Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Γιατί δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ονόματα

Γιατί δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ονόματα
Σίγουρα σας έχει συμβεί να γνωρίζετε ένα άτομο, ίσως και μόλις να έχετε συστηθεί, παρόλα αυτά να μην μπορείτε με τίποτα να θυμηθείτε το όνομά του.
Έρευνα που διεξήγαγε η ιστοσελίδα theatlanatic.com έρχεται να δώσει μερικές απαντήσεις στο γιατί μας συμβαίνει συχνά αυτό.
Δείτε τις πιο συχνές αιτίες που ξεχνάτε ονόματα ατόμων:
Το φαινόμενο "ο επόμενος στη σειρά"'

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια ομάδα από αγνώστους που απλώνουν τα χέρια, για να σας συστηθούν, το μυαλό σας αδυνατεί να παρακολουθήσει "λεπτομέρειες" όπως τα ονόματα, αφού μπαίνει σε μια "αυτόματη" διαδικασία όπου πραγματοποιεί τυπικές κινήσεις. Η διπλή διαδικασία του να μάθετε τα τα ονόματα των άλλων και να πείτε το δικό σας, είναι αγχωτική για τον εγκέφαλο, ώστε αποφασίζει να αφιερώσει λιγότερη ενέργεια στο να αποθηκεύσει άμεσα νέες, δευτερεύουσες, πληροφορίες, όπως τα ονόματα.
Δεν σας ενδιαφέρει στ' αλήθεια το όνομα του άλλου
Το πόσο πολύ σας ενδιαφέρει πραγματικά κάτι, επηρεάζει και την ευκολία/αποτελεσματικότητα με την οποία θα το μάθετε/θυμηθείτε. Μερικοί άνθρωποι, όπως εκείνοι που είναι πιο κοινωνικοί, έχουν απλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, ενδιαφέρονται περισσότερο για τις διαπροσωπικές σχέσεις και ως εκ τούτου απομνημονεύουν ευκολότερα τα ονόματα.
Περιορισμένη "βραχυπρόθεσμη μνήμη"
Η μνήμη μας χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη. Η δεύτερη, είναι μια συγκριτικά πιο αδύναμη λειτουργία της μνήμης, ονομάζεται και "λειτουργική μνήμη" και μας βοηθάει να εκτελούμε απλές, σχεδόν "μηχανικές", λειτουργίες. Συγκρατούμε λίγες πληροφορίες στην λειτουργική μνήμη και αν δεν συγκεντρωθούμε για να τις αποθηκεύσουμε καλύτερα, τότε γρήγορα αυτές οι πληροφορίες χάνονται.
Τα ονόματα δεν έχουν νόημα για τον εγκέφαλο
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μαθαίνει από μικρή ηλικία να αποθηκεύει πιο εύκολα πληροφορίες που του είναι χρήσιμες. Ένα όνομα κάποιου ατόμου δεν παρέχει στον εγκέφαλο καμία πληροφορία για το άτομο αυτό, αρκετά άξια/σημαντική, ώστε να πρέπει να την αποθηκεύσει άμεσα. Πιο σημαντική πληροφορία είναι η συμπεριφορά, το ύψος, η μυρωδιά, η έκφραση του προσώπου κλπ. Ένα όνομα, το οποίο ενδεχομένως μοιράζονται πολλά πρόσωπα που γνωρίζουμε, δεν προσθέτει τίποτα ιδιαίτερα χρήσιμο στην γνώση μας για το κάθε άτομο.


onmed


 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα