Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Θα τους αφήσουμε και να μας πεθάνουν;

εξετασεις διαγνωστικές

Τα μάθατε τα νέα; Μια από τις ειδήσεις, που φιλοξενείται σήμερα στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, εμφανίζει την κυβέρνηση να έκανε «πίσω» στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας, που καταργεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους το δικαίωμα για ιατρικές εξετάσεις, ακόμη κι αν οι εξετάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την πρόληψη του καρκίνου!
Για παράδειγμα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», γράφει πως«Aνέκρουσε πρύμνα ο ΕΟΠΥΥ αναφορικά με το “ψαλίδι” στις διαγνωστικές εξετάσεις μετά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους ασφαλισμένους, όσο και από τους γιατρούς». Αν αλήθευαν αυτά που εμφανίζουν τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, οτι «ανέκρουσαν πρύμνα» στο θέμα των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, τότε θα είχαμε, ίσως, να κάνουμε με μια κυβέρνηση που όχι μόνο «αφουγκράζεται» τις λαϊκές αντιδράσεις αλλά και- όταν χρειαστεί- δεν διστάζει να … διορθώσει τα «λάθη» της.
Είναι όμως έτσι;

Ας δούμε την ουσία της συγκεκριμένης απόφασης της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Και η ουσία  ήταν η εξής: Όσοι δεν έχουν λεφτά να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, θα πρέπει να πεθάνουν. Kαταδικάζονται σε αργό θάνατο!
Στην ίδια κατεύθυνση- δηλαδή στον αργό θάνατο της δωρεάν Υγείας στην Ελλάδα- αλλά και στην ΕΕ γενικότερα- κινούνται και μια σειρά αποφάσεις για την μη κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ μιας σειράς άλλων δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι κι’ αυτός ένας τρόπος για να μειωθούν τα ελλείμματα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, αφού πολλοί από τους ασφαλισμένους- που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν αυτές τις εξετάσεις και άλλες δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη- δεν θα προλάβουν να βγουν στη σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό, τα μεν ασφαλιστικά ταμεία, θα πληρώνουν πολύ λιγότερα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το δε κράτος θα πληρώνει λιγότερα για συντάξεις!
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Υγείας, να μην αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ μια σειρά ιατρικών εξετάσεων, βγήκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και- σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου- έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις, με τις οποίες εμφανίζει τη συγκυβέρνηση να … «οπισθοχωρεί».
Μην βιάζεστε να χαρείτε και να χειροκροτήσετε την κυβερνητική «ευαισθησία». Γιατί η αλήθεια- σχετικά με το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε ιατρικές εξετάσεις που αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό τους Ταμείο- είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που εμφανίζουν το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και τα άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Κι’ αυτό γιατί, με τη χτεσινή παρέμβαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ,  Π. Κοντού, η κυβέρνηση προχωρά- όπως φαίνεται- σε μερική αναδίπλωση, αφού από το σύνολο των καταργούμενων προληπτικών εξετάσεων, επαναφέρει μόνο το Τεστ ΠΑΠ. Για τις υπόλοιπες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως καρκίνος του προστάτη και του μαστού, αυχενικό σύνδρομο κλπ, ισχύει η απόφαση του υπουργού Υγείας, που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα τις πληρώνουν στο 100%.
Όπως προαναφέραμε, η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, δεν διστάζει να επιδιώξει τη «σωτηρία» της οικονομίας από τη χρεοκοπία ακόμη και με μέτρα που οδηγούν στον αργό θάνατο όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (άνεργοι, μισοάνεργοι, ανασφάλιστοι, άστεγοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ηλικιωμένοι κλπ) να πληρώσουν τις συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις, πολλές από τις οποίες μπορούν να σώσουν την ζωή τους.
Ο σημερινός υπουργός Υγείας,  Μάκης Βορίδης, που συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του ομοϊδεάτη του- πρώην υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη- για τη διάλυση του συστήματος της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ο Μάκης Βορίδης, που ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή ως γραμματέας της φασιστικής νεολαίας της ΕΠΕΝ (την άνοιξη του 2005 προσχώρησε- μαζί με όλο το κόμμα του- στον ΛΑ.Ο.Σ. και το 2012 εντάχθηκε, μαζί με τους Γεωργιάδη, Πλεύρη κ.α. στη ΝΔ), φαίνεται πως ζήλεψε τη δόξα της υπουργού Υγείας της Λιθουανίας, η οποία τάχθηκε δημόσια υπέρ της… ευθανασίας των φτωχών! Προαναγγέλλοντας, προφανώς, τα σχέδια του διευθυντηρίου της ΕΕ για τη δημόσια Υγεία, ηRimantė Šalaševičiūtė, ζήτησε από την κυβέρνηση της Λιθουανίας- μόλις ορκίστηκε- τη νομιμοποίηση της ευθανασίας.
Και εμμένοντας στις θέσεις της, στις 24 Αυγούστου δήλωσε κυνικά: «Η ευθανασία θα μπορούσε να αποτελεί μία χρήσιμη εναλλακτική για όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και πάσχουν από βαριές ασθένειες»!
Το ερώτημα, με όλα αυτά που συμβαίνουν- και οδηγούν στην πλήρη διάλυση και τη δημόσια υγεία της χώρας- δεν είναι αν ο κύριος Βορίδης και η κυβέρνησή του συμφωνούν ή όχι με την ευθανασία των φτωχών (θέση που υπερασπίστηκε δημόσια και η Λιθουανή πουργός Υγείας) αλλά τι θα κάνουμε όλοι εμείς που θιγόμαστε πολύπλευρα και πολύμορφα από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές; Ως πότε θα παρακολουθούμε τους κυβερνώντες, να ξηλώνουν τα δικαιώματά μας, με τακτική του  «αφαιρώ δέκα» και- ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα συναντήσω- επιστρέφω ένα ή δύο»; Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε- όλοι εμείς που πληρώνουμε τα «σπασμένα» της κρίσης και των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών- να συντονίσουμε τη δράσης, να ξεσηκωθούμε και …«να τους πάρουμε με τις πέτρες» πριν μας στερήσουν και το δικαίωμα στη ζωή;
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα