούν στο βουνό της επίτευξης του θείου. Στην αρχή της πνευματικής εξερεύνησης, είναι σοφό να ψάχνουμε την αλήθεια μέσα από βιβλία και ομιλίες και να συγκρίνουμε διαφορετικά πνευματικά μονοπάτια και δασκάλους. Είναι όμως σημαντικό να επιλέγουμε σωστά την καλύτερη διδασκαλία και τον καλύτερο δάσκαλο.
Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη διδασκαλία σε βιβλία, αλλά για να επιτύχετε την πνευματική τελειότητα θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός guru. Η θέληση να δεχθείτε θεϊκή καθοδήγηση μέσω των αφυπνισμένων καναλιών του Θεού, διαφοροποιεί τον ειλικρινή αναζητητή από τον ερασιτέχνη. Το να προσπαθείτε να επιτύχετε την πνευματική τελειότητα μέσω μιας ποικιλίας καναλιών, δείχνει όχι μόνο έλλειψη δέσμευσης αλλά και έλλειψη κατανόησης του συμπαντικού μονοπατιού μέσω του οποίου όλες οι ψυχές βρίσκουν τη φώτιση.

Οι πιθανότητες σύγχυσης

Από τη στιγμή που κάνετε την επιλογή σας, είναι σημαντικό να είσαστε σταθερά πιστοί στο δρόμο σας. Πρέπει απλά να αποδεχθείτε ότι είναι αδύνατον να ακολουθήσετε πάνω από μια διδασκαλία κάθε φορά, όπως δεν μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας ακολουθώντας πάνω από μια διαδρομή κάθε φορά. Όταν βρείτε τη σωστή διδασκαλία, σταματάει και η συνεχής έρευνα γι” αυτήν.
Δυστυχώς, πολλοί μαθητές ακόμα και αφού βρουν μια αληθινή διδασκαλία, συνεχίζουν να διαβάζουν άλλες διδασκαλίες και εξερευνούν άλλα μονοπάτια, πιθανόν προσπαθώντας να βρουν ευκολότερες και μικρότερες διαδρομές προς την επίτευξη του θείου. Είχα κάποτε μια μαθήτρια η οποία διάβαζε συνεχώς κι άλλες διδασκαλίες. Ήταν πολύ καλός χαρακτήρας, πάντοτε καλή και ευγενική προς όλους. Συνήθιζα όμως να της λέω, «Γιατί δεν διαβάζεις τις δικές σου διδασκαλίες;» Μου απάντησε, «Όλες οι διδασκαλίες είναι ίδιες».
«Αυτό είναι αλήθεια» της είπα, «όμως αν συνεχίζεις να διαβάζεις τα πάντα, θα μπερδευτείς. Πρέπει να καταλάβεις την αλήθεια πίσω από τις διδασκαλίες. Μόνο τότε θα ξέρεις ότι είναι ίδιες. Μέχρι τότε, θα είναι σαν να προσπαθείς να διασχίσεις έναν ποταμό με τα πόδια σου σε δύο βάρκες. Όταν οι βάρκες χωριστούν, θα πέσεις ανάμεσά τους και θα πνιγείς». Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαφόρων διδασκαλιών. Με σοφία, μπορούν να αναλυθούν. Στον αδιαφώτιστο νου ωστόσο, παρ” ό,τι οι διαφορές αυτές είναι επιφανειακές, μπορούν να αποτελέσουν αιτία σύγχυσης.
Δυστυχώς η μαθήτρια αυτή δεν χρειαζόταν τη συμβουλή μου και συνέχισε να διαβάζει άλλες διδασκαλίες. Μετά από λίγο διάστημα, απομακρύνθηκε.
Η Αφοσίωση είναι ο πρώτος Νόμος του Θεού
Η σκέψη ότι «Όλες οι διδασκαλίες είναι ίδιες», είναι τόσο αληθινή ώστε να αποτελεί και παγίδα. Μέχρι να μπορέσετε να υπερβείτε το συνειδητό μυαλό σας και να μάθετε να ζείτε περισσότερο με την υπερσυνειδητή καθοδήγηση, οι διαφορές μεταξύ των διδασκαλιών μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση.
Για κάποιον που ζει με υπερσυνειδητή καθοδήγηση και βρίσκεται γερά στο μονοπάτι του, οι διαφορές μεταξύ των διδασκαλιών γίνονται επιφανειακές. Ένας τέτοιος άνθρωπος κατανοεί τον υποκείμενο σκοπό κάθε μονοπατιού και βλέπει γιατί η καλή συμβουλή ενός δασκάλου μπορεί να διαφέρει από την επίσης καλή συμβουλή ενός άλλου δασκάλου. Οι νεοεισερχόμενοι στο μονοπάτι όμως, μπορεί να μην αντιληφθούν την ενωτική λογική πίσω από αυτές τις διαφορές και συχνά μπερδεύονται απ” αυτές.
Πάντα να έχετε σοφία στις αναζητήσεις σας. Ο συναισθηματικός ενθουσιασμός του να βρείτε νέους τρόπους, πρέπει πάντα να εξισορροπείται με την αλήθεια ότι η «Αφοσίωση είναι ο πρώτος Νόμος του Θεού». Ο εκλεκτικισμός δείχνει έλλειψη σοβαρού σκοπού. Με αυτό δεν εννοώ ότι πρέπει να είσαστε φανατικοί, από την άλλη όμως να μη είσαστε αδύναμοι. Αν ενώσετε την ψυχή σας με Αυτόν που είναι το θεμέλιο του Σύμπαντος, πρέπει να είσαστε σταθεροί σε όσα πιστεύετε. Η απαρέγκλιτη αφοσίωση στο επιλεγμένο μονοπάτι του καθενός είναι απαραίτητη.

Αναζητήστε τον Θεό με βαθιά Ειλικρίνεια

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι ψάχνουν τον Θεό χωρίς να τον βρίσκουν; Επειδή δεν τον ψάχνουν με βαθιά ειλικρίνεια και τα παρατάνε πολύ γρήγορα.
Να είσαστε πάντα απόλυτα ειλικρινείς με τον Θεό. Χωρίς ειλικρίνεια, θα υπάρχει έλλειψη εστίασης και έντασης. Ο Θεός ξέρει πάντοτε τι σκέφτεστε, αλλά η ειλικρίνεια δίνει δύναμη στις σκέψεις και τις προσευχές σας, επικεντρώνοντάς τις σε Εκείνον. Ο Θεός πάντοτε ακούει το κάλεσμα της ψυχής σας.
Το αφοσιωμένο κάλεσμα, αν είναι ειλικρινές, βαθύ, συνεχές και συμπληρώνεται από ειλικρινείς προσπάθειες και βαθύ διαλογισμό, πάντα φέρνει θεϊκή απόκριση. Ο πραγματικός αναζητητής της αλήθειας λέει στον εαυτό του, «Ξέρω τι επίπονο έργο είναι η επίτευξη της τελειότητας, αλλά θα δώσω όλα όσα έχω. Με τη βοήθεια του Θεού, η επιτυχία είναι στο χέρι μου!»

Τι θα συμβεί αν πέσετε;

Ζούμε σε μια νέα εποχή όπου τα κριτήρια της ζωής είναι λιγότερο αυστηρά. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο σωστός πνευματικός τρόπος να ζείτε, είναι να αναρωτηθείτε αν αυτό που κάνετε είναι σωστό ή λάθος. Να είσαστε απολύτως ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Αν είσαστε ειλικρινείς, σπάνια θα κάνετε λάθος και αν κάνετε, πολύ σύντομα θα διορθωθείτε.
Η ειλικρινής μετάνοια για παλιές λανθασμένες ενέργειες είναι απαραίτητη πριν μπορέσει να προχωρήσει κάποιος μπροστά και να κάνει την προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξη της θείας ελευθερίας. Για το λόγο αυτό, ο Ιησούς θέλησε να δοκιμάσει τον χαρακτήρα της έκπτωτης μαθήτριάς του, της Σαμαρείτιδας, για να δει να μπορεί να τη βοηθήσει. Η Σαμαρείτιδα είχε κάνει πέντε γάμους και ζούσε τότε με έναν άνδρα που δεν ήταν σύζυγός της.
Για να καθορίσει τον βαθμό του ξεπεσμού της, ο Ιησούς της ζήτησε να καλέσει τον σύζυγό της. Όταν απάντησε με ειλικρίνεια στον Ιησού ότι δεν είχε σύζυγο, εκείνος χάρηκε. Η ειλικρίνειά της έδειξε πως ο ηθικός της ξεπεσμός ήταν προσωρινός. Λόγω της ειλικρίνειάς της και της αναγνώρισης ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας, μπόρεσε εκείνος να την θεραπεύσει. Από τότε έγινε μια μαθήτριά του και αφοσιώθηκε στο να διαδίδει τη διδασκαλία του.

Ποτέ μην επιδίδεστε σε υποκρισία ή ανειλικρίνεια

Όσο μακριά κι αν έχει απομακρυνθεί ένας μαθητής από την πνευματική ζωή, μπορεί να σωθεί αν είναι ειλικρινής και τίμιος με τον guru του. Η ανειλικρίνεια και οι υπεκφυγές προς τον guru του είναι οι χειρότερες αμαρτίες γιατί αποτελούν σκόπιμες παραβάσεις και όχι ακούσιες όπως μερικές φορές είναι οι αμαρτίες της σάρκας, οι οποίες οδηγούνται συχνάαπό το ένστικτο. Είναι δυνατόν όμως να βοηθήσουμε τις δύστροπες ψυχές αν ομολογήσουν με ειλικρίνεια τα σφάλματά τους και έχουν τη θέληση να δεχθούν τη συμβουλή και τις ευλογίες του guru τους. Αν όμως ο μαθητής φέρεται ενάντια στον guru του και προσπαθεί να κρύψει την ηθική του ασθένεια, κλείνει την πόρτα στη θεραπευτική βοήθεια του guru.
Ποτέ μην επιδίδεστε σε υποκρισία ή ανειλικρίνεια και να θυμάστε πάντα: όσο κι αν απομακρυνθείτε από τη χάρη ή την καλοσύνη, θα είσαστε πνευματικά ασφαλείς αν προσπαθείτε να γίνετε ειλικρινά ξανά καλοί.
Αυτή την πολύ σημαντική ιδιότητα είδε ο Ιησούς στον Ναθαναήλ όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Όταν ο Ναθαναήλ τον πλησίασε συνοδευόμενος από τον Φίλιππο, ο Ιησούς είπε «Ίδε αληθώς Ισραηλίτης εν ω δόλος ουκ έστι (Να ένας έντιμος άνθρωπος, ένας αληθινός γιος του Ισραήλ)», δηλαδή, «Να μια ψυχή πλήρως απαλλαγμένη από την ανειλικρίνεια».

Η ειλικρίνεια και το θάρρος ελκύουν θεϊκή δύναμη

Μπορείτε να επιτύχετε θεία συνειδητότητα αν είσαστε ειλικρινείς και επίμονοι και πείσετε τον Θεό ότι τον θέλετε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να ευθυγραμμιστείτε ενεργειακά και να έχετε έναν συνεχή προσωπικό ζήλο. Άσχετα με τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε, δεν θα πρέπει να τα παρατήσετε. Όσοι πιστοί δεν τα παρατάνε, φτάνουν στον θεϊκό σκοπό τους.
Η σωτηρία είναι δυνατή επειδή η ειλικρίνεια και το θάρρος ελκύουν τη δύναμη που είναι απαραίτητη γι” αυτή την επίτευξη. Ο Θεός δίνει στους ειλικρινείς αναζητητές τη δύναμη για να επιτύχουν.
Ο Paramahansa Yogananda είναι ο αγαπημένος παγκόσμιος δάσκαλος που έχει αναγνωριστεί σαν ένας από τους μεγαλύτερους απεσταλμένους της  Ινδίας στην Δύση. Η ζωή και οι διδασκαλίες του, συνεχίζουν να αποτελούν πηγή φωτός και έμπνευσης στους ανθρώπους κάθε φυλής, κάθε πολιτισμού και κάθε θρησκείας.
Διάβασε όλη την βιογραφία του εδώ

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός, για το www.elenaera.com
Πηγή: www.anandaclaritymagazine.com
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα