Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί τα σπουργίτια μαζεύουν αποτσίγαρα από τους δρόμους;




Καπνίζεις και πετάς αποτσίγαρα δεξιά και αριστερά; Τουλάχιστον χρησιμεύουν σε κάτι. Όπως ανακάλυψαν ερευνητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, τα περιμαζεύουν σπίνοι και σπουργίτια της πόλης, όχι επειδή έχουν εθιστεί στη μυρωδιά του τσιγάρου, αλλά επειδή είναι υλικό που διώχνει τα παρασιτικά ακάρεα και γι΄ αυτόν τον λόγο το χρειάζονται στη φωλιά τους!


Καπνισμένες φωλιές

Σύμφωνα με το Nature, τα αποτσίγαρα σε αυτή την περίπτωση ίσως υποκαθιστούν κάποια ειδικά χορταράκια, που έχουν την ιδιότητα να διώχνουν τα ενοχλητικά παράσιτα – εισβολείς. Οι ερευνητές θεωρούν λογική και ευέλικτη αυτή την επιλογή των πουλιών: επειδή δε βρίσκουν μέσα στην πόλη τα αντιπαρασιτικά φυτά που χρειάζονται, στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις. Πράγματι, όπως αποδείχτηκε, φωλιές στολισμένες με αποτσίγαρα είχαν λιγότερα ακάρεα από άλλες… άκαπνες φωλιές. Τι περιέχουν όμως τα αποτσίγαρα που κάνει τα πουλιά να τα αναζητούν;

Η δύναμη της νικοτίνης

Είναι γνωστό ότι τα φύλλα του καπνού περιέχουν χημικές ουσίες (με πρώτη και καλύτερη τη νικοτίνη), οι οποίες απωθούν τα ακάρεα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσφέρουν τα αποτσίγαρά τους στα πουλιά, γιατί εκτός των άλλων είναι εμποτισμένα με βλαβερά φυτοφάρμακα, τονίζουν οι ερευνητές.

bimag

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα