Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Λιπώδες συκώτι: Ποιους σοβαρούς κινδύνους κρύβει για την υγεία;

Το να έχει κάποιος λιπώδες συκώτι μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου από το να έχει υπέρταση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, μεταβολικό σύνδρομο, να καπνίζει ή να είναι ηλικιωμένος. Κοινώς, όσοι/ες διαθέτουν… φουά γκρά (σημαίνει συκώτι γεμάτο με λίπος – και όχι μόνο για τη χήνα), ενώ δεν πίνουν οινοπνευματώδη, καλό θα είναι να προσέξουν περισσότερο την υγεία τους, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Παχυσαρκία και λιπώδες συκώτι

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (Non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) θεωρείται η πιο κοινή ασθένεια του συκωτιού στον πολιτισμένο κόσμο. Ο όρος σημαίνει συσσώρευση λίπους στο συκώτι σε άτομα που πίνουν λίγο ή καθόλου οινοπνευματώδη. Συνήθως χτυπά την πόρτα σε υπέρβαρους (κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς), παχύσαρκους ή/και διαβητικούς. Ενδέχεται επίσης να πλήξει ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κάποιων φαρμάκων (όπως παρακεταμόλη). Συνήθως δεν παρουσιάζει κάποια σήματα κινδύνου, συμπτώματα ή επιπλοκές. Σύμφωνα με την αμερικανική Mayo Clinic, αν τυχόν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά ίσως είναι κούραση, πόνος στο επάνω δεξί μέρος της κοιλιακής χώρας ή απώλεια βάρους. Όμως σε σοβαρές περιπτώσεις αυτό το λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ουλές στο σηκώτι οδηγώντας σε κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος.
Λιπώδες συκώτι και καρδιά
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ηπατολόγοι και καρδιολόγοι ερευνητές του Saint Luke’s Hospital στο Κάνσας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ λιπώδους συκωτιού και καρδιοαγγειακής νόσου, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα που οδηγεί σε βλάβες του καρδιαγγειακού συστήματος. Γι΄ αυτό και συνιστούν στους ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο να εξετάζονται και για τυχόν ηπατική νόσο.
Σύγχρονη μάστιγα
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη νόσος επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των δυτικών χωρών. Το χειρότερο είναι ότι στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα μισά παχύσαρκα παιδιά εμφανίζουν τη νόσο! Αυτή η ασθένεια σπανίως συζητείται από τους γιατρούς (οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς την προκαλεί), γι΄ αυτό και ο περισσότερος κόσμος είναι απληροφόρητος. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, έως το 2020 αναμένεται το 40% του πληθυσμού (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) να πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Τι κάνουμε;
Ποια είναι η θεραπευτική λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς; Άμεσα αλλαγή στον τρόπο ζωής: Μεσογειακή διατροφή με λίγες θερμίδες και συστηματική άσκηση. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά, γιατί το αντίθετο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του συκωτιού. Όσο για το καθημερινό περπάτημα, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, διότι επιδρά πολύ θετικά στα λιπίδια του ήπατος.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα