Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Μια νέα μέθοδος αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών

Ανιχνεύοντας την βιομηχανική ρύπανση στις ατμόσφαιρες εξωπλανητών που μοιάζουν με την Γη

allien pollutersΚαθώς η ανακάλυψη νέων εξωπλανητών έγινε ρουτίνα για τους αστρονόμους, το ζητούμενο πλέον είναι αν αυτοί φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής, και γιατί όχι έναν προηγμένο πολιτισμό.
Μελετώντας τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών, οι αστρονόμοι μπορούν να διαπιστώσουν την ύπαρξη αερίων όπως οξυγόνο και μεθάνιο που συνυπάρχουν μόνο όταν αναπληρώνονται από ζωντανούς οργανισμούς. Αλλά αυτά τα αέρια προέρχονται από απλές μορφές ζωής, όπως τα μικρόβια. Όμως τι γίνεται με τους προηγμένους πολιτισμούς; Αφήνουν ανιχνεύσιμα σημάδια;
Ένας προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει βιομηχανική ρύπανση στην ατμόσφαιρα του πλανήτη του – κάτι που διαπιστώνουμε εύκολα ρίχνοντας μια ματιά στα δικά μας χάλια.
Έτσι, σύμφωνα με την εργασία ερευνητών του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian [Detecting industrial pollution in the atmospheres of earth-like exoplanets], είναι δυνατός ο εντοπισμός των αποτυπωμάτων ορισμένων ρύπων κάτω από ιδανικές συνθήκες. Και αυτό δημιουργεί μια νέα προσέγγιση στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.
Οι συγγραφείς της εργασίας θεωρούν την βιομηχανική ρύπανση ως ένδειξη προηγμένου πολιτισμού, αν και ένας πιο προηγμένος πολιτισμός από τον δικό μας δεν θα άφηνε την ατμόσφαιρα του πλανήτη του να μολυνθεί …
Σύμφωνα με την μελέτη το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει δυο είδη χλωροφθορανθράκων (CF4 και CCl3 F) – πρόκειται για χημικές ενώσεις που καταστρέφουν το όζον της ατμόσφαιρας.
Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα μπορέσει να ανιχνεύσει ένα σήμα των χλωροφθορανθράκων, αρκεί η περιεκτικότητά τους στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη να είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.
Ένας ιδιαίτερα προηγμένος πολιτισμός θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει σκόπιμα την μόλυνση της ατμόσφαιρας του πλανήτη του, ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη, γιατί αλλιώς θα ήταν πολύ κρύος για τη διατήρηση της ζωής.
Υπάρχει όμως ένας περιορισμός. Το τηλεσκόπιο James Webb μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις χημικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα ενός κατοικίσιμου εξωπλανήτη, μόνο αν αυτός περιστρέφεται γύρω από έναν λευκό νάνο. Στην περίπτωση αυτή η ένταση των αποτυπωμάτων των χλωροφθορανθράκων μεγιστοποιείται. Η ανίχνευση αυτών των χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο όπως ο Ήλιος μας απαιτεί ένα τηλεσκόπιο ισχυρότερο από το James Webb.
Όμως ακόμα κι αν ανιχνευθούν τέτοια σημάδια βιομηχανικής ρύπανσης εξωγήινου πολιτισμού σε κάποιον εξωπλανήτη, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πολιτισμός αυτός κατάφερε να επιβιώσει ή ότι θα προλάβουμε να έρθουμε σε επαφή …
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα