Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Εντοπίζουν ασθένειες… σαν αστυνομικοί!


dipoliki-diataraxi-i-dimiourgiki-katara
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό εργαλείο της ΜητροπολιτικήςΑστυνομίας και του FBI ώστε να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τα ξεσπάσματα μολυσματικών ασθενειώνόπως η ελονοσία.
Στην περίπτωση κατά συρροή εγκλημάτων, συνήθως η αστυνομία λαμβάνει υπ’ όψιν μεγάλο αριθμό υπόπτων. Για να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένους από αυτούς, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται γεωγραφική κατατομή(geographic profiling), στην οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν συγκεκριμένες τοποθεσίες στις οποίες έγιναν τα εγκλήματα ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή ακτίνα δράσης του εγκληματία – συνήθως με σημείο αναφοράς το σπίτι ή το χώρο εργασίας του.
Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Methods in Ecology and Evolution, οι ερευνητές από το Queen Mary εξηγούν πώς αυτή η τεχνική μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να εντοπίζεται η πηγή σοβαρώνμολυσματικών ασθενειών.
Όσον αφορά την ελονοσία, για παράδειγμα, οι ακριβείς διευθύνσεις των ασθενών μπορούν να υποδείξουν πού ζουν και αναπαράγονται τα κουνούπια που μεταφέρουν την επικίνδυνη ασθένεια.
Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, καθώς πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπολογιστή, ενώ η συμβολή της μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα