Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Έκχαρτ Τόλλε: 5 συμβουλές για να γίνουμε πιο συνειδητοί


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελείται από πέντε μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο του Έκχαρτ Τόλλε "Η δύναμη του Τώρα". Πρόκειται για κάποιες απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις αρνητικές σκέψεις και να γίνουμε πιο συνειδητοί.
1. Κάνεις πολλές σκέψεις του τύπου "αν γίνει αυτό, αν γίνει το άλλο"; Αν ναι, σημαίνει ότι είσαι ταυτισμένος με τον νου σου, ο οποίος προβάλλει τον εαυτό του σε μια φανταστική μελλοντική κατάσταση που δημιουργεί φόβο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει. Πρόκειται για ένα νοητικό φάντασμα. Μπορείς όμως να σταματήσεις αυτόν τον παραλογισμό που καταστρέφει την υγεία σου και τη ζωή σου, απλά με το να ζεις περισσότερο στο παρόν.
2. Κάθε φορά που ανεβοκατεβαίνεις τα σκαλιά στο σπίτι ή στη δουλειά σου, δίνε μεγάλη προσοχή σε κάθε σκαλί, σε κάθε κίνηση, ακόμα και στην αναπνοή σου. Να είσαι απόλυτα παρών. Ή, όταν πλένεις τα χέρια σου, δίνε προσοχή σε όλες τις αισθήσεις που σου προσφέρει αυτή η δραστηριότητα: τον ήχο και την αίσθηση του νερού, την κίνηση των χεριών σου, τη μυρωδιά του σαπουνιού και οτιδήποτε άλλο. Ή, όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου, αφού κλείσεις την πόρτα, μείνε ακίνητος για λίγο και παρατήρησε τη ροή της αναπνοής σου. Συνειδητοποίησε μια σιωπηλή αλλά ισχυρή αίσθηση παρουσίας. Υπάρχει μόνο ένα σίγουρο κριτήριο με το οποίο μπορείς να μετρήσεις την επιτυχία σου σ’ αυτή την πρακτική: ο βαθμός της γαλήνης που νιώθεις μέσα σου.

3. Αναρωτήσου τι "πρόβλημα" αντιμετωπίζεις αυτή τη στιγμή, όχι του χρόνου, όχι αύριο, όχι σε πέντε λεπτά από τώρα. Τι πάει στραβά αυτή τη στιγμή; Μπορείς πάντα κάτι να κάνεις στο τώρα, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για μια μελλοντική κατάσταση.
4. Αν λες "μια μέρα θα τα καταφέρω", μήπως αυτό απορροφά τόσο πολύ την προσοχή σου που μετατρέπεις την παρούσα στιγμή σε ένα μέσο που εξυπηρετεί κάποιον σκοπό; Μήπως σου αφαιρεί τη χαρά αυτού που κάνεις τώρα; Μήπως περιμένεις κάτι για να αρχίσεις να ζεις; Αν έχεις αναπτύξει ένα τέτοιο νοητικό μοτίβο, ό,τι και αν καταφέρεις, ό,τι και αν αποκτήσεις, το παρόν δεν θα σου είναι ποτέ αρκετό. Το μέλλον θα φαντάζει πάντοτε καλύτερο. Είναι η τέλεια συνταγή για να νιώθεις μονίμως δυσαρεστημένος και ανολοκλήρωτος.
5. Πώς μπορείς να απελευθερωθείς από το ασυνείδητό σου; Κάν' το συνειδητό. Παρατήρησε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους εμφανίζονται η ανησυχία, η δυσαρέσκεια και η ένταση μέσα από την περιττή κριτική που ασκεί ο νους σου και την αντίσταση σ' αυτό που ήδη συμβαίνει, την αντίσταση στο τώρα. Ό,τι και αν περιλαμβάνει το ασυνείδητο, διαλύεται μόλις ρίξεις πάνω του το φως της επίγνωσης. Μόλις μάθεις πώς να διαλύεις τις απλές μορφές της ασυνειδησίας, το φως της συνειδητότητάς σου θα λάμψει πιο πολύ. Τότε θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις το βαθύ ασυνείδητο κάθε φορά που θα νιώθεις να σε έλκει το βαρυτικό του πεδίο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα