Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Φτωχόπαιδο. Ποια τύχη μπορούσε να είχε με πατέρα σιδερά σε μία Αγγλία όπου οι πόρτες είναι θεόκλειστες για τη μπασκλασαρία. Ο πιτσιρικάς δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ξεκινήσει να δουλεύει, όπως έκανε ο Μάικλ Φαρανταίη, από τα 13 του. Τυχερός! Έγινε παιδί για θελήματα στο τοπικό βιβλιοπωλείο. Τυχερός, διότι είχε την ευκαιρία, και το ψώνιο βέβαια, να διαβάζει. Και διάβαζε όσο μπορούσε. Κατάπινε το ένα βιβλίο μετά το άλλο.

Δεν υπάρχουν λεφτά για να πάει εσώκλειστος σε σχολείο, για να σπουδάσει όπως τα παιδιά της υψηλής κοινωνικής τάξης. Έγινε ένας αυτοδίδακτος της ζωής. Της δικής του ζωής. Διάβαζε και παρακολουθούσε επιστημονικές ομιλίες. Τον τραβούσε η επιστήμη, η χημεία, η φυσική, και πιο πολύ συγκεκριμένα ο ηλεκτρισμός. Έγινε ο μεγαλύτερος ίσως πειραματιστής επιστήμονας στην Ιστορία!
Ο Μιχαλάκης πέθανε σα σήμερα, στις 25 Αυγούστου, το 1867, στα 76 του σε μία μονοκατοικία όπου είχε αποσυρθεί στο Σάρεϋ. Ένα σπίτι που διέμενε προηγουμένως ένας αρχιμασώνος και από την βασιλική αυλή του το παρεχώρησαν τιμητικά.
Ερεύνησε το χλώριο ο Φαρανταίη και το υγροποίησε, όπως σ' αυτό ανεκάλυψε δύο χλωρίδια άγνωστα του άνθρακα. Ανεκάλυψε το βενζόλιο, έφτιαξε ένυδρο αλάτι, αποσυνέθεσε το θεϊκό μαγνήσιο, όρισε τους νόμους της ηλεκτρόλυσης. Κι άλλα πολλά. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα η θεμελιώδης φύση του ηλεκτρισμού. Τελικά κατασκεύασε το δυναμό, που αποτέλεσε τον πρόγονο των σύγχρονων γεννητριών.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα