Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Συζυγική απιστία



Συζυγική απιστία: Πριν και μετά

Έρευνες έδειξαν ότι 15% των γυναικών και 25% των ανδρών είχαν εξωσυζυγική συνουσία
Οι αιτίες που οδηγούν στη συζυγική απιστία (ΣΑ) είναι πολλές και πολύπλοκες.

Η ΣΑ μπορεί να συμβεί σε ζευγάρια που έχουν ένα ευτυχισμένο γάμο όπως μπορεί επίσης να συμβεί σε ζευγάρια με προβληματικό γάμο.
Ο σύζυγος που δημιουργεί μια εξωσυζυγική σχέση είναι δυνατόν να μην παίρνει αρκετά και να μην είναι ευχαριστημένος από το γάμο του. Συμβαίνει όμως και το αντίθετο, με το σύζυγο που εμπλέκεται να μη δίνει αρκετά στη σχέση του.
Αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις ΣΑ μπορεί να έχουν διαφορετικά προβλήματα όπως εθισμό στο σεξ, στον έρωτα και στα ειδύλλια.
Αυτοί που κάνουν εξωσυζυγικές σχέσεις λόγω εθισμού στον έρωτα και στα ρομαντικά ειδύλλια, οδηγούνται από το πάθος που έχουν για νέες ερωτικές σχέσεις.


Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία εξωσυζυγικών σχέσεων και ΣΑ περιλαμβάνουν το χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, ανεπάρκειες της συζυγικής σχέσης, απουσία αγάπης ή ακόμη ένα κοινωνικό περιβάλλον που ανέχεται ή συγχωρεί τη ΣΑ.
Αυτοί που έχουν εθισμό στο σεξ, παρουσιάζουν ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά με έμμονες ιδέες και πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά έχει τάση να είναι έντονη, χρόνια και είναι πέραν των δυνατοτήτων ελέγχου του άτομου που πάσχει.
Πολλά άτομα που εμπλέκονται σε ΣΑ, έχουν κόστος. Συχνά νιώθουν ντροπή και ότι δεν αξίζουν τίποτα. Υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι θεωρούν τις ερωτοτροπίες δικαίωμα τους, εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που βρίσκουν και δεν νιώθουν αναστολές ή ενοχές.
Μερικοί μη ικανοποιημένοι από το γάμο τους, αρχίζουν μια εξωσυζυγική σχέση που τη θεωρούν σαν μια διέξοδο από ένα γάμο στον οποίο δεν νιώθουν ευτυχισμένοι. Πολύ συχνά μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές, παρουσιάζουν την ιστορία της συζυγικής τους ζωής αλλοιωμένη με τρόπο τέτοιο που να δικαιολογεί τη νέα τους σχέση.
Όμως δεν είναι ορθό να συγκρίνεται μια νέα απαγορευμένη ερωτική σχέση η οποία συντηρείται και από μια ρομαντική εξιδανίκευση, με τη σχέση  οικειότητας που προκύπτει από ένα μακροχρόνιο γάμο.
Αυτοί που τραυματίζονται περισσότερο είναι οι εξαπατημένοι σύζυγοι οι οποίοι έδειχναν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και που δεν υποπτεύονταν καθόλου ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβαίνει.
Πολύ συχνά και οι δύο σύζυγοι υποφέρουν μετά από την αποκάλυψη της ΣΑ. Ο σύζυγος που απατήθηκε μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα μετατραυματικού στρες όπως ακριβώς μετά από μια μεγάλη καταστροφή.
Η κατάθλιψη, οι σκέψεις αυτοκτονίας, η αγωνία και ένα βαθύ αίσθημα απώλειας χαρακτηρίζουν την ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να έχει αυτός που εξαπατήθηκε αλλά κάποτε και αυτός που έχει εμπλακεί στην εξωσυζυγική σχέση.

Τα έντονα αισθήματα και οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα ζευγάρι μετά από την αποκάλυψη της ΣΑ.
Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος εντούτοις η μεγάλη πλειοψηφία των ζευγαριών διατηρούν τη σχέση τους μετά από ένα επεισόδιο ΣΑ.
Μάλιστα φαίνεται ότι σε πολλά ζευγάρια μετά από ΣΑ οι σχέσεις τους γίνονται πιο στενές και χαρακτηρίζονται από περισσότερη οικειότητα.
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες το 90% του πληθυσμού, θεωρεί ως μη αποδεκτή τη ΣΑ. Εντούτοις άλλες έρευνες έδειξαν ότι 15% των γυναικών και 25% των ανδρών είχαν εξωσυζυγική συνουσία.

Συζυγική απιστία: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Γονείς με το παιδί τους
Ένα επεισόδιο συζυγικής απιστίας μπορεί να είναι καταστροφικό για ένα γάμο. Ο θυμός και η απώλεια εμπιστοσύνης που δημιουργούνται είναι τόσο δυνατά αισθήματα που μπορούν να διαλύσουν πολλούς γάμους.
Είναι σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές τα άτομα που επηρεάζονται να γνωρίζουν τα διάφορα ψυχολογικά στάδια από τα οποία θα περάσουν μετά από ένα επεισόδιο απιστίας. Είναι επίσης εξ' ίσου σημαντικό να γνωρίζουν τα στάδια αυτά, τόσο το άτομο που έχει κάνει την απιστία όσο και εκείνο που έχει εξαπατηθεί.
Η αναγνώριση της ψυχολογικής εξέλιξης μετά από το επεισόδιο απιστίας είναι μια βασική συνιστώσα που θα επιτρέψει στο ζεύγος να ξεπεράσει τη δύσκολη δοκιμασία και να μπορέσει να συνεχίσει πάνω σε νέες βάσεις τις σχέσεις και το γάμο του.
Αναμφίβολα η συμβολή και καθοδήγηση από ένα ειδικό σε θέματα οικογενειακής θεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα τα δύο μέλη του ζεύγους να ξεπεράσουν την οδυνηρή κατάσταση που προκύπτει και τελικά να σώσουν το γάμο τους.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες περιγράφονται 3 αρχικά στάδια τα οποία ακολουθούν την αποκάλυψη μιας εξωσυζυγικής σχέσης:
1. Το πρώτο στάδιο:  Είναι μια έντονα δραματική, συναισθηματική φάση, με απρόβλεπτα σκαμπανεβάσματα, που χαρακτηρίζεται από θυμό, αυτοκατηγορίες, ενοχές, αυτοεξέταση και μια βαθιά ανασκόπηση και αξιολόγηση της σχέσης
 
2. Το δεύτερο στάδιο: Είναι μια φάση με λιγότερη συναισθηματική φόρτιση, κατά την οποία υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μια αναστολή ενεργειών που θα επιδείνωναν περαιτέρω την κατάσταση. Γίνονται προσπάθειες για να κατανοηθούν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η απιστία. Επανέρχονται επίμονες βασανιστικές λεπτομέρειες σε σχέση με την ερωτική υπόθεση. Υπάρχει παράλληλα μια συναισθηματική και φυσική απομάκρυνση όπως επίσης και μια τάση προσέγγισης άλλων φίλων
 
3. Το τρίτο στάδιο: Είναι η φάση κατά την οποία ξανακτίζεται η εμπιστοσύνη. Είναι αναγκαία η εκδήλωση δέσμευσης στη σχέση και στο γάμο. Η εκδήλωση δέσμευσης είναι απαραίτητη για να μπορέσει να επέλθει συγχώρεση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Η συζυγική απιστία είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ο κίνδυνος για πολλά ζευγάρια να βρεθούν στην οδυνηρή αυτή κατάσταση είναι μεγάλος.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, φάνηκε ότι 44% των ανδρών και 25% των γυναικών είχαν τουλάχιστο μία εμπειρία εξωσυζυγικής σεξουαλικής σχέσης.
Τα περισσότερα επεισόδια συζυγικής απιστίας δεν είναι τυχαία. Συνήθως συμβαίνουν διότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση. Ο άνδρας ή η γυναίκα δεν παίρνουν από τη σχέση τους αυτό που πραγματικά χρειάζονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς πολύ συχνά, υπάρχουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή.
Τα προβλήματα αυτά μπορεί παράλληλα να είναι η έκφραση μιας άλλης διαταραχής της διαπροσωπικής τους σχέσης.
Για τους λόγους αυτούς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ισχύει το στερεότυπο του θύτη και του θύματος το οποίο έχει εξαπατηθεί. Και τα δυο μέρη έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους στο να συμβεί η απιστία. Και τα δύο μέλη του ζεύγους πληγώνονται από το συμβάν. Με αυτό το σκεπτικό και τα δύο μέρη θα πρέπει να εξετάσουν το δικό τους ρόλο ή ευθύνη σε αυτό που συνέβηκε.
Η κατανόηση των σημείων αυτών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων και στη διαδικασία της συγχώρεσης. Το άτομο που είχε την ερωτική υπόθεση, που κατά κάποιο τρόπο πήγε να λύσει κάποιο πρόβλημα του έξω από το γάμο, όπως και το άτομο που έχει εξαπατηθεί, θα πρέπει να δουν τα πράγματα με αυτή την προοπτική, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διάφορες πτυχές του προβλήματος.
Πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που έχουν προκαλέσει την συναισθηματική και κάποτε τη φυσική απομάκρυνση που έχουν οδηγήσει στην απιστία. Υπάρχουν ζητήματα μέσα στη σχέση των δύο που πιθανόν να έχουν παραμείνει άλυτα. Πιθανόν να υπάρχουν και διαμάχες που δεν έχουν διευθετηθεί. Είναι οι καταστάσεις αυτές που δημιουργούν μια συνεχή κατάσταση θυμού, μια κατάσταση έντασης που στο τέλος οδηγεί στην απομάκρυνση του ενός από τον άλλο.
Όλες αυτές οι πτυχές των διαπροσωπικών σχέσεων, θα πρέπει να αναγνωριστούν από τα δύο μέλη του ζεύγους, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού θεραπευτή. Η αναγνώριση τους θα επιτρέψει την ενεργοποίηση μηχανισμών επίλυσης τους για να μπορέσει η σχέση να λειτουργήσει ξανά πάνω σε καλύτερες βάσεις. 
Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται περίπου 2 χρόνια για να μπορέσουν τα δύο μέλη ενός ζεύγους να ξανακτίσουν τη σχέση και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Αυτό μάλιστα είναι στις καλύτερες περιπτώσεις και με τη βοήθεια ειδικών για θέματα οικογενειακής θεραπείας.
Η πραγματικότητα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η σχέση μπορεί να σωθεί. Όμως υπάρχουν και γάμοι οι οποίοι δεν μπορούν και στην ουσία δεν πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και είναι καλύτερο να διαλυθούν.
Η διαδικασία επούλωσης των ψυχικών τραυματισμών μετά από την απιστία χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα και εν πάση περιπτώσει παραμένει πίσω ένα ψυχικό τραύμα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλούν τη συζυγική απιστία;


Γυναίκα που διαβάζει περιοδικό
Στη σύγχρονη κοινωνία όπου ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι 32% των ανδρών και 19% των γυναικών έχουν ή θα ήθελαν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που οδηγούν στη συζυγική απιστία.
Τι είναι εκείνο που κάνει κάποιον ή κάποια να θέλει να έχει παροδικές περιπέτειες μιας νύχτας ή ακόμη μια κρυφή ερωτική σχέση που μπορεί στο τέλος να έχει απρόβλεπτη οδυνηρή κατάληξη;
Η κατανόηση των λόγων που ωθούν σε εξωσυζυγικές περιπέτειες μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της δημιουργίας μιας τέτοιας κατάστασης όσο και στην αντιμετώπιση της, στις περιπτώσεις όπου ήδη το πρόβλημα υπάρχει.
Σε αρκετές περιπτώσεις η απιστία βρίσκει τις ρίζες της, σε προβλήματα που υπάρχουν μέσα στο ζευγάρι. Είναι σπάνιο, παρά το γεγονός ότι συμβαίνει κάποτε, ο ένας από τους δύο στο ζευγάρι να πηγαίνει αλλού, απλά για λόγους ηδονισμού ή ευχαρίστησης με ελαφριά τη συνείδηση.
Συνήθως υπάρχουν προβλήματα στο ζευγάρι όπως ψυχική απομάκρυνση, απουσία μιας καλής επικοινωνίας μεταξύ των δύο, ο ένας δεν καταλαβαίνει τον άλλο, ύπαρξη εχθρότητας και μνησικακίας ή ακόμη προβλήματα της σεξουαλικής ζωής.
Οι καταστάσεις αυτές οδηγούν και στη φυσική ή σωματική απομάκρυνση του ενός από τον άλλο δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εξωσυζυγικών σχέσεων.
Μια άλλη κατάσταση που μπορεί να είναι γενεσιουργός αιτία της απιστίας είναι η ανάγκη που έχουν ορισμένα άτομα να νιώθουν ότι είναι επιθυμητά από άλλους.
Στα άτομα αυτά, μετά από μια πολυετή σχέση με τον ή τη σύζυγο, υπάρχει η σκέψη ή ο φόβος, ότι πιθανόν ο αρχικός πόθος να μην υπάρχει πλέον τόσο έντονα όσο στην αρχή. Επιπρόσθετα υποβόσκει η απορία εάν ο άλλος ή η άλλη έχει ακόμη την ίδια επιθυμία της ολοκληρωμένης σωματικής σχέσης μαζί τους.
Η γενεσιουργός αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά, στην αγκαλιά κάποιου άλλου. Όμως η λύση αυτή είναι δυνατόν να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις όπου η περιέργεια για το άγνωστο, η γοητεία του απαγορευμένου, η σεξουαλική απογοήτευση και η ανάγκη αυτό-επιβεβαίωσης, μπορούν να οδηγήσουν κάποιο ή κάποια σε εξωσυζυγικές περιπέτειες.
Η συζυγική απιστία δεν είναι μια κατάσταση ανώδυνη. Είναι οδυνηρή τόσο για εκείνο ή εκείνη που εμπλέκεται σε μια κατάσταση εξωσυζυγικών σεξουαλικών σχέσεων όσο και σε αυτόν ή αυτήν που εξαπατάται.
Τα αρχικά ψέματα, οι ευκαιριακές δικαιολογίες, οι προσπάθειες απόκρυψης από αυτόν που κάνει την απιστία, του δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία πολύ συχνά επιδεινώνεται και περιπλέκεται απρόβλεπτα.
Οι τύψεις της συνείδησης σε πολλές περιπτώσεις και ο φόβος της αποκάλυψης της κρυφής σχέσης, απομακρύνουν σχετικά γρήγορα τις αρχικές φαντασιώσεις που υπήρχαν σχετικά με την εξωσυζυγική σχέση.
Τα πράγματα μπορούν να γίνουν δυσκολότερα στις περιπτώσεις που ο νέος ή η νέα ερωτική σύντροφος αρχίζει να έχει απαιτήσεις και μάλιστα κάποτε να ζητά τη νομιμοποίηση της κρυφής σχέσης.
Συχνά γεννιέται και το ερώτημα αν πραγματικά άξιζε τον κόπο αυτό που έχει γίνει. Συνήθως όμως  η ερώτηση αυτή δημιουργείται όταν είναι πλέον πολύ αργά.
Οι συνέπειες της αποκάλυψης της εξωσυζυγικής σχέσης, είναι απρόβλεπτες. Η οδύνη αυτού ή αυτής που εξαπατείται είναι μεγάλη και δεν είναι σίγουρο ότι τα αισθήματα αυτά θα φύγουν.
Εάν η σχέση διασωθεί και συνεχίσει, είναι πολύ πιθανό ότι το επεισόδιο απιστίας θα έχει αφήσει πίσω του τραυματικά επακόλουθα.  


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα