Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Το χαράτσι του πιστού

Σε μια Ελλάδα που βαριαναστενάζει και δεν ξέρει πώς να επιβιώσει, που μαγαζιά βάζουν λουκέτα και απολύονται σωρηδόν άνθρωποι, που τα ασφαλιστικά ταμεία βούλιαξαν και δε θα πάρουμε ποτέ ενδεχομένως σύνταξη, που νοσοκομεία και σχολεία κλείνουν, οι μισθοί για παπάδες -που τους πληρώνει το κράτος, εσύ κι εγώ και όλοι μας δηλαδή- είναι δις ευρώ.

Ναι δις, όπως το ακούτε.

Στο τέλος του 2010 υπήρχαν 10.368 διορισμένοι κληρικοί ενώ οι λεγόμενες οργανικές θέσεις έφθαναν στις 8.300, δηλαδή πλεόναζαν περίπου δύο χιλιάδες ιερείς. Πριν από τρία χρόνια το Βήμα έγραφε ότι τα στοιχεία της Eurostat “έδειχναν” 10.811 εκκλησιαστικούς δημοσίους υπαλλήλους και 350 διοικητικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν ως γραμματείς ή οδηγοί μητροπολιτών. 

Πρέπει να προστεθούν επίσης άτομα που εργάζονται σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και έχουν εισέλθει στο μισθολόγιο του Δημοσίου καθώς και αποσπασμένοι κληρικοί σε μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο εξωτερικό, σε ιεραποστολικά κέντρα στην Αφρική και σε μοναστήρια. 


Αναφέρονται ακόμα ορθόδοξοι κληρικοί από εκκλησίες του εξωτερικού που ήρθαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα και πληρώνονται από το ελληνικό κράτος. Ο αριθμός των παραπάνω παραμένει θολός.

Κάθε τετράγωνο στην Ελλάδα έχει και μία ενορία.

Την συντήρησή της και το μισθό του ιερέα μπορούν να τα αναλάβουν οι ίδιοι οι πιστοί -αυτό είναι το δίκαιο.

"Πάρα πολλές αστικές δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μισθοδοτούν τους κληρικούς. 

Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία) δεν τους μισθοδοτούν διόλου, έχουν όμως επιβάλει τον λεγόμενο «εκκλησιαστικό φόρο» που τον καταβάλλουν οι δεδηλωμένοι πιστοί και τον αποδίδει το κράτος στις αντίστοιχες Εκκλησίες. Πρέπει να σας πω ότι η Αγγλία περιορίζεται αποκλειστικώς και μόνο στο να συντηρεί με κρατική δαπάνη τους ναούς που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία. Στη δε Γαλλία όχι μόνον δεν μισθοδοτούνται οι κληρικοί, αλλά και η πάσης φύσεως επιχορήγηση προς τις Εκκλησίες απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.». (Από ομιλία του Τάσου Κουράκη στη Βουλή ).

Επομένως:
Οι πιστοί που κοιμούνται τις Κυριακές, βολτάρουν τις Mεγαλοβδομάδες, πάνε στις ταβέρνες τις Σαρακοστές, έχουν να πατήσουν πόδι στην εκκλησία τους από το γάμο της γειτόνισσας ή τα βαφτίσια του ανιψιού, πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι ενορίες μπορούν άνετα να συντηρηθούν από το 95% των Eλλήνων χριστιανών.

Να ενισχύουν το παγκάρι του παπά τους, να τελούν θρησκευτικούς γάμους, βαφτίσεις, ευχέλαια, λιτανείες, eξορκισμούς, να αγοράζουν κομποσκοίνια και σταυρουδάκια και ματόχαντρα για τη βασκανία τους.

Οι υπόλοιποι -το περίπου 5% - μπορούμε να απαλλαγούμε από το κόστος συντήρησης της κοιλούμπας του κάθε αρχιεπισκόπου και του κάθε πάτερ-Ευλάμπιου.

Αυτό είναι το δίκαιο.
Εκκλησιαστικός φόρος και αυτοσυντήρηση.
Και τάσσομαι υπέρ αυτής της λύσης.

- από την Αριστέα Σερεμέτη


thethreemooges


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα