Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Γνωρίζετε ότι 50 χιλιάδες έλληνες βλέπουν μία «μαύρη τρύπα» στο κέντρο της όρασής τους; (BINTEO)

ωχρά 4ωχρά2
Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, όμως, μία οφθαλμική πάθηση – όχι σπάνια – υποχρεώνει περισσότερους από 50 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως, να υφίστανται στο κέντρο του οπτικού τους πεδίου, την παρουσία μίας ενοχλητικής μαύρης τρύπας, που τους καθιστά αδύναμους να ανταποκριθούν ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Πρόκειται για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας, οι οποίες – αν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα – μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς που πάσχουν, ακόμη και σε καθολική τύφλωση.
Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας εκδηλώνονται κυρίως στις παρακάτω κατηγορίες ασθενών:

• Σ’αυτούς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (διαβητικό οίδημα της ωχράς),wxra
• σε άτομα άνω των 60 ετών (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς)
• σε ασθενείς που πάσχουν από αγγειακά προβλήματα (οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς).
• σε άτομα που λόγω τραυματισμού ή για άλλους άγνωστους λόγους αναπτύσσουν έλξεις (συμφύσεις) και σχίσιμο του αμφιβληστροειδούς στην ωχρά (οπή ωχράς κηλίδας)

Για να καταλάβετε καλύτερα πώς βλέπει ένας ασθενής με πάθηση της ωχράς κηλίδας, δείτε το παρακάτω βίντεο :

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ
Πρόσφατη μελέτη (Εureye 2012) – η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Οphthalmology» – συσχετίζει τo κάπνισμα με την εμφάνιση της νόσου, καθώς – σύμφωνα με την έρευνα – οι καπνιστές αντιμετωπίζουν ακόμη και τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισής της, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης, πάσχει από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας.
                                                                                                        ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
wxra3 Οι περισσότεροι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν αμέσως ότι η όρασή τους έχει επηρεαστεί, ιδιαίτερα αν η νόσος αφορά το ένα μόνο μάτι. Το πρώτο σύμπτωμα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής, είναι μια θόλωση ή παραμόρφωση των αντικειμένων στα οποία στρέφει απευθείας το βλέμμα του. Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό κατά το διάβασμα, όπου ο ασθενής παραπονείται ότι «κάποια γράμματα ή λέξεις λείπουν» κατά την ανάγνωση μιας σελίδας ενός βιβλίου.
Με την πρόοδο της νόσου απλές καθημερινές ασχολίες, όπως η οδήγηση, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή ακόμη και η αναγνώριση των προσώπων που έχουμε απέναντί μας, γίνονται όλο και πιο δύσκολες.
Γενικά η προσβολή της ωχράς δεν επηρεάζει την περιφερική όραση. Έτσι ένας ασθενής με «ωχροπάθεια» μπορεί για παράδειγμα να βλέπει καθαρά το περίγραμμα ενός ρολογιού, αλλά να μην είναι σε θέση να διακρίνει τους δείκτες και να διαβάσει την ώρα.
wxra5ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την τρίτη σοβαρότερη αιτία τύφλωσης και μέχρι το 2020 αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των πασχόντων εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης.
Στοιχεία δείχνουν ότι 39 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς, και ακόμη 245 εκατομμύρια έχουν εξαιρετικά χαμηλή όραση. Στο 80% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης. Γι’αυτό οι γιατροί συστήνουν στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, ή στους ηλικιωμένους – επίσκεψη στον οφθαλμίατρό τους, οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο.
wxra7ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ
Την τελευταία δεκαετία νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες τείνουν να εκτοπίσουν τις χειρουργικές, δηλαδήενέσιμα φάρμακα που εγχύονται στο εσωτερικό του ματιού με θεαματικά αποτελέσματα και λιγότερη ταλαιπωρία και παρενέργειες για τον ασθενή.
Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς
Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ουσία ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), που έχει ένδειξη για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς, βελτίωσε ή διατήρησε την όραση στο 90% των ασθενών, ενώ φάνηκε – σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανευρωπαϊκό Οφθαλμολογικό Συνέδριο EURETINA στο Ηνωμένο Βασίλειο – ότι παρουσιάζει πολύ χαμηλότερο κίνδυνο ενδοφθαλμίτιδας (μία σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να επιφέρει τύφλωση) σε σχέση με το σκεύασμα aflibrtcept που ανεβάζει το πιθανό ποσοστό επιμόλυνσης στο 65%.
Η ρανιμπιζουμάμπη, που κυκλοφορεί στην χώρα μας και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, χορηγείται σε μηνιαία βάση, ενώ όπως έχει αποδειχθεί στην Ελλάδα, σε 7.000 ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ρανιμπιζουμάμπη, μέσα σε τρία χρόνια έχει διαπιστωθεί βελτίωση της όρασης τους έως και 35%. 
wxra4Οπή της ωχράς κηλίδας και υαλοειδοωχρική σύμφυση της ωχράς
Ελπιδοφόρες είναι οι πρώτες μελέτες αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που παρουσιάστηκαν επίσης, στο συνέδριο EURETINA, για τη χρήση του νέου σκευάσματος Jetrea, στην θεραπεία της Οπής της ωχράς και της Υαλοειδοωχρικής σύμφυσης της ωχράς κηλίδας.
Ερευνα που παρουσιάστηκε και που έχει διεξαχθεί στο Cole Eye Institute του Cleveland Clinic, απέδειξε υψηλό ποσοστό αποκατάστασης των δύο αυτών σοβαρών παθήσεων με τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου, ενώ η ανάλυση έδειξε ότι οι ίδιοι ασθενείς παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση στη λειτουργικότητά τους.
Το Jetrea, που κυκλοφόρησε και στη χώρα μας από τις αρχές Ιουλίου, αποδείχθηκε ότι μπορεί να εμφανίσει υψηλά ποσοστά επιτυχίας που μπορεί να αγγίξουν το 70%, γεγονός το οποίο δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για τις δύο αυτές παθήσεις, να μην χρειάζεται στο μέλλον οι ασθενείς να υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, που κρύβουν επικινδυνότητα και παρενέργειες.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα