Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

10 συμβουλές για την προστασία του σκύλου το καλοκαίρι

by emildom75

Επιμέλεια: Νίκος Πάλλας, Κτηνίατρος
Το καλοκαίρι παρόλο που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μία θαυμάσια εποχή, για τους σκύλους η έντονη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα. Δύο από αυτά είναι η θερμοπληξία και η αφυδάτωση τα οποία μπορούν να οδηγήσουν έως και στο θάνατο του ζώου.
Ακολουθούν παρακάτω 10 συμβουλές για την προστασία των σκύλων τους καλοκαιρινούς μήνες:

  1. Ποτέ μην αφήσετε το σκύλο σας στο αυτοκίνητο. Ο κίνδυνος της θερμοπληξίας κατά τους θερινούς μήνες είναι πολύ αυξημένος και ειδικότερα σε σκύλους με μακρύ τρίχωμα, περιττά κιλά ή μεγάλης ηλικίας. Δεν θα πρέπει λοιπόν ο σκύλος να μένει ούτε λεπτό στο αυτοκίνητο χωρίς air-condition ακόμα και όταν τα παράθυρα είναι λίγο ανοιχτά.
  2. Εξασφαλίστε άφθονη πρόσβαση σε νερό. Το νερό βοηθάει στην αναπλήρωση των υγρών του οργανισμού που χάνονται λόγω της έντονης ζέστης.
  3. Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε σκιερό μέρος όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Οι σκύλοι είναι ευπαθείς στη θερμοπληξία γι αυτό και δεν πρέπει να εκτίθενται πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο. Επίσης η ηλιακή ακτινοβολία έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση δερματικών παθήσεων.
  4. Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα του σκύλου σας.
  5. Βγάλτε για βόλτα τον σκύλο σας τις δροσερές ώρες της ημέρας.
  6. Κατά τη διάρκεια της βόλτας αποφύγετε όσο μπορείτε τις καυτές επιφάνειες. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η θερμοκρασία του αέρα φτάνει τους 25 oC τότε η θερμοκρασία του οδοστρώματος αγγίζει τους 51,5 oC, η οποία μπορεί να αυξηθεί κατά 10 oC όταν η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται στους 30,5 oC.Στους 50 oC ξεκινάει η καταστροφή του δέρματος μετά από 1 λεπτό. Εάν ακουμπήσετε δυνατά με το ένα σας δάχτυλο στην άσφαλτο για 7 δευτερόλεπτα μπορείτε να νιώσετε το πόσο καυτή είναι.
  7. Μείνετε κοντά στο σκύλο σας όταν αυτός κολυμπάει. Παρόλο που δεν είναι όλοι οι σκύλοι καλοί κολυμβητές, ακόμα και οι πιο έμπειροι μπορεί να πέσουν θύματα μίας μέδουσας ή ενός θαλάσσιου ρεύματος. Η κατάποση θαλασσινού νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, έμετο και διάρροια. Από την άλλη μεριά, το νερό των λιμνών και των ποταμιών είναι πιθανό να περιέχει βακτήρια και παράσιτα. Οι σκύλοι που ανεβαίνουν σε βάρκες καλό είναι να εξοπλίζονται με σωσίβιο.
  8. Διατηρείστε τον σκύλο σας καθαρό από παράσιτα. Τα παράσιτα ευνοούνται από το θερμό και υγρό κλίμα του καλοκαιριού. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για την αντιμετώπιση των εξωπαρασίτων (τσιμπούρια, ψύλλοι, σκνίπες, κουνούπια κλπ.)
  9. Πριν κουρέψετε τον σκύλο σας συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας. Το μακρύ τρίχωμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης θερμοπληξίας. Εντούτοις, ένα πολύ κοντό τρίχωμα δεν προστατεύει το σκύλο ούτε από τα εξωπαράσιτα (κουνούπια, σκνίπες) ούτε από την ηλιακή ακτινοβολία. Ψεκασμοί με ειδικά αντηλιακά και αντικουνουπικά βοηθούν στην προστασία του σκύλου.
  10. Προσπαθήστε να χτενίζετε το σκύλο όσο πιο συχνά γίνεται ώστε να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα