Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Γυναίκα, η. αντικείμενο θηλυκού γένους


Της Μαρίας Dawkinson.
Στο Σουδάν μια νέα γυναίκα, γιατρός στο επάγγελμα, παντρεύτηκε χριστιανό και αλλαξοπίστησε, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να γεννήσει σιδεροδέσμια το παιδί της και να περιμένει σήμερα την εκτέλεσή της. Στο Πακιστάν ακόμα μία έγκυος λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από την οικογένειά της, μπροστά στα δικαστήρια της Λαχόρης, επειδή ατίμωσε το σπίτι της και παντρεύτηκε άνδρα που δεν ενέκρινε ο πατέρας της. Στην Ινδία ένας ακόμα αποτρόπαιος ομαδικός βιασμός και φριχτός θάνατός δια απαγχονισμού δύο ανήλικων κοριτσιών αποκαλύφθηκε σήμερα. Δύο αστυνομικοί εμπλέκονται στην υπόθεση και η αστυνομία αρχικά αρνήθηκε να ψάξει τα παιδιά, παρά τις εκκλήσεις των οικογενειών τους. 
Σε πολλά κράτη της Αφρικής, πέρα από τη σεξουαλική βία και την εκμετάλλευση, οι γυναίκες υφίστανται κλειτοριδεκτομή όταν είναι ακόμα παιδιά και αυτό είναι απλά κομμάτι της ενηλικίωσής τους.
Η παράδοση δεν καταγράφεται ως κακοποίηση. Αλλά τα εγκληματικά περιστατικά που παίρνουν δημοσιότητα λόγω κοινωνικών δικτύων και παγκοσμιοποίησης της πληροφόρησης είναι πλέον καθημερινή πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να φανταστούμε ότι δεν είναι ούτε μεμονωμένα, ούτε μοναδικά (οι ομαδικοί βιασμοί στην Ινδία και τα εγκλήματα τιμής έχουν απασχολήσει πολύ την ειδησεογραφία τον τελευταίο καιρό λόγω αυξημένης συχνότητας), ούτε αποτελούν έκπληξη σε κοινωνίες όπου οι άγραφοι νόμοι ‘τιμής’ και οι πρακτικές θρησκευτικού φανατισμού στοχεύουν στα αδύναμα μέλη του πληθυσμού, τις γυναίκες, με την ανοχή και συμμετοχή των τοπικών αρχών.
Στην ‘προηγμένη’ Δύση όπου προστατεύεται νομικά η ισότητα των φύλων, η έξαρση της παράνομης εκμετάλλευσης νέων γυναικών εισαγωγής από φτωχές, υποβαθμισμένες και ευάλωτες κοινωνίες είναι σε έξαρση, παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο και τις προσπάθειες των ΜΚΟ. Αμέτρητες είναι οι γυναίκες από την πρώην σοβιετική ένωση την Αφρική και την Άπω Ανατολή που βιώνουν τη βία, δίπλα μας, εν γνώσει μας. Δεν είναι ανάγκη να πας σε άλλη ήπειρο. Οι γυναίκες υποφέρουν, όπως υπέφεραν και πριν την εποχή της ισότητας και της πολυδιαφημισμένης χειραφέτησης.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, πέρα από το γεγονός ότι η γυναίκα συμμετέχει πλέον ενεργά στον τομέα της εργασίας και της κερδοφορίας. Η γυναίκα παραμένει αντικείμενο κακοποίησης και εκμετάλλευσης από τους άνδρες που από τη φύση τους έχουν ξεκάθαρα ιδιαίτερη σχέση με τη βία. Δεν είναι τυχαίο ότι στα περιστατικά ομαδικών εκτελέσεων που έχουν σημειωθεί σε σχολεία και δημόσιους χώρους των ΗΠΑ όλοι οι δράστες ήταν άνδρες που είχαν στα χέρια τους όπλα. Η γνωστή παθογένεια της αμερικανικής κοινωνίας, που αποτελεί από μόνη της ένα άλλο μεγάλο θέμα...
Ο πλανήτης είναι ανδροκρατούμενος και η βία είναι γένους αρσενικού στην συντριπτική της πλειοψηφία. Προάγεται δε από τις πανίσχυρες βιομηχανίες της βίας (όπλα και προσομοιωτές που μπαίνουν στα σπίτια και περνάνε στα χέρια των παιδιών σαν αθώα ηλεκτρονικά παιχνίδια) και του εμπορευματοποιημένου σεξ (από την πορνοβιομηχανία μέχρι τη μόδα που πλασάρει μια εικόνα  γυναίκας-σεξουαλικό αντικείμενο).
Όλο αυτό είναι άρρωστο και βαθιά αποκρουστικό. Κάτι πρέπει να γίνει. Αλλά όσο οι γυναίκες δεν έχουν πραγματική εξουσία στα χέρια τους και δε γίνονται νομοθέτες, επικεφαλής της έννομης τάξης και θρησκευτικοί ηγέτες η ιστορία απλά θα επαναλαμβάνεται εις βάρος τους. Η μητριαρχία κράτησε για πολλές χιλιετίες στην παλαιολιθική εποχή. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν σεβασμό στη μητρότητα και  τη γυναικεία παρουσία. Η βία ήταν αναγκαίο μέσο συντήρησης και  άμυνας της κοινωνίας από εξωγενείς παράγοντες. Μήπως τελικά αυτός ήταν προηγμένος πολιτισμός και μια επιστροφή σε αυτές της αξίες θα ήταν ευχής έργο;

Πηγή: arriton.gr/


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα