Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Το bank run του Άδωνι Γεωργιάδη

Κάνοντας μια βόλτα στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι από το πρωί το μισό facebook ασχολείται με τη δήθεν εξωφρενική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στην πρωινή εκπομπή του Mega. 

Για όσους τυχερούς δε γνωρίζουν, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι αν πέσει η κυβέρνηση θα βγάλει τα λεφτά του από την τράπεζα για να μην του τα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ κι ότι γενικά δε θα μείνει φράγκο στις τράπεζες επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο επιστροφής στη δραχμή, δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί κι ως προτροπή για bank run.

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει 28 φορές κι εμείς ακόμα θεωρούμε εξωφρενικές τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, αφού πρώτα τον κάναμε υφυπουργό και κατόπιν υπουργό. 

Θα πω δυο πράγματα για τον Άδωνι Γεωργιάδη κι υπόσχομαι να μη μιλήσω ποτέ ξανά για αυτόν.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποτελεί κλασικό παράδειγμα καθεστωτικού ακροδεξιού. Είναι το αγαπημένο παιδί του συστήματος, ο εθνικόφρων που αντιλαμβάνεται την πατρίδα ως ένα σύνολο ιδιόκτητων οικοπέδων. Κι ως γνήσιος εθνικόφρων αυτού του είδους - το μοναδικό είδος εθνικόφρονα που ευδοκιμεί στην Ελλάδα - χρησιμοποιεί την απειλή της περιουσίας ως όπλο για να επηρεάσει την ψυχολογία των μικροαστών που κυριαρχούν στην αστική κοινωνία έναντι των αστών και των προλετάριων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξέρει πολύ καλά ότι έχει απήχηση στους μικροαστούς οι οποίοι αποτελούν και τη βάση των ψηφοφόρων του. 

Σε κάθε άλλη περίπτωση, αφενός μία δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη δε θα μπορούσε να θεωρηθεί εξωφρενική ακριβώς γιατί προέρχεται από τον Άδωνι Γεωργιάδη, αφετέρου η συγκεκριμένη δήλωση δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προτροπή για bank run για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω.

Το bank run προϋποθέτει την ύπαρξη καταθέσεων στις τράπεζες. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που θεωρεί ότι, τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ, μια ενδεχόμενη απόσυρση του μικρομεσαίου κεφαλαίου από τις τράπεζες είναι ικανή να προκαλέσει bank run. Αφού δεν υπάρχει μικρομεσαίο κεφάλαιο στις τράπεζες.

Το μοναδικό κεφάλαιο που συντηρεί τις τράπεζες, εκτός από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, είναι το πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Και το πολύ μεγάλο κεφάλαιο, κάθε άλλο παρά ακολουθεί την ψυχολογία της μάζας.

Το πολύ μεγάλο κεφάλαιο κάνει απευθείας διάλογο με την εξουσία. Δεν είναι τόσο ηλίθιο ώστε να άγεται και να φέρεται από δηλώσεις λαϊκιστών, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτά είναι για τους μικροαστούς.

Αν το πολύ μεγάλο κεφάλαιο αποφασίσει ποτέ να προκαλέσει bank run θα το κάνει για τους δικούς του λόγους. Όχι επειδή το είπε κάποιος τρελός - που κάθε άλλο παρά τρελός είναι. 

Το μόνο που δε χρειαζόμαστε τώρα είναι κι άλλη επιλεκτική νοημοσύνη από την Αριστερά. Ειδικά σε ό,τι αφορά δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

Δε χρειάζεται Γιώργο Βαρεμένε να γίνεσαι επιλεκτικά ηλίθιος απαντώτας σε εθνικόφρονες τύπου Γεωργιάδη. 

by To Skouliki Tom

(Aνήθικο δίδαγμα: Βλέπω πολλούς που ζητάνε την παρέμβαση εισαγγελέα για τον Άδωνι Γεωργιάδη επειδή το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα λέει ότι όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες...μπλα μπλα μπλα...καταδικάζεται σε τουλάχιστον 3 μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή. Δηλαδή ζητάνε να μπει ο Άδωνις φυλακή επειδή οι μικροαστοί είναι ηλίθιοι και τον πιστεύουν. Αθώος για όλα τα άλλα, κ. πρόεδρε.)



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα