Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

10 περίεργα πράγματα για το σώμα σου, που δεν σου τα είπε κανείς

10 things 10.jpg10Το ανθρώπινο σώμα είναι μία τεράστια μηχανή γεμάτη υγρά, κίνηση και χημικές ενώσεις, που διαθέτει μεγάλη ακρίβεια και συντονισμό κι έχει την ιδιότητα να μετατρέπει τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες σε βλέννα. Στην συνέχεια, θα διερευνήσετε μερικά από τα πιο πολύπλοκα, όμορφα ή απλά συγκεχυμένα μυστήρια για το πώς λειτουργεί το σώμα σας.

10. Το δέρμα σας έχει τέσσερα χρώματα10 things 10
Συνολικά το δέρμα μας, χωρίς το χρώμα, μοιάζει με λευκό κρεμ. Κοντά στην επιφάνεια, όπου βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία, προσθέσετε ένα ροζ – κόκκινο. Τον καμβά συμπληρώνει ένα έντονο κίτρινο χρώμα, ενώ με τους χρωματικούς τόνους της σκούρας μελανίνης – που προήλθε ως απάντηση στην υπεριώδη ακτινοβολία – δημιουργήθηκε το μαύρο. Αυτά τα τέσσερα χρώματα όταν αναμειχθούν σε διάφορες αναλογίες, δημιουργούν τα χρώματα του δέρματος, όλων των λαών της Γης.


10 things 10.jpg99. Ο κόσμος γελάει μαζί σας
Ακριβώς με τον ίδιο μηχανισμό, με τον οποίο όταν βλέπουμε κάποιον να χασμουριέται «κολλάμε» κι εμείς, πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι και το γέλιο είναι μία κοινωνική ενέργεια, που προκαλεί τον μιμητισμό. Όταν ακούμε τον ήχο του γέλιου, διεγείρεται η περιοχή του εγκεφάλου μας, που σχετίζεται με τις ακούσιες κινήσεις του προσώπου. Ο μιμητισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Άλλες μηχανικές ενέργειες, όπως το φτέρνισμα, το γέλιο, το κλάμα και το χασμουρητό, μπορεί να είναι τρόποι να δημιουργήσουμε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς μέσα σε μία ομάδα.

10 things 10.jpg88. Οι μεγάλοι εγκέφαλοι δημιούργησαν … στόματα γεμάτα δόντια
Η εξέλιξη μας δεν ήταν πάντα τέλεια. Αν συνέβαινε αυτό, θα έπρεπε να έχουμε φτερά, αντί για τους άχρηστους φρονιμίτες. Μερικές φορές τα άχρηστα στοιχεία παραμένουν σε κάποιο ζωντανό είδος, μόνο και μόνο επειδή δεν προκαλούν κάτι κακό. Αλλά οι φρονιμίτες δεν αποτελούσαν από πάντα, ένα απλώς και μόνο επιπλέον εισόδημα για τους γναθοχειρουργούς. Πολλά χρόνια πριν, αποτελούσαν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στον πρωτόγονο άνθρωπο, ως ένα ακόμη χρήσιμο σετ εργαλείων για τον τεμαχισμό του κρέατος, μαζί με τους γομφίους. Αλλά, με την αλλαγή και την αύξηση του όγκου του εγκεφάλου μας, η δομή της γνάθου μας άλλαξε, αφήνοντάς μας με υπερπλήρη στόματα.

10 things 10.jpg77. Κυτταρικές …τρίχες, κινούν τις βλέννες
Υπάρχουν κάποια κύτταρα στο σώμα μας, όπως οι κυτταροπλασματικές προσεκβολές που λέγονται κροσσοί, που βοηθούν στην μεταφορά υγρών ή άλλων στοιχείων και σε μια ποικιλία λειτουργιών, όπως είναι η πέψη και η ακοή. Στη μύτη, οι κροσσοί βοηθούν στην μετακίνηση της βλέννας από τη ρινική κοιλότητα, προς τα κάτω στον λάρυγγα. Όταν ο καιρός είναι κρύος όμως, επιβραδύνεται αυτή τη διαδικασία, προκαλώντας συσσώρευση της βλέννας. Οι πρησμένες ρινικές μεμβράνες ή η συμφόρηση της μύτης, μπορεί επίσης να επιφέρει συμπύκνωση της βλέννας, η οποία μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της βουλωμένης μύτης.

10 things 10.jpg66. Η Εφηβεία αναδομεί τον εγκεφάλο, προκαλώντας αστοχία σκέψης και αποφάσεων
Γνωρίζουμε ότι οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα του εφήβου, χρησιμοποιούνται ως μέσο ανάπτυξης για την μετάβαση του στο επόμενο στάδιο, που είναι αυτό της αναπαραγωγής. Γιατί, όμως, η εφηβεία είναι τόσο δυσάρεστη συναισθηματικά; Κάποιες ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη επηρεάζουν στην πραγματικότητα την ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο, όμως, οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου έχει πολλές συνέπειες και στη συμπεριφορά. Να περιμένετε συναισθηματική αμηχανία, απάθεια, αλλά και μειωμένη ικανότητα στη λήψη αποφάσεων, που αποτελούν βασικές περιοχές της ωρίμανσης του προμετωπιαίου φλοιού.

5. Οι ωοθήκες παράγουν χιλιάδες αχρησιμοποίητα ωάρια
10 things 10.jpg5 Όταν μια γυναίκα φτάσει τέλη της ηλικίας των 40 ή στις αρχές της δεκαετίας των 50 της χρόνων, ο μηνιαίος κύκλος εμμηνόρροιας που ελέγχει τα επίπεδα των ορμονών της και ετοιμάζει τα ωάρια για γονιμοποίηση, σταματάει. Οι ωοθήκες της παράγουν όλο και λιγότερα οιστρογόνα, τα οποία προκαλούν σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σώμα της. Τότε είναι που τα ωοθυλάκιά της υπολειτουργούν και αρχίζουν να αποτυγχάνουν να απελευθερώσουν ωάρια με την συχνότητα που γινόταν παλιότερα. Ετσι, η μέση έφηβη έχει 34.000 υπανάπτυκτα θυλάκια, αν και μόνο 350 από αυτά ωριμάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής της (με ρυθμό περίπου ένα κάθε μήνα). Τα αχρησιμοποίητα ωάρια, αργότερα περιορίζονται. Και όταν δεν είναι πλέον ορατή κάποια πιθανή εγκυμοσύνη, ο εγκέφαλος σταματά εντελώς τον μηχανισμό απελευθέρωσης των ωαρίων.

10 things 10.jpg44. Μεγάλο μέρος των γευμάτων μας, θρέφει …το μυαλό μας
Αν και το τμήμα του εγκεφάλου μας που αναφέρεται στην σκέψη αποτελεί μόνο το 2% του συνολικού σωματικού βάρους μας, ο εγκέφαλος απορροφά το 20% του οξυγόνου και των θερμίδων του σώματός μας. Για να διατηρούμε την σκέψη μας καλά τροφοδοτημένη, τρεις μεγάλες εγκεφαλικές αρτηρίες αντλούν διαρκώς οξυγόνο. Ένα εμπόδιο ή απόφραξη σε μία από αυτές τις αρτηρίες «λιμοκτονεί» τα κύτταρα του εγκεφάλου από την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, ακυρώνοντας τις λειτουργίες που σχετίζονται με την συγκεκριμένη περιοχή που εγκεφάλου που δέχτηκε το πλήγμα. Αυτό είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο.

 10 things 10.jpg33. Τα οστά σπάνε για να «ρυθμίσουν» το ασβέστιο
Εκτός από την προστασία του οργανικού μας συστήματος και των μυών που αποτελούν το σώμα μας, τα οστά βοηθούν, επίσης, στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Τα οστά περιέχουν φώσφορο και ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων μας. Εάν αυτό το στοιχείο του ασβεστίου είναι σε έλλειψη, κάποιες ορμόνες αναλαμβάνουν τον ρόλο να προκαλέσουν κατάγματα των οστών, μέχρι να επιτευχθεί και πάλι η απαραίτητη συγκέντρωση του στοιχείου του ασβεστίου.

10 things 10.jpg2 2. Η στάση του σώματος επηρεάζει τη μνήμη μας
Δεν μπορείτε να θυμηθείτε την επέτειό σας; Προσπαθήστε να καθίσετε γοναστιστός στο ένα γόνατο. Οι μνήμη είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αισθήσεις μας. Μια μυρωδιά ή ένας ήχος μπορεί να ανασύρει ένα πολύ μακρινό και παλιό επεισόδιο από την παιδική μας ηλικία. Οι συσχετισμοί μπορεί να είναι προφανείς (ένα κουδούνι ποδηλάτου μπορεί να σας κάνει να θυμηθείτε μία παλιά διαδρομή) ή ακόμη και μυστηριώδεις. Μια πρόσφατη μελέτη βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε ένα κομμάτι αυτής της λειτουργίας. Ένα άρθρο στο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Γνώση» (Ιανουάριος 2007) αναφέρει ότι παρελθόντα επεισόδια ανασύρονται γρηγορότερα και καλύτερα από τη μνήμη μας, ενώ καταλαμβάνουμε μία στάση σώματος παρόμοια με αυτή που είχαμε κατά τη διάρκεια της στιγμής που διαδραματίστηκε αυτό το περιστατικό.


10 things 10.jpg11. Το στομάχι εκκρίνει …διαβρωτικό οξύ
Υπάρχει ένα επικίνδυνο υγρό, το οποίο δεν μπορεί να σας αφαιρέσει καμία …ασφάλεια αεροδρομίου: Βρίσκεται μέσα στο έντερό σας. Τα κύτταρα του στομάχου σας, λοιπόν, εκκρίνουν υδροχλωρικό οξύ, μία χημική ένωση που προκαλεί διάβρωση και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία για τη διάσπαση των μετάλλων. Είναι η ουσία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για την διάλυση της τροφής μέσα στο στομάχι μας. Αλλά μην φοβηθείτε. Μία βλεννώδης επικάλυψη στα τοιχώματα του στομάχου, κρατά αυτό το δηλητηριώδες υγρό μακριά, ώστε να μην προκαλέσει φθορά στο πεπτικό σύστημα, αλλά και να μπορείτε να απολαύσετε με ασφάλεια το μεσημεριανό σας γεύμα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα