Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ενδείξεις της ελεγκτικής σχέσης



Μήπως βρίσκεστε σε σχέση με έναν ελεγκτικό σύντροφο; Αν ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τον αυτοσεβασμό και την ευημερία σας. Σε μία σχέση μπορεί να εντοπισθούν ορισμένες αντιδράσεις ή συμπεριφορές, που να δείχνουν την πρόθεση του συντρόφου να πάρει τον έλεγχο της σχέσης, μία πρόθεση που ίσως αργότερα να εξελιχθεί σε μία κακοποιητική σχέση. Παρακάτω θα βρείτε έντεκα ενδείξεις που χρειάζονται την προσοχή σας σχετικά με την ελεγκτική σχέση:

1. Ο/η σύντροφος σας δεν νιώθει άνετα όταν βρίσκεται στο φιλικό σας περιβάλλον. Ενεργεί με το συναίσθημα της ανησυχίας και αλληλεπιδρά με έναν περιορισμένο και τεταμένο τρόπο.

2. Κάνει συνεχώς κριτική στους φίλους σας ή εστιάζει στα αρνητικά χαρακτηριστικά τους. "Δεν λέω ότι είναι κακοί άνθρωποι, απλά ανησυχώ για εσένα", μπορεί να αναφέρει.

3. Δεν θέλει τους συγγενείς σας. Συνήθως, στην αρχή δείχνει να του/της αρέσει οι επισκέψεις τους, στη συνέχεια μιλά για εκείνους πιο λεπτά και αργότερα πιο χοντροκομμένα, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί τα μέλη της οικογένειάς σας δεν είναι τόσο τρυφερά, καλά μαζί σας ή τόσο σπουδαίοι άνθρωποι όσο νομίζατε.


4. Θέλει να είναι υπεύθυνος/η για όλα τα πράγματα στη σχέση. Αυτό θα μπορούσε να αφορά στα οικονομικά, στις αποφάσεις για τη ζωή σας, στις αποφάσεις σχετικά με τα παιδιά σας, σχετικά με το πώς θα ντύνονται ή θα ενεργούν. Συνήθως αναφέρουν ότι το κάνουν επειδή είναι προς το συμφέρον της οικογένειας ή της σχέσης (...)

5. Μπορεί να σας επικρίνει, να βρίσκει τρόπους για να σας φέρει σε δύσκολη θέση ή να σας κάνει να μην αισθάνεστε έξυπνοι. Αν εκδηλώσετε κάποιο παράπονο για αυτή τη συμπεριφορά, θα κατηγορηθείτε ως "υπερευαίσθητος/η”.

6. Ζηλεύει εξαιρετικά. Μπορεί να σας κατηγορήσει ότι φλερτάρετε, ότι ντύνεστε προκλητικά ή συμπεριφέρεστε προκλητικά με άλλους ανθρώπους.

7. Θέλει να γνωρίζει πού είστε ή τι κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν επιστρέφετε αργά, θα αντιδράσει με παρανοϊκό τρόπο.

8. Ελέγχει το κινητό σας συχνά ή θέλει να διαβάζει τα email σας. Μπορεί να υποπτεύεται ακόμα και τις φιλικές συνομιλίες σας, μέσω κοινωνικών δικτύων.

9. Στον/στην σύντροφό σας, δεν αρέσει να βρίσκεστε στο Facebook ή να έχετε συναναστροφές μέσω κοινωνικών δικτύων. Μπορεί να ξοδέψει πολύ χρόνο για να σας εξηγήσει τι εννοεί και με κάθε τρόπο, αλλά ουσιαστικά το κάνει για να ελαχιστοποιήσει τις διεξόδους και την υποστήριξη σας και στο τέλος να σας απομονώσει.

10. Θα συμμετέχει στις οργανώσεις, συλλόγους ή φορείς που είστε μέλος, ώστε να μπορεί να είναι παρών όπου κι αν πάτε. Μπορεί να θέλει να σας συνοδεύει κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι, ακόμα και να σας κάνει όλα τα θελήματα.

11. Ο ελεγκτικός σύντροφος πιστεύει στον κεραυνοβόλο έρωτα και θα προσπαθήσει να τον κάνει κυρίαρχο στην υπόλοιπη ζωή σας. Με άλλα λόγια, ο χρόνος για τον ελεγκτικό σύντροφο κινείται πολύ γρήγορα, επειδή αγαπάει τόσο έντονα. Θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα και από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείτε στην πρώτη συνάντηση, πολύ γρήγορα θα βρεθείτε σε μια αποκλειστική σχέση. 

Τι μπορείτε να κάνετε;

Εάν ο σύντροφός σας εμφανίζει οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω συμπεριφορώνκατ΄επανάληψη, θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη ότι θέλει να έχει δύναμη και έλεγχο πάνω στη σχέση σας. Μία αντίδραση, που μπορεί στην αρχή να δείχνει ότι είναι η συμπεριφορά ενός στοργικού, διακριτικού και ερωτευμένου συντρόφου, μπορεί να εξελιχθεί αργότερα σε πιο δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Ένας/μία σύντροφος που έχει περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ενός ανθρώπου που διακατέχεται από έντονες ανασφάλειες. Χωρίς επαγγελματική βοήθεια, αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητική επίδραση στη συναισθηματική ή και στη σωματική υγεία σας. Επιπλέον, αυτοί οι σύντροφοι μπορεί να είναι ανίκανοι να έχουν μία ίση, τρυφερή και αμοιβαία σχέση σεβασμού.

Υπάρχει όμως ελπίδα για το σύντροφο και για τη σχέση σας, εάν είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν βοήθεια σε έναν ψυχολόγο ή εάν είστε και οι δύο πρόθυμοι να μπείτε μαζί σε θεραπεία ζεύγους, ώστε να αντιμετωπίσετε τις δυσλειτουργίες της σχέσης. Αρκετές φορές, τα δυσλειτουργικά συμπτώματα, δεν εστιάζονται μόνο στον έναν σύντροφο αλλά είναι αποτέλεσμα της διαστρεβλωμένης επικοινωνίας, μία παράμετρος που οφείλεται στα δυναμικά και των δύο συντρόφων. Αν δεν επιλεχθεί μία από τις δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις, τότε μπορεί η σχέση να εξελιχθεί βίαια και ανεξέλεγκτα. Η ενδοοικογενειακή βία, είναι συνέπεια της εξουσίας και του ελέγχου των συντρόφων, ως μέρος της κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Ακόμα κι αν ο ελεγκτικός σύντροφος δεν ασκήσει σωματική κακοποίηση, τα παραπάνω σημεία, είναι αρκετά για να αρχίσετε να αναρωτιέστε αν ανήκετε σε μία δυνητικά καταστροφική σχέση και να πάρετε την ευθύνη να δραστηριοποιηθείτε προς την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.

------------------------------------------
Πηγή: Cherilynn Veland 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα