Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

5 μύθοι θέτουν την ευτυχία μακριά σου

-Θα γίνω ευτυχισμένος…όταν βρω τον σύντροφο της ζωής μου.
-Δεν είμαι ευτυχισμένος… γιατί είμαι μόνος.
-Θα είμαι ευτυχισμένος… όταν γίνω πλούσιος.
-Δεν είμαι ευτυχισμένος… τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου πέρασαν.
Είμαι σίγουρη ότι έχετε συναντήσει ευτυχισμένους ανθρώπους με λίγα υλικά αγαθά, και πλούσιους, αλλά δυστυχισμένους. Πώς μπορούν κάποιοι άνθρωποι να εξακολουθούν να μένουν δυνατοί μέσα από πολλές κρίσεις, ενώ άλλοι καταρρέουν για το τίποτα; Αν τα χρήματα και τα υπάρχοντα δεν καθορίζουν την ευτυχία, τότε τι την καθορίζει;
Ποιος δεν θα ήθελε να είναι περισσότερο ευτυχισμένος στη ζωή του; Το πρώτο σκαλοπάτι είναι να αλλάξετε τις απόψεις σας σχετικά με το τι είναι πραγματικά ευτυχία. Διαβάστε τους κοινούς μύθους σχετικά με την ευτυχία που πραγματικά προκαλούν θλίψη στη ζωή σας.

Μύθος 1: Η ευτυχία είναι ένας προορισμός
Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την ευτυχία ως προορισμό είτε πρόκειται για γάμο, χρήματα, προαγωγή στη δουλειά. Σίγουρα, αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην ευτυχία, αλλά όχι τόσο πολύ όπως νομίζετε. Αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 10% της συνολικής εικόνας της ευτυχίας σας.
Ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσετε ότι περίπου το 40% της ευτυχίας σας βρίσκεται στα χέρια σας. Η διαρκής ευτυχία σχετίζεται περισσότερο με τη συμπεριφορά και τη σκέψη - πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε - από ό, τι άλλες συνθήκες στη ζωή.
Η ευτυχία δεν είναι η συναισθηματική γραμμή του τερματισμού στον αγώνα της ζωής. Είναι μια διαδικασία και ένας πόρος. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι, γίνονται πιο υγιείς και πιο κοινωνικοί, συνεργάσιμοι, δημιουργικοί και πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα πράγματα.
Μύθος 2: Μπορείτε πάντα να προσαρμοστείτε στο καθορισμένο σημείο της ευτυχίας
Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι τείνουν να προσαρμόζονται αρκετά γρήγορα στις θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, η προσαρμογή είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να γίνει κανείς πιο ευτυχισμένος. Το σπίτι των ονείρων σας, το νέο αυτοκίνητο, η δουλειά αναγνωρισμένου κύρους, μπορούν να επιφέρουν μια προσωρινή ώθηση, αλλά στη συνέχεια υποχωρούν στο παρασκήνιο με την πάροδο του χρόνου.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένας λόγος είναι ότι εξελιχθήκαμε για να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην καινοτομία. Για τους προγόνους μας, η καινοτομία σηματοδότησε είτε κίνδυνο είτε ευκαιρία, μια ευκαιρία για έναν νέο σύντροφο ή τρόφιμα, για παράδειγμα. Πάντως, προσαρμοζόμαστε εύκολα στις θετικές εμπειρίες που μας συμβαίνουν.
Μύθος 3: Τα αρνητικά συναισθήματα υπερτερούν πάντα των θετικών
Για αρκετό καιρό, η έρευνα έδειξε ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι πιο ισχυρά από ό, τι τα θετικά. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ίσες αντιδράσεις όταν κερδίζουν ή χάνουν 3 ευρώ. Η απώλεια τείνει να έχει ισχυρότερη επίδραση από ό, τι το κέρδος.
Τα αρνητικά συναισθήματα θα μπορούσαν να κορυφωθούν στιγμιαία σε σχέση με τα θετικά συναισθήματα, επειδή σας κατευθύνουν να βρείτε το πρόβλημα και να το διορθώσετε. Αλλά τα θετικά συναισθήματα φαίνεται να κερδίζουν με την πάροδο του χρόνου, επειδή σας επιτρέπουν να αξιοποιήσετε ό, τι έχετε. Μάλιστα, με τον καιρό  σας προστατεύουν από τις συνέπειες των αρνητικών συναισθημάτων.
Μύθος 4: Η ευτυχία σχετίζεται με την ηδονή
Στην πραγματικότητα, η βοήθεια προς τους άλλους ανθρώπους -το αντίθετο της ηδονής- μπορεί να είναι η πιο άμεση διαδρομή προς την ευτυχία.
Όταν οι άνθρωποι βοηθούν μέσω του εθελοντισμού ή γενναιόδωρων δράσεων, περίπου οι μισοί αναφέρουν ότι μέσα από την εμπειρία ανακουφίζονται σωματικά, όπως για παράδειγμα από τους πόνους. Πράγματι, τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 ότι η διάθεση σχετίζεται με την απελευθέρωση της σεροτονίνης και της οξυτοκίνης.
Θα μπορούσε η συμπόνια να είναι ριζωμένη στη νευροβιολογία μας; Μία μελέτη έδειξε ότι η σκέψη να βοηθήσουμε σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ενεργοποιεί ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μεσομεταιχμιακό μονοπάτι, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, που συνδέεται με τα συναισθήματα της χαράς.
Μύθος 5: Το ελιξίριο της ευτυχίας
Αν αναζητάτε μια μαγική σφαίρα ή ένα μυστικό ελιξίριο για την ενίσχυση της ευτυχίας σας, θα πέσετε σε βαθιά θλίψη. Αντί αυτών, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε την ευτυχία σας. Διαλέξτε μια δραστηριότητα που έχει νόημα για σας. Παράλληλα, αξιολογήστε τις δυνάμεις σας και αναπτύξτε πρακτικές που αξιοποιούν τα καλύτερα αυτά τα δώρα. Είστε ένας καλός μάγειρας; Ετοιμάστε ένα γεύμα σε μία φυλακή. Είστε συνταξιούχος δάσκαλος; Σκεφτείτε την παράδοση μαθημάτων σε ένα φτωχό παιδί. Οι δυνατότητες περιορίζονται μόνο από τη φαντασία σας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα