Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ποιες είναι οι τροφές που θα εκτοξεύσουν την ενέργειά σας

apples

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα», οι ερευνητές μελετούν ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο τι τρώμε και στο πώς αισθανόμαστε.

Υπάρχουν ενδείξεις πως η αλλαγή της διατροφής μπορεί να αλλάξει το μεταβολισμό και τη χημεία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τελικά το επίπεδο της ενέργειας, αλλά και τη διάθεσή μας.
Οι τροφές μπορούν να ενισχύσουν την ενέργειά μας, παρέχοντας θερμίδες, πιέζοντας το σώμα να καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παραδίδοντας την καφεΐνη. Τα καλύτερα τρόφιμα είναι εκείνα που διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σταθερά και ενεργοποιούν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που αφορούν την καλή διάθεση.
Διαβάστε ποια τρόφιμα μπορούν να το κάνουν αυτό.

breakfast


«Εξυπνοι» υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες μπορεί να αποτελούν «εχθρό» για τις δίαιτες της μόδας, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ενέργειας και της διάθεσης. Είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμων για το σώμα, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας υπεύθυνης για την καλή διάθεση. Το κλειδί είναι να αποφεύγετε τα γλυκά, που προκαλούν εκτόξευση του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια το ρίχνουν κατακόρυφα κάνοντάς σας να νοιώθετε κουρασμένοι και κυκλοθυμικοί. Αντ’ αυτού επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ολικής αλέσεως ψωμί, καφέ, ρύζι και δημητριακά. Το σώμα σας απορροφά τα δημητριακά ολικής αλέσεως πιο αργά και διατηρεί σταθερή τη διάθεσή σας και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.


cas-alm-heiz

Κάσιους, αμύγδαλα και φουντούκια

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και μαγνήσιο, ένα μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της ζάχαρης σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να στραγγίξει την ενέργειά σας. Καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσως, ιδιαίτερα τα σιτηρά και το πίτουρο, καθώς και μερικά ψάρια, όπως η ιππόγλωσσα.


Brazil-Nuts

Καρύδια Βραζιλίας

Προσθέστε στη διατροφή σας τα καρύδια Βραζιλίας ώστε να πάρετε σελήνιο, το οποίο φημίζεται για την ικανότητά του να εκτοξεύει τη διάθεση. Μελέτες έχουν δείξει πως τα χαμηλά ποσοστά σελήνιου συνδέονται με την έλλειψη διάθεσης. Μικρότερες ποσότητες σελήνιου μπορείτε να βρείτε σε κρέατα, θαλασσινά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί μεγάλες ποσότητες σελήνιου μπορούν να καταστούν επιβλαβείς.


lean-meat

Απαχο κρέας

Το άπαχο χοιρινό ή βοδινό κρέας, το κοτόπουλο χωρίς πέτσα και η γαλοπούλα είναι πηγές πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν το αμινοξύ τυροσίνη. Η τυροσίνη εκτοξεύει τα επίπεδα δύο χημικών ουσιών του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, που μπορούν να σάς βοηθήσουν να αισθανθείτε περισσότερο σε εγρήγορση και να είστε συγκεντρωμένοι. Τα κρέατα, περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις αϋπνίας και κατάθλιψης.


salmon6

Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορούν να προστατεύσουν από την κατάθλιψη και να προωθήσουν την υγεία της καρδιάς. Εκτός από τα ψάρια, πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν τα καρύδια και τα φυλλώδη, σκούρα πράσινα λαχανικά.

spinach

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Το φολικό οξύ είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Μπορείτε να το βρείτε στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μαρούλι), τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τα εσπεριδοειδή.

dried-beans

Ινες

Οι ίνες βοηθούν να κρατήσετε την ενέργειά σας σταθερή όλη την ημέρα. Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετές φυτικές ίνες. Αν ανήκετε σ’ αυτούς, μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση με την κατανάλωση φασολιών, προϊόντων ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

water-diet1

Νερό

Η ενυδάτωση σάς βοηθά να αποφύγετε την κούραση. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και να περιορίσει την ενέργειά σας. Η λύση είναι απλή: πιείτε άφθονο νερό ή κάποιο ποτό χωρίς ζάχαρη όλη μέρα.

fresh-fruits

Πολύχρωμες ποικιλίες από φρέσκα φρούτα

Ενας άλλος τρόπος να μείνετε ενυδατωμένοι και γεμάτοι ενέργεια, είναι να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι από τη φύση τους γεμάτα με νερό. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε σνακς από μήλα.

coffee-beans

Καφές

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση της ενέργειας και αποδεδειγμένα λειτουργεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η καφεΐνη εντείνει το μεταβολισμό του σώματος, βελτιώνει έστω και προσωρινά την ψυχική υγεία και την ενέργεια. Συχνές μικρές μερίδες μπορούν να σας κρατήσουν σε εγρήγορση, αλλά και συγκέντρωση, περισσότερο απ’ ό,τι θα το κάνει μια μεγάλη δόση. Απλά, προσέξτε, γιατί η υπερβολική κατανάλωση καφέ δεν θα σάς επιτρέψει να κοιμηθείτε το βράδυ και το να χάσετε τον ύπνο σας είναι κάτι που σίγουρα δεν θα βοηθήσει στην ανάταση της ενέργειάς σας.

Black-Tea

Τσάι

Μπορείτε, επίσης, να πάρετε την απαιτούμενη καφεΐνη από το τσάι. Οι μελέτες έχουν δείξει πως το τσάι μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση, τον χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη. Εχοντας δίπλα σας ένα φλιτζάνι τσάι μπορείτε να βάλετε στην άκρη το άγχος σας.

darkch

Μία μπάρα μαύρης σοκολάτας

Για τους λάτρεις της σοκολάτας υπάρχουν καλά νέα:  Ενα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας (υγείας) μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και τη διάθεσή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη μαζί με ένα άλλο διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη.

cinnamon bagels

Πρωινό

Το πρωινό είναι ένα «ορυχείο χρυσού» σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Οι μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό κάθε πρωί, έχουν επίσης καλύτερη διάθεση όλη την ημέρα. Τα καλύτερα πρωινά προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, μέσω των ολικής αλέσεως υδατανθράκων, των καλών λιπαρών και κάποιων ειδών άπαχης πρωτεΐνης.

meals

Συχνά γεύματα

Αλλος ένας τρόπος να κρατήσετε την ενέργειά σας, τη διάθεσή σας και τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά στο αίμα: Τρώτε μικρά γεύματα και σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες, αντί για λίγα μεγάλα γεύματα. Ορισμένες επιλογές μπορεί να είναι τα κράκερ, μισό σάντουιτς με γαλοπούλα, σαλάτα, ολικής αλέσεως δημητριακά με γάλα, αμύγδαλα.

hand-holding-vitamins

Συμπληρώματα Ενέργειας

Εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού ή συμπληρώματα γκουαρανά μπορούν να σας δώσουν μια προσωρινή ώθηση, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιθανό να μην διαφέρει από το να πίνετε καφέ, δεδομένου ότι πολλά συμπληρώματα ενέργειας περιέχουν καφεΐνη ή παρόμοιες ενώσεις.

energy-drinks

Ενεργειακά ποτά και τζελ

Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά και τζελ σας δίνουν απλούς υδατάνθρακες. Με άλλα λόγια ζάχαρη, την οποία το σώμα μπορεί να μετατρέψει γρήγορα σε ενέργεια. Αυτός είναι ένας βολικός τρόπος για να έχουν ενέργεια οι αθλητές που πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε υψηλή ένταση, αλλά οι υπόλοιποι άνθρωποι που ασκούν συνηθισμένες δραστηριότητες δεν τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα ενεργειακά ποτά είναι συνήθως υψηλά σε θερμίδες και χαμηλά σε περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα