Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Βαρύτητα και η αίσθηση του «πάνω» – «κάτω»

Τον παλιό καιρό, πριν από μισό αιώνα περίπου, όταν οι άνθρωποι πήγαιναν στη Σελήνη και προσπαθούσαν να περπατήσουν στην επιφάνειά της, με δυσκολία κρατούσαν την ισορροπία τους και πολλές φορές έπεφταν, όπως βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί:


Ο Laurence Harris και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστημίου York του Toronto, ισχυρίζονται ότι η έλλειψη βαρύτητας ή η μειωμένη βαρύτητα κάνει τους ανθρώπους να χάνουν την αίσθηση του «πάνω» και του «κάτω». Πραγματοποίησαν πειράματα βάζοντας εθελοντές σε έναν τεράστιο περιστρεφόμενο βραχίονα, στο εσωτερικό του οποίου «επικρατούσαν» βαρυτικά πεδία διαφορετικής ισχύος. Καθώς οι εθελοντές αισθανόντουσαν μικρότερη βαρύτητα έβλεπαν τις εικόνες ενός τοπίου ή το γράμμα «p», το οποίο διάβαζαν ως «p» ή ως «d» ανάλογα με το αν νόμιζαν ότι βρίσκονται «πάνω» ή «κάτω».

H πειραματική διάταξη της έρευνας :)
H πειραματική διάταξη της έρευνας :)
Σύμφωνα με τη μελέτη (How Much Gravity Is Needed to Establish the Perceptual Upright?οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται τουλάχιστον το 15% της γήινης βαρύτητας για να διαχωρίζουν το «πάνω» από το «κάτω». Στην περίπτωση των αστροναυτών που περπατούσαν στη Σελήνη, μπορεί εκεί η βαρύτητα να είναι το 17% της γήινης, όμως υπάρχει επίσης και ένα παράξενο περιβάλλον. Ο συνδυασμός μικρής βαρύτητας και ασυνήθιστου σκηνικού μπορεί να εξηγήσει τις πτώσεις των αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης.
Πάντως τα νέα είναι καλά για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, δεδομένου ότι η βαρύτητα στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη είναι το 38% της γήινης βαρύτητας, αρκετά πάνω από το όριο του 15%.
www.newscientist.com
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα