Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Στήθηκαν κανόνια στο Μόντε Σμιθ, δίπλα στον Ναό του Απόλλωνα και οι Τούρκοι θα τον βομβάρδιζαν! Αποκαλύψεις στον απόηχο της εισβολής στην Κύπρο

Στήθηκαν κανόνια στο Μόντε Σμιθ, δίπλα στον Ναό του Απόλλωνα και οι Τούρκοι θα τον βομβάρδιζαν! Αποκαλύψεις στον απόηχο της εισβολής στην Κύπρο
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη, αναφορικά με την εισβολή στην Κύπρο και το στήσιμο κανονιών στο Μόντε Σμιθ, όπου βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα, δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής. Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ επισημαίνονται οι κίνδυνοι που εγκυμονούσε η ύπαρξη κανονιών στον αρχαιολογικό χώρο, αφού σε περίπτωση βομβαρδισμού της Ρόδου από τους Τούρκους (κάτι που όλοι τότε θεωρούσαν πολύ πιθανό), θα αποτελούσε στόχο με τραγικές συνέπειες για τις αρχαιότητες.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, ο Σπύρος Ντούμας, έφορος αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ελάμβανε την ειδοποίηση της επιστράτευσής του. «Μα πώς είναι δυνατόν να αφήνουν μια ολόκληρη υπηρεσία ακέφαλη;», αναρωτιόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Πράγματι, όταν έφτασε στον Πειραιά, τον ειδοποίησαν πως θα έπρεπε να επιστρέψει άμεσα πίσω στο νησί. Εκεί, του είπαν, τον περίμενε μια άλλη εξίσου σημαντική μυστική αποστολή.

Στη Ρόδο πλέον, και όσο περίμενε εντολές για περαιτέρω ενέργειες, είδε με έκπληξη πως όσο απουσίαζε είχε τοποθετηθεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Απόλλωνα μια σειρά από κανόνια. Επρόκειτο για μια -άγνωστη μέχρι σήμερα- προσπάθεια να οχυρωθεί το νησί από τους Τούρκους. Επέστρεψε αμέσως στο γραφείο του και προσπάθησε να επικοινωνήσει με το υπουργείο για να απομακρυνθούν άμεσα τα κανόνια. «Είναι τρέλα! Με το που τα δουν οι Τούρκοι, θα βομβαρδίσουν το επόμενο λεπτό, θα κινδυνεύσει ο ναός», θυμάται πως είχε διαμηνύσει στο υπουργείο. Οι συνομιλητές του όμως δεν συμμερίζονταν τις ανησυχίες του αποκαλώντας τον «αντιπατριώτη», ενώ τον ενημέρωσαν εμπιστευτικά πως θα έπρεπε να συντονίσει την απόκρυψη των αρχαίων σε όλα τα μουσεία αρμοδιότητάς του.
Αυτό που τον ξένισε όμως ήταν μια συνοδευτική εντολή να απολυθεί ένας συγκεκριμένος φύλακας ο οποίος -όπως του έγραφαν- θα στεκόταν εμπόδιο στην αποστολή που έπρεπε να γίνει με απόλυτη μυστικότητα. Επρόκειτο για τον Χουσεΐν, τον τουρκικής καταγωγής φύλακα που δούλευε πάνω από 40 χρόνια στο Μουσείο της Ρόδου. «Αποκλείεται», αντιστάθηκε ο κ. Ντούμας. «Τους είπα πως πρόκειται για εξαιρετικό υπάλληλο εμπιστοσύνης που αγαπούσε το μουσείο σαν το σπίτι του».
naos apollona rodos1
Μέσα στον χαμό εκείνων των ημερών η απόλυση δεν έγινε ποτέ και «ευτυχώς, διότι η βοήθειά του ήταν πολύτιμη», θυμάται σήμερα ο κ. Ντούμας. Και αυτό, γιατί ο Χουσεΐν είχε βοηθήσει στην απόκρυψη των αρχαίων και επί Κατοχής όταν οι Αγγλοι βομβάρδισαν το νησί. Ετσι τον Ιούλιο του 1974 μαζί με τους αρχαιολόγους, ο Χουσεΐν άδειασε για ακόμη μία φορά το μουσείο της Ρόδου.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα